Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η χρήση της καθαρεύουσας...

Δεν γνωρίζω καλά Ελληνικά και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους: Πρώτον μεγάλωσα στο εξωτερικό και δεύτερον ο γραφικός μου χαρακήρας είναι χείριστος οπότε από το δημοτικό η βαθμολογία μου στη γλώσσα ήταν πολύ κακιά με αποτέλεσμα να μην συμπαθω αυτό το μάθημα. Επίσης μιας και δεν πήγα σε Ελληνικό σχολείο διδάχτηκα λίγο τα αρχαία Ελληνικά.

Την καθαρεύουσα την έχω συνδέσει με τους Δικαστικούς και τους Στρατιωτικούς.

Η εφημερίδα που διαβαζω είναι η Καθημερινή και χρησιμοποιεί συχνά τη καθαρεύουσα. Το πρόβλημα είναι πως τη χρησιμοποιεί παντού ακόμα και στα αθλητικά ή και σε άρθρα τα οποία έχουν γράψει άνθρωποι που πολιτεύονται στην άκρα αριστερά.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως η Ελλάδα, όπως όλες οι χώρες του κόσμου άλλωστε, έχει σοβαρότερα προβλήματα να λύσει από το γλωσσικό. Πόσο μάλλον που πίστευα πως έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια...

16 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα συνεχίσω να διαβάζω τη Καθημερινή μιας και είναι, εξ αποστάσεως, η καλύτερη εφημερίδα της Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Καθημερινή διαβάζω κι εγώ! (από σπόντα, απ' τη γυναίκα μου -εφημερίδα δεν πήρα ποτέ μου).
Να τολμήσω να πω ότι οι βαθειές τομές αρχίζουν από φαινομενικά άσχετα πράγματα; Το γλωσσικό είναι μια καλή ευκαιρία...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είσαι τυχερός που η γυναίκα σου διαβάζει Καθημερινή. Αν θέλεις μία συμβουλή: διάβαζε την.

kariatida62 είπε...

Mια μικρή αφορμή για ν'αγαπήσεις την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία μπορεί να σταθεί η τελευταία μου ανάρτηση, με τίτλο ΣΑΠΦΩ.
Αν εσύ την καθαρεύουσα την έχεις συνδυάσει με στρατιωτικούς και φασιστοειδή(που δεν τους έζησες καν)τι να πούμε κα εμείς που την διδαχθήκαμε στα "πέτρινα χρόνια" που όλα τα σκέπαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά...
Αυτός όμως ο παραλληλισμός είναι λάθος μέγα, φίλε μου!
Η Ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια γλωσσα του κόσμου και η μόνη αρχαία που παραμένει ζωντανή και μιλιέται ακόμη! Δεν είναι δυνατόν στο πέρασμα των αιώνων να μένει στάσιμη! Αλλάζει όπως ας πούμε η εμφάνιση μιας γυναίκας που αλλιώς είναι όταν είναι νήπιο,έφηβη,νέα,γυναίκα, ώριμη γυναίκα,μεσηλίξ,γηραιότερη...
Την αγαπούμε όμως και την σεβόμαστε γιατί την γνωρίζουμε καλά και ξέρουμε ότι παραμένει στην ουσία η ίδια!

mahler76 είπε...

και που να διαβάσεις ΕΣΤΙΑ

Aphrodite είπε...

@... "και που να διαβάσεις ΕΣΤΙΑ"

LOLOLOLOLOLOLOLOLL!!!!

Εγώ που μου επανέφερα το πολυτονικό για να μην το ξεχάσω και φτωχύνω?

:))))))))))

Aphrodite είπε...

ΥΓ- Με συχνή ανάγνωση θα εξοικειωθείς οπότε δε θα σου κάνει τόση εντύπωση η γλώσσα...

Το θέμα πάντα είναι ΤΙ λένε κι όχι το πώς!

(άσχετα αν βλέποντας τηλεόραση, ειδήσεις, με όλα αυτά τα ανθυποδημοσιαογραφάκια, κοντεύεις να ξεχάσεις και τα λίγα ελληνικά που μας έχουν μείνει)

αθεόφοβος είπε...

Δυστυχώς η μη διδασκαλία της καθαρεύουσας δεν δίνει την δυνατότητα στους νεώτερους να απολαύσουν( με όλη την σημασία της λέξης) κείμενα όπως του Ροϊδη και του Παπαδιαμάντη που πίστεψε με δεν θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί στην δημοτική.

http://atheofobos2.blogspot.com/

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mahler76
Δεν τα άω καλά με το δημόσιο οπότε ας μου λείπει το διάβασμα του ΕΣΠΑ, αντιθέτως και προφανώς δεν θα έλεγα όχι σε μία επιδότηση.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Aphrodite
Την Καθημερινή τη διαβάζω κάθε μέρα εδώ και 20 χρόνια αλλά δεν έχω εξοικειωθεί, όπως γράφω και στον επίλογο μου: Η Ελλάδα έχει σημαντικότερα προβλήματα από το γλωσσικο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Aphrodite
Όπως θα έχεις καταλάβει, προσωπικά θα πρέπει πρώτα να μάθω την ορθογραφία της δημοτικιάς και μετά να ασχολθώ με Καθαρευουσες ή Αρχαία.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

ασχολθώ = ασχοληθώ
Πριν μάθω την ορθογραφία της Δημοτικιάς θα πρέπει να διορθώσω τα σαρδάμ μου...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@αθεόφοβος
Πιθανόν αλλά θέλω πρώτα να διαβάσω άλλα κείμενα, όπως τα βιβλία για πιστοποίηση των τενολογιών της Microsoft μιας και αφορά άμεσα τη δουλειά μου. Ψωμί δεν βγάζω αν ξέρω άπταιστα τους κλασσικούς ΈΛληνες συγγραφείς.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@kariatida62
Πράγματι, ευτυχώς που δεν έζησα τα πέτρινα χρόνια αλλά έχω μερικές αντιρρήσεις στο κατά πόσο η Ελληνική γλώσα είναι η πλουσιότερη του κόσμου μιας και αυτό είναι σχετικό.

Το κείμενο σου θα το διαβάσω αργότερα μιας και είναι μεγάλο και ακόμα δεν έχω συνέλθει πνευματικά από το ανεύρυσμα μου...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ως κα οι free press φυλλάδες χρησιμοποιούν Καθαρεύουσα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Aphrodite
Γιατί δεν δέχεσαι σχόλια στα blog σου;