Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Δημόσια αγαθά;

Από ότι θυμάμαι από τα Οικονομικά ως Δημόσια ορίζονται τα αγαθά τα οποία ανήκουν ισομερώς σε όλα τα μέλη μιας κοινωνίας.

Το πλέον βασικό και χρήσιμο είναι τα πεζοδρόμια, ένα απλό και καθημερινό παράδειγμα: πριν από λίγες μέρες βγαίνοντας από το σπίτι μου κάποιος μόλις είχε παρκάρει τη μηχανή του επάνω και μόλις χωρούσα να περάσω, δεν σχολίασα μιας και θα γινόμουνα γραφικός και μπορεί να έβρισκα και τον μπελά μου.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες, υποθέτω ότι όλοι θυμάστε πως απέκτησε η Ελλάδα ιδιωτικά κανάλια: το μακρινό 1987 ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, ο μακαρίτης Έβερτ..., ίδρυσε τον ραδιοσταθμό: Αθήνα 9.84. Η απόφαση θα ήταν απόλυτα σωστή, μιας και έσπαγε το κρατικό μονοπώλιο της ραδιοτηλέοπτικής ενημέρωσης, αλλά έπρεπε να είχε ψηφιστεί σχετικός νόμος, δυστυχώς κανένας εισαγγελέας δεν είχε, και έχει..., το απαραίτητο θάρρος να κινηθεί νομικά εναντίων τους με αποτέλεσμα να μας κυβερνάνε επίορκοι δημοσιογράφοι σαν τον Παπαγιάννη του Extra 3.

Ο λόγος που υπάρχει αυτό το έλλειμμα στη χώρα μας είναι απλός: έλλειμμα παιδείας μιας και κανονικά ο σεβασμός στα κοινά, με την ευρεία έννοια, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητος.