Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Le Petit Futé Bières belges


Le Petit Futé Bières belges
Όπως θα γνωρίζετε πολλοί μεγάλωσα στις Βρυξέλλες. Το Βέλγιο μαζί με την Τσεχία και την Γερμανία είναι οι χώρες της μπύρας, έτσι έγινα και εγώ φανατικός οπαδός αυτού του εξαίσιου ποτού. Πριν από λίγο καιρό η αδελφή μου μου έκανε δώρο αυτό το βιβλίο και την ευχαριστώ πολύ. Στο Βέλγιο υπάρχουν εκατοντάδες μάρκες μπύρας, πολλές από αυτές κατασκευάζονται από βιομηχανίες, άλλωστε η InBev είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο (inbev), από την άλλη όμως υπάρχουν και πολλές οικογενειακές ζυθοποιήες όπως και μπαράκια που φτιάχνουν τις δικές τους μύρες. Επίσης τα ψιλικατζίδικα γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης (Grande Place) λένε πως έχουν πάνω από 500 εττικέτες με διαφορετικές μπύρες.

Εφευρέτες της μπύρας ήταν οι Σαμμέριοι, άλλωστε υπάρχει και το ρητό που λέει πως ο πολιτισμός ξεκίνησε στην Σαμμέρια. Σιγά-σιγά η παραγωγή του θεσπέσιου ποτού πέρασε και στην Ευρώπη και έγνε το κατ' εξοχήν ποτό για πολλές χώρες, μάλιστα πολλές χώρες όπως η Γερμανία έβαζαν περιορισμούς στον ορισμό της μπύρας για να προστατεύσουν την εγχώρια παραγωγή τους. Οι περιορισμοί αυτοι καταργήθηκαν από την Ε.Ε..

Οι αγαπημένες μου μπύρες είναι:
La Blanche ειδικά η Hoegaarden (σελίδα 129 στο βιβλίο). Στο Hoegaarden τον 18ο αιώνα υπήρχαν περισσότεροι από 30 ζυθοποιίες και το 1954 έκλεισε η τελευταία από αυτές. Όμως το 1966 ο Pierre Celis ξανάνοιξε τη brasserie αλλά στην συνέχεια εξαγοράστηκε από τον γίγαντα in-bev.
Gueze ειδικά η Belle Vue και η οποία άλλωστε θεωρείται και η μπύρα των Βρυξελλών (σελίδα 128 στο βιβλίο). Η Geuze της Belle Vue δεν είναι η καλύτερη της αγοράς αλλά η περισσότερο εμπορική. Και αυτή εξαγοράστηκε από τον γίγαντα in-bev.

4 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μου άνοιξε η όρεξη για Βέλγικη μπύρα. Ευτυχώς που τα "ΑΒ Βασσιλόπουλος" εξαγοράστηκαν από τα Βέλγικα delhaise και φέρνουν Βέλγικες μπύρες.

VAD είπε...

Ειχα διαβάσει για μια βέλγικη μάρκα μπίρας που θεωρειται η καλύτερη στον κόσμο και παράγεται σ'ενα μοναστήρι,δε θυμάμαι όνομα...

NdN είπε...

Λάτρης της μπύρας φυσικά και εγώ που λατρεύω την Ιρλανδική Guinness. Από τις Βέλγικες αγαπημένη είναι η Leffe. Γενικά και οι Weiss μου αρεσουν πάρα πολύ. Πάντως και την Hoegaarden την πίνω με ευχαρίστηση.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@VaD
Υπάρχουν πάρα πολλές μπύρες στο Βέλγιο που κατασκευάζονται σε μοναστήρια οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

@NdN
Δεν είμαι οπαδός της Guinness πάντως όταν είχα πάει Ιρλανδία έπινα πολύ μία Cider αλλά δεν θυμάμαι το ονομά της.