Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Το κουμπάκι για τους πεζούς μέρος τρίτο.

Στο πρώτο μου μπλογκ είχα γράψει δύο ποστς σχετικά με τα “μαγικά” κουμπάκια που υπάρχουν σε μερικές διαβάσεις στη χώρα μας. Το θέμα το θυμήθηκα γιατί τις προάλλες πέρασα μπροστά από την Αμερικανική πρεσβεία και εκεί βρίσκεται ένα από αυτά τα “μαγικά” κουμπάκια και ήταν η έμπνευση μου για το πρώτο ποστ.

Δυστυχώς από τότε μου έχει συμβεί ένα γεγονός το οποίο άλλαξε δραματικά και προς το χειρότερο την φυσική μου κατάσταση, το: ανεύρυσμα οπότε οι γιατροί μου λένε ότι καλύτερα να μην κάνω extreme sports όπως είναι, δυστυχώς, μερικές φορές η διέλευση πεζών σε διαβάσεις.

Παραθέτω τα δύο ποστς που είχα γράψει στο πρώτο μου μπλογκ:
Το κουμπάκι για τους πεζούς
Την Τρίτη βρέθηκα στο κέντρο και θέλησα να διασχίσω τη λεωφόρο Βασ. Σοφίας στο ύψος της Αμερικάνικης πρεσβείας, μην άγχωνεστε δεν πρόκειται να γράψω για πολιτική ξανά... Σαν "πιστός και φιλότιμος πεζός" περίμενα υπομονετικά να γίνει πράσινος ο σηματοδότης για τους πεζούς, άλλωστε ποτέ δεν υπήρξα fan των extreme sports, οπότε δεν μου πέρασε από το μυαλό να διασχίσω με κόκκινο.

Περίμενα μερικά λεπτά, το σημειώνω επειδή η υπομονή είναι μία από τις πολλές αρετές που δεν διαθέτω, μαζί με άλλους πεζούς. Σε κάποια φάση μου ήρθε μία μικρή (παροδική δυστυχώς) κρίση διάνοιας και λέω μήπως υπάρχει το μαγικό κουμπάκι που το πατάς και κοκκινίζει το φανάρι για τα αυτοκίνητα.

Πράγματι το μαγικό κουμπάκι υπάρχει:








Ε τσαντίστικα και το έριξα στα extreme sports.

Η υπόθεση μου θύμησε μία άλλη διάβαση με μαγικό κουμπάκι, στην Κηφισιά. Την συγκεκριμένη διασταύρωση την χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά.

Τις πρώτες φορές που χρειάστηκε να την διασχίσω πατούσα και εγώ το κουμπί, γεμάτος χαρά και ικανοποίηση που η χώρα μας αποδεικνύει έμπρακτα την πραγματική σύγκληση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στο θέμα προστασίας των πεζών βάζοντας κουμπάκια στα φανάρια.

Και που το πατούσα τι καταλάβαινα; Το φανάρι συνέχιζε να είναι κόκκινο. Το πατούσα ποιο δυνατά και περισσότερη ώρα αλλά το θαύμα δεν γινόταν. Που και που παρατηρούσα άλλους πεζούς που με κοιτούσαν με ύφος: "καλά τι κάνει αυτός ο εξωγήινος;" ή με ένα χαμόγελο συγκατάβασης. Μου πήρε κάποιο χρόνο να καταλάβω πως και αυτοί κάποτε πατούσαν το κουμπάκι περιμένοντας το θαύμα.

Πλέον έχω "παλιώσει", δεν πατάω το κουμπάκι και όταν βλέπω κάποιον καημένο να το κάνει τον κοιτάω με ύφος "καλά τι κάνει αυτός ο εξωγήινος;" ή με ένα χαμόγελο συγκατάβασης.


Μέρος Δεύτερο:
Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει για ένα κουμπί για πεζούς στην Βασ. Σοφίας το οποίο ήταν βανδαλισμένο και δεν λειτουργούσε (Το κουμπάκι για τους πεζούς).

Το Σάββατο πέρασα μπροστά από το ίδιο σημείο. Γεμάτος "υπερηφάνια" και αυταρέσκεια που του είχα αφιερώσει ένα post κοίταξα το κατεστραμένο κουμπάκι και εκεί με περίμενε μία πολύ ωραία έκπληξη.

Είχαν αλλάξει το κουμπάκι!

Προσπέρασα το φανάρι όσπου μετά από λίγα μέτρα γύρισα πίσω τρέχοντας για να δω αν δουλεύει.

Πάτησα το κουμπάκι και μετά από λίγο το φανάρι για τους πεζούς έγινε πράσινο!
Όποιος θέλει να διαβάσει τα αρχικά ποστς μπορεί να το κάνει από εκεί:
Το κουμπάκι για τους πεζούς
Το κουμπάκι για τους πεζούς, η επιστροφή..
Αν σχολιάσει κάποιος θα τον παρακαλούσα να μου το πει για να δω την απάντηση του.

Υ.Γ. Δυστυχώς δεν είχα μνήμη στην φωτογραφική για να αποθανατίσω το κουμπί.

Κλείνω με μία νότα αισιοδοξίας: μακάρι να μην ξαναχρειαστεί να γράψω σχετικό ποστ. Είναι στο χέρι των Πολιτών να αποκτήσουμε πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα σε ευνοούμενες κοινωνίες.

Μέρος Τρίτο
Τον Νοέμβριο του 2009 η κατάσταση δεν έχει αλλάξει αλλά δυστυχώς δεν έχω φωτογραφικά ντοκουμέντα.

19 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παρόλα τα προβλήματα κινητικότητας που έχω όταν βρίσκω διάβαση, ανεξάρτητα αν έχει φωτεινό σηματοδότη, περνάω και καμιά φορα αγριοκοιτάω τους οδηγούς που δεν με σέβονται.

Unknown είπε...

Τα κουμπάκια...

Στο δημοτικό μας είχαν κάνει "μάθημα οδικής συμπεριφοράς" και τόνισαν ιδιαίτερα "τα κουμπάκια για τους πεζούς". Το θυμάμαι ακόμη γιατί έξω από το γυμνάσιο/λύκειο που πηγαίνω υπάρχει ένα φανάρι με αυτό το κουμπάκι -σημειωτέον ο δρόμος αυτός, η Ακρωτηρίου στη Πάτρα, είναι πραγματική σκοτώστρα. Καλώς λοιπόν και το είχαν εγκαταστήσει.

Έβλεπα λοιπόν κάτι "παιδάκια" (μαντράχαλοι δηλαδή) που πήγαιναν να περάσουν απέναντι να το κοπανάνε το κακόμοιρο κουμπάκι λες και είχαν προηγούμενα!
Και συνήθως ούτε που χρειαζόταν να περάσουν απέναντι. Το έκαναν μόνο για το "χαβαλέ".
Με αποτέλεσμα τα 2-3 τελευταία χρόνια το κουμπάκι να έχει αχρηστευτεί.

Αλλά επειδή έχεις θίξει στο μπλογκ το ζήτημα της ανευθυνότητας του Έλληνα, ας μην την ξανανοίξουμε τη κουβέντα. Είναι εξευτελιστικό πάντως για όλη την κονωνία το ότι μερικοί-μερικοί δεν έχουν καμία συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στο σύνολο...

Tony_Ts είπε...

Τις συγκεκριμένες κρίσεις ευφυΐας όπως τις ονομάζεις, τις έχω κι εγώ πολλές φορές. Και συνήθως έρχονται μετά από άλλες κρίσεις αντίστοιχης ευφυΐας "να περάσω από τη διάβαση κι όχι από το δρόμο", οι οποίες όμως πολλές φορές καταλήγουν σε άλλου είδους extreme sports - πως να περάσετε από τη διάβαση όταν έχουν σταματήσει πάνω σε αυτή αυτοκίνητα (easy mode), λεωφορεία (για δυνατούς λύτες) και φυσικά με μηχανάκια να περνούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα.

Ως συνέπεια των παραπάνω, έχω βρεθεί μπροστά σε περιπτώσεις διακοσμητικών κουμπακίων (στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις... πάτα το κουμπί), παιχνιδιάρικων κουμπακίων (ψάξε, ψάξε δε θα με βρεις), αλλά κι αποθανόντων κουμπακίων με τα μυαλουδάκια τους πεταγμένα έξω. Εντάξει, δεν περιμένω ΟΛΑ να είναι σωστά και τέλεια, μάλλον το αντίθετο, να ΜΗΝ είναι ΟΛΑ χαλασμένα ή εξαφανισμένα...

giant13 είπε...

Γειά σου Γιάννη,

Λες να βοήθησαν τα προηγούμενα άρθρα σου και το πολύτιμο κουμπάκι επιδιορθώθηκε;
Πάντως και δω στην Θεσσαλονίκη σε ορισμένες διαβάσεις, χωρίς την βοήθεια του, είναι αδύνατο να περάσεις απέναντι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παιδιά συγνώμη αλλά είμαι πτώμα άρα θα σχολιάσω στα μπλογκς σας την Τρίτη που δεν δουλεύω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
Δεν πήγα σε Ελληνικό σχολείο αλλά έμαθα τον λόγο ύπαρξης αυτών των κουμπιών από το περιβάλλον που μεγάλωσα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Tony_Ts
Από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα δεν λένε;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Θεσσαλονική αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος ότι τα ποστς μου δεν τα διαβάζουν οι υπεύθυνοι για τα κουμπιά.

Saq είπε...

Εδώ στη Θεσσαλονίκη δεν έχω πετύχει ούτε ένα φανάρι που να δουλεύει το κουμπάκι. Πολλές φορές το πατάω για χαβαλέ και προφανώς και αυτοί που τα βάλανε για χαβαλέ το κάνανε!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Newton
Εσύ το κάνεις για χαβαλέ αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι όσοι το βάλανε το έβαλαν για τα μάτια του κόσμου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
Τώρα πρόσεξα το emoticon σου. Τι σου φταίει το καημένο το αρκουδάκι και το κρέμασες;

Unknown είπε...

@ Γιάννη

1. Τυχερός, τυχερός, τυχερός που δεν ενεπλάκης με την ελληνική εκπαίδευση!
2. Το αρκουδάκι απαγχονίστηκε γιατί κανείς δεν καταλάβαινε τα αισθήματά του. (Σχόλιο του δημιουργού του.)
Το διάλεξα γιατί μου την έδινε από παιδί που τα αρκουδάκια πρέπει να είναι ροζ και μονίμως ευτυχισμένα σα να έχουν πάρει LSD.
3. Ευχαριστώ για τα beer tips!
(Αν και δεν νομίζω στο χωριό μου να έχει τόση ποικιλία...)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

1. το γνωρίζω, το γνωρίζω, το γνωρίζω. :)
2. Από ότι θυμάμαι όταν ήμουνα παιδί δεν έπαιζα με κούκλες, λογικό μιας και ήμουνα αγόρι.
3. Αν ποτέ πας Βρυξέλλες στείλε μου email για να σου πω ποιες μπύρες να πιεις και σε ποια μπαράκια.

akrat είπε...

xaxa
μα τούτο το κουμπί το έχω πατήσει... ουκ ολίγες φορές...
μια μπύρδα είναι ΆΧΡΗΣΤΟ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αν θέλεις μία συμβουλή όταν πετυχαίνεις κουμπάκι που δεν δουλεύει να το λες στις αρμόδιες αρχές. Το μόνο που έχεις να χάσεις είναι λίγο από τον χρόνο σου. Προσωπικά τον θυσιάζω ευχαρίστως μιας και είναι για το κοινό καλό.

mtryfo είπε...

Γειά σου Γιάννη,

δεν θα το πιστέψεις... βρήκα κουμπάκι που δεν λειτουργούσε και ο περισσότερος κόσμος περνούσε απέναντι χωρίς να περιμένει ν ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι, στο Camden στο Λονδίνο, την περασμένη βδομάδα...
μου έκανε εντύπωση γιατί πάνω απο 10 χρόνια που πηγαινοέρχομαι Αγγλία και Σκωτια, δεν έτυχε να βρω "χαλασμένο" κουμπάκι...
Να προσθέσω βεβαίως ότι τα αυτοκίνητα "κοκάλωναν" μόλις κατέβαζαν πόδι οι άνθρωποι απο το πεζοδρόμιο... οπότε η διάβαση του δρόμου μονο extreme sport δεν ηταν στην προκειμένη περίπτωση....

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mtryfo
To βρήσκω φυσιολογικότατο που οι Βρετανοί οδηγοι κοκαλώνουν μόλις δουν πεζό μιας και στην Ευρώπη οι οδηγοί σέβονται τυς πεζούς.

coolplatanos είπε...

Εχω εδώ και πολλούς μήνες γράψει με τη φωτογραφική μηχανή ένα βιντεάκι από extreme sport Κηφισίας και Πανόρμου, αλλά δεν έχω προκόψει να το ανεβάσω youtube και μετά στη σελίδα μου. Απαξ και πέσεις εκεί επίσης δεν λειτουργεί το κουμπάκι και πρέπει να περάσεις πετώντας!
Εχω νευριάσει πολλές φορές και έχω μιλήσει και σε τροχονόμο, αλλά μου είπε ότι δεν είναι αυτός υπεύθυνος για την ταχύτητα με την οποία ανάβουν τα φανάρια.

Σε πέτυχα από σχόλιο που είχες αφήσει στο νόστιμο πεπόνι τον Οκτώβριο... και από εκεί ήρθα κατά δω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα σε συμβούλευα να το ανεβάσεις και στο μπλογκ σου και στο Youtube. Όσον αφορά τα παράπονα σε Ατυνομικούς, μπορώ να γράψω ολόκληρο βιβλίο με τις δικαιολογίες του ΧΧΧ που έχω ακούσει.