Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Το εφάπαξ. Η επιστροφή.

Πριν από λιγο καιρό είχα ανεβάσει αυτό το ποστ: Το εφάπαξ στο οποίο σχολίαζα την τάση να έρχονται στην Ελλάδα συγκροτήματα μουσικής μίας κάποιας ηλικίας. Δυστυχώς είναι ακόμα επίκαιρο και ο λόγος που το ξανα ανεβάζω είναι γιατί χθες βράδυ συνάντησα κάτι νεαρούς που θα πήγαιναν στην συναυλία των Metallica και μου είπαν ότι είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Τους είπα ότι δεν ήταν ποτέ μιας και ήταν ένα σημαντικό συγκρότημα για την μουσική τύπου Heavy Metal. Ετυχε και τους είχα δει ζωντανά στο Βέλγιο πριν από 20 χρόνια αλλά δεν είχα πάει για αυτούς αλλά για τους AC/DC.

Το αρχικό μου ποστ είναι αυτό:
Το σημερινό κείμενο δεν είναι αφιερωμένο στην αποζημείωση που θα πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι όταν βγούμε στην σύνταξη αλλά στο φαινόμενο που παρατηρώ με τα συγκροτήματα κάποιας ηλικίας που έρχονται στην Ελλάδα για συναυλίες.

Πρέπει να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
Πρώτον ηλικιακά δεν ανήκω πλέον στους ανθρώπους που προορίζονται αυτά τα events, παρόλο που στις συναυλίες πηγαίνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας από εμένα, περί ορέξεως: κολοκυθόπιττα που θα έλεγε και η γιαγιά μου και προφανώς δεν μου πέφτει λόγος.
Δεύτερον, έτυχε και στην χώρα που μεγάλωσα, στο Βέλγιο, να γίνονται πολλές συναυλίες όταν είχα τη σωστή, με ή χωρίς εισαγωγικά, ηλικία, δηλαδή όταν σπούδαζα. Παρόλο που οι Έλληνες είναι περισσότερο ένθερμοι για τέτοια γεγονότα από τους Βέλγους, εκεί γίνονται περισσότερες συναυλίες μιας και βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έκανα τη στρατιωτική μου θητεία, το 1996 με 1997, και έλεγα στους άλλους στρατιώτες σε ποιες συναυλίες έχω πάει νόμιζαν ότι έκανα μόνστρα. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι όσες συναυλίες έχω πάει γινόντουσαν είτε στις Βρυξέλλες είτε στη Φλάνδρα. Ένας άλλος παράγοντας που καθόριζε το γεγονός ότι τότε στο Βέλγιο γινόντουσαν περισσότερες συαυλίες από ότι στην Ελλάδα είναι οικονομικός μιας και τότε ο μέσος Έλληνας δεν μπορούσε να πληρώσει το εισιτήριο. Ευτυχώς η Ελλάδα από τότε έχει πλουτίσει και ο μέσος Έλληνας μπορεί και πληρώνει το εισιτήριο παρόλο που είναι ακριβότερο από ότι στη Δυτική Ευρώπη.
Τρίτον, το βρίσκω οξύμωρο να κάνουν συναυλίες συγκροτήματα τα μέλη των οποίων έχουν κάποια ηλικία και παίζουν νεανική μουσική: Deep Purple, Black Sabbath, Aerosmith, Scorpions. Τους Aerosmith είχα δει επειδή μου άρεσε το support τους, οι The Cult. Από τη λίστα πρέπει να εξαιρέσω τους Scorpions μιας και με αυτή τη τουρνέ κλείνουν τη καρίερα τους.

Κλείνω λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχω πάει σε 2 συναυλίες και το μετάνιωσα. Ο λόγος που πήγα ήταν ότι και 2 συγκροτήματα ήταν εφηβικό απωθημένο: στους Depeche Mode όπου η συναυλία έγινε στη Μαλακάσα και όταν τελείωσε η συναυλία περπατούσαμε 45 λεπτά ανάμεσα στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και στους Beastie Boys η συναυλία των οποίων έγινε σε μία πρώην Ολυμπιακή εγκατάσταση. Η συναυλία ήταν μια χαρά όσπου ξαφνικά κάποιος λέει στα μέλη του συγκροτήματος κάτι και σταμάτανε να παίζουν. Κοιτάμε δεξιά και αριστερά και βλέπουμε σύννεφα καπνού. Οι γνωστοί-άγνωστοι είχαν κάνει ξανά το έργος τους. Το χειρότερο είναι ότι είχαν λεηλατήσει και το μέρος όπου έπρεπε να αφήσουμε τα αντικείμενα αξίας μας. Η αποθέωση ήταν στο τραγικό site indymedia στο οποίο κάποιος φωστήρας ανέβασε κείμενο και πανηγύριζε επειδή λέει είχαν απαλλοτριώσει το χώρο. Κλείνω με μία ρητορική ερώτηση: εγώ, ένας απλός άνθρωπος, και ο κάθε εγώ τι φταίμε που πληρώσαμε άδικα το εισιτήριο;

9 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Εν μέσω οικονομική κρίσης υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να ξοδεύει ο κόσμος τα χρηματά του.

CsLaKoNaS είπε...

Καμία λογική. Καμία απολύτως !

Όσο για τους Metallica νομίζω ότι είναι υπερτιμημένοι. Προσωπικά προτιμώ τους AC/DC.

Κατά τα άλλα τα συγκροτήματα αυτού του τύπου έρχονται σε κάτι χώρες όπως η Ελλάδα για αρπαχτές. Δεν τους κατηγορώ. Προσωπικά δεν προτιμώ να πηγαίνω γι αυτό ακριβώς το λόγο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και οι AC/DC είναι κλάσεις ανώτεροι από τους Metallica οι οποίο είναι πράγματι υπερτιμημένοι...

VAD είπε...

Προφανώς η θεωρία της θερινής αρπαχτής δεν ειναι ελληνικό φαινόμενο,γερόντια των εξήντα και των εβδομήντα ετών να οργανώνουν αρπαχτες για ποιο λόγο;Για τα έξοδα της επερχόμενης κηδείας;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλό παρόλο που δεν νομίζω ότι έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Odysseas είπε...

Σήμερα το πρωί άκουσα πως συναυλίες των U2 και άλλων συγκροτημάτων ακυρώθηκαν στις ΗΠΑ, λόγω των υψηλών τιμών που αρνήθηκε να πληρώσει ο κόσμος.
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά μήπως θα έπρεπε να το εφαρμόσουμε κι εδώ?

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Οπως γνωρίζεις οι ΗΠΑ είναι ΗΠΑ και όχι Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να τους δω ζωντανά.

giant13 είπε...

Εγώ πάλι σαν παπούς πλέον που είμαι, έχω μείνει στις Κυλιώμενες Πέτρες, τους Animals, Beatles, Pink floyd, Shadows και τους λοιπούς της εποχής.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παρόλο που δεν είμαι παπούς μου αρέσουν και εμένα αλλά μιας και πολλοί από αυτούς δεν ζούνε το βλέπω χλωμό να κάνουν συναυλίες :P