Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα και Η.Π.Α.

Όσοι με γνωρίζουν και στην “πραγματική” ζωή γνωρίζουν επίσης ότι έχω και μία ευαισθησία στον θόρυβο. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 γυρνούσα σπίτι μου και παρόλο που άκουγα μουσική από τον mp3 player μου άκουσα ένα θόρυβο σαν χαλασμένο τρακτέρ. Μιας και βρισκόσμουνα στην Κηφισιά ήταν πρακτικά αδύνατον να είναι πραγματικότητα αλλά ήταν κάτι σχεδόν αντίστοιχο: ένα Έλληνας με μία Harley-Davidson ντυμένος μάλιστα σαν Hell's angel... Δεν είχα ποτε μηχανή αλλά από όσο γνωρίζω ο μόνος λόγος υπαρξης των Harley-Davidson είναι επίδειξη και μάλιστα χειρίστου είδους. Όμως το θέμα του ποστ μου δεν είναι τα κόμπλεξ των μηχανόβιων αλλά ο Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε ότι κυριαρχεί...

Το βρίσκω πολύ παράξενο μιας και ο μέσος Έλληνας έχει πάρα πολλά κοινά με τους Αμερικάνους, περισσότερα από όσα έχουν με τους Δυτικοευρωπαίους ή όσα έχουν οι τελευταίοι με τους Αμερικάνους.

Θρησκεία
Και στις δύο χώρες η θρησκεία παίζει βασικό ρόλο στην κοινωνία. Φυσικά υπάρχει η τεράστια διαφορά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει η μη διευκρινησμένη έννοια του Θεού σαν ανώτερο Ον ενώ στην χώρα μας αυτό το Ον είναι ένα και μοναδικό: Ε.Χ.Ο. Σε γενικές γραμμές οι κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης είναι κοσμικές.

Κοινωνία του εγώ
Και στις δύο χώρες κυριαρχεί το εγώ από το εμείς δηλαδή το άτομο της κοινωνίας. Στις κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης κυριαρχεί το εμείς ή αλλιώς η κοινωνία.

Δημοσκοπίσεις ή αλλιώς αριθμολαγνεία
Στην Ελλάδα μας αρέσει να κατηγορούμε τους Αμερικάνους σαν αριθμολάγνους. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν γνωρίζω αν πράγματι αυτό ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά σίγουρα στη χώρα μας δεν πάμε πίσω. Δύο μικρά παραδείγματα: Δημοσκοπήσεις σε καθημερινή βάση και αναμεταδόσεις αθλητικών αγώνων.

Σεκιουριτάδες ή αλλιώς το Outsourcing της Ασφάλειας
Η παρουσία των σεκιουρητάδων είναι σχεδόν Καθολική και Οικουμενική. Παρόλο που ως και οι Φιλελεύθεροι δέχονται ότι η επιβολή της τάξης είναι μονοπώλιο του Κράτους...

Starbucks
Και όμως στην χώρα όπου οι καφετέριες είναι θεσμός τα Starbucks, της γνωστής Αμερικάνικης αλυσίδας υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την επικράτεια.

Τσίχλες
Ποτέ δεν κατάλαβα αυτη τη συνήθεια που έχουν τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας. Για να περιαυτολογίσω Έχω βάλει το ακόλουθο “στοίχημα” με τον εαυτό μου: να μην μασήσω τσίχλα την πρώτη δεκαεία του 21ου αιώνα, οπότε μαζί με την αλλαγή του χρόνου θα μασήσω και μία μαστίχα Χίου.

Hummer
Ή αλλιώς η μη στρατιωτκή έκδοση των τροχοφόρων οχημάτων μεταφορας προσωπικού του Αμερικανικου στρατού. Φαίνεται όσοι Έλληνες τα αγοράζουν θα κινηγάνε μέλη της Al Quadia στο Κολωνάκι, στην Βουλιαγμένη στο Κεφαλάρι και στα άλλα in μέρη της Ελλάδας...

Πολιτικά ορθές εκφράσεις
Σημειώνω ότι την τελευταία φορά που μίλησα με Αμερικάνο με χαρακτήρισε unpc δηλαδή μη πολιτικά ορθό άνθρωπο. Ένα απλό παράδειγμα: Πόσοι επαρχιώτες λένε ότι κατάγωνται από την επαρχία αντί για την περιφέρεια;

Το έχω συζητήσει με αρκετούς φίλους μου και μερικοί συμφωνούνε μαζί μου άλλοι όχι. Εσείς;