Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Κάγκουρες

Αυτό το ποστ είναι αφιερωμένο στους συμπατριώτες μας που έχουν σαν βίτσιο να αλλάζουν την εμφάνιση του αυτοκινήτου τους, το οποίο θα αποκαλώ από εδώ και πέρα κούρσα.

Θα αρχίσω με μία προσωπική ιστορία. Μεγάλωσα στις Βρυξέλλες και εκεί οι κάγκουρες είναι είτε μετανάστες είτε Βέλγοι μικροαστοί και είναι νεαροί στην ηλικία. Επίσης τους συναντάς μόνο στις μικροαστικές περιοχές. Οδηγάνε συνήθως έιτε BMW σειρά 3 είτε VW Golf. Στην αμερική είναι χαρακτηριστικό το γκέτο των μαύρων και των λατίνων. Εκεί οδηγάνε BMW σειρά 3 ή Nissan.

Στην χώρα μας τα δεδομένα αλλάζουν. Κάκουγκερες συναντάς παντού και ο οδηγοί είναι κάθε ηλικίας, επίσης υπάρχουν και γυναίκες καγκουρες. Τα αυτοκίνητα αλλάζουν επίσης. Δεν γνωρίζω αν ο λόγος είναι ότι οι Έλληνες είμαστε φτωχότεροι από τους Ευρωπαίους αλλά εδώ οι κούρσες είναι συνήθως Peugeot rallye ή citroen saxo vts.

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο κάποιος να πειράξει το αυτοκίνητο του. Έχει πρόβλημα στήσης ή είναι απλώς ανεγκέφαλος; Επίσης δεν καταλαβαίνω τις γυναίκες που βγαίνουν με κάγκουρες. Να το πω ωμά: Πόσο ηλίθιες είναι και αυτές;

Αγνοώ επίσης τον προορισμό του όρου. Μία φίλη μου είπε πως ο ορισμός μας ήρθε από την βόρεια Ελλάδα. Δεν είμαι σίγουρος αν στέκει.

Σίγουρα είναι ένα χαρακτηριστικό του τρίτου κόσμου. Όταν είχα πάει στην Thailand είδα πολλές φτιαγμένες κούρσες. Μάλιστα εκεί έβαζαν φθιορούχες λάμπες διαφορετικού χρώματος στους προβολείς της κούρσας.

Προσθήκη 12/5/2009. Με ενοχλούν ακόμη περισσότερο οι κάγκουρες που δεν έχου αλλάξει όλη την εμφάνιση της "κούρσας" τους, δηλαδή έχουν αλλάξει μόνο ζάντες ή έχουν βάλει σποϊλέρ. Μου θυμίζουν τραβεστί που δεν έχουν ολοκληρώσει τις επεμβάσεις τους άρα είναι απίστευτα αντιαιδθητικό σαν θέαμα.

Στο πρώτο μου μπλογκ είχα γράψει δύο κείμενα σχετικά με τους κάγκουρες:
Φτιαγμένες μπέμπες: "γίναμε Ευρώπη"..

Η πλαστική σακούλα, το κιτ βελτίωσης και ο ... .

Και μερά από μία μικρή πλούγηση στο ίντερνετ βρήκα ένα κείμενο για αυτούς:
ΚΑΓΓΟΥΡΕΣ/ΚΑΓΚΟΥΡΕΣ - ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.

Τους παραδέχομαι μιας και έχουν δικό τους τόπο. Θα μου πείτε πως δεν είναι δύσκολο..

19 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς δεν βρήκα φωτογραφίες από κούρσες. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν έψαξα και πολύ μιας και δεν ήθελα να δώσω και άλλη σημασία στα "παλικάρια"...

anima rana είπε...

Φιλε μου, οδηγώ 16 χρόνια, και χωρίς να θέλω να καυχηθώ, οδηγώ καλά. Ποτέ, μα ποτέ μου δεν κατάλαβα τι έχουν στο μυαλό τους όταν οδηγούν τα αυτοκίνητα που οδηγούν, με τον τρόπο και το ύφος που τα οδηγούν. Μάλλον χαμηλή αυτοεκτίμηση?

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@anima rana
Και εγώ οδηγάω 16 χρόνια και θέλω να πιστεύω πως είμαι καλός οδηγός. Όπως γράφω και στο κείμενο αγνοώ τι σκατά έχουν στον εγκέφαλο τους οι κάγκουρες...

δ.σ είπε...

Πρώτη φορά που ακούω τη λέξη "κάγκουρες", ευχαριστώ για το λίνκ!

Θυμάμαι, εδώ στη Σουηδία τίς δεκαετίες το ΄60 και ΄70 που ήτανε της μόδας οι " raggare" και τα "raggarbilar" (Κυνηγοί κοριτσιών).
Στη καρικατούρα αυτή ,στις κεραίες του αυτοκινήτου ,έχουνε κραμμάσει ουρές απο αλεπούδες-σύμβολο του ανδρισμού..
Τριγυρνούσαν στούς δρόμους και ..ψαρεύανε κορίτσια..
Άκακα πράγματα, και κάπως ..αθώα..

Τώρα έχουμε τους Hels Angels, που είναι φόβος και τρόμος ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Καλώς ήρθες στο "μαγαζί" μου.

Άρα και στην πολιτισμένη Σουηδεία έχετε ανεγκέφαλους. Θα μου πεις πως η έλλειψη εγκεφάλου είναι οικουμενικό φαινόμενο...

Από όσο γνωρίζω οργανωμένους Hels Angels δεν έχουμε στην Ελλάδα, απλώς ιδιοκτήτες των τραγικών Harley - Davinson.

Disposition21 είπε...

Χαιρετώ! :)

Κάτι μηχανόβιοι δεν τα κάνανε γης μαδιάμ σε ένα αεροδρόμιο της Αυστραλίας πριν λίγες εβδομάδες; Δεν ήξερα ότι υπάρχουν ακόμα Hell's Angels :)

Ούτε εγώ καταλαβαίνω γιατί "πειράζουν" τα αυτοκίνητα, αλλά μετά σκέφτηκα ότι "περι ορέξεως..." Άλλοι κάνουνε overclocking στα κυκλώματα των υπολογιστών, άλλοι "πειράζουν" τα αυτοκίνητα κλπ. Το σημαντικό είναι να μην ενοχλείς τους γύρω σου, αλλά και την ...αισθητική.

Disposition21 είπε...

Άσχετο με αυτό το ποστ, αλλά σχετικό με ένα προηγούμενο: Καλό το Slumdog Millionaire, αλλά μη χάσετε το γερμανικό "Die Welle".

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Disposition21!
Πάει πάρα πολύ καιρός που δεν είχα νέα σου. Ελπίζω να είσαι πολύ καλά και να γράψεις κανά ποστάκι.

Δεν άκουσα τι έγινε στην Αυστραλία, μήπως το μπερδεύεις με το έργο Mad MAX; :P

Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο overclocking των υπολογιστών και στο "φτιάξιμο" του αυτοκινήτου. Στην πρώτη περίπτωση ο υπολογιστής σου δουλεύει γρηγορότερα, στη δεύτερη; Πήζεις ποιο γρήγορα στα μποτιλιαρίσματα;

Θα προσπαθήσω να δω το Die Welle.

enikolo είπε...

γεια και από μενα.
και εγω με τη σειρα μου δεν εχω πειραξει το αυτοκινητο μου ποτε.
και εγώ πρώτη φορά άκουσα τη λεξη καγκουρας.
όμως, επειδη είμαι στρατιωτικός , έρχομαι σε επαφή συνεχεια με πιτιρικαδες.
και για αυτό το λόγο θέλω να κάνω το συνηγορο του καγκουρα.
α)το θεωρώ κι εγω ανούσιο να πειράζεις κάτι που δεν ξερεις (οι μηχανικοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες σπουδαζουν και δουλευουν χρόνια στο αντικειμενο για να φτάσουν να έχουν τεκμηριωμενη άποψη για τη διασταση του μετατρόχιου , των ελαστικών, τη διαταξη των ελαστικων κλπ).Με τη λογική είναι πιο φθηνό και εγγυημενο να αγοράσεις κατευθειαν ένα αμαξι με τα χαρακτηριστικα που επιθυμεις παρα να ξοδευεις χρήμα και χρόνο με ερασιτεχνες για να τροποποίησεις κάτι το οποίο ο ίδιος ο κατασκευαστής του σε αποτρέπει να αλλάξεις.
β)όντως το φαινόμενο παρατηρήται περισσότερο σε χαμηλότερης παιδείας και βιωτικού επιπέδου κοινωνικές ομαδες (δεν μπορώ να φανταστώ τον λυκουρέζο ή τον βαρδινογιάννη να κυκλοφορούν με πούντο με διαχύτη.με πορσε ίσως).
γ)όντως οι περισσότεροι που οδηγούν τέτοια οχηματα θεωρούν δεδομένο ότι οι όλοι οι κατοικοι στο οικοδομικό τετράγωνο που διασχίζουν θέλουν να ακούσουν τα παραπονιαρικα λαικα που παίζει το cd τους (περίεργο αλλά ποτέ μου δεν άκουσα από τέτοιο αμαξι, ροκ ας πουμε).
δ)όντως οι περισσότεροι έχουν υφος πολλών καρδηναλίων και θυμίζουν έντονα την έκφραση που είχε ο μπούς όταν μιλούσε στον σημιτη.
ε)όμως όταν άρχισα να ασχολούμε με το δικο μου αυτοκινητο και να μιλαω με παιδια που πειραζουν τα δικα τους, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι υπάρχει και μια άλλη διασταση που μου διεφευγε.Και σχετίζεται με το γιατί κάποιος που έχει τα λεφτα να παρει μια κομψότατη σιφινιερα, καθεται και ταλαιπωρειται ημερες για να φτιάξει μια ασύμμετρη δική του. Έχει κάποια πλάκα για καποιους (παιχνίδια μεγαλων αποκαλουνται) να πειραματιζονται με αλλαγες εξαρτηματων που είτε θα αλλάξουν τις επιδοσεις του αυτοκινητου τους είτε την αισθητικη του ειτε και τα δυο.Διαβαζουν στον ελευθερο χρονο τους , ρωτανε, συζητανε, μαστορεύουν και μετα δοκιμαζουν το αποτελεσμα.Ακριβως όπως καποιος αποφασιζει να ασχοληθει με τον αερομοντελισμό και δεν του αρκεί να αγορασει ενα μοντελο ετοιμο.Είναι δηλαδή θέμα γουστου.
ζ)μια αλλη διασταση είναι ότι καποιοι δεν αντεχουν την τυποποίηση και θελουν το αυτοκινητο τους να έχει τη δικη τους πινελια ή προσωπικοτητα.Θέλουν να απαρνηθούν την τυποποίηση που επιβάλλει η μαζικη πώληση και αγορά.Δεν το βρίσκω παραλογο.
Υστερα από όλα αυτά, καταλήγω ότι κάτι που για τις δικες μας συνηθειες , γουστα και λογικη είναι ανόητο για καποιους αλλους ...δεν ειναι.Αρκεί να νην ενοχλείς τους άλλους (επικινδυνη οδηγηση, τερμα τα λαικα και υφάκι γαμικουλα).Αυτά τα ολιγα επι του θεματος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@enikolo
Καλησπέρα.
Δεν ήξερα ότι ήσουνα στρατιωτικός, θα μου πεις πως για να σχολιάσεις σε ένα μπλογκ δεν καταθέτεις βιογραφικό.
α) Ανούσιο; Λίγα λες.
β) Προφανώς
γ) Εδώ διαφωνώ εν μέρη μιας και μου αρέσει να οδηγάω και να ακούω δυνατά μουσική.
δ) Σωστός
ε) Αυτό είναι το οξύμορο. Με τα χρήματα που πετάνε για να φτιάξουν την κούρσα τους θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα καινούργιο και καλύτερο αυτοκίνητο. Είναι τραγικό να βλέπεις αυτοκίνητα όπου οι ζάντες κοστίζουν περισσότερο από το υπόλοιπο αυτοκίνητο.
ζ) Θέλουν τυποποίηση; Κανένα πρόβλημα ας κολήσουν ένα αυτοκόλλητο που να λέει: ΕΙΜΑΙ ΒΛΑΚΑΣ! Δεν φταίμε σε τίποτα να τρώμε στην μάπα την εγκεφαλική ανεπάρκεια του Α και του Β.

enikolo είπε...

ελα ρε συ!
εγω ειμαι στρατιωτικος, εσύ γινεσαι καθετος (μου κλεβεις τα κεκτημενα προνομια :-))
κι εγω ακούω δυνατα μουσικη (ιδιως ροκιες) αλλα όχι στην πλατία ελευθεριας με τα τζαμια ανοιχτά και το υφος "όποια μου κάτσει θα είναι τυχερη".Ούτε αγγίζω τα ντεσιμπέλ κινητηρα της τζενεραλ νταιναμικς σε πλήρη φόρτο από το 1μ.
απόλυτο σε λέω (και εκεί είναι που διαφωνώ ουσιαστικα) στην πινακιδα είμαι βλακας.
δεν είναι όλοι όσοι φτιαχνουν το τουτού βλάκες ούτε το κανουν όλοι για τον ιδιο λογο.αυτό λέω.
είναι σαν να λεμε ότι όποιος πάει γηπεδο ή ψηφιζει είναι βλάκας.
οι περισσότεροι ναι, αλλα όχι όλοι :-))))(υπάρχουν και οι ολυμπιακοι)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

enikolo
Θα συμφωνήσω πως οι περισσότεροι που πηγαίνουν στο γήπεδο δεν είναι βλάκες αλλά για τους κάγκουρες όχι. Εκτός αν είναι εντελώς άλλος κόσμος από τον δικό μου, οπότε...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Μπήκα στο μπλογκ σου αλλά είδα πως δεν δέχεσαι σχόλια, υπάρχει κάποιος λόγος;

δ.σ είπε...

Γιάννη Κ
Το 2007 που άρχισα το μπλόγιν,είχα ανοιχτά τα σχόλια..
Είχα μερικά, τα περισσότερα ήταν γλύκα, σκέτη γλύκα..
Τώρα ,συνειδητοποίησα,ότι η ηλικία μου (76) δέν το επιτρέπει,να παίζω νεαρό ή μεσόκοπα..
Απλά: Είμαι γέρος!

δ.σ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ήξερα ότι ήσουνα τόσο μεγάλος. Μπράβο σου που μπλογκάρεις στην ηλικεία σου. Δεν σε ειρωνεύομαι μιας και τον Σεπτέμβριο του 2007 παραλίγο να πεθάνω (έπαθα Ρήξη ανεύρυσματος στον εγκέφαλο).

δ.σ είπε...

Ξέρω την ιστορία σου..
Εχω μπεί και στό παλιό σου το μπλόγk, και άφησα ένα ανώνυμο σχόλιο εκεί..

δ.σ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

οκ :)

Apo_F είπε...

Κι εγώ είχα εμπειρία από κάγκουρες στη Σουηδία, με τη διαφορά οτι εκεί κάνουν περισσότερο μπάμ. Βλέπετε οτί ενώ στην Ελλάδα που οι ζάντες και τα φωτάκια τους κάνουν να ξεχωρίζουν, στη Σουηδία όποιος δε σέβεται τη διαβαση παιζών ή βάζει δυνατά μουσική με ανοιχτά παράθυρα καταδεικνύεται και γίνεται αντικείμενο χλεβασμού.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κάγκουρα δεν υπήρξα ποτέ αλλά δυνατά μουσική πάντα βάζω και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη.