Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

23 Μαρτίου

ή αλλιώς η αρχή της επανάστασης του 1821.

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πολλοί Έλληνες αγνοούν ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε σαν σήμερα 23 Μαρτίου στην Καλαμάτα και όχι την 25η Μαρτίου όπως γιορτάζεται. Αυτό το γεγονός το αναφέρει και η Βικιπείδια: 1821.

Οι περισσότεροι, ξανά, μπορείτε να φανταστείτε για ποιο λόγο ορίστηκε η 23 Μαρτίουσαν “Συμβατική ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 1821” που λέει και η Βικιπείδια, εκείνη η ημέρα είναι μία μεγάλη γιορτή για τους Ελληνορθόδοξους και αυτό η θρησκεία είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό στον ορισμό του εθνους των Ελλήνων.

18 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παρόλο που είμαι μετεθνικιστής εύχομαι σε όλους τους Ελληνες να ζήσουν πολλά και ειρηνικά χρόνια.

mahler76 είπε...

ε ναι το ξέρω. δυστυχώς πολλά πράγματα σε αυτό το κράτος έχουν οριστεί με αυτό τον κανόνα.

kopria είπε...

Επίσης και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ήταν στην Πάτρα εκείνες τις ημέρες...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mahler76
Δυστυχώς.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Polykarpos
Πάλι καλά που υπήρξε και δεν είναι 100% φανταστικός χαρακτήρας.

Meropi είπε...

Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης του 21. Αν πρέπει σώνει και καλά να θεωρήσουμε μια ημερομηνία ως έναρξη πιο αρμόζουσα είναι η 21η Φεβρουαρίου στο Ιάσιο από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Meropi
Όλες οι εθνικές γιορτές είναι αυθαίρετες, όχι μόνο η Ελληνική. Πχ η Γαλλική μιας και η Βαστίλη ήταν μία φυλακή για εγκληματίες του ποινικού δικαίου.

konstantinos είπε...

Αν και είμαι τελείως αντίθετος σε αυτές τις επετείους, μιας και το μόνο που καλλιεργούν είναι ένα παράλογο κατ' εμέ αίσθημα εθνικής ανωτερότητας, θα πρότεινα να γιορτάζουμε όλο το Φλεβάρη κι όλο το Μάρτη ώστε να συμπεριληφθούν και οι κατά τόπους εξεγέρσεις... ;-)

Unknown είπε...

Αυτό το κείμενο στη Βικιπαίδεια είναι από το (παλιό) βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού (σε ένα παράθεμα στην αριστερή σελίδα)!

@ polykarpe

Διαισθάνομαι ένα είρωνικό τόνο ή είναι ιδά μου; Μπορεί ο Π.Π. Γερμανός να ύψωσε το λάβαρο στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα και το άγαλμά του να βρίσκεται στη γειτονιά μου (ναι στη Πάτρα μένω), αλλά με αυτή τη λογική τι δουλειά έχει το άγαλμα του έφιππου Κολοκοτρώνη στη πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@konstantinos
Συμφωνώ με το πρώτο μισό.

Οσον αφορά την πρόταση σου για επέκταση της περιόδου γιορτής είναι σχετική μιας και μικρές επαναστάεις γινόντουσαν αρκεά συχνά εκείνη την εποχή.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
Δεν ξέρω τι λέει το σχολικό βιβλίο μιας και την 6η Δημοτικού δεν την έκανα σε Ελληνικό σχολείο.

Οσον αφορά τα αγάλματα, είμαι ενάντια και είχα γράψει ένα σχετικο ποστ παλιότερα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@meropi
Εχεις απόλυτο δίκαιο η επανάστση ξεκίνησε όταν λες αλλά μιας και οι επαναστάτες ήταν πνευματικά παιδιά του Διαφωτισμού απέτυχαν πλήρως.

konstantinos είπε...

Απλώς, επειδή τα γραπτά στο διαδίκτυο θα μείνουν για όσο θα έχουμε ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα, για την υστεροφημία μου και μόνο, να δηλώσω ότι αστειευόμουν ειρωνευόμενος όταν πρότεινα παράταση των εορτασμών, μιας και είμαι ιδεολογικά αντίθετος στο κακόγουστο πανηγυράκι, από τη στιγμή κατά την οποία παύουμε να προσπαθούμε να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος, αλλά πλέον βαυκαλιζόμαστε μόνο για το μεγαλείο των προγόνων μας...

Dormammu είπε...

Ως Καλαβρυτινός κατά το ήμισυ, προτιμώ την ιστορία κατά την οποία η έναρξη της Επαναστάσεως έλαβε χώρα στην Μονή Αγίας Λαύρας στις 25-3-1821 :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@konstantinos
Συμφωνώ εν μέρη μιας και δεν θέλω να με αυτολογοκρίνω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Μάλλον θα αστιεύεσαι αλλά δεν τα πάω καλά με τους τοπικισμούς.

Unknown είπε...

@ ΙωάννηΚ

Ούτε εγώ είμαι σύμφωνη με τα αγάλματα, ούτε και ο Ξενοφώντας (ο αρχαίος). Η τιμή στο έργο ενός ατόμου δεν αποδίδεται με ένα ανδριάντα. Απλά με μπέρδεψε το κόμεντ που έλεγε για τον Π.Π. Γερμανό. :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
:) Κανένα πρόβλημα που μπερδεύτηκες μιας και το παθαίνουμε όλοι μας.