Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Τα ρετιρέ.

Το σημερινό ποστ δεν είναι αφιερωμένο στα διαμερίσματα τελευταίου ορόφου που είναι γνωστά ως ρετιρέ και ήταν της μόδας την εποχή των γονιών μου αλλά στα διάφορα επαγγέλματα οι εκπρόσωποι των οποίων έχουν καταφέρει με διάφορα μέσα, θεμιτά ή όχι, να αποκτήσουν προνόμοια.

Τα γνωστότερα ρετιρέ είναι οι Μηχανικοί και οι Δικηγόροι οι οποίοι τουλάχιστον έχουν και ένα πτυχίο πανεπιστημίου αλλά αυτή την περίοδο είναι της “μόδας” οι αγρότες οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση, με ή χωρίς εισαγωγικά, των κινητοποιήσεων κλείνοντας τους δρόμους της Ελλάδας με τα τρακτέρ τους. Η τωρινή συγκηρία τους έκατσε μιας χαρά μιας και μετά την κατολίσθηση που έγινε στα Τέμπη μπορούν πάρα πολύ εύκολα να κόψουν την Ελλάδα στα δύο.

Η λατρεία της συγκεκριμένης τάξης και της επαρχίας γενικότερα δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο αλλά και Γαλλικό μιας και τα 2 Έθνη έχουν αυτόν τον Εθνικό Μύθο: οι αγνοί επαρχιώτες, εν εντίθεση με τους μη-άγνους κατοίκους των πόλεων. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι δεν υποστηρίζω τους δεύτερους επειδή τυγχάνει να είμαι και εγώ ένας και θέλω να πιστεύω ότι αν οι κατοίκοι των πόλεων έκαναν παρόμοιες πράξεις θα τις καταδίκαζα.

Επίσης είμαι σίγουρος ότι όλοι θα έχετε δει τις σκηνές απείρου κάλους όπου κατά την διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων διάφοροι πολιτικοί της Αντιπολίτευσης ανεβαίνουν στα τρακτέρ των αγροτών, σαν να ήταν Ρόζα Λούξεμπουργκ, και να δηλώνουν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι συμπάσχουν με τα δίκαια αιτήματα τους. Φυσικά όταν το κόμμα τους γίνεται κυβέρνηση το μετανοιώνουν μιας και τα ρετιρέ κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους και όχι το κόμμα που κυβερνάει και οι περισσότεροι πολιτικοί είναι κότες μπροστά στο άτιμο “Πολιτικό Κόστος”...

Παρόμοια σκηνή είχε γίνει πριν από λίγο καιρό όταν η, γραφική, Έφη Θώδη είχε σκαρφαλώσει στα τρακτέρ. Αγνοώ αν έκανε την τιμή στους αγρότες να τους αφιερώσει κάποιο τραγούδι της :P

Ας εκφράσω μία ελπίδα: να δω ένα πολιτικό της, όποιας, Κυβέρνησης να υπερασπίζεται τους αγρότες ή ακόμα περισσότερο κάποιον της Αντιπολίτευσης να τους κατακρίνει!

24 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Για να εκφράσω και το δίκαιο προσωπικό μου παράπανο: Λόγο του Ανευρύσματος μου έχω πάρα πολλά προβλήματα υγείας και είμαι και άνεργος.

glam είπε...

Γιάννη, τα "μεγάλα πνεύματα" συναντιόνται .......

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Όπως πολλές φορές το κείμενο μου είναι λειψό. Μπορούσα να γράψω πολλά ακόμα για το συγκεκριμένο ρετιρέ. Για παράδειγμα χθες μίλησα με ένα ξάδελφο που μένει στη Θεσσαλονίκη και πέρυσι που είχα πάει με πήρε απο το αεροδρόμιο και στην άκρη του δρόμου υπήρχαν τα τρακτέρ σε "θέση μάχης".

Σε κάθε περίπτωση από όλες τις κοινονικές τάξεις αυτοί που έχουν κερδίσει τα περισσότερα από την Ε.Ε. είναι οι αγρότες...

αθεόφοβος είπε...

Οι περισσότεροι αγρότες που διαμαρτύρονται είναι αυτοί που έχουν μάθει να ζούν από τις επιδοτήσεις χωρίς να προσπαθήσουν ποτέ να καλλιεργήσουν προϊοντα που θα έχουν ζήτηση.
Παλιώτερα ήσαν οι σταφιδοπαραγωγοί,μετά οι καπνοπαραγωγοί,πρόσφατα οι βαμβακοπαραγωγοί και πάει λέγοντας.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκαιο και ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί είναι οι χειρότεροι από όλους μιας και ο κλάδος τους απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Η Θεσσαλία έχει μείνει χωρίς νερό και τα 2 κόμματα εξουσιας θέλουν να κάνουν την εκτροπή του Αχελώου. Αν ολοκληρωθει το έργο θα στερέψει και η Δυτική Ελλάδα. Σε αυτό φταίει και η Ε.Ε. μιας και επιδοτεί μαζικά αυτή την καλλιέργεια..

Natassa είπε...

Οι αγρότες Γιάννη μου δεν έχουν κερδίσει από τη ΕΕ αλλά έχουν καταστραφεί...
Εχω πολλές φορές προσπαθήσει να κάνω μια ανάρτηση με τις απόψεις μου για το αγροτικό ζήτημα αλλά ποτέ δεν το δημοσιεύω για τον πολύ απλό λόγο του ότι οι περισσότεροι bloggers είναι παιδιά της πόλης, κατά βάση εντελώς άσχετοι με το θέμα και επίσης πολύ κακά παραπληροφορημένοι από τις πανάθλιες ελληνικές εφημερίδες ....
Ζω οπως ξέρεις στην επαρχία, σε περιοχή όπου στηρίζει την οικονομία της ολοκληρωτικά από την αγροτική ζωή, έχω άνδρα αγρότη, ενώ εργάζομαι στην οικογενειακή επιχ/ση που είναι μεταποίηση αγροτικών προιόντων (τρίτη γεννιά).
Η εε έδωσε επιδοτήσεις στην παραγωγή, επιδοτήσεις οι οποίες θεμελιώθηκαν σαν δικαίωμα πάνω στην ποσότητα (και ουδέποτε προσμετρήθηκε η ποιότητα)
έκανε τους αγρότες γρουσούζηδες,
ήσουν τυχερός και είχες περιουσιες πήρες επιδοτηση, ήσουνα και λαμόγιος και είχες και κονέ να κάνεις πανωγραψίματα...παίρνεις ακόμα παραπάνω επιδότηση,
Πως χαλάει το πράγμα ?...
πρώτα απ όλα έδωσε επιδοτήσεις σε όλους
πήρα εγώ που δεν είμαι αγροτης γιατί έχω ενα ελαιώνα, και έδωσε αναλογικά την ίδια επιδότηση και στον άνδρα μου που είναι αγρότης με εισόδημα 100% προερχόμενο από αγροτικές δουλειές,
παιρνει επιδότηση και ο αγροτης από την Λάρισσα (χάρη λόγου Λάρισσα) που τώρα δεν έχει εργασίες γιατί είναι χειμωνας και λουφάρει και βγαίνει και κλείνει την εθνική οδό και γράφει στα τέτοια του τον Κρητικό ή τον Πελοπονήσσιο αγρότη που δουλεύει τώρα και είναι στο φουλ της παραγωγής ...να συνεχίσω ή να το κόψω??
γιατί τα χω πάρει
τα χω πάρει
πρωτα το κράτος και την απουσία του που όποιου του καπνίσει κλείνει το δρόμο γιατί είναι η αυλή του,
που επέτρεψε λαμογιές και πανογραψίματα και ΕΤΙΜΗΣΕ τον πιο κλεφτη
που χωρίς καμμία αγροτική πολιτική, χωρίς σχεδιασμό και μόνο για τα ψηφαλάκια
μοιράσανε επιδοτήσεις στην κουτσή Μαρία ...
ασε ...το κόβω γιατί αν μετρήσω τώρα την πίεση μου θα έχω 19 και βάλε ....
(που είναι γ@μω το κέρ@το τους ένας σχεδιασμός, για την γεωργία για την κτηνοτροφία, για την διαχείρηση των υπ.υδάτων, πραγματικά πράγματα όχι μελέτες σε μπούρδες....φτιάχνουν παρτεράκια και βλακειούλες, στρώνουν τον τόπο με γκαζόν και οι αγρότες δεν έχουν να ποτίσουν)
εβλέπα στην Ετ3 πριν πολύ καιρό ένα ντιοκιμαντερ πως γίνεται η διχ/ση των υδάτων άδρευσης στο Ισραηλ και στις ΗΠΑ και δεν το πίστευα ....

Ανώνυμος είπε...

Ως Λαρισαία και ως κοινοτικός υπάλληλος(πρώην):) θα συμφωνήσω με τη Νατάσα. Στη γεωργία έχει γίνει το σώσε. Χάος. Κανένας ελεγκτικος μηχανισμός και κανένας σχεδιασμός.
Οι μεγαλοαγρότες πήρανε τα άντερα τους και οι μικροί παραμένουν μικροί.

Δε λέω βέβαια, φταίνε και οι ίδιοι οι αγρότες, γιατί όπως και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία, βασιλεύει η τεμπελιά και οι εύκολες λύσεις.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Natassa
Αυτό που μου αρέσει σε εμάς είναι ότι διαφωνούμε :)

Εκεί που συμφωνώ αόλυτα μαζί σου είναι στο "πανάθλιες ελληνικές εφημερίδες" και λες και λίγα...
"έκανε τους αγρότες γρουσούζηδες" μάλλον τεμπέληδες τους έκανε μιας και πάρα πολλοί από αυτούς αράζουν στα καφενεί και έχουν υπαλλήλους που δουλεύουν για αυτούς στα χωράφια.

Είμαι παιδί της πόλης αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν κρίνω μειωτικά τους ανθρώπους της επαρχίας.

Του αγρότες της Λάρισσας τους έχω άχτι. Η Γη τους ήταν ευλογημένη από την Φύση, ή τον Θεό, αλλά αυτοί επιμένουν να καλλιεργούν βαμβάκι μιας και έχουν πολλές επιδοτήσεις από την Ε.Ε. Άλλωστε ο βασικός υπαίτιος είναι η Ε.Ε. και σε αυτό φταίνε περισσότερο οι Γάλλοι μιας και είναι ισχυρότεροι στην Ε.Ε. από τις άλλες χώρες με μεγάλη αγροτική παραγωγή.
Προφανώς και υπάρχουν αγρότες και "αγρότες" όπως σε όλα τα επαγγελματα άλλωστε.

Δεν ανήκω σε αυτούς που κατηγορούν συνέχεια το Κράτος μιας και το φτιάχνουμε οι Πολίτες αλλά σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ απόλυτα. Το γράφω και στο κείμενο μου: πες μου πόσοι πολιτικοί αγνοούν το Πολιτικό Κόστος σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι ΗΠΑ και ειδικά το Ισραήλ είναι 100 χρόνια μπροστά και σε αυτόν τον τομέα. Μακάρι να τους μοιάζαμε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Θα αρχίσω με κάτι ψιλοάσχετο: γνωρίζω ότι είχες μπει σε περιπέτεις όταν έγραφες αλλά μιας και τα κείμενα σου είναι έξοχα σου πρωτείνω να τα εκδόσεις σε βιβλίο. Αν έχεις πρόβλημα να βρεις εκδότη υποθέτω ότι ο κύριος Δήμου θα δεχτεί να σε βοηθήσει.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Όσον αφορά το σχόλιο σου: συμφωνώ απόλυτα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Δεν ξέρω αν θεωρούνται "ρετιρέ" οι 35.000 μικροδικηγόροι της Αθήνας, ούτε όλοι οι αγρότες.
Αλλά, η τακτική "διαλύω κάθε χρόνο την Ελλάδα για να τσεπώσω 500 εκατομυριακία", που, άλλωστε, δεν υπάρχουν, είναι απαράδεκτη!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και υπάρχει πλέμπα σε όλα τα επαγγέλματα.

Το πρόβλημα μου είναι το ΥΓ σου! Πόσο μάλλον που έχω πολλά προβλήματα υγείας και είμαι άνεργος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μεχρι σήμερα είχα πρόβλημα μνήμης με το PC μου αλλά σήμερα αγόρασα 4 γίγα και στάνιαρα οπότε από αύριο θα μπαίνω στα μπλογκς σας να σχολιάζω :)

giant13 είπε...

Και πολλά λεφτά έχουν τσεπώσει κατά καιρούς, με μορφή επιδοτήσεων η δανείων που δεν έχουν εξοφληθεί ποτέ.
Και ενήμεροι ήταν για το είδος των καλλιεργειών με τις οποίες θα έπρεπε να ασχοληθούν, αλλά και το τι θα έπρεπε να αποφεύγουν.
Μονόδρομος οι συνεταιρισμοί που οι ίδιοι επεδίωξαν την διάλυση τους για να επιμερίζονται τα εκάστοτε δάνεια.
Εχω δε ακούσει, δεν ξέρω φυσικά αν στέκει, αλλά οι ξεσηκωμένοι με τα τρακτέρ είναι μισθοφόροι μεγαλοτσιφλικάδων.
Με το έτσι θέλω και με περίσσιο θράσος κλείνουν λιμάνια,
Σε λίγο θα κλείσουν αεροδρόμια και σταθμούς αυτοκινήτων.

Astero είπε...

Άσχετο και λυπάμαι που σας βγάζω από το βουκολικό πνεύμα, αλλά επειδή δεν σας τα 'χω πει ακόμα, Καλή Χρονιά!!!

ΥΓ. Tους τελευταίους μήνες είμαι τ'ανάσκελα με σακατεμένο γόνατο (και αναγκαστική ανεργία που συνεπάγεται αφραγγία ασχέτου γενικότερης οικονομικής κρίσεως) και μπαρδόν αν έχω αρχίσει να αποβλακώνομαι, είτε βλέπω το 1368ο επεισόδιο της Λάμψης, είτε τους αγρότες στα Τέμπη , ένα και το αυτό.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε :)

Υπάρχουν ακόμα "μεγαλοτσιφλικάδες"; Νόμιζα ότι τα τσιφλίκια είχαν κρατικοποιηθεί.

Σε λίγο θα κλείσουν αεροδρόμια και σταθμούς αυτοκινήτων.
Για να υπερβάλω λίγο, τους έχω ικανούς να κλείσουν και τα σπίτια μας...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Astero
Πρώτα από όλα περαστικά σου μιας και αυτό είναι σημαντικότερο.

Δεύτερον επίσης για τις ευχές σου.

Δεν έχω δει ποτέ μου Λάμψη αλλά είμαι σίγουρος ότι μπροστά στους "επαναστητημένους" αγρότες θα είναι έργο τέχνης..

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη μου, τώρα είδα το σχόλιο σου. Είσαι πάρα πολύ καλός.

Να τα εκδώσω ε;

Δεν ξέρω, ακόμα δεν έχω ξεπεράσει την τρομάρα από όλα τα περίεργα που γίνανε όσο έγραφα.

Πάντως αν το κάνω θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθει:)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που θα μου κάνεις αλλά μιας και σε βρήκε τρελός όταν ήσουν ανώνυμη, κάπου σε καταλαβαίνω :)

KitsosMitsos είπε...

Καθότι είμαι από Λάρισα, τα βλέπω τα καθέκαστα από πολύ πιο κοντά. Ας μην το ανοίξω το στοματάκι μου...
Καλημέρα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δηλαδή έχουμε ένα αυτόπτη μάρτυρα; :P

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@όλοι
Το τραγικότερο από όλα είναι ότι τις δράσεις τις κάνουν οι αγροτοπετέρες ή αλλιώς οι τσιφλικάδες. Οι πραγματικοί αγρότες δουλεύουν στα χωράφια τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Λες να φτάσουν ως εκεί; Να κλείνουν αεροδρόμια και σταθμούς αυτοκινήτων;

Τους έχω ικανούς :(

Όσον αφορά για το τι θα έπρεπε να γνώριζαν οι αγρότες είναι μεγάλο και πονεμένο θέμα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Astero
Πάνω από όλα περαστικά σου. Είμαι σίγουρος ότι η Λάμψη θα είναι έργο τέχνης μπροστά στα αίσχη των αγροτοπατέρων.