Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Η κατάχρηση της ΕΛΑΣ

Θέλω να σημειώσω από την αρχή ότι δεν συνηθίζω να αποκαλώ τους Αστυνομικούς μπάτσους ή να χρησιμοποιώ γενικά υποτιμητικούς όρους για να τους χαρακτηρίσω αλλά έχω πολλά παράπονα από την λειτουργία της. Ας κάνω μία ρητορική ερώτηση: Για ποιο λόγο υπάρχει η Αστυνομία;; Προφανώς η προστασία του πολίτη. Η εμπειρία μου όμως μου λέει άλλα :(

Δυστυχώς παρόλο που έχασε τις εκλογές η ΝΔ ο Καρατζαφέρ και η παρέα του ακόμα κυβερνάνε την χώρα μας. Δυστυχώς! Σημειώνω ότι όταν έγραφα το ποστ ο αυτοαποκαλούμενος “κόκκινος” Παναγιωτόπουλος ήταν καλεσμένος σε ένα τηλεοπτικό πάνελ. Εντελώς κατά τύχη (αυτό είναι ειρωνεία) για την αρχηγία της ΝΔ υποστηρίζει τον “Μακεδονομάχο” Σαμαρά, δηλαδή τον πολιτικό που έλυσε το Μακεδονικό, εις βάρος της Ελλάδας.

Την Δευτέρα το πρωί καθώς πήγαινα στο γραφείο μου το οποίο βρίσκεται στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας έκαναν έργα στο πεζοδρόμιο για λογαριασμό της ΔΕΗ. Φυσικά(;) οι εργάτες δεν είχαν προβλέψει πως θα περπατάμε οι πεζοί. Σαν σωστός πολίτης αυτό το γεγονός με ενόχλησε τα μάλα και θέλησα να διαμαρτυρηθώ στον υπεύθυνο των έργων. Ο υπεύθυνος με γείωσε κι αποφάσισα να κάνω καταγγελία στη Αστυνομία. Τηλεφώνησα 3 φορές στο 100 και με γείωσαν.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 πήγα στο εμπορικό κέντρου του Μαρουσιού. Στην είσοδο του ηλεκτρικού η ΕΛ.ΑΣ. έκανε έλεγχο χαρτιών σε κάτι μετανάστες, με ενόχλησε αλλά μιας και βιαζόμουνα δεν έδωσα περισσότερη σημασία. Καθώς γυρνούσα ο ΠΕΖΟδρομος του εμπορικού κέντρου βρισκόταν υπό κατάληψη αυτοκινήτων και άλλων τροχοφόρων οχημάτων. Τσαντίστικα και αποφάσισα να τους καταγγείλω στην ΕΛ.ΑΣ.. Δυστυχώς η ΕΛ.ΑΣ. είχε φύγει και δεν μπόρεσα.

Το απόγευμα ήμουνα στο κέντρο κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και φυσικά(;) τα ΠΕΖΟδρόμια ήταν καταλειμμένα από μηχανές δίπλα ακριβώς υπήρχε ένας Αστυνομικός ντυμένος σαν ΟΥΚας τον ρώτησα πως μπορώ να κάνω καταγγελία και μου απάντησε Στον Χ δρόμο υπάρχει ένα Αστυνομικό τμήμα. Θέλησα να τον καταγγείλω αλλά δυστυχώς δεν το έκανα :(

Τελικά ο ρόλος της Αστυνομίας στη Ελλάδα του 2009 είναι να κυνηγάει τους μετάστες. Οι Έλληνες υπήκοοι έχουν, έχουμε μιας και εγώ έχω την υπηκοότητα, ασυλία στα καφριλίκια.

Η δικαιώση του Καρατζαφερισμού δηλαδή...

Στις Γαλλικές προεδρικές εκλογές του ΧΧΧ ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Lionel Jospin είχε σαν σύνθημα “Καμία ανοχή στην εγκληματικότητα” το οποίο φυσικά ήταν εφεύρεση του Jean-Marie Le Pen. Οι Γάλλοι πολίτες τον τιμώρησαν και ψήφισαν τον Jean-Marie Le Pen αντί για τον κλώνο του.

Για να είμαστε αισιόδοξοι πολλές φορές οι πολίτες παίρνουν τον “νόμο” στα χέρια του. Έβαλα το λεκτικό νόμο σε παρενθέσεις γιατι προφανώς δεν υποστηρίζώ τους τραμπουκισμούς αλλά αντίδραση με νόμιμα και σχετικά ήπια μέτρα. Η αγαπημένη μου είναι η street panthers (www.streetpathers.gr). Δυστυχώς το site τους ανακαινίζεται αλλά όποιος θέλει να αγοράσει τα Θεϊκά αυτοκόληττα τους μπορεί να το κάνει καταθέτωντας 8 ευρώ για 100 αυτοκόλλητα στον λογαριασμό GR9501407120712002002004550 της Alpha Bank υπ όψιν Πάνθηρες των δρόμων. Το έκανα με πολύ χαρά πριν από λίγες ημέρες.

Μπορείτε να μου εξηγήσετε για τον λόγο που υπάρχουν τόσα διαφορετικά σώματα Αστυνομίας πέρα από την ΕΛ.ΑΣ. και τον λόγο περιπολούν ανά ομάδες;

14 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν κρατιέμαι να κάνω το σχόλιο: Στην Γαλλία υπάρχουν αρκετοί Πολίτες, στην Ελλάδα;

Saq είπε...

Μα τι ψάχνεις να βρεις τώρα; εγώ προχτές κόντεψα να μαλώσω με έναν γιατρό του ΙΚΑ επειδή πάντα έρχεται 1-2 ώρες πιο αργά στο γραφείο του και είναι και αγενέστατος τραμπούκος. Έψαξα να βρω πως να του κάνω καταγγελία και διάβασα στο ίντερνετ από άλλους ότι τους μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ δεν τους "αγγίζει" τίποτα. Δεν υπάρχει άκρη σε αυτό το νήμα που λέγεται Ελλάδα, απλά συμβιβάζεσαι στο τέλος και λειτουργείς με αυτούς τους κανόνες!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όσες εμπειρίες είχα με το ΙΚΑ ήταν ουδέτερες προς θετικές, όμως υπάρχει μία τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ένα γιατρό, αδιάφορο αν είναι του ΙΚA ή αν ιδιοτεύει και σε ένα Αστυνόμο. Η δουλειά του δεύτερου είναι η επιβολή του νόμου και μιας και το διαβατήριο μου γράφει Ελληνική Δημοκρατία έχω την απαίτηση να είμαστε όλοι ίσοι στον νόμο.

Ανώνυμος είπε...

Δούλευα για 2 χρόνια πίσω από την Ομόνοια και έβλεπα από το παράθυρο όλη τη διακίνηση που γινόταν σε ένα συγκεκριμένο στενό. Το αστ. τμήμα είναι λίγο πιο κάτω. Ε λοιπόν όλο κάτι κακομοίρικα πρεζόνια και μετανάστες στήναν στον τοίχο, τον έμπορο που σχεδόν είχε στήσει μαγαζί, δεν είδα να τον πειράζουν ποτέ!

Και είχα την ίδια απορία με σένα. Τι ακριβώς κάνει η αστυνομία, εκτός από το να ξεφτιλίζει κάτι κακομοίρηδες Πακιστανούς;

Saq είπε...

Ρε φίλε Ιωάννη, γιατί παραφράζεις στο μυαλό σου αυτά που γράφω. Καταρχήν, δεν υπάρχει "τεράστια" όπως λες διαφορά μεταξύ γιατρού και αστυνομικού. Ο ένας έχει να κάνει με την υγεία σου και ο άλλος με την ασφάλειά σου. Και τα δυο είναι εξίσου σημαντικά.

Εγώ ανέφερα ένα παράδειγμα για σου πω πώς το μπουρδέλο της χώρας είναι παντού και όχι μόνο στην αστυνομία. Πρέπει να ανοικοδομηθεί το σύστημα από την αρχή για να στρώσει και όχι μεμονωμένα. Δεν διαφώνησα πουθενά.

Το ότι αναφέρεις συνέχεια ότι έχεις "διαβατήριο μου γράφει Ελληνική Δημοκρατία" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον, ως εθνικιστικό. Δηλαδή οι αλλοδαποί δεν έχουν τα ίσα δικαιώματα και μεταχείριση με εμάς. Γιατί μου το λες; ας ήσουν και από τη Ζιμπάμπουε τη με νοιάζει, η αστυνομία πρέπει να είναι αυτή που ορίζει ο νόμος, τέλος.

Tony_Ts είπε...

Θα έλεγα πως η αστυνομία αποτελεί ελεγκτικό όργανο κι "νόμιμο" εργαλείο εφαρμογής οποιασδήποτε παρατυπίας αποφασιστεί σε "ανώτερο κλιμάκιο".

Δεν πιστεύω πως κανένας μας αισθάνεται ασφαλής με την παρούσα κατάσταση. Θα τολμήσω να πω πως περισσότερο φοβόμαστε να καλέσουμε την αστυνομία σε κάποιο μπλέξιμο παρά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση μόνοι μας ή με γνωστούς μας.

Στην Ελλάδα, πάσχουμε σοβαρά από έλλειψη εφαρμογής των νόμων. Οι νόμοι ερμηνεύονται κι εφαρμόζονται κατά περίσταση. Και σαν να μην φτάνει αυτό, το έγκλημα είναι πιο "φθηνό" από την τιμωρία...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές οι οποίες της δίνονται επιλεκτικά από τους πολιτικούς και έχει και το μονοπώλιο επιβολής της τάξης και του νόμου.

Προσωπικά δεν φοβάμαι, ίσως γιατί μεγάλωσα στις Βρυξέλλες όπου εκεί η εγκληματικότητα είναι μεγαλύτερη από ότι στην Αθήνα.

Συμφωνώ ότι το έγκλημα είναι φθηνότερο από την τιμωρία αλλά πρέπει να προσέξουμε να μην περάσουμε τη γραμμή η οποία ορίζει τα όρια ανάμεσα στην ασυδοσία και στην υπερβολική εφαρμογή των νόμων.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο έλεγχος κυρίως των μεταναστών και των ναρκομανών απλά επιβεβαιώνει τα συμπλέγματα κατωτερότητας *ή illusions of grandeur, όπως θες πες τα* από τα οποία πάσχουν πολλοί αστυνομικοί στην Ελλάδα;
Μπορεί και να σφάλλω βέβαια....

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν νομίζω ότι σφάλεις αλλά από τέτοιο σύμπλεγμα πάσχουν πολλοί άνθρωποι.

Laplace είπε...

καλησπερα Γιαννη...
τα γραψατε ολα εσυ κ οι προηγουμενοι σχολιαστες..
τα αυτοκολητα των street panthers ειναι πολυ καλη κινηση!
κ δεν χρειαζεται να τα αγορασουμε,απλα τα τυπωνουμε κ τα εκτυπωνουμε στον εκτυπωτη μας..μια χαρα γινεται..κ κολλαμε ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ βλεπουμε..ειδικα οσους κλεινουν πεζοδρομια κ θεσεις για ΑΜΕΑ

καλο πσκ Γιαννη

marianaonice είπε...

Παρότι τα ερωτήματά σου είναι και ερωτήματα πολλών από εμάς εδώ @μέσα, φοβάμαι ότι απάντηση δεν θα πάρουμε!
Ούτε εσύ ούτε εμείς!
Οι λέξεις είπαμε έχασαν πια το νόημά τους.
Η αστυνομία κυνηγάει τους μετανάστες από αυτούς νομίζει ότι οι πολίτες έχουμε ανάγκη προστασίας. Κι αν οι εργολάβοι δημοσίων έργων ανοίγουν παγίδες στη μέση του κέντρου της Αθήνας με κίνδυνο θάνατο της ζωής των πεζών, ... "χέστηκαν"!
Σου λένε τρέχα να βγάλεις εσύ το φίδι από την τρύπα με όλα τα επακόλουθα!
Όσο για τα πεζοδρόμια που εξαφανίζονται και γίνονται πάρκινγκ του κάθε ανόητου, τι να π?
Εξοργιστικό!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Laplace
Καλό ΠΣΚ και σε εσένα.

Έχω μία ένσταση, όπως λένε και οι street panthers τα αυτοκόλητα πρέπει να τα κολλάμε σε όσους έχουν πρκάρει προκλητικά και σε σημεία που δεν θα καταστρέψουν το αυτοκίνητο. Ώρες-ώρες είμαι οπαδός της βίας στην βία αλλά μην πάμε για μαλί και βγούμε κουρεμένοι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@marianaonice
Συμφωνώ μαζί σου αλλά είμαι πεποισμένος ότι οι Πολίτες πρέπει να αντιδράμε. Το γεγονός ότι είμαστε Πολίτες και όχι subjects είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ανθρωπότητας.

Τώρα που το σκέφτομαι μία πολύ καλή ιδέα για ποστ είναι οι, νόμιμοι, τρόποι αντίδρασης των πολιτών.