Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Srebrenica

Η Srebrenica είναι μία πόλη της Βοσνίας Ερζεγοβίνης η οποία έγινε, δυστυχώς, διάσημη κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας την προηγούμενη δεκαετία.

Δεν ήξερα πως να αρχίσω το κείμενο μιας και μπορούσα να το κάνω με τρεις τρόπους:
Πρώτον σαν αναφορά στο μεγαλύτερο έγκλημα που μπορούμε να κάνουμε οι άνθρωποι, την εθνοκάθαρση.
Δεύτερον τον λόγο που οι Ευρωπαίοι φρίκαραν με τις σφαγές, κάτι που είναι επίκαιρο μιας και την Κυριακή έχουμε Ευρωεκλογές
Τρίτον με το γεγονός πως στις σφαγές πήραν ενεργό μέρος πολλοί Έλληνες για συμπαράσταση με τους Σέρβους ομόδοξους τους.

Τελικά κέρδισε ο τρίτος τρόπος γιατί διάβασα σε μία ελεινή φυλλάδα (το Παρόν) κατηγορίες προς τον κύριο Τρεμόπουλο, ο οποίος είναι ο πρώτος στην ευρωλίστα του κόμματος μου: Οικολόγοι Πράσινοι.

Πριν μπω στο κύριος μέρος του κειμένου θέλω να αναφέρω πως η Srebrenica είχε κυρηχτεί από τον ΟΗΕ προστατευμένη πόλη από τα στρατεύματα της, κάτι που είναι σημαντικό για την ουσία του κειμένου μου.

Επειδή μου αρέσει να αντιφάσκω θα αρχίσω, τελικά, με με μία προσωπική παρένθεση, δηλαδή το γεγονός ότι πήγα στο σχολείο για τα παιδιά των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί μας έμαθαν πως η Ε.Ε. ιδρύθηκε ώστε “plus jamais ca” (ποτέ ξανά αυτό), δηλαδή να μην ξανακάνει η ανθρωπότητα τα εγκλήματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για αυτό το λόγο οι Ευρωπαίοι φρίκαραν με τα εγκλήματα, όλων των εθνοτήτων αλλά πάνω από όλα των Σέρβων, κατά τη διάρκεια των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας την προηγούμενη δεκαετία.

Για όσους αγνοούν την ιστορία η Srebrenica ήταν ο ορισμός της πολυεθνοτικής πόλης μιας και η εθνοτική διαίρεση της πόλης το 1991 είχε ως εξής:

- Μουσουλμάνοι: 63.92%
- Σέρβοι: 28.4%
- Κροάτες 0.59%
- Γιουγκοσλάβοι: 5.7%
- Άλλοι: 1.37%

Δυστυχώς δεν βρήκα ποιο πρόσφατα στοιχεία αλλά υποθέτω πως κάποια από όλες τις εθνότητες θα έχει αφανιστεί.

Τον Ιούλιο του 1995, ο στρατός των Σέρβων κατέλαβε την πόλη, έσφαξε 8000 ανθρώπους και απέλασε σχεδόν 30.000 άλλους.

Το 2005 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποφάσισε πως η σφαγή ήταν Γενοκτονία. Το 2007 το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε και αυτό πως ήταν γενοκτονία.

7 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Τραγικό!
Η επιστροφή της Μαυριανής στον 21πρώτο αιώνα...

VaD είπε...

Δεν πήραν μερος Ελληνες στη σφαγή της Σρεμπένιτσα,πήραν μέρος ακροδεξιοί Ελληνες δήθεν εθελοντες,ουσιαστικά μισθοφοροι(2000$ το μήνα),

Καλό μήνα,Ιωάννη...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Δηλαδή: δεν ήταν ο Γιάννης αλλά ο Γιαννάκης :P

VaD είπε...

Eννοούσα ότι δεν πήρε μέρος επίσημη ελληνική αποστολή,οι μισθοφόροι φυσικά δεν εκπροσωπούσαν την πατρίδα μας,έτσι δεν είναι;Υπάρχει διαφορά...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Προφανώς και ήταν εθελοντές αλλά το επίσημο κράτος δεν τους δίωξε ποινικά.

Η Ολλανδική κυβέρνηση, όμως, δίωξε ποινικά τους στρατιώτες της παρόλο που ήταν άοπλοι.

VaD είπε...

Ιωάννη,δεν ήταν εθελοντές,ηταν μισθοφόροι,με ταυτότητες του σέρβικου στρατού,μάλιστα στις επωμιδες ειχαν την ελληνική σημαία,αυθαιρετα βεβαίως αφου δεν εκπροσωπούσαν την ελληνική πολιτεία,γνωρίζω Ελληνα αξιωματικό-παρατηρητή επισημο του ΟΗΕ,o οποίος παρενέβη και ξήλωσε επωμίδες πολλών απ'αυτους...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Μπράβο στον γνωστό σου.

Όσον αφορά τους άλλους δεν νομίζω πως υπάρχει "ποιοτική" διαφορά ανάμεσα σε εθελοντές και μισθοφόρους μιας και οι δύο είναι εγκληματίες πολέμου.