Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009

Woodstock

Ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγδατα είναι πως η ανθρωπότητα γνώρισε έναν αιώνα και μία δεκαετία, το ξέρω πολύ καλά πως αυτή η πρόταση είναι υπερβολική αλλά δεν είναι το θέμα του ποστ μου.

Ο Αιώνας είναι ο 18ος με τις 2.5 επαναστάσεις που “γέννησαν” την ανθρωπότητα:
1.τη Γαλλικά η οποία μας* έδωσε πολιτκα δικαιώματα
2.τη βιομηχανική, η οποία διέλυσε τις συντεχνίες και μας απελευθέρωσε επαγγελματικά
2.5 Την Αμερικανική, η οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι έβαλε σε εφαρμογή τα αποτελέσματα των δύο προηγούμενων. Σαν άνθρωπος χρωστάω περισσότερα στην Αμερικανική επανάσταση παρά στην Ελληνική μιας και η δεύτερη ήταν μία εθνική επανάσταση, άρα όπως όλες οι εθνικές επαναστάσεις έχουν θετικά αποτελέσματα μόνο σε ένα έθνος.

Η δεκαετία στη οποία αναφέρομαι στην εισαγωγή είναι η δεκαετία του 60, η οποία τόσο στην Δυτική Ευρώπη όσο ειδικότερα στις ΗΠΑ προκάλεσε την κοινωνική επανάσταση απελευθερόνοντας τα καταπιεστικά ήθη είτε αυτά αφορουν το σεξ και τον έρωτα είτε τις σχέσεις των ανθρώπων γενικότερα. Το χαρακτηριστικότερο γεγονός αυτής της δεκαετίας είναι η συναυλία του Woodstock η οποία έγινε τον Αύγουστο του 1969 στην ομόνυμη κοινότητα της πολιτειάς της Νέας Υόρκης. Σε αυτή τη συναυλια πήραν μέρος όλα τα μεγαλα ονόματα της εποχής: Jimmy Hendrix, Jefferson Airplane, Joan Baez, The Who, Ten Years After και πάρα πολλοί άλλοι. Θα έλεγα πως είναι τραγικό το γεγονός ότι 40 χρόνια μετά μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να κάνουν περιοδίες μιας και αντιβαίνει στο κλίμα του Woodstock αλλά το Ε της Ελευθεροτυπίας νούμερο 957 είχε αφιέρωμα στο Woodstock και λέει πως πολλοί από αυτούς συνεχίζουν και κάνουν συναυλίες με πολιτικό μύνημα: Ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ, για να ενισχύσουν τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα κλπ.

Προτεινόμενα Links: www.Woodstock.com. Ίσως είναι τραγικό που ο επίσημος ιστοτόπος του Woodstock να έχει καταλυξη .com αλλά μπορεί να είναι και σημάδι της εποχής μας.

* με τη λέξη μας εννοώ την ανθρωπότητα στο σύνολο της.

9 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Αυτό που δεν αναφέρω στο κείμενο, το είδα στις Γαλλικές ειδήσεις χθες, είναι πως λόγο της πολυκοσμίας και της αναπόφευκτης κίνησης που αυτή προκάλεσε η συναυλία έγινε πολλά χιλιόμετρα από το καθορισμένο μέρος.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως τα χρόνια του Woodstock, να χαρακτηριστούν κάποτε δεύτερη αμερικάνικη επανάσταση. Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος άλλαξε πολύ μετά την γενιά της ροκ (κλπ) αμφισβήτισης...

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Δεν ξέρω πως θα χαρακτηριστεί αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να ήμουνα και εγώ.

matriga είπε...

Iωάννη, ευχαριστώ για την επίσκεψη σου στο shell-land-en
Χάρηκα για τη γνωριμία :)

Ανώνυμος είπε...

αν και γεννήθηκα αρχές 70 στην ψωροκώστενα, πρόλαβα τον απόηχο όλης της ...εποχής του γουντστοκ (επίσης μεγάλωσα με ακούσματα αυτών των καλιτεχνών). Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ αυτό το ρεύμα (πλην της ταινίας η θεια μου η χίππισα :-)(((((.
Συμφωνώ όμως οτι το 60' μου φαίνεται η καλύτερη δεκαετία από το 40 έως τώρα.ΚΑΙ στην Ελλάδα.
Ο κόσμος όμως αλλάζει και πλέον όλα αυτά έχουν αξία μόνο στη μνήμη μας. Οι νέοτεροι έχουν άλλα στο μυαλό (και τη ψυχή ) τους.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Είναι λογικό οι νέοι σήμερα να έχουν άλλα στο μυαλό τους.

Και εγώ γεννήθηκα στις αρχές της δεκαετία του 70 αλλά δεν μεγάλωσα στην Ελλάδα οπότε δεν έχω δει την ταινία που αναφέρεις.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@matriga
Ευχαρίστηση μου η επίσκεψη στο "μαγαζί" σου.

Άσχετο αλλά με λένε Γιάννη, στον blogger χρησιμοποιώ το ΙωάννηςΚ γιατί παλιά είχα το ioannisk άλλα λόγο ενός (βαρβάτου) προβλήματος υγείας ξέχασα το password και το email που είχα δηλώσει για recovey έχει κλειδώσει.

matriga είπε...

Γιάννη, είναι αμοιβαία η χαρά! Σ' ευχαριστώ και για την επίσκεψή σου και για την ενημέρωση... Εύχομαι από δω και μπρος να είσαι σιδερένιος και να περνάς όμορφα :))

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Αν εξαιρέσουμε πως δεν έχω όσφρηση είμαι γερός σαν το ατσάλι.

Κανένα πρόβλημα για την επίσκεψη στο "μαγαζί" σου μιας και ήταν χαρά μου.