Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα και Η.Π.Α.

Όσοι με γνωρίζουν και στην “πραγματική” ζωή γνωρίζουν επίσης ότι έχω και μία ευαισθησία στον θόρυβο. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 γυρνούσα σπίτι μου και παρόλο που άκουγα μουσική από τον mp3 player μου άκουσα ένα θόρυβο σαν χαλασμένο τρακτέρ. Μιας και βρισκόσμουνα στην Κηφισιά ήταν πρακτικά αδύνατον να είναι πραγματικότητα αλλά ήταν κάτι σχεδόν αντίστοιχο: ένα Έλληνας με μία Harley-Davidson ντυμένος μάλιστα σαν Hell's angel... Δεν είχα ποτε μηχανή αλλά από όσο γνωρίζω ο μόνος λόγος υπαρξης των Harley-Davidson είναι επίδειξη και μάλιστα χειρίστου είδους. Όμως το θέμα του ποστ μου δεν είναι τα κόμπλεξ των μηχανόβιων αλλά ο Αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα και όλοι ξέρουμε ότι κυριαρχεί...

Το βρίσκω πολύ παράξενο μιας και ο μέσος Έλληνας έχει πάρα πολλά κοινά με τους Αμερικάνους, περισσότερα από όσα έχουν με τους Δυτικοευρωπαίους ή όσα έχουν οι τελευταίοι με τους Αμερικάνους.

Θρησκεία
Και στις δύο χώρες η θρησκεία παίζει βασικό ρόλο στην κοινωνία. Φυσικά υπάρχει η τεράστια διαφορά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει η μη διευκρινησμένη έννοια του Θεού σαν ανώτερο Ον ενώ στην χώρα μας αυτό το Ον είναι ένα και μοναδικό: Ε.Χ.Ο. Σε γενικές γραμμές οι κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης είναι κοσμικές.

Κοινωνία του εγώ
Και στις δύο χώρες κυριαρχεί το εγώ από το εμείς δηλαδή το άτομο της κοινωνίας. Στις κοινωνίες της Δυτικής Ευρώπης κυριαρχεί το εμείς ή αλλιώς η κοινωνία.

Δημοσκοπίσεις ή αλλιώς αριθμολαγνεία
Στην Ελλάδα μας αρέσει να κατηγορούμε τους Αμερικάνους σαν αριθμολάγνους. Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν γνωρίζω αν πράγματι αυτό ισχύει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά σίγουρα στη χώρα μας δεν πάμε πίσω. Δύο μικρά παραδείγματα: Δημοσκοπήσεις σε καθημερινή βάση και αναμεταδόσεις αθλητικών αγώνων.

Σεκιουριτάδες ή αλλιώς το Outsourcing της Ασφάλειας
Η παρουσία των σεκιουρητάδων είναι σχεδόν Καθολική και Οικουμενική. Παρόλο που ως και οι Φιλελεύθεροι δέχονται ότι η επιβολή της τάξης είναι μονοπώλιο του Κράτους...

Starbucks
Και όμως στην χώρα όπου οι καφετέριες είναι θεσμός τα Starbucks, της γνωστής Αμερικάνικης αλυσίδας υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία σε όλη την επικράτεια.

Τσίχλες
Ποτέ δεν κατάλαβα αυτη τη συνήθεια που έχουν τόσοι πολλοί συμπατριώτες μας. Για να περιαυτολογίσω Έχω βάλει το ακόλουθο “στοίχημα” με τον εαυτό μου: να μην μασήσω τσίχλα την πρώτη δεκαεία του 21ου αιώνα, οπότε μαζί με την αλλαγή του χρόνου θα μασήσω και μία μαστίχα Χίου.

Hummer
Ή αλλιώς η μη στρατιωτκή έκδοση των τροχοφόρων οχημάτων μεταφορας προσωπικού του Αμερικανικου στρατού. Φαίνεται όσοι Έλληνες τα αγοράζουν θα κινηγάνε μέλη της Al Quadia στο Κολωνάκι, στην Βουλιαγμένη στο Κεφαλάρι και στα άλλα in μέρη της Ελλάδας...

Πολιτικά ορθές εκφράσεις
Σημειώνω ότι την τελευταία φορά που μίλησα με Αμερικάνο με χαρακτήρισε unpc δηλαδή μη πολιτικά ορθό άνθρωπο. Ένα απλό παράδειγμα: Πόσοι επαρχιώτες λένε ότι κατάγωνται από την επαρχία αντί για την περιφέρεια;

Το έχω συζητήσει με αρκετούς φίλους μου και μερικοί συμφωνούνε μαζί μου άλλοι όχι. Εσείς;

38 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Για να κάνω την αυτοκριτική μου θα σας πω που με κατατάσσω σε κάθε ενότητα:

Θρησκεία
Είμαι αγνωστικιστής αλλά είμαι πεποισμένος ότι όλες οι Θρησκείες θα πρέπει να χαίρουν την απόλυτη ελευθερία αρκεί να σέβονται τους νόμους του Κράτους.
Κοινωνία του εγώ
Δεν είμαι Θατσερικός οπότε πιστεύω ότι τα σε μία κοινότητα θα πρέπει να υπερισχύει ο σεβασμός ανάμεσα στα μέλη της.
Δημοσκοπίσεις ή αλλιώς αριθμολαγνεία
Πλέον καμιά φορά διαβάζω, διαγώνια, δημοσκοπόσεις στις εφημερίδες. Όσον αφορά τα αθλητικά γεγονότα αυτά τα έχω σχεδόν κόψει.
Σεκιουριτάδες ή αλλιώς το Outsourcing της Ασφάλειας
Η Αστυνομία είναι απαραίτητη αλλά είμαι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της.
Starbucks
Δεν είμαι οπαδός του καφέ με τις ώρες αλλά η Ελλάδα έχει τόσες πολλές και καλές καφετέριες άρα δεν βρίσκω τον λόγο να πάω σε μία που υπάρχει σε όλες, σχεδόν, τις χώρες του κόσμου.
Τσίχλες
Θα σας πω σε 10 μέρες :)
Hummer
Δεν έχω πρόβλημα στύσης :P
Πολιτικά ορθές εκφράσεις
Σε μερικές είμαι PC.

Dormammu είπε...

Ως προς το θέμα του αντιαμερικανισμού, πιστεύω ότι το έχει θέσει σε εξαιρετική βάση ο Τζίμης Πανούσης με το τραγούδι του Νεοέλληνες, το οποίο ξεκινάει ως εξής: "Θέλω να ζήσω σαν αμερικάνος, μ' αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος...."

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Ο Πανούσης είναι σχεδόν πάντα έξοχος.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές ότι ο Έλληνας μοιάζει περισσότερο με τον μέσο αμερικάνο, παρά ευρωπαίο.
Ακόμη και ο καταναλωτισμός μας, πέρασε κατευθείαν στο αμερικάνικο μοντέλο. Οι ευρωπαίοι είναι πιο, πως να το πω, χύμα.Ο 30ρης στην ευρώπη πάει ακόμα σε ψαγμένες συναυλίες, φοράει ότι και στα 20 και γενικά δεν παίρνει τόσο σοβαρά τον εαυτό του. Στην Ελλάδα μοιάζει με γιάπι της κακιάς ώρας, μας πρήζει με το πόσο πετυχημένος είναι και οργανώνει γάμους και βαφτίσια.

Αυτό με την περιφέρεια μου έχει κάνει πολύ εντύπωση. Όταν έφυγα από την Ελλάδα, τη Λάρισα τη λέγαμε κανονικά επαρχία και εγώ ήμουνα το βλαχάκι. Όταν γύρισα ήμουν κάτοικος περιφέρειας χαχαχα.

Meropi είπε...

Χμμμμμμ! Τα αισθήματα μας απέναντι στους Αμερικάνους είναι, νομίζω, αμφίθυμα. Από τη μια θέλουμε να τους μοιάσουμε και από την άλλη τους μισούμε (όχι εγώ, αλλά οι περισσότεροι Έλληνες νομίζω).

Unknown είπε...

Οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν το είχα πολυσκεφτεί αυτό το ζήτημα...

Αν και σε αυτούς τους τομείς που θίξατε έχουμε κοινά με τον αμερικανικό λαό, εντούτοις πιστεύω ότι διαφέρουμε ως προς την "εθνική συνείδηση". Οι Αμερικανοί μου δίνουν την εντύπωση ότι τρέφουν σεβασμό για το έθνος τους και προσπαθούν να τον μεταδώσουν στους νέους, μαζί με τον πολιτισμό και την ιστορία τους (ό,τι έχουν τέλος πάντων, αυτό δεν θα το κρίνω). Μπορούμε να τους κατηγορήσουμε για εθνικισμό; Ναι.
Οι σύγχρονοι Έλληνες βρίσκονται στο αντίθετο άκρο. Απαξιώνουν και τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου και νοούν ότι μόνη υποχρέωσή τους ως Έλληνες είναι να τρέχουν στις παρελάσεις με σημαίες-καραμούζες και να ουρλιάζουν όταν παίζει η Εθνική Ελλάδος.

(Ακούγομαι γραφική, το ξέρω, αλλά πρόσφατα άκουσα στη τάξη ότι ιδρυτής της Φιλικής Εταιρίας ήταν... ο Αντόν Τσέχωφ. Και το εννοούσε.)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Λίγα για τους Βλάχους μιας και με το επιθετό μου είμαι ο ορισμός του Βλάχου :P

Άνοιξες ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα τίτλο: "Οι Έλληνες δεν είμαστε ρατσιστές". Υποθέτω ότι ο νεοπλουτσιμός στην επαρχεία δεν συγκρίνεται με της Αθήνας. Όσο σκέφτομαι ότι όταν ήρθα να ζησω στην Ελλάδα "ντρεπόμουνα" που οικονομικά ήμουνα πάνω από τον μέσω όρο...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Meropi
Συμφωνώ μαζί σου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
Ξέχασα να σημειώσω στο ποστ μου την κατάχρηση της σημαίας. Ο σεβασμός προς το Έθνος των Ελλήνων είναι σχετικός. Είναι Εθνικιστές αλλά δεν σέβονται την κοινωνία στην οποία ζούνε. Το αντίθετο από έμένα δηλαδή.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κάτι σχετκό-άσχετο
Αν εξαιρέσουμε ότι αύριο πάω Βρυξέλλες ο ΟΤΕ έκανε το "θαύμα" του και δεν έχω σταθερή γραμμή τηλεφώνου σπίτι μου οπότε θα μπω στα μπλογκς σας μετά την 5/1/2010.

Χρησιμποιώ μία ασύρματη σύνδεση που έχω η οποία όχι μόνο είναι αργή αλλά έχει και περιορισμό στον όγκο δεδομένων...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το έχω γράψει πολλές φορές, ο εγγκέφαλος μου έχει πολλά προβλήματα και ένα από αυτά είναι πρόβλημα στην μνήμη μου. Παρόλο που το συγκεκριμένο ποστ είχα αρχίσει να το γράφω αρκετό καιρό πριν χρειάστηκε να πεθάνει ο Λαμπράκης για να θυμηθώ να τονίσω ότι και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα υμνούμε τους λεφτάδες που κάνουν φιλανθρωπίες. Αυτό έχει άμεση σχέση με την "Κοινωνία του εγώ" μιας και στην Ευρώπη η αναδιανομή του Εθνικού πλούτου γίνεται μέσω του κράτους και των μηχανισμών φορολογίας του.

akrat είπε...

καλημέρα
εγώ δεν βγαίνω από την Ελλάδα
δεν είχα ποτέ το όνειρο του ταξιδευτή
αλλά για να λες κάποιες τέτοιες πτυχές κάτι θα ξέρεις
θα τα σκεφτώ
καλή σου ημέρα
καλές εορτές

mtryfo είπε...

Γιάννη τυχερέ!!!
να καλοπεράσεις τις γιορτές στις Βρυξέλλες, μακάρι ο καινούργιος χρόνος να ειναι γεμάτος υγεία και πολλή τύχη!!!

giant13 είπε...

Χαρούμενα Χριστούγενα, να περνάς καλά όπου βρίσκεσαι

ManBlogg είπε...

Γιάννη Χρόνια Πολλά, να είσαι καλά και να περνάς καλύτερα.
Στο ποστ σου θα έλεγα ότι οι νεο-Έλληνες τείνουν να αντιγράφουν και να μιμούνται τα "κακά" των Αμερικάνων και να σνομπάρουν ή να διαστρεβλώνουν τα καλά. πχ ο πλουσιότερος άνθρωπος της αμερικής o Bill Gates (ή και ο Steve Jobs), δε θα είχαν ούτε για πλάκα την ευκαιρία να δημιουργήσουν αυτά που έχουν ως τώρα αν είχαν γεννηθεί κάπου αλλού μιας και παράτησαν το Πανεπιστήμιο και δεν προέρχονται από σημαντικές "Old Money" οικογένειες. Επίσης ο μέσος Ευρωπαίος έχει μια μονόπλευρη και εικόνα του τι εστι Αμερικάνος. Σε ένα βαθμό τον καταλαβαίνω. Είναι και το αντανακλαστικό της "ζήλιας" :) των προγόνων τους που τα κατάφεραν ίσως καλύτερα από αυτούς φεύγοντας σε κάποια φάση της ζωής τους για κάτι καλύτερο. Καλά για τους μέσους Έλληνες δε το συζητάω. Είναι παντελώς απρόθυμοι να προσεγγίσουν το θέμα πέρα από το επίπεδο ενός άρθρου στο Cosmopolitan.
Έχω ζήσει στην περιοχή της ΝΥ και τη θεωρώ μοναδικό μοντέλο παγκόσμιας "χώρας". Ούτε για πλάκα δε θα την άλλαζα με τη Ζυρίχη , Στοκχόλμη , Κοπεγχάγη η οτιδήποτε άλλο στα τσαρτς των διάφορων στατιστικών επιπέδου διαβίωσης.
Προσωπικά, θεωρώ εφικτό , λογικό και δίκαιο, μια κοινωνία να πετυχαίνει σα κοινωνία στο βαθμό που τα μέλη της αισθάνονται ελεύθεροι να αναζητήσουν την προσωπική τους ευτυχία όπως αυτοί νομίζουν ότι ορίζεται. Σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία το μοντέλο της Αμερικής και κυρίως των μεγαλουπόλεων όπως η ΝΥ είναι το καλύτερο δυνατό για την ώρα να το προσφέρει αυτό. Δεν καταλαβαίνω και θεωρώ παράλογη και στο επίπεδο της θεωρίας οποιαδήποτε προσέγγιση όπου το "Εγώ" δεν είναι το κέντρο αυτής της ευτυχίας. Πολλά Ευρωπαϊκά μοντέλα όπως και αυτό της χώρας που ζω σήμερα, όπου αποθαρρύνουν και προσπαθούν να μην αφήνουν να ευδοκιμήσει οποιαδήποτε προσωπική πρωτοβουλία, και κατ'επέκταση δεν την ανταμείβουν, διότι τη θεωρούν εξ'αρχής απειλητική, τα θεωρώ απλά στα όρια της καταπίεσης της ελευθερίας του ατόμου και κοντόφθαλμα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο γιατί η Αμερική ως σύνολο , πολιτική θεώρηση και κοινωνικό μοντέλο έχει πετύχει αυτά που έχει πετύχει ως τώρα ενώ χώρες ιστορικά συνομήλικες αλλά με διαφορετική νοοτροπία (πχ νότια και λατινική Αμερική) δεν τα έχουν καταφέρει παρόμοια ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι απλά 3 κοσμικές.
ΥΓ Όσο για τα Starbucks, μάλλον θα ήταν η μόνη που θα πήγαινα διότι , κόβει αποδείξεις για όλα, προσφέρει καθαρό περιβάλλον, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα και έχουν πολύ καλό καφέ :))

Unknown είπε...

Να δείτε που στο τέλος αυτής της μπλογκο-συζήτησης θα βγάλουμε την αμερικανική κοινωνία ιδανική! :P

Καλές γιορτές σε όλους και (όσο αυτονόητα και αν ακουστούν) υγεία και ευημερία...
Και καλά να περνάτε στις Βρυξέλλες! :D

mahler76 είπε...

Καλά Χριστούγεννα αγορίνα!!!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Χθες στις Βρυξέλλες είδα μία "Αμερικανία" που κάνουν και οι Έλληνες αλλά την ξέχασα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

ManBlogg
Για τα Starbucks διαφωνώ στο κομμάτι που λες για αποδείξεις μιας και πλέον σχεδόν όλες οι καφετέριες κόβουν αποδείξεις, αν έλεγες για τους ταρίφες θα συμφωνούσα.

Προφανώς και ο μέσος Έλληνας έχει ένα τεράστιο κόμπλεξ κατωτερότητας όταν γίνεται σύγκριση με τους Αρχαίους Έλληνες και είναι λογικό.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@akrat
Κάνεις ένα τεράστιο λάθος που δεν βγαίνεις από τα σύνορα της χώρας μας και ο χαμένος είσαι εσύ μιας και δεν γνωρίζεις νέους πολιτισμούς, νέους τρόπους σκέψεις, γεύσεις και πάρα πολλά άλλα πράγματα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mtryfo
Επίσης :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Επίσης :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
Δεν νομίζω ότι θα βγάλουμε την Αμερικάνικη κοινωνία ιδανική πόσο μάλλον που η μανιχαϊστική σκέψη χαρακτιρίζει τους Neocons του George W Bus, ορίστε και μία κριτική στις ΗΠΑ :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είμαι σε ξένο σπίτι οπότε είναι αγένεια να σερφάρω, τα σχόλια μου θα τα κάνω μία άλλη φορά, χρόνια πολλά σε όλους σας.

ManBlogg είπε...

Γιάννη ενθαρρυντικά τα νέα με τις αποδείξεις και τις καφετέριες. Δηλαδή κόβουν αποδείξεις πλέον για ό,τι παραγγέλνεις και η ώρα και η μέρα είναι και η σωστή; Σχεδόν δεν φοροδιαφεύγουν δηλαδή ;) . Θα γλυτώσετε τις παρεξηγήσεις και τις πικρίες με τους υπαλλήλους και ιδιοκτήτες των καφετεριών τώρα που οι φωστήρες της νέας κυβέρνησης του ΓΑΠ σκέφτονται να σας στείλουν πάλι για κυνήγι αποδείξεων.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Υπάρχει και μια διαφορά: το αμερικάνικο ποδόσφαιρο παίζεται και με τα χέρια! χαχα

Καλή χρονιά φίλε!

Ανώνυμος είπε...

Ο αντιαμερικανισμός οφείλεται στη συνήθεια του νεοέλληνα να ζηλεύει με φθόνο (π.χ. να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα).
Ίσως φαινομενικά μοιάζουμε σε πολλά, νομίζω όμως ότι εμείς απλά υιοθετούμε οτιδήποτε κακό έρχεται από τις ΗΠΑ, ενώ το παίζουμε "μάγκες" για οτιδήποτε καλό. Οι διαφορές μας νομίζω ότι είναι τεράστιες.

ΥΓ1. Το starbucks έχει μακράν καλύτερο καφέ από τη μέση καφετέρια.
ΥΓ2. Ο Πανούσης είναι το κλασσικό παράδειγμα έμπορου αντιαμερικανισμού με Jeep.

Disposition21 είπε...

Φαίνεται να υπάρχουν ομοιότητες με τις ΗΠΑ, και ίσως γι'αυτό υπάρχει και έντονος αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα. Κατά βάθος είναι ...αυτοκριτική.

Καλά να περνάς στις Βρυξέλλες Γιάννη, και στείλε καμιά ανταπόκριση :)

giant13 είπε...

Γιάννη

Υγεία, ευτυχία, δημιουργία για την νέα χρονιά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Disposition21
Λες να είναι αυτοκρτιτική; Δεν νομίζω αλλά μακάρι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Επίσης :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ManBlogg
Δεν μασάω, ζητώ πάντα αποδείξεις και χθες έμαθα ότι ως κα οι ταρίφες είναι υποχρεωμένοι να δίνουν. Από εδώ και πέρα θα τις απαιτώ :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ασκαρδαμυκτί
Σωστά δύο "Αμερικανιές" που δεν έχουμε υιοθετήσει είναι το baseball και το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@apogonos
Συμφωνώ.
Πρωτιμάω τις Ελληνικές καφετέριες από τα starbucks.
Και ο Πανούσης έχει SUV? Δεν το γνώριζα αλλά μιας και είναι κατοικος ΒΠ δεν εκπλήσωμαι...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κάθε μέρα βλέπω και άλλες "Αμερικανιές" που έχουν υιοθετήσει οι Έλληνες: Οι Stand-up commedies είναι μία από αυτές.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Απέκτησα και εγώ troll από την Απο Ανατολή :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mtryfo
Εστω και αργά σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και στις ανταποδίδω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Οπως έγραψα και στην mtryfo, έστω και αργά σε ευχαριστώ.