Πριν από λίγες μέρες η χώρα μας γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου, δηλαδή την Ιταλική εισβολή στην χώρα μας που σήμαινε και την είσοδο της στον μεγαλύτερο πόλεμο που έχει κάνει ποτέ η ανθρωπότητα, δηλαδή τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα ήθελα να γράψω ότι προσπερνάω το γεγονός ότι ίσως είμαστε η μόνη χώρα της παλιάς Ευρώπης, για να θυμηθούμε τον χαρακτηρισμό του Ράμσφελτ, που γιορτάζει την είσοδο της στον καταστροφικότερο πόλεμο της Ανθρωπότητας, για να ειρωνευτώ λιγακι: ίσως είναι ευχάριστο το γεγονός ότι πέθαναν μερικές εκατονάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, αλλά και οι Αλβανοί γιορταζουν το δικό τους Όχι (Yo! στα Αλβανικά)1 αλλά εκεί βρίσκεται το ζουμί του ποστ μου: Το συμπέρασμα αυτού του πολέμου. Εμείς φτιάξαμε παραμυθάκια του στυλ “Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες”, προφανώς δεν αμφισβητώ τον ηρωισμό των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου ούτε ότι ο ΕλληνοΙταλικός πόλεμος ήταν η πρώτη ήττα των δυνάμεων του Άξονα αλλά αμφισβητώ το ηθικό δίδαγμα αυτού του πολέμου: Στο σχολείο που πήγα (το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών 1) μας έμαθαν: Plus Jamais Ca (ποτέ ξανά αυτό), δηλαδή να μην ξανακάνει η Ανθρωπότητα την ίδια βλακεία μιας και 50 εκατομμύρια νεκροί παρά είναι πολλοί πόσο μάλλον που 6 εκ από αυτούς πέθαναν στα κολαστήρια των κέντρων εξόντοσης των Ναζί.
Σε αυτό το σημείο θα κάνω μία ιστορική παρένθεση: η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε με σκοπό να μην ξαναπολεμήσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ μας και πράγματι πέτυχε τον σκοπό της μιας και πόλεμος στην Δυτική Ευρώπη έχει να γίνει από τότε.
Πιστεύω ότι είναι τραγική η οπτική σκοπιά με την οποία βλέπουμε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. και η απόδειξη ήταν οι πόλεμοι που ακολούθησαν την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας: Όλες οι Δημοκρατικες χώρες κατέκριναν περισσότερο την Σερβία μιας και οι Σέρβοι ξεπέρασαν τα άλλα έθνη στα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας εκτός από τους Έλληνες. Πολλοί θα μου πούν ότι και οι Σέρβοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αλλά δεν θα δεχτώ το επιχείρημα: Ένας εγκληματίας είναι εγκληματίας και πρέπει να καταδικαστεί. Θα μου πείτε ότι το παίζω έξυπνος μιας και κανένας στενός συγγενής μου δεν είνα ιή ήταν, ευτυχώς, εγκληματίας κατά της Ανθρωπότητας, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αν κάποιος συγγενής μου είχε κάνει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας θα δεχόμουνα την καταδίκη του.
1. Το Αλβανικό Όχι είναι διπλό μιας και οι γείτονες μας υπέστησαν και την Ιταλική αλλά και την Ελληνική εισβολή/κατοχή.
Για τους παλιούς φίλους
Πριν από 7 χρόνια
26 σχόλια:
Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 28 ολόκληρα χρόνια και ακόμα σκεφτόμαστε σαν Βαλκάνιοι...
λύσε μου την απορία τι ακριβώς· εννοείς στο σχόλιο σου διότι όταν απουσιαζει η οπτική επαφή κακά τα ψέματα, υπάρχει ο κίνδυνος της παρεξήγησης :-)
Οι Δανοί διδάσκουν την ιστορία με τον τρόπο της αποφυγής δλδ μαθαίνουμε για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη.
Η Δανια όμως δεν πολέμησε, δεν επέδειξε ουδεμία αντισταση, οι Γερμανοί έκαναν περίπατο στην Δανία, οι Δανοί ακόμα μισούν και σιχαίνονται τους Γερμανούς, έχουν κάποιο λόγο να γιορτάσουν ?
Εγώ όπως ειδες από το δικό μου blog δεν είμαι αντίθετη με τους εορτασμούς, όμως δεν νομίζω ότι ως Ελληνες γιορτάζουμε την είσοδο μας στον πόλεμο, εγω, έτσι το αντιλαμβάνομαι, αν κάνω λάθος διορθώστε με, και αυτό περνάω στο παιδί μου, νομίζω ότι γιορτάζουμε την άρνηση μας στον κατακτητή, γιορτάζουμε το οχι στην ανευ όρων παράδοση μας, την ικανότητα ένος λαού να πιστέψει ότι μπορεί να αντιδράσει και να πάει μεχρι τέλους αντιθετα στον κατακτητή, ο οποίος τυγχάνει να είναι πιο μεγάλος σε αριθμό στρατιωτών και με εμφανή υπεροπλία.
Για ότι αφορά τους "αδελφούς" Σερβους συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Θεωρώ ότι η θρησκεία είναι ενας δεσμός μεταξύ των ανθρώπων, αλλά καλό είναι να μην μας τυφλώνει
η θρησκεία και να αποφεύγουμε στο όνομα της θρησκείας να δούμε το έγκλημα ... ( ποια είναι η θρησκεία που υπαγορεύει αυτά που συνέβησαν στην Γιουγκοσλαβία?)...
καλό απόγευμα :-)
Όπως γράφω και στο κείμενο μου η Ε.Ε. ιδρύθηκε για να μην ξανασφαχτούμε οι Ευρωπαίοι μεταξύ μας οπόε θα περίμενα ότι μετα από 28 χρόνια θα είχαμε επηρεαστεί θετικά.
Προφανώς και οι Ναζί εκάναν "περίπατο" στη Δανία, όπως και στις Κάτω Χώρες στις οποίες μεγάλωσα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκεί πολέμησαν τα καλύτερα στρατεύματα των Γερμανών και ότι εκεί έχει πεδιάδες δηλαδή το ιδανικό τοπίο για τα τανκς πάνω στα οποία βασιζότανε η πολεμική μηχανή των Ναζί.
Δεν αμφισβήτησα τον λόγο που γιορτάζεις και σε αυτό είμαι σύμφωνος μαζί σου αλλά η πλειοψηφία των Ελλήνων γιορτάζουν λάθος πράγμα. Αν κάνω λάθος θα σε παρακαλούσα να μου δώσεις πηγές που αναιρούν αυτό που ισχυρίζομαι. Δεν νομίζω να αμφισβητείς ότι ο μέσος Έλληνας είναι εθνικιστής.
Στον μπλογκ σου είδα ότι είσαι Κρητικιά και είναι το μέρος όπου οι Ναζί υπέστησαν την πρώτη βαρβάτη ήττα τους.
Aγαπητέ Ιωάννη,
όπως έχεις αναφέρει στο παρελθόν δεν έχεις φοιτήσει στα ελληνικά σχολεία,αναρωτιέμαι πώς μπορείς να ξέρεις τι έχουμε διδαχθεί στο κομμάτι της Ιστορίας για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την Ελληνική συμμετοχή σ'αυτόν?
Διακρίνω μία μόνιμη διάθεσή σου σε αρνητική κριτική απέναντι στην Ιστορία όπως την μαθαίνουμε που δεν δικαιολογείται, εφ'οσον δεν την έχεις διδαχθεί ποτέ απο ελληνικό σχολειό και βιβλίο!
Μήπως πρώτα θα πρέπει να διαβάσεις μερικά βιβλία?
@kariatida62
Πράγματι η Ελληνική ακαδημαϊκή μου καρίερα είναι μικρή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω διαβάσει τα βιβία της επίσης Εθνικής Ελληνικής παιδείας. Η επίσημη Ελληνική Εθνική παιδεία, όπως όλες οι επίσημες Εθνικές παιδείες έχει σαν στόχο να φτιάξει μέλη ενός Έθνους άρα είναι εξ΄ρισμού biased. Όσον αφορά την κριτική στην χώρα στην οποία ζω έχεις απόλυτο δίκαιο ότι είναι μεγάλη αλλά σε διαβεβαίνω ότι είναι απόλυτα καλόπιστη. Άλλωστε σαν Έλληνας υπήκοος ίναι 100% δικαίωμα μου.
Σε κάθε περίπτωση αν κάνω κάπου λάθος σε παρακαλώ διόρθωσε με. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι δογματικός άρα μπορώ να παραεχτώ τα λάθη μου.
Bεβαίως και κάνεις λάθος! Στις 28 Οκτωβρίου ο Ελληνικός Λαός γιορτάζει την σθεναρή αντίστασή του απέναντι στον φασισμό! Δεν έσκυψε το κεφάλι, όπως άλλα "μεγάλα κράτη" π.χ. Γαλλία και είπε ένα καινούργιο "Μονών λαβέ"στην ιταλική, φασιστική, στρατιωτικά μεγάλη δύναμη,χώρα!
Στις 28 Οκτωβρίου, ο Ελληνικός Λαός, τιμά τους νεκρούς του στο Γράμμο και Βίτσι της Πίνδου, τιμά τις γυναίκες της Ηπείρου που απο την πιο μικρή έως την γεροντότερη αψήφησε παγετούς και κινδύνους και στάθηκε δίπλα στον στρατιώτη που πολεμούσε με πραγματική αυταπάρνηση για μιά Ελλάδα ελεύθερη και δημοκρατική για έναν κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό!
Ο Ελληνικός Λαός δεν είχε ανάγκη
τα μεγάλα λόγια του Τσώρτσιλ και των τότε πλανηταρχών... ούτε επινόησε αυτός τα υποκριτικά τους λόγια! Ο Ελληνας στρατιώτης τους είχε όλους αυτούς γραμμένους στις παλιές του και ξεσολιασμένες αρβύλες του! Τα ιστορικά γεγονότα δεν αλλάζουν και η αλήθεια που δεν μνημονεύεται απο τους Ευρωπαίους εταίρους μας(ξεχάστηκε βλέπεις)είναι ότι οι Έλληνες τότε βοήθησαν μ'όλες τις δυνάμεις τους!
Αντιστάθηκαν και τις μεν Ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις τις ενίκησαν ξεφτυλίζοντας τον γελοίο Μουσολίνι, τους δε Γερμανούς τους καθυστέρησαν τόσο πολύ(μάχη της Κρήτης όπως ανέφερες και σύ) που ο Χειμώνας (σημαντική λεπτομέρεια για την έκβαση του πολέμου) τους βρήκε στην Σοβιετική Ένωση και τους λύγισε.
Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια αγαπητέ Ιωάννη και αυτή γιορτάζουμε κάθε 28 Οκτωβρίου...τώρα άν ενοχλούνται κάποιοι που ακόμα έχουμε ιστορική μνήμη πρόβλημά τους! Όταν θα σταματήσουμε να θυμόμαστε τέτοιες μέρες τότε θα σταματήσουμε και να υπάρχουμε ως φυλή! Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει κανένα μέλλον!
Ωραία σαν ιδέα η εθνική παγκοσμιοποίηση αλλά είναι δυστυχώς ουτοπία!
Ελληνική Κατοχή στην Αλβανία το 40; Ρε Γιάννη, δεν έχω ακούσει ούτε Αλβανό να το λέει..
Δηλαδή η Γαλλία γνώρισε την Αμερικάνικη Κατοχή το 44;
Υπάρχει η θεωρία του εκκρεμούς, δηλαδή απέναντι σε κάτι ακραίο κινούμαστε και εμείς ακραία σχεδόν υποσυνείδητα, αλλά το ξέρουμε και αυτό..
1. Για την Δανία το εξήγησε πολύ ωραία ο Γιάννης. Ήταν ποτέ δυνατόν να αντισταθεί η μικρή Δανία που έχει πιο ψηλό βουνό τον ...Σμάιχελ στα γερμανικά τανκς;
Εδώ η γειτονική μεγάλη και τρανή Γαλλία κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο.
2. Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε το "Όχι" στους Ιταλούς. Ο σχολικός μύθος λέει ότι κέρδισε μια μικρή χώρα έναν πανίσχυρο στρατό.
Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες φάσεις του πολέμου η Ελλάδα είχε σαφή υπεροπλία, όμως οι σχολικοί μύθοι καλά κρατούν.
Για τους συσχετισμούς δυνάμεων, ιδού:
http://dimitrisdoctor2.blogspot.com/2008/10/28-1940.html
3. Οι Ιταλοί στρατιώτες δεν ήξεραν για τι πολεμούσαν και όπως θα δείτε στο λινκ που παρέθεσα, ακόμη και οι επιτελείς του Μουσολίνι ήταν βαθιά νυχτωμένοι και υποτίμησαν τόσο την Ελλάδα που τελικά έχασαν.
4. Οι έλληνες δεν είπαν όχι στον φασισμό, είπαν όχι στην Ιταλία. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι έλληνες στήριζαν τον Μεταξά που ήταν φιλοφασιστικό καθεστώς (όχι χούντα πάντως και κακώς ταυτίζεται ο Μεταξάς με τον Παπαδόπουλο).
5. Η άποψη ότι η μάχη της Κρήτης έκρινε την έκβαση του Β' ΠΠ είναι νομίζω αφελής καθ'ότι με το "αν" δεν γράφεται ιστορία.
6. Άλλος μεγάλος μύθος είναι η περίφημη εθνική αντίσταση η οποία στην πραγματικότητα δεν έκανε και πολλά πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο θέμα που παραθέτω ο πανεπιστημιακός (και αριστερός) κ.Μαργαρίτης λέει όλη την αλήθεια για το ΕΑΜ.
7. Τα σχολικά βιβλία και γενικά η εθνική ιστοριογραφία έχουν ως σκοπό να παράγουν υπήκοους και όχι πολίτες. Αν διαβάσει κανείς κάποιο βιβλίο του ΓΕΣ ή εγκύψει σε βιβλία πανεπιστημιακών θα δει πάρα πολλά και ενδιαφέροντα, π.χ. την άναρχη οπισθοχώρηση του ελληνικού στρατού όταν μπήκαν οι γερμανοί στην Ελλάδα, όπως και για την άκρατη δαιμονοποίηση του Τσολάκογλου.
8. Ο Τσώρτσιλ ουδέποτε είπε αυτό το περίφημο ρητό για τους έλληνες. Η εφημερίδα που παρατίθεται ότι το είπε (manchester guardian 17.4.41) απλώς δεν το γράφει. Ακόμη και να το είπε όμως, απέδειξε λίγα χρόνια μετά (βομβαρδίζοντας την Αθήνα και τον Πειραιά και προξενώντας τα Δεκεμβριανά και τον εμφύλιο) ότι έλεγε μαλακίες για να περνά η ώρα.
Και σήμερα οι κουβεϊτιανοί χρησιμοποιούν παπαριές που έλεγε ο Μπους ο πατήρ για τους αγέρωχους κουβεϊτιανούς στρατιώτες...
Αρχίζω από τα εύκολα:
@ΚΚ
Έτσι γράφει ο Τάκης Καμπύλης στην Καθημερινή της 28ης Οκτωμβρίου, αν θέλεις ψάξε και βρες το άρθρο.
@kariatida62
Παρόλο που στη συνέχεια σου απαντάει ο Δημήτρης (Doctor) καλύτερα από εμένα για το ιστορικό μέρος της διαφωνίας μας θα σου απαντήσω στο αισθηματικό.
Προφανώς και είναι σημαντική η ιστορική μνήμη αλλά άλλο ο Παπαρηγόπουλος και άλλο ο Eric Hobsbawm. Όσον αφορά το τι γιορτάζει ο μέσος Έλληνας έχω μερικές αμφιβολίες. Αν μη τι άλλο τις βασίζω στο γεγονός ότι μετά τη νίκη του euro 2004 στην Ομόνοια ακουγόντουσαν κραυγές του στυλ: "Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ Αλβανέ". Σε πληροφωρό (;) ότι η Αλβανία δεν είχε καν προκριθεί στο στο euro...
@ΚΚ 2
Δεν τα πάω καλά με αυτή τη θερωρία, παλαιότερα είχα αγοράσει το βιβλίο εκκρεμές του Φουκό αλλά δεν το διάβασα :(
νομίζω πως ολοι εδώ έχουμε δικιο, πάντα όμως ο καθένας απο την οπτική γωνία που βλέπει τα πραγματα....
για ότι αφορά την αυτο-παράδοση των βόρειων χωρών, είναι σαν να μου λετε ότι μια γυναίκα που ο κακός άθλιος φρικτός βίαιος ελλεεινός ψηλός χοντρός δυνατός βρωμιάρης άνδρας την αρπά να την βιάσει αυτή πρέπει απλά να του κάτσει γιατί ούτως ή αλλιώς θα την βιάσει, χωρίς να του αντισταθεί έστω για να δείξει την άρνηση της ....
δικιο έχεις και συ που λες ότι καλά εκανε η Δανία και η κάθε Δανία, από την άλλη εγώ απλά σου λεω πως βλέπω αυτή την συμπεριφορά ...
Επίσης Ιωαννη μου δεν πιστεύω να το εννοείς οτι Χίτλερ έστειλε τους καλύτερους στο Βέλγιο και την ολλανδία και στην Ελλάδα μετα το φιασκο με τους Ιταλούς έστειλε ...τον αδύναμο κρίκο ....
Υπεροπλία διαβάζω ....εγώ πάλι θυμάμαι από τον παπού μου (προερχόταν από την σχολή Ευελπίδων) να μου λέει άλλα ...
Τελος πάντων ότι και να ειπωθεί πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δεν νομίζω να αλλάξει κανείς γνώμη γιατί είναι καθαρά θέμα αποψης.
Με την σειρά μου κι εγώ πιστεύω πως γιορτάζουμε την αντίσταση μας στον ναζισμό και παράλληλα τιμούμε τους χιλιάδες νεκρούς μας.
@giant13
Όπως έγραψα και στους άλλους, εγώ δεν το πιστεύω αλλά μακάρι να κάνω λάθος.
Θα αρχίσω με το άσχετο: Ιωάννη με αποκαλώ μόνο στις Λατινικές γλώσσες στα Ελληνικά με αποκαλώ Γιάννη. Το γνωρίζω ότι δεν έχει μεγάλη σημασία.
Δεν ήθελα να πω ότι οι χώρες που έπεσαν, σχετικά, εύκολα δεν θέλησαν να αντισταθούν αλλά ότι ήταν τέτοια η υπεροπλία των Ναζί που δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα άλλωστε το Blitzkrieg πάνω στο οποίο βασίστηκε ο στρατος των Ναζί χρειάζεται πεδιάδες και τα βουνά στην Βόρεια Ευρώπη είναι σπάνια...
Από την μία θέλω να σου πω ότι ο σκοπός μου δεν είναι να σε κάνω να αλλάξεις γνώμη αλλά κάπου αυτό δεν είναι και το νόημα των μπλγοκς; Δηλαδή η ανταλλαγή απόψεων που καμιά φορά έχει σαν αποτέλεσμα α αλλάξει άποψη κάποιος ομιλητής.
Αν κρίνω από το αφιέρωμα που είχε η Καθημερινή για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ένας από τους λόγους που οι Ναζί είχαν υπεροπλία έναντι των Ελλήνων είναι γιατί η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει τον πολεμο ενάντια των Ιταλών παρόλο που οι Ναζί είχαν αρχίσει την προέλαση τους.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι συμπεράσματα έβγαλαν τα διάφορα ΈΘνη από αυτή την τεράστια καταστροφή και είμαι σχεδόν απόλυτα πεποισμένος ότι οι Έλληνες βγάλαμε εντελώς λάθος συμπεράσματα.
για αποφυγη παρεξηγησεων θεωρώ ότι είναι και λιγο "πολιτικό " το θέμα, δλδ με ποια κριτικη και πολιτική ματιά βλέπεις το πράγματα.
Εν τέλει θέλω να πω ότι νοιώθω ότι δεν μας χωρίζει μια λεπτή γραμμή αλλά τουλαχιστον οι Αλπεις... και αυτό δεν γεφυρώνεται με ανταλλαγή αποψεων στα blogs.
Ενας λόγος που γενικά δεν σχολιάζω συχνα ενω παρακολουθώ πολλά blogs είναι αυτός,
Πως θα σε πείσω ότι ο μέσος Ελληνας γιορτάζει την αντίσταση του στον εχθρό, την αγωνία του για ελευθερία και ότι τιμάει τους νεκρους του, όταν εσύ προεξοφλεις το αντίθετο.
Γιάννη, αυτά είναι ζωή καλώς ή κακώς, μπορεί να λυπάμαι για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, να λυπάμαι και πραγματικά εσωτερικά νοιώθω ένα σπαραγμό γι αυτόν τον ξεπεσμό, ΟΜΩΣ νοιώθω πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα, δεν θα ήθελα να είμαι τίποτα αλλο παρα μόνο Ελληνιδα.
ξέχασα... το αφιέρωμα της Καθημερινής δεν το διαβασα και επίσης τι εννοείς με την τεράστια καταστροφή, σε εθνικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο? για ότι αφορά τα συμπεράσματα
Αρχίζω από το δεύτερο σχόλιο σου. Ως καταστροφή εννοώ το γεγονός ότι πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ότι τα 10 χρόνια του πολέμου είχαν σαν αποτέλεσμα και την τεράστια υλική καταστροφή της Ελλάδας.
Το θέμα δεν είναι λίγο αλλά απόλυτα πολιτικό ανεξάρτητα από τον ορισμό που δίνει κάποιος στο λεκτικό πολιτικό.
Αυτός δεν είναι ένας από τους σκοπούς των μπλογκς; Δηλαδή η ανταλλαγή απόψεων. Σε παρακαλώ να προσπαθήσεις να με πείσεις ότι κάνω λάθος και μακάρι να κάνω λάθος.
Προσωπικά δεν νοιώθω υπερήφανος που έχω Ελληνική υπηκοότητα μιας και αυτό είναι εντελώς τυχαίο. Έχω σκοπό να γράψω ένα ποστ που να καυτηριάζει το "ρητό" "Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας" οπότε αν θέλεις το αναπτύσσουμε περισσότερο εκεί.
κοιτά, ήδη έχουμε συμφωνησει ότι αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα.
Εγώ θέλω να είμαι μια ελληνίδα πολίτης αυτού του κόσμου (ξεκάθαρα) και εσύ ακόμα πιο ξεκάθαρα από εμένα δηλώνεις ότι θέλεις να είσαι "σκετο" πολίτης αυτού του κόσμου.
Από τις αναρτήσεις σου φαίνεται ότι η ελληνική σου ταυτότητα δεν σε ενδιαφέρει, πράγμα για το οποίο εγώ είμαι περήφανη (φαντάζομαι ότι και απο το Μπαγκλαντες να ΄ημουν πάλι θα ένοιωθα περήφανη για την καταγωγή μου) που σημαίνει ότι πρώτα πρεπει να βρούμε κάπου μια κοινή αναφορά και μετά να σε πείσω για τους λόγους που εγώ γιορτάζω και όλοι οι αλλοι που γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου.
Ωστόσο αφού εσύ βλέπεις έτσι τα blogs, θα πρέπει να με πιστέψεις και όχι να μου ζητάς να σε πείσω, είναι σαν να μου λες οτι σου λέω ψεματα, και εγώ και η καρυάτιδα και ο giant λέμε ψέματα ....πως θα σε πείσω για τους αλλους όταν δεν πιστεύεις εμάς.... εκτός και αν αναφερεσαι σε καμμια ολιγομελή ομάδα και το γενικεύεις ...
:)))
Δεν θέλησα να σου πω ότι δεν σε πιστεύω, σημειώνω ότι τα Ελληνικά μου δεν είναι βέλτιστα οπότε ίσως να φταίω εγώ.
Όσον αφορά την Ελληνική ταυτότητα η απάντηση μου είναι ανάλογα τι εννοείς με αυτό. Αν εννοείς ότι επειδή είσαι Ελληνίδα είσαι καλύτερη από κάποιον που δεν είναι τότε διαφωνώ απόλυτα. Θέλω να πιστεύω ότι η καταγωγή κάποιου θα μου είναι αδιάφορη ανεξάρτητα από το έθνος ή χώρα στο οποίο θα άνηκει.
Σε κάθε περίπτωση σε πιστεύω.
Γιάννη μου, ένας λόγος που σπάνια σχολιάζω στα blogs πλη των ταξιδιωτικών είναι ότι πολλές φορές δημιουργουνται παρεξηγήσεις χωρίς την 'υπαρξη πρόθεσης, αλλες φορές παρακολουθώ τα σχόλια και φαίνεται λες και όλοι μαζί μιλάμε και κανείς δεν καταλαβαίνει τον άλλο ....νομίζω ότι γενικά όταν κάποιος ανεβάζει μια ανάρτηση θα πρέπει να γράφει πολύ ξεκάθαρα πράγματα. ... anyway
... έγραψα ότι ακόμα και απο το Μπαγκλαντές να ημουνα πάλι περήφανη θα ήμουνα, που σημαίνει ότι σε καμμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είμαι καλύτερη από τους άλλους γιατί ειμαι Ελληνιδα...
Αν λοιπόν με πιστεύεις τότε σε ενημερώνω ότι προσωπικά δεν γνωριζω κανέναν που να βλέπει τη συγκεκριμένη μερα διαφορετικά από εμένα :-)
καλό βράδυ !
:)
Επειδή δεν είμαι ούτε Δογματικός ούτε Ανθέλληνας σήμερα είχα σκοπό να γράψω ένα θετικό ποστ για την Ελλάδα. Το θέμα είναι απλό: κάδος κομποστοποίησης τους οποίους δικαιολογούν οι Ελληνικοί Δήμοι στους Δημότες τους. Δυστυχώς δεν οδηγάω και νόμιζα ότι τους παίρνουμε από το Δημαρχείο. Πράγματι πήγα με τον πατέρα μου αλλά μας είπαν ότι τους δίνουν από ένα κτίριο που βρίσκεται αλλού. Μιας και στο συγκεκικριμένο μέρος είναι δύσκολο το παρκάρισμα ο πατέρας μου βαρέθηκε να πάμε. Θέλω να σε διαβεβαιωσω ότι όταν τον πάρουμε θα γράψω ένα πολύ θετικο ποστ για την χώρα μας.
ανυπομονω να μ'αθω περισσότερα
με ενδιαφέρει πολύ ...διότι τώρα κάνω μόνη μου κομπόστ σε ένα παλιό βαρέλι !
Και εγώ :)
Πολλά συγχαρητίρια που κάνεις μόνη σου κομποστοποίηση.
Δημοσίευση σχολίου