Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Free Press ή αλλίως οι Δωρεάν Εφημερίδες

Σε μερικά πράγματα ήμουνα τυχερός στη ζωή μου. Ένα από αυτά είναι πως όταν μεγάλωνα είχαμε κάθε μέρα σοβαρή εφημερίδα στο σπίτι, τη Καθημερινή, την οποιά συνεχίζω να διαβάζω μιας και είναι πολύ αξιόλογη σαν εφημερίδα.

Αρχίζω με ένα ψιλορατσιστικό σχόλιο: Όταν πρωτοήρθα να ζήσω στην Ελλάδα, στον ηλεκτρικό διάβαζαν κάτι (οτιδήποτε) μόνο εγώ και οι ξένοι, σημειώνω πως μένω στα ΒΠ οπότε υπάρχουν και Δυτικοί ανάμεσα στους ξένους. Στην αρχή νόμισα πως οι Έλληνες ήταν αγράμματοι και είχα την ακόλουθη απορεία: Τι στην ευχή σκέφτονται τόσο πολύ ώρα τόσοι χιλιάδες άνθρωποι;

Άλλωστε όλες οι σοβαρές έρευνες δείχνουν οι οι Έλληνες διαβάζουμε ελάχιστα εφημερίδες, αντιθέτως ανήκουμε στους κορυφαίους στη τηλεθέαση.

Μετά ήρθαν οι εφημερίδες Free Press ή αλλίως οι Δωρεάν Εφημερίδες και πλέον μερικοί γηγενείς διαβάζουν εφημερίδες. Όσοι δεν με πιστεύουν ας μετρήσουν σε ένα βαγόνι του ηλεκτρικού πόσοι και τι διαβάζουν.

Υπάρχει μία έκφραση που λέει: Ότι πληρώνεις παίρνεις, οπότε για να είναι δωρεάν οι εφημερίδες κάτι θα βρωμάει και δεν είναι τυχαίο 'οτι ο “πολύς” Κύρτσος έχει μερικές.

Όπως, σχεδόν, τα πάντα οι Δωρεάν Εφημερίδες ήρθαν στη χώρα μας με υπερβολή, κοιτάξτε απλούστατα πόσες Δωρεάν Εφημερίδες υπάρχουν στο Δήμο που μένετε.

Δυστυχώς στη κοινωνία μας πρέπει πολλές φορές να δηλώνεις το αυτονόητο: δεν κατηγορώ απόλυτα αυτούς που διαβάζουν τις Δωρεάν Εφημερίδες μιας και δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: Κάποιος που δεν διαβάζει τίποτα ή που διαβάζει espresso...

Πρέπει να σημειώσω πως σε αυτές τις εφημερίδες δεν δουλεύουν δημοσιογράφοι μιας και δεν κάνουν έρευνα αλλά παίρνουν τις ειδήσεις από τα πρακτορία τύπου. Το έμαθα πριν από μερικά χρόνια όταν οι υπάλληλοι της Metro στη Μασαλία απεργούσαν και απαιτούσαν να θεωρούνται δημοσιογράφοι. Σημειώνω πως στη Γαλλία τα συνδικάτα είναι πολύ ισχυρά.

27 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μία παρατήρηση στην οποία μάλλον είμαι εξαίρεση, για κάποιο λόγο όσοι διαβάζουν Free Press αλλάζουν σελίδες συνέχεια και κάνουν πολύ θόρυβο. Ίσως να φταίει ότι έχουν format tabloid.

Odysseas είπε...

Πριν λίγες εβδομάδες ήμουνα στην Ελβετία. Στις χώρες που καταλαβαίνω τη γλώσσα, μου αρέσει να διαβάζω τοπικές εφημερίδες, για να πάρω μια ιδέα για το πως σκέφτεται ο κόσμος εκεί, τι τους απασχολεί, κλπ. Διάβασα λοιπόν τη γερμανόφωνη Neue Zurcher Zeitung καθώς και 1-2 από τις δωρεάν εφημερίδες. Σε ένα από τα φύλλα που έπεσαν στα χέρια μου, αναρωτιόταν η αρθρογράφος της NZZ αν ο κόσμος διαβάζει πλέον μόνο δωρεάν εφημερίδες. Κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο κόσμος στο μετρό είναι πιθανόν να διαβάζει δωρεάν εφημερίδες λόγω περιορισμένου χρόνου και το απόγευμα, με την ησυχια τους μία πιο σοβαρή εφημερίδα.

ΥΓ: Ένα από αυτά που απασχολούσε τη ΝΖΖ ήταν και οι εκλογές στην Ελλάδα, καθώς διάβασα 3 σχετικά άρθρα σε 3 μέρες! Στο ένα μάλιστα λέγανε όλη την ιστορία των οικογενειών Καραμανλή-Παπανδρέου!
Είχε μάλιστα και μία τριτοκοσμική φωτογραφία από συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, γεμάτη πράσινα σημαιάκια...

Laplace είπε...

καλημερα φιλε
ο Οδυσσεας το εγραψε σωστα..στο μετρο κ βιαστικα διαβαζει ο κοσμος free press Κ στο σπιτι τις αλλες..

κ εγω διαβαζω καθημερινη(κ αρκετες ακομα)κ την θεωρω ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Κ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΕΡΗ εφημεριδα στην ελλαδα..ΑΝ μπορουμε να υποστηριξουμε οτι ενα εντυπο μπορει να διατηρησει μια οποια αντικειμενικοτητα...

καλο ΠΣΚ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Odysseas
Τουλάχιστον διαβάζουν και "κανονικές" εφημερίδες :P

Όσον αφορά τα χάλια των εκλογών στην Ελλάδα: για να πω του ΠΑΣΟΚ το δίκαιο δεν έβαλαν αφίσσες. Μπορεί να γνώριζαν ότι η νίκη ήταν σίγουρη αλλά και πάλι είναι πρόοδος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Laplace
Μακάρι να ισχύει αυτό που λες.

Όσον αφορά την Καθημερινή, το λέω και στο ποστ μου, πράγματι είναι πολύ αξιόλογη εφημερίδα, ειδικά το Κυριακάτικο φύλο της που εκφράζει όλες τις πολιτικές τάσεις: και Συντηριτικούς και φιλελέυθερους αλλά και αριστεριστές.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Άλλο διαβάζω εφημερίδα και άλλο ...ενημερώνομαι, τελικά.

Ενδιαφέρον το θέμα.
Δεν έχω πάρει δωρεάν εφημερίδα, ποτέ και χωρίς να το αναλύσω, κάτι με "χαλούσε".
Το θεωρώ μη ενημέρωση, "δεύτερο πράγμα" όπως λέμε.

Ήξερα ότι βγαίνουν οικονομικά από χορηγούς, αλλά δεν ήξερα ό,τι δεν έχουν δημοσιογράφους.
!

Καλημέρα, Γιάννη

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και "Άλλο διαβάζω εφημερίδα και άλλο ...ενημερώνομαι, τελικά." είναι τυχαίο που όλες οι λέρες που δηλώνουν δημοσιογράφοι (στα κανάλια) έχουν και από μία φυλλάδα;

Προσωπικά έχω ξεφυλλίσει μερικές από περιέργεια.

Καλημέρα και σε εσένα.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Όλως τυχαίως, είναι:)
Τελείως συμπτωματικό..!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ναι.

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μιλάω για τους γνωστούς μας "ανεξάρτητους" δημοσιογράφους που ζητούν και επιχορηγήσεις...

Καλό Σ/Κ.

jf είπε...

Πάντως και στο μετρό του Λονδίνου βλέπεις τον κόσμο να διαβάζει δωρεάν εφημερίδες τις οποίες μάλιστα παρατάει στο κάθισμα για να τις πάρουν οι επόμενοι.

Έχεις τη συνέχεια για το τι απέγινε στη Μασσαλία? Θα'χε ενδιαφέρον...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Σπίθας
Γιατί να μην ζητάνε; Άσχετο αλλά αν δεις τη βίλα στην οποία μένει το ανθρωπάκι ο τριανταφυλλόπουλος θα φρικάρεις και φυσικά προστατεύεται από την ΕΛΑΣ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@JamanFou
Σε πάρα πολλές χώρες υπάρχουν οι Free Press αλλά εγώ μένω στην Ελλάδα. στην Μεγάλη Βρετανία υπάρχει επίσης ο Guardian, ο Idependent οι Times και πολλά άλλα αξιόλογα έντυπα.

Δυσχτυχώς δεν γνωρίζω τη συνέχεια και μιας και είναι παλιά ιστορία θα είναι σχετικά δύσκολο να μάθω.

αθεόφοβος είπε...

Από παιδί δεν υπήρξε μέρα που να μην διαβάσω εφημερίδα.Είναι ο μόνος τρόπος για να έχεις εκτός από την ειδήσεογραφία και τον σχολιασμό των γεγονότων.
Οι τσάμπα μου θυμίζουν τις επιθεωρήσεις που θέλουν να τα έχουν καλά με τους πάντες και νά φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Από παιδί δεν υπήρξε μέρα που να μην διαβάσω εφημερίδα
Ένας ομοιδεάτης μου :)

Θα διαφωνίσω για τις τσάμπα γιατί αν κρίνω από τις Κυρτσιάδες, δηλαδή τις φυλλάδες του Κύρτσου, δεν είναι αυτονόητο ότι θέλει να τα έχει καλά με όλους μιας και έχει κάποιο κόλλημα, ας το θέσω έτσι, με την Μπακογιάννη. Δεν γνωρίζω αν έχει πρόβλημα και με άλλους μιας και δεν τιε διαβάζω.

kikop80 είπε...

Καλησπέρα Γιάννη κι από εδώ!
Που λες, δε νομίζω πως υπάρχει ανάγκη να διαβάσει κανείς εφημερίδα για ενημέρωση, εκτός αν ανήκει σε ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε ιντερνετ. Κι εγώ αν θα διαβάσω (σπάνια)θα είναι από συνήθεια!
Η προσφορά πληροφοριών είναι τέτοια που ξεπερνά τη ζήτηση του εγκεφάλου!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ναι αλλά εγώ διαβάζω εφημερίδες στα ΜΜΜ.

Gee Pontius είπε...

Δεν διαβάζω εδώ και χρόνια εφημερίδες, συνειδητά. Κάποτε τις "μελετούσα", όταν υπήρχαν αξιόλογοι και μορφωμένοι δημοσιογράφοι και τότε η Καθημερινή σίγουρα δεν είχε τους καλύτερους.
Σε γενικές γραμμές νομίζω ότι η Καθημερινή σήμερα είναι μια σοβαροφανής εφημερίδα μια που μόνο σοβαροφανείς δημοσιογράφοι γράφουν πλέον σε εφημερίδες, τα λεφτά είναι αλλού.
Τα φρη πρες προσπαθούν να συντηρήσουν την πίτα των διαφημίσεων, οι εφημερίδες δεν αξίζουν πλέον το αντίτιμό τους και η ενημέρωση γίνεται από το ίντερνετ καλύτερα.
Στα ΜΜΜ κοιτάζουμε τους ωραιότερους εκπροσώπους του αντιθέτου φύλου κάτι που κάνει την διαδρομή ευχάριστη και δεν κουράζει τα μάτια.

marianaonice είπε...

σε αυτές τις εφημερίδες δεν δουλεύουν δημοσιογράφοι μιας και δεν κάνουν έρευνα αλλά παίρνουν τις ειδήσεις από τα πρακτορία τύπου...

Na κάτι που δεν ήξερα και το έμαθα τώρα.
Ετσι εξηγείται λοιπόν το δωρεάν...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@gpointofview
Δεν θυμάμαι πως ήταν οι εφημερίδες παλαιότερα, όσον αφορά το "ρέμβασμα" του ωραίου φύλου πρωτιμάω τα μπαράκια ή τις καφετεριες μιας και η προσέγγιση είναι ευκολότερη.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@marianaonice
Υποθέτω πως υπάρχουν και άλλοι λόγοι αλλά δεν τους γνωρίζω.

Locus Publicus είπε...

Κυριακάτικο ΒΗΜΑ και Καθημερινή αποτελούν κατα τη γνώμη μου δυο καλά αναγνώσματα για την εβδομάδα. Εκεί είναι μαζεμένοι όλοι όσοι έχουν να δώσουν κάτι δημοσιογραφικά. Μεγάλες δημοσιογραφικές δυνατότητες έχει και η Ελευθεροτυπία, αν κάποιος την θεωρεί σοβαρή εφημερίδα (εγώ όχι). Τα Free Press εντούτοις δεν είναι άσχημα, αλλα μήν περιμένουμε ποιότητα. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο ελληνικός Τύπος παίζει το τελευταίο χαρτί του με τις Κυριακάτικες εφημερίδες, τις πωλήσεις των οποίων συντηρεί με βιντεάκια, σιντάκια δημοφιλών τραγουδιστών, λάκηδες, και διάφορα άλλα καταναλωτικά. Η Καθημερινή, είναι και κατα την γνώμη μου η καλύτερη εφημερίδα στην Ελλάδα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου με μία μκρή ένσταση για την Ελευθεροτυπία. Πράγματι είναι σοβαρή εφημερίδα αλλά μερικές φορές είναι και δογματική. Μην ξεχνάμει οτι εκεί δουλεύει και ο Στάθης που τα σκίτσα του στερεότυπα μιας και δείχνει συνέχεια τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς σαν στρατιώτες Ναζί. Όσα αίσχη και αν κάνουν αυτές οι δύο χώρες είναι έτη φωτός μακρυά από το χειρότερο έγκλημα της ανθρωπότητας τον Ναζισμό.

NdN είπε...

Γεια σου Γιάννη,

κι εγώ διαβάζω καθημερινά εφημερίδα τόσο ελληνικές όσο κια αγγλικές. Free Press διαβάζω κι εγώ στο μετρό. το Λονδίνο κυκλοφορούν τρεις.

Η "Κ" πλέον είναι πολύ αξιόλογη εφημερίδα, ίσως η καλύτερη ελληνική, αλλά διαφωνώ κάθετα στο ότι ήταν έτσι και όταν μεγάλωνες. Νομίζω δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τότε που ήταν προκλητικά δεξιά και στερούνταν αντικειμενικότητας.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@NdN
Έχεις δίκαιο όταν λες αλλά διαφωνώ κάθετα στο ότι ήταν έτσι και όταν μεγάλωνες μιας και είχε περάσει καί από τα χέρια του Κοσκωτά...

Στην εποχή μας όμως είναι εξ΄αποστάσεως η καλύτερη Ελληνική εφημερίδα και μία καλή εφημερίδα σε Δυτικό επίπεδο.

kikop80 είπε...

Καλά να πάθεις!
Πρόσεχε την οθόνη όπως γυρίζεις τις σελίδες!
:-P

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πάντα προσέχω.