Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Η Πτώση του Τοίχους του Αίσχους: 20 χρόνια μετά.

Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πτώση του Τοίχους του Αίσχους, ή αλλιώς του τοίχους του Βερολίνου, που χώριζε στα δύο την τωρινή και ιστορική Πρωτεύουσα της Γερμανίας το Βερολίνο. Στην Δύση άνηκε το Δυτικό Βερολίνο. Αντιγράφω από το σχετικό λεκτικό της Wikipedia:
Το Δυτικό Βερολίνο ήταν το δυτικό μισό του Βερολίνου μεταξύ του 1949 και του 1990. Αποτελούνταν από την Αμερικανική, Βρετανική και Γαλλική ζώνη κατοχής που δημιουργήθηκαν το 1945 με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν πολιτικά ενσωματωμένο στη Δυτική Γερμανία, αν και νομικά όχι μέρος της. Η Σοβιετική ζώνη ονομάστηκε Ανατολικό Βερολίνο και ανακηρύχθηκε από την Ανατολική Γερμανία ως πρωτεύουσά της. Οι δυτικές χώρες δεν την αναγνώρισαν ως τέτοια και ισχυρίστηκαν πως όλη η πόλη ήταν νομικά υπό την κατοχή τεσσάρων δυνάμεων. Το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου το 1961 σφράγισε τα σύνορα μεταξύ των δύο τομέων.

Πρέπει να παραδεχτώ πως το Βερολίνο είναι υποψήφια υπερπόλη. Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να πάω στο Βερολίνο ακόμα και ήθελα πάρα πολύ να πάω για τα 20 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν βρήκα παρέα. Η τυχερή η αδελφή μου είχε πάει στο Βερολίνο όταν έπεφτε το Τοίχος και έφερε κομμάτια από το Τοίχους του Αίσχους. Στην πορεία οι Γερμανοί κατάλαβαν πως το Τοίχους του Αίσχους είναι μέρος της ιστορίας, έστω και λυπηρό, και πλέον το μέρος που δεν έχει κατεστραφεί προστατεύεται. Φυσικά και τα κομμάτια του Τοίχους του Αίσχους έγιναν όπως το τίμιο ξύλο και πλέον υπάρχουν σε τεράστιες ποσότητες...

Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία σε αυτό το κοσμοιστορικό γεγονός μιας και ο Ψυχρός πόλεμος δεν επηρρέασε τη χώρα μας όσο τη Δυτική Ευρώπη αλλά εγώ μιας και ζούσα στις Βρυξέλλες στην οποία όχι μόνο βρίσκεται η έδρα του ΝΑΤΟ αλλά και πολλές βάσεις των συμμάχων. 20 χρόνια μετά ακόμα θυμάμαι τις πανηγυρικές εκπομπές της τηλεόρασης καθώς και τη μεγαλειώδη συναυλία των Scorpions και των Pink Floyd με τη συναυλία του The Wall.

Βερολίνου

Διαβάζοντας το ποστ σας πρωτρέπω να ακούσετε το

των Γερμανών Scorpions ή το

των Pink Floyd.

Σχετικά άρθρα από το BBC:
Berlin celebrates demise of Wall
How a blunder finished off the Wall
Life behind the Berlin Wall.

Προσθήκη 10/11/2009: Η σχετική σελίδα του Ευρωκοινωβουλίου στο facebook: EuroParliament on Berlin Wall

Προσθήκη 16/11/2009: Το σχετικό λύμα από την Ελληνική έκδοση της Wikipedia: Τείχος του Βερολίνου

10 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι άμεσως στόχος μου και μακάρι να τον επιτύχω.

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο. Πότε έγινες 36 ρε παιδί? Καλά πόσα χρόνια είμαστε μπλόγκερς?
:)
ΟΚ οκ τώρα πάω να διαβάσω και το ποστ.

jf είπε...

Πήγα στο Βερολίνο πριν 2 χρόνια. Νιώθεις κάπως μπρος στα υπαίθρια μουσεία με απομεινάρια του τείχους...
Ένα τείχος έπεσε... μα δυστυχώς υπάρχουν ακόμη κι άλλα...

αθεόφοβος είπε...

Παντως στο σημερινό Βερολίνο λίγα σημάδια έχουν μέινει για να θυμίζουν το τείχος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Η επιστροφή της "άσωτης" κορασίδας...

Το θέμα δεν είναι ότι είμαι 36 χρονών αλλά ότι κανονικά έπρεπε να είχα πεθάνει στα 34 μου :P

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@JamanFou
Όπως γράφω και στο κείμενο, δυστυχώς δεν έχω πάει ακόμα στο Βερολίνο...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@αθεόφοβος
Από την μία είναι τραγικό αλλά από την άλλη λογικό.

Natassa είπε...

μα να μην μπορώ με τίποτα να θυμηθω το cartoon ....
Εγώ είχα πάει στο Βερολίνο το 1991, δεν μ αρεσε καθόλου, ήταν μια πόλη εντελώς .......γκρίζα ...
Επικρατούσε μια τρομερή κατήφειακαι ο κόσμος φαινόταν πολύ μίζερος, έμπαινες στο λεωφορείο και ήταν όλοι μουτρωμένοι ήταν ολος ο κόσμος κάπως ...τσ τσ δεν μ αρεσε το Βερολίνο ....όσο "βαριά" και αν είναι η ιστορία ....δεν μου κάνε σαν πόλη ...όμως κάποια στιγμή θα ξαναπάω και όσως αναθεωρήσω, ποτέ δεν ξέρεις :-)
Πάντως τα συγκεκριμένα τραγούδια είναι καταπληκτικα !

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αν είχες πάει και ο καιρός ήταν ... Ευρωπαϊκός είναι λογικό να μην σου άρεσε. Μιας και ανέφερα τον καιρό είναι ένας από τους κύιους λόγους που έφυγα από τις Βρυξέλλες.

Οι Pink Floyd είναι Pink Floyd και οι Scorpions ήταν πολύ καλοί μέχρι εκείνη την εποχή. Μετά έγιναν: "παπούδες που κυνηγάνε το κομπόδεμα για την σύνταξη". Τραγικό αλλά κάπου λογικό.

Natassa είπε...

ωωω ναι ...'ηταν πολύ ευρωπαικός, γι αυτό θέλω να ξάναπάω, ντάλα καλοκαίρι...αλλά ρε παιδί μου τέτοια μιζέρια τετοια κατασταση δεν έχω δει αλλού στα βόρεια ....