Κάποιος είχε πει κάποτε ότι η Ελλάδα παράγει περισσότερη ιστορία από ότι μπορούμε να καταναλώσουμε οι Έλληνες. Συμφωνώ απόλυτα και θέλω να προσθέσω ότι γίνεται κατάχρηση της ιστορίας, ειδικά αυτής των Αρχαίων Ελλήνων. Προφανώς δεν πρόκειται να αμφισβητήσω το γεγονός ότι ο Πολιτισμός των Αρχαίων Ελλήνων είναι ένας από τους μεγαλύτερους που γνώρισε η ανθρωπότητα αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι εξαφανίστηκε πριν από 2000 χρόνια όταν στην γεωγραφική περιοχή που κυριαρχούσε επικράτησε ο Χριστιανισμός. Δεν κατηγωρώ άμεσα αυτό το δόγμα μιας και δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο όταν ένας Πολιτισμός αντικαθηστά κάποιον άλλον να κάνει Εθνοκάθαρση. Επίσης δεν θέλω να θίξω και το γεγονός ότι οι μοντέρνοι Έλληνες συγκριτικά με τους Αρχαίους υστερούμε πολύ μιας και αυτό είναι γνωστό. Αντιθέτως θέλω να θίξω την κατάχρηση της μνημόνευσης τους.
Πριν από λίγο έβλεπα έναν άσχετο αγώνα ποδοσφαίρου ανάμεσα σε δύο ομάδες που παίζουν σε μικρές κατηγορίες. Οι σχολιαστές χαρακτήριζαν και τις δύο ομάδες “Ιστορικές”. Προφανώς δεν έχει σημασία ποιες είναι αυτές οι ομάδες μιας και στη Ελλάδα σχεδόν όλες οι ομάδες χαρακτηρίζονται “Ιστορικές”. Αντικειμενικά η μοναδική ομάδα που μπορεί να χαρακτηριστεί Ιστορική είναι η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου που κέρδισε το Ευρωπαϊκό κύπελλο ανδρών το 2004. Πέρα από αυτό η άλλο μοναδική επιτυχία μιας Ελληνικής ομάδας είναι του Παναθηναϊκού ο οποίος έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971. Φυσικά πρέπει να αναφέρω ότι στο μπάσκετ, η Ελλάδα είναι υπερδύναμη μιας και έχουμε φτιάξει μία πάρα πολύ καλή υποδομή. Μακάρι να το κάναμε και στα άλλα αθλήματα.
Για τους παλιούς φίλους
Πριν από 7 χρόνια
21 σχόλια:
Μακάρι να αναπτύξουμε παρόμοιες υποδομές και σε άλλα αθλήματα.
Από δω το πήγαινες, από κει το έφερνες, στο ποδόσφαιρο το γύρισες τελικά... :))
Πόσα χρωστάνε, είπαμε, οι ποδοσφαιρικές ομάδες??
Πάρα πολλά αλλά αύτο είναι θέμα για άλλο ποστ.
Εγώ που αποτελώ ιστορικό πρόσωπο (ένας πρόγονος σκοτώθηκε στο Φραγκοκάστελο) δικαιούμαι καμμιά τιμητική σύνταξη, καμμιά άδεια ταξί ...
@apogonos
Εσύ το δικαιούσε αλλά μάλλον ατύχησες...
Αν θυμάμαι καλά Γιάννη είχες ξαναθίξει παρόμοιο ζήτημα πρόσφατα, λέγοντας ότι είναι παράλογο να υποστηρίζουμε ότι είμαστε απόγονοι κάποιων ανθρώπων που ζούσαν στον ίδιο χώρο με εμάς 2 χιλιετίες πριν. Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω, αφού μετακινήσεις στον ελληνικό χώρο γίνονται τουλάχιστον εδώ και 4000 χρόνια. Άλλωστε, ποια αξία έχει να υπερηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα των ποργόνων μας, αν δεν μπορούμε να φανούμε αντάξιοι τους.
Όσο για τα αθλήματα, δεν καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες είναι τόσο εθισμένοι στο ποδόσφαιρο.(Μην με παρεξηγήσεις, μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο!) Εκτός από το μπάσκετ, το βόλει και περιστασιακά κάποιο διάσημο ολουμπιακό άθλημα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο! Ομάδες ράγκμπι, χάντμπολ, χόκει κτλ είναι καταδικασμένες από την αδιαφορία του κοινού και την έλλειψη χρηματοδότησης.
Ελληνας δε γεννιεσαι ουτε γινεσαι. Καταντας!!!
Οσο για τα του αθλητισμου , να σου πω μονο οτι δυο φορες που εχω τρεξει σε παγκοσμια πρωταθληματα (100χμ) στο εξωτερικο εχω υπογραψει δηλωση οτι τα εξοδα διαμονης και μετακινησης θα ειναι δικα μου.
Λες και ειμαστε τοσοι πολλοι οι δρομεις πολυ μεγαλων αποστασεων που και τα οδοιπορικα τους θα ηταν προβλημα..
@Léna
Πράγματι έχω θίξει σχετκό θέμα και παλαιότερα,
Οι μετακινήσεις πλυθησμών σε διάφορους γρεωφικούς χώρους ισχύουν για όλο τον πλανήτη μας.
ποια αξία έχει να υπερηφανευόμαστε για τα επιτεύγματα των ποργόνων μας, αν δεν μπορούμε να φανούμε αντάξιοι τους.
Ελα ντε; Κόμπλεξ κατωτερότητας;
@ΤΡΕΧΑΛΑΚΗΣ
Μπράβο σου που πληρώνεις από την τσέπη σου.
Σίγουρα δεν θα χρεωκωπήσει η Ελλάδα αν το κράτος πληρώνει τέτοια έξοδα.
δεν είναι κακό κάποιος να ψάχνει τις ρίζες του. Κακό γίνεται όταν οι ρίζες δεν μπορούν να βγάλουν κλαδιά.
@KK
Οι λέξη ρίζες έχει πολλές έννοιες και μερικές είναι αρνητικές.
Η μνημόνευση σίγουρα γίνεται καταχρηστικά. Το χειρότερο κατά τη γνώμη μου, είναι ότι δεν τους διαβάζει κανείς.
@zoi20
Διαφωνώ μιας και υπάρχει ιστορία και "ιστορία", άλλο να διαβάζεις Eric J. Hobsbawm και άλλο Παπαρηγόπουλο.
Εγώ παντως κάτι σε Θουκυδιδη εννοούσα.Μάλλον μπερδευτηκαμε :)
Δεν τα πάω καλά με τους αρχαίους...
Καλημέρα Γιάννη και καλή άνοιξη.
Σωστά όλα αυτά που γράφεις, αλλά το μόνο μελανό σημείο των γεγονότων είναι, πως για να φτάσει ο ΠΑΟ στον τελικό του ευρωπαικού πρωταθλήματος, ο τότε χουντικός υπουργός αθλητισμού Ασλανίδης, τα χωσε χοντρά, στο ημίχρονο, στον νηστικό Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου και έτσι διά μαγείας οι βάζελοι πήραν τον αγώνα με 3-0. Προκρίθηκαν στον τελικό και όπως ήταν φυσικό γνώρισαν την συντριβή απ τον Αγιαξ του μεγάλου Κρόιφ και της παρέας του.
@giant13
Καλημέρα και καλή άνοιξη και σε εσένα.
Πιθανόν να πέρασε έτσι στον τελικό ο ΠΑΟ αλλά ο Αγιαξ του μεγάλου Κρόιφ και της παρέας του, όπως γράφεις, ήταν ομαδάρα.
Ξερεις ομως πως μας αποκαλουν οι εδω του αθλητισμου που παμε σαν εθνικη ομαδα εξω χωρις καμια υποστηρηξη; ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΥΣ.
Αλλο να κανεις αθλοτουρισμο .. αλλο ομως να εκπροσωπεις σε παγκοσμια διοργανωση τη χωρα σου με δικα σου εξοδα και δικα σου ολα και να σε λενε και τσαρλατανο
Δεν το γνώριζα μιας και ποτέ μου δεν έχω εκπροσωπήσει σε παγκοσμια διοργανωση τη χώρα μου, αλλά ο χαρακτηρισμός παρά είναι χοντρός...
Ιστορία μου αμαρτία μου ...
(Εξαρτάται ποιός τη γράφει βέβαια !!!)
Μια χαρούμενη Άνοιξη εύχομαι
στη φύση και στις καρδιές μας !!!
@side21
Συμφωνώ με τον επιλογό σου.
Δημοσίευση σχολίου