Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις σφαγές της πλατείας Τιενανμέν.
Το 1989 το κομμουνιστικό καθεστώς της πρώην ΕΣΣΔ είχε αρχίζει να τρίζει όπως και μερικά κομμουνιστικά καθεστώτα της Ευρώπης αλλά στην Κίνα το Kομμουνιστικό καθεστώς ζούσε και βασίλευε.
Η αφορμή για τις αρχικές διαδηλώσεις ήταν η κηδεία του Hu Yaobang. Κατά τη διάρκεια της κηδείας του 1.000.000 άνθρωποι είχαν μαζευτεί και διαδηλώνανε. Οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούσαν ένα ομογενή πολιτικό φάσμα αλλά αποτελούνταν από διάφορες πολιτικές τάσεις, όπως οι: απογοιτευμένοι από το καθεστώς, οι τροτσιστές αλλά και άνθρωποι που ζητούσαν απλά πολιτική ή και οικονομική ελευθερία.
Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός. Το καθεστώς της Κίνας λέει πως υπήρξαν 241 νεκροί μαζί με τους στρατιώτες αλλά ο Κινεζικός Ερυθρος Σταυρός λέει πως οι νεκροί ήταν περισσότεροι από 7000.
Δύο σκηνές σημάδεψαν τις σφαγές:
Ο ανώνυμος
άοπλος άνδρας που σταμάτησε μία ύλη αρμάτων.
Το άγαλμα που αντέγραφε το άγαλμα της ελευθερίας της Νέας Υόρκης.
Το αποτέλεσμα της σφαγής δεν ήταν το αναμενόμενο μιας και αντί το καθεστώς της χώρας να ελευθερώσει τους πολίτες του βρήκε μία αφορμή για να τους καταπιέσει περισσότερο. Κρίμα.
Υ.Γ. Σχετικό άρθρο, μαζί με video, μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο.
Βίντεο εκδήλωσης κοινωνικής οικονομίας
Πριν από 8 χρόνια
10 σχόλια:
Μερικοί λένε πως είναι ειρωνικό ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν μετά την επίσκεψη του προέδρου της ΕΣΣΔ και όχι των ΗΠΑ που είχε προηγηθεί.
Διαφωνώ μιας και υπάρχει μία μεγάλη διαφορά: Ο προέδρος της ΕΣΣΔ ήταν πρόεδρος Κομμουνιστικού καθεστώτος ενώ ο Αμερικανός ομόλογος του ήταν αρχηγός ελεύθερου (με ή χωρίς εισαγωγικά) καθεστώτος.
συμφωνω μαζι σου..
αλλο ενα απο τα εγκληματα των κομμουνιστων που μας αποδεικνύουν οτι δεν ειχαν καμια διαφορα απο τους ακροδεξιους φασιστες
Με την σειρά μου θα συμφωνήσω κι εγώ
@laplace
Έχεις απόλυτο δίκαιο και θέλω να υπενθημίσω πως η ΕΣΣΔ είχε συμμαχήσει με τον Χίτλερ και είχαν "μοιράσει" την Ευρώπη μεταξύ τους. Στην συνέχεια οι Ναζί τους επιτέθηκαν αλλά... καλά να πάθουν :)
@giant13
Μία από τα ίδια :)
Τα άκρα συναντώνται καμιά φορά.
Αλλά οι ιδεολογίες δεν ισοπεδώνονται.
Μάνο, τα άκρα συναντώνται πολύ συχνά και όχι καμιά φορά...
Μεγάλη αλήθεια. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό εν όψει εκλογών...
Astero
Προφανώς συμφωνώ μαζί σου και προσθέτω πως οι ψηφοφόροι των Κομμουνιστών και της Άκραδεξιάς είναι ταυτόσημοι όπως και τη δήλωση του Jean-Marie LePen (ο ιδρυτής και πρόεδρος του Γαλλικού ακοδεξιού κόμματος Front National): χαίρομαι που κλείσαμε το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα...
Μου φαίνεται αστείο η Κίνα με τόση ανάπτυξη της αγοράς, και μάλιστα ανεξέλεγχτη, να ονομάζεται ακόμα κομμουνιστική.
Η θύμηση αυτή των σφαγών εκείνης της μέρας πάντα με πληγώνει
Καλή ψήφο αύριο Γιάννη μου
Μερώπη, κατά κάποιο τρόπο πράγματι φαίνεται αστείο που η (πολιτικά) Κομμουνιστική Κίνα είναι ο ορισμός του "άγριου" καπιταλισμού, αλλά για να παραφράσω μία γνωστή πρόταση: Τον Καπιταλισμό πολλοί μίσησαν, τα χρήματα του κανείς. Τραγιικό;
Δημοσίευση σχολίου