Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν 30 χρόνια που η χώρα μας έγινε μέλος της τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα που πλέον ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως είχα γράωει κα την 9η Μαϊου, η οποία είναι η Ημέρα της Ευρώπης, είμαι Ευρωπαϊστής, δηλαδή οπαδός της Ευρωπαϊκής εννοποίησης.
Δύο Έλληνες πολιτικοί συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε να είμαστε πλήρη μέλη της Ένωσης.
Ο Κωσταντίνος Καραμανλής που όχι μόνο πολέμησε τους Έλληνες λαϊκιστές που γαυγίζανε ενάντια στην συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ο Κώστας Σημίτης που τα έβαλε με τους παπανδρεϊκούς του κόμματος του και μας έβαλε στην Ενρυωπαϊκη Νομισματική Ένωση. Αν σκεφτήμου την Οικονομική Κρίση που μαστίζει την Ανθρωπότητα όλοι μας μπορούμε να καταλάβουμε σε τι θέση θα βρισκόταν η χώρα μας αν δεν είχαμε την προστασία της.
Προσθήκη: Βρήκα την ηλεκτρονική διεύθυνση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα
Για τους παλιούς φίλους
Πριν από 7 χρόνια
11 σχόλια:
Όπως έγραψα και στο ποστ για την Ημέρα της Ευρώπης: Δυστυχώς πρέπει να ξεχάσουμε τη πολιτική εννοποίηση :(
Κι εγώ μαζί σου :-)
καλησπερες!διαφωνω φιλε για τον ρολο της ΕΕ..
@Σοφία
:)
@Laplace
Για ποιο λόγο διαφωνείς;
γιατι ξεκινησε σαν οικονομικη ενωση και τωρα εχει γινει μια ενωση με κεντρικη διοικηση ...
ημουν υπερ μεχρι που απο 12 τα μελη,αρχισαν να αυξανονται..και μπηκε μεσα στην ενωση καθε καρυδιας καρυδι με τα τραγικα οικονομικα αποτελεσματα που βλεπουμε σημερα
και θα συμφωνουσα αν κερδιζε ΠΟΛΛΑ ο απλος πολιτης κατι απο ολο αυτο..
αλλα μεσομακροπροθεσμα μονο εις βαρος μας θα ειναι η ΕΕ και η παγκοσμιοποιηση..
Συμφωνώ εν μέρη μαζί σου
1. Η ΕΟΚ πάντα είχε σκοπό την εννοποίηση άλλωστε το σλόγκαν έλεγε: Ever closer union.
2. Πάλι συμφωώ εν μέρη μαζί σου, άλλωστε το γράφω και στο ποστ μου για την Ημέρα της Ευρώπης: Το ξεκαθαρίζω από την αρχή: Είμαι Ευρωπαϊστής, δηλαδή υπέρ της Ευρωπαϊκής εννοποίησης!.
3. Ο Έλληνας πολίτης έχει κερδίσει πάρα πολλά από την Ε.Ε.. Αν κάποιος πρέπει να διαμαρτύρεται θα πρέπει να είναι ο Γερμανός ή ο Ολλανδός πολίτης
4. Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η άμεση σχέση της Ε.Ε. με την παγκοσμιοποιηση, παρόλο που η Ε.Ε. από τη φύση της είναι μία τοπική παγκοσμιοποιηση.
πως δεν καταλαβαίνεις βρε Ιωαννη?
η ΕΕ η αφρικανικη ενωση στην πορεια και η παναμερικανικη ενωση(μεξικο,καναδας,ΗΠΑ) μετα απο καποια χρονια θα ενωθούν κατω απο μια παγκοσμια διακυβερνηση..
ολα εκει συγκλινουν,γιαυτο αλωστε αλλαξε τοσο πολυ η ΕΕ τα τελευταια χρονια..
αλλιως ξεκινησε,αλλιως ειναι τωρα..
συμφωνω οτι ο ελληνας μονο ωφελη εχει ΤΩΡΑ..μην βλεπεις το τωρα..σκεψου πχ τους αγροτες μας το 2012-13..
μεγαλο θεμα ανοιγουμε..
:)
Συμφωνώ μαζί σου πως ανοίγουμε μεγάλο θέμα οπότε ας το κλείσουμε εδω.
Πάντως 30 χρόνια μετά, ένα είναι βέβαιο: η Ευρωβουλή καθορίζει αρκετά τη ζωή μας. Άρα δε νοείται να απέχουμε από τις Ευρωεκλογές!
Επίσης, νομίζω πως η Ε.Ε. είναι αναγκαίο να έρθει πιο κοντά στους πολίτες και να πάψει να είναι ένα κογκλάβιο ελιτιστών.
Καλή βδομάδα Ιωάννη Κ!
Γιάννη καλά κάνεις και "ξαναθίγεις" το θέμα...
δεν θάθελα να ξέρω σε τι κατάσταση θα βρισκόταν η χώρα μας αν δεν ανήκαμε και "νομισματικά" στην ΕΕ
Μάθαμε να είμαστε "αντιδραστικοί" σε ό,τι μας ειναι ξένο, καταπίνουμε "αμάσητα" ο,τι μας πλασσάρουν διάφοροι "ξερόλες" και φυσικά έχουμε μια μοναδικότητα...
ξέρουμε ότι όλοι απεργάζονται το κακό μας... βλέπεις είμαστε ο "ομφαλός της γης"...
τι να πω... με τέτοια νοοτροπία που να βρεις άκρη...
και εδώ που έχουμε φτάσει πάλι καλά!!!
προς ιωαννηΚ και όλους :
α. πολύ επίκαιρο το άρθρο!
β. είμαι κι εγώ ευρωπαιστης.
γ. ξέχασαμε τον καποδίστρια ο οποίος είναι ιστορικά ο πρώτος που οραματίστηκε την Ε.Ε. (!!!) και συνέταξε με λεπτομέρειες ενα ογκόδες σχέδιο για το πως θα γίνει.Σε αυτή του τη δουλειά βασίστηκε το καταστατικό όταν ξαναφτιάχτηκε τέλη 70 (από τους γάλλους)!
δ. δεν έχει αλλάξει τίποτα από το σχεδιασμό μέχρι τώρα. απλά είχε προγραμματισθεί να γίνει σταδιακά η υλοποίηση (και δεν γινόταν αλλιώς ένα τέτοιο έργο).Και τώρα που ένα ένα τα διάφορα βήματα ξεκινάνε να υλοποιούνται συνειδητοποιούμε ότι κάποια δεν μας αρέσουν.Όταν όμως γινόταν το ένα συμβούλιο μετά το άλλο για να "γραφτούν και να οριστικοποιηθούν" οι κανόνες σε λεπτομέρεια οι δικοί μας αντιπρόσωποι κάναν τουρισμό στις βρυξέλλες!
ε. ήταν και θα είναι δεδομένο ότι ασχέτως παγκόσμιας ή ευρωπαικής ένωσης η κάθε τοπική κοινωνία θα επιδιώκει τα δικά της συμφέροντα.ανέκαθεν οι σκηροί ευρωπαίοι ήθελαν και τους αδύναμους παίχτες στο τιμ για
(1) χωματερή
(2) φτηνό εργατικό δυναμικό
(3) φτηνή γη για κάθε χρήση
(4) αδύναμο νομικό και πολιτικό σύστημα για πάσης φύσεως "μπλακ" δραστηριότητας
(5) buffer zone από τα σύνορα (βλ άραβες-ανατολή).ίσως , λοιπόν, να κατάφερναν να είναι η ελλάδα όλα αυτά ούτως ή άλλως, αλλά η ανεπάρκεια των διπλωματών μας και των πολιτικών μας σίγουρα τους έκανε τη δουλειά πολύ ευκολότερη.
στ. ο σημίτης (ο μαλάκας για μενα)δεν πρέπει να κριθεί για το αν μας ενέταξε στην ονε ή όχι αλλά με τι όρους και αν απέσπασε εθνικά ωφέλη στα παζάρια κάτω από το τραπέζι.
ζ. το (στ) απαντάει και στο γιατί πρέπει να λυπόμαστε τους γραικύλους αγρότες (και όχι μόνο αγαπητοί) το 2012 σε σχέση με τους γάλλους, και όχι επειδή
" αλλαξε τοσο πολυ η ΕΕ τα τελευταια χρονια".
η. όσο και αν ακούγεται παράδοξο, υπάρχουν και συμπολίτες μας που ωφελούνται από το ότι σταδιακά εφαρμόζονται οι (υπερεθνικής ισχύος) νόμοι της Ε.Ε., αλλα σίγουρα δεν είναι αυτοί που πήραν τα σφαγεία του μπαμπά τους και τα άφησαν να γεμίσουν ποντίκια.Γιατί (και κλείνω) αυτοί που πραγματικά είναι ευρωπαιστες είναι κάποιοι νέοι που ανοίγουν επιχειρήσεις πονταροντας το μελλον τους και έχουν όραμα να προσφέρουν ευρωπαικες υπηρεσίες και προιοντα σε ευρωπαιους πολιτες (βλεπε υπόθεση τενεζου) και όχι απάτη σε βλάχους και χωριάτες.
Και αν είμαστε και εμείς ευρωπαιστες πραγματικά πρέπει να τους αντιγράψουμε και να τους μιμηθούμε.
Αν τώρα μετά από όλα αυτά πάτε και ψηφίσετε γιωργάκη και κωστάκη, τι να πω...μπράβο.
Δημοσίευση σχολίου