Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Eurovision 2010

Πέρυσι τέτοια εποχή είχα ανεβάσει ξανά σχετικό ποστ στο οποίο έκραζα αυτόν τον “θεσμό” μιας και το μόνο που κάνει είναι να δυσφημεί την μουσική σαν τέχνη και την Ευρωπαϊκή ιδέα. Γνωρίζω ότι το δεύτερο με 27 χώρες-μέλη είναι πλέον ουτοπία αλλά μιας και είμαι Ευρωπαϊστής νοιώθω ότι πρέπει να το σημειώσω.

Για να γράψω και του Αλκαίου το δίκαιο τουλάχιστον αυτός τραγουδάει στα Ελληνικά και λέει όχι στον αγγλωσαξονικό γλωσσικό ιμπεριαλισμό*.

Ευτυχώς φέτος δεν κυβερνάει την χώρα μας ο άχρηστος Καραμανλής που είχε κάνει αυτόν το διαγωνσμό “Εθνικό” θέμα.

Το τραγούδι μπορείτε να το δείτε εδώ:
.

Υ.Γ. Με δύο άσχετες παρατηρήσεις: φέτος ο διαγωνισμός γίνεται στην Νορβηγία και έχω να πω 2 πράγματα για αυτή τη χώρα: 1) Εκεί είδα τις πιο ωραίες γυναίκες που έχω δει ποτέ σε κάποια χώρα, 2) η ζωή είναι πανάκριβη, ειδικά το αλκοόλ η κατανάλωση του οποίου “καταπιέζεται” από την κυβέρνηση. Η ζωή είναι πανάκριβη μιας και η Νορβηγία φημίζεται για το κράτος πρόνοιας της και είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο κράτος χτίζεται με φόρους. Η “καταπίεση” του αλκοόλ υπάρχει λόγο της Θρησκείας τους και μάλιστα σε μικρές κοινότητες δεν πουλάνε αλκοόλ τις Κυριακές.

*Αυτός ο όρος είναι προσωπική μου εφεύρεση που έχει σκοπό να καυτηριάσει το γεγονός ότι τα Αγγλικά είναι πλέον η Lingua Franca της εποχής μας, αυτό το γεγονός δεν με ενοχλεί per se μιας και είναι φυσιολογικό να κυριαρχεί η γλώσσα της χώρας που κυριαρχεί και οικονομικά και πολιτικά στον πλανήτη μας. Δεν ξέρω αν αυτός είναι σκοπός των ΗΠΑ αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αυτό το θέμα του ποστ μου.

Υ.Γ. 30/5/2010 διάβασα ότι η Eurovision είναι ελλειματική για την ΕΡΤ.

28 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμπτωματικά σήμερα στο terra vibe park τραγουδάει ο Bob Dylan και μιας και είμαι πνευματικό παιδί των sixties "ψηφίζω" αυτόν.

Side21 είπε...

Τι να γίνει ...
θα τη φάμε στη μάπα
κι αυτή την ανούσια σαλάτα !!!
Ελπίζω να μην κερδίσουμε και μπούμε
και σ' άλλα έξοδα - μέρες πού ΄ναι !!!
Για τη Νορβηγία έχεις δίκιο όμορφη
χώρα πήγα τέτοια εποχή πριν 2 χρόνια ...
Με μάγεψαν τα φιορδ και το Μπέργκεν με
τους σολωμούς και τα τερατάκια του !!!
Καλό Σ.Κ. ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ξέρω πως θα πάμε θα δούμε πάντως μιας και το τραγούδι είναι στα Ελληνικά, παρόλο που δεν είμαι εθνικιστής, δεν θα με χαλάσει αν κερδίσει. Φυσικά δεν θα πάθω τίποτα αν βγει τελευταίο.

Στο Μπέργκεν δεν έχω πάει, πήγα στο Οσλο και στο Τρόμσο. Ετυχε και είχα πάει όταν γινόντουσαν οι Ολυμπιακοί στην Αθήνα. Ημουνα τυχερός μιας και στο Οσλο πέτυχα πολύ καλό καιρό, αντιθέτως στο Τρόμσο έπαθα κατάθλιψη αλλά χαίρομαι που πήγα μιας και είναι τέρμα κόσμου για έναν Ελληνα.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λες και συμφωνώ στα περισσότερα. Και ενημερωτικά.
Καλό Σ/Κ

CsLaKoNaS είπε...

Εγώ διαφωνώ. Παλιά ήμουν υπέρ της κατάργησης του θεσμού. Σήμερα δεν είμαι. Απαιτώ απλά να σταματήσει η κρατική του επιχορήγηση. Αν υπάρχει κάποιος επιχειρηματίας που να θέλει να του δώσει λεφτά (και δόξα τω θεώ υπάρχουν πολλοί - πρώτα πρώτα τα ιδιωτικά κανάλια) ας το κάνουν.

Φτάνει πια με τα κόμπλεξ των 'έντεχνων'! Φτάνει πια με τη δικτατορία του τι είναι ωραίο και τι όχι!

Εμένα ούτε μου αρέσει ούτε δε μου αρέσει η Eurovision. Απλά δε με απασχολεί!

δ.σ είπε...

Επειδή γειτνιάζω με το Oslo, (μενω στο Varberg τής Σουηδίας),γράφω αυτό το σχόλιο..
Λοιπόν..
Η ελληνική συμμετοχή, μου θυμίζει μπακαλιάρο τηγανιτό, τζατζίκι και χωριάτικη σαλάτα..

Καλή επτιτυχία..

δ.σ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ξέχασα να αναφέρω το ακόλουθο περιστατικό:
Κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες διοργανώνεται ένα Jazz Festival που κρατάει 2 με 3 μέρες. Το 2007 το Jazz Festival ήταν το ίδιο ΣΚ με τη Scatovision. Ήταν η χρονιά που κέρδισε τον διαγωνισμό η Παπαρίζου, δεν θα επαναλάβω τα γεγονότα, όποιος θέλει μπορεί να μπει στο μπλογκ και να τα διαβάσει...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Καλό ΣΚ και σε εσένα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@CsLaKoNaS
Ο θεσμός είναι κάτι σχετικό αλλά για να πω και της ΕΡΤ το δίκαιο μιας και η Eurovision πουλάει βγάζει πολλά χρήματα άρα δεν με πειράζει να μείνει εκεί, αντιθέτως έχω μία τεράστια ένσταση όταν η κυβέρνηση μας σπρώχνει αυτό το θέαμα, φέτος δεν ξέρω αν έγινε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Για τα Εληνικά δεδομένα δεν πιστεύω ότι αυτό το τραγούδι είναι όπως το περιγράφεις παρόλο που αυτή είναι η γενική εικόνα του Ελληνικού τουρισμού.

KitsosMitsos είπε...

Ας ασχοληθούμε μαζί της όσο μόνο της αξίζει, δηλαδή σε επίπεδο πανηγυριού. Όλες οι άλλες αναλύσεις νόημα νομίζω δεν έχουν ;-)

Unknown είπε...

Γιάννη μπορεί στη Νορβηγία η ζωή να είναι πανάκριβη όπως λες (φόροι κτλ) αλλά εχθές εγώ άκουσα ότι έχει το δεύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα παγκοσμίως. Αν μάλιστα η Νορβηγία φημίζεται για το κράτος πρόνοιας της, (που πράγματι έτσι είναι) τότε δεν νομίζω (και έτσι είναι και πάλι) να έχουν και φοβερό πρόβλημα. Μάλλον κανένα πρόβλημα!
Καλημέρa

Κώστας Μαργετης

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@KitsosMitsos
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου μιας και η eurovision είναι ένα πανηγύρι, ακόμα και αν είναι Ευρωπαϊκού μεγέθους παραμένει ένα πανηγύρι.

Εν μέρη απαντάω σχετικά και στο προηγούενο σχόλιο μου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Konstantinos
Ναι έτσι έχουν τα πράγματα και είναι αλήθεια ότι οι μισθοί στην Νορβηγία είναι πάρα πολύ καλοί.

Ενα άλλο σχετικό θέμα είναι ότι αυτή η χώρα έχει τεράστιες ποσότητες μαύρου χρυσού αλλά μιας και είναι έξυπνοι χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για το καλό των απλών Νορβηγών.

Επιμένω ότι αν θέλεις να έχεις κράτος πρόνοιας πρέπει να πληρώνεις και τους αντίστοιχους φόρους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ.
Η εικόνα: kanef.gif είναι από τις αγαπημένες μου και την είχα χάσει :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Τελικά κέρδισε η Γερμανία με ένα απλό και τραγούδι χωρίς άχρηστες πολυτέλειες. Το σημειώνω γιατί πολλοί Ελληνες τους κατηγορούν επειδή υπάρχουν εκεί αντιρρήσεις προς την Ελλάδα για το πως ξοδέψαμε τι επιδοτήσεις της Ε.Ε.

Unknown είπε...

Λίγο άσχετη ερώτηση: Επειδή δεν κατάφερα να είμαι στη συναυλία του Ντύλαν χθες, πώς ήταν;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να σου πω μιας και δεν πήγα αλλά μπορώ να ρωτήσω μία γνωστή μου. Υποθέτω ότι μιας και είναι ο Ντύλαν θα ήταν υπέροχα.

Unknown είπε...

Ωχ, λυπάμαι...
(Και όσο σκέφτομαι ότι με έβαλαν να δω τη Euro-βύζιον...!)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Look at the bright side of life: επέζησες :P

ria είπε...

εγώ θα διαφωνήσω.
δεν είναι κάτι φοβερό, αλλά είναι θεσμός.
εδώ κάνουμε καλλιστεία και ο κόσμος κάθεται και χαζεύει και δε δούμε κάτι που είναι μουσικό, θα διασκεδάσουμε και επιπλέον αν το καλοσκεφτείς βλέπεις και τις συμμαχίες και το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας.

βέβαια, θα ήταν καλύτερα να το αναλάμβανε ένα ιδιωτικό κανάλι και να κάνει όλα τα έξοδα, αλλά αυτό μάλλον δε θα το αποφασίσουμε εμείς.

όσον αφορά την ποιότητα, ίσως εμείς την υποβιβάζουμε, οι βρεττανοί στέλνουν τραγούδια από τους αξιολογότερους συνθέτες τους. εμείς πάλι ότι κάτσει...

όπως ασφαλώς κατάλαβες είμαι γιουροφαν από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ria
Δικαιώμα σου να είσαι οπαδός αυτού του show, λυπάμαι αλλά δεν δέχομαι οτι είναι θεσμός αλλά από τη στιγμή που κάναμε και τα καλλιστεία θεσμό γιατί να μην γίνει και αυτό;

βλέπεις και τις συμμαχίες και το κλίμα που επικρατεί για τη χώρα μας., ναι μπήκα στο επίσημο ιστοτόπο και είδα τους ψήφους, ποιες χώρες μας ψήφισαν; Οι Σέρβοι;, Οι Ρώσοι ή μήπως τα άλλα ορθόδοξα "αδέλφια" μας;

mtryfo είπε...

Τώρα με τα "ορθόδοξα αδέρφια μας" ανοίγεις μεγάααλο θέμα φίλε Γιάννη...
Ας το καλύτερα.... αυτοί που πιστεύουν σ αυτό το "μύθο" σίγουρα θα έχουν απογοητευθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια... Ειδικά με το "ξανθό ορθόδοξο κράτος" που αναγνώρισε και τους γείτονες μας με το συνταγματικό τους όνομα "Μακεδονία" ..χαχαχα.....

Εγώ επειδή είμαι κάποιας ηλικίας (γιαγιά ούσα) παρακολουθούσα το "θεσμό" ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το, τα χρόνια της πραγματικής αίγλης του, που ακούγονταν εξαιρετικά τραγούδια που είχαν γίνει επιτυχίες κλασσικές και όχι μόνο ενός καλοκαιριού...
αργότερα αλλαξαν τα πράγματα...
αποσύρθηκε η Ιταλία απο το πανηγύρι, φτώχυνε απο μουσική και στίχο (ανεξάρτητα αν ειναι ελληνικός ή ξένος).. και φτάσαμε σήμερα να "χειροκροτάμε" αμφίβολης αξίας τραγουδάκια με μικρή διάρκεια ζωής....

Αυτά.. καλύτερα να μη μακρυγορήσω άλλο....

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mtryfo
Δεν νομίζω ότι είναι θέμα ηλικείας αλλά παιδείας, μπορεί να είμαι σχετικά νέος αλλά γνωρίζω ότι παλαιότερα αυτό το πράγμα δεν ήταν χάντρες και καθρεφτάκια.

Για τους Ρώσους ας μην σχολιάσω άλλο.

Dormammu είπε...

Μεταξύ Αλκαίου και Dylan, ψήφισα Dylan.

H συναυλία ήταν εξαιρετική, αν έμπαινες στο πνεύμα της... Στο Like a Rollin' Stone με τις κιθάρες να ουρλίαζουν και την σκιά του καπέλου στο πίσω μέρος της σκηνής να αποδίδει μυστικιστική χροιά στν εκτέλεση, μπορούσε κάποιος να νοιώσει όλη την ιστορία της ροκ μουσικής να ξεςδιπλώνεται μπροστά στα μάτια του. Υποκλίθηκα μπροστά στο ιερό τέρας, που χαιρέτισε το κοινό μόνο όταν τελείωσε το έργο του. Ο Bob Dylan δεν είχε ανάγκη κανέναν. Οι νότες του έφταναν για να αγίξουν μαγικά όλους....!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παρόλο που δεν πήγα σε πιστεύω και σε ζηλεύω...

Ο Ντύλαν μπορεί να μην είναι νέος αλλά κρατιέται μια χαρά.

konstantinos είπε...

Ανόητη μαύρη τρύπα χρημάτων, ψευδοπολιτιστικό πανηγυράκι για να δίνει θέματα στις μεσημεριανές εκπομπές και τις φυλλάδες - κατ'εμέ.

Το να κέρδιζε η ελληνική συμμετοχή θα σήμαινε ακόμη πιο πολλά έξοδα για του χρόνου! Οπότε, ας τα πληρώσει και αυτά η Γερμανία!!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Διαφωνώ μαζί σου γιατί όπως έδειξε το γερμανικό τραγούδι η Γερμανία δεν είναι οπαδός της σχολής: ξοδεύουμε τα κέρατα μας για τη νίκη οπότε προφανώς και θα πληρώσουν αλλά θα λίγα συγκριτικά με εμάς και σίγουρα η κατάσταση της Γερμανικής οικονομίας δεν έχει τα χάλια της δικιάς μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πληρώσω εγώ, δηλαδή ο κάτοικος της Ελλάδας, τον λογαριασμό.