Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Βρυξέλλες...

Οι Βρυξέλλες ή αλλιώς Bruxelles, Brussel, Brüssel* είναι η πρωτεύουσα του Βελγίου, του ΝΑΤΟ και της Ευρώπαϊκής Ενωσης και η πόλη που μεγάλωσα.

Ποστς για αυτή την πόλη έχω γράψει και στα 2 μου μπλογκς οπότε αν θέλετε μπορείτε να τα διαβάσετε και να τα σχολιάσετε:
ΙωαννηςΚ
ioannisk

Οι λόγοι για τους οποίους χαίρομαι που θα πάω είναι πολλοί: ο βασικότερος είναι ότι θα δω τα ανήψια μου τα οποία δεν χάρηκα αρκετά φέτος το καλοκαίρι μιας και έλειπα για ένα μεγάλο διάστημα, ο δεύτερος είναι ο πολιτισμός (αν είναι καλός ο καιρός θα λιώσω στο περπάτημα :)), ο τρίτος η πολυπολιτισμικότητα μιας και οι Βρυξέλλες είναι μία από τις πλέον πολυπολιτισμικές πόλεις, ο τέταρτος οι παιδικοί μου φίλοι, ο πέμπτος η αδελφή μου και τέλος η ηρεμία που χαρακτηρίζει την πόλη. Μπορεί να μένω σε μία ακριβή περιοχή (Κεφαλάρι Αττικής) αλλά έχει αρκετό θόρυβο μιας και υπάρχουν μαγαζιά, καφετέριες, clubs, κάγκουρες, μηχανές (ειδκά harley) κλπ...

* Η πόλη έχει 3 ονόματα μιας και το Βέλγιο έχει 3 επίσημες γλώσσες: τα Γαλλικά, τα Φλαμανδικά (τα οποία είναι η επικρατέστερη γλώσσα στη χώρα αλλά όχι στη πόλη) και τα Γερμανικά. Μέχρι τα μέσα τις δεκαετίας του 90 οι Βρυξέλλες αποτελούσαν μέρος της Φλάνδρας παρόλο που τα Φλαμανδικά σχεδόν δεν υπήρχαν αλλά μετά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις το Βελγίο έγινε ομόσπονδο κράτος. Η παρατήρηση έχει σημασία μιας και τα Φλαμανδικά είναι η τρίτη γλώσσα της πολής μετά τα Οι Βρυξέλλες έγιναν ένα από τα 3 ομόσπονδα κράτη.