Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Γαλλική επανάσταση

Σήμερα, 14 Ιουλίου, είναι η επέτειος της Γαλλικής επανάστασης, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα μπορεί να διαβάσει το σχετικό λήμμα στη Βικεπείδια: Γαλλική Επανάσταση.

Ο πλέον χαρακτηριστικός πίνακας είναι αυτός:


Η ελευθερία οδηγάει τον λαό.

9 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Οπως σε όλες τις εθνικές γιορτές η ημερομηνία είναι τεχνητή. Γιορτάζεται η άλωση της Βαστίλης ενώ εκείνη την εποχή ήταν μία φυλακή για ενθρώπους που είχαν παραβεί το ποινικό δίκαιο. Οι Γάλλοι την επέλεξαν γιατί είναι ουδέτερη ως προς τις ευαισθησίες των κοινονικών ομάδων της χώρας.

δ.σ είπε...

Γιατί τόσο μεγάλες βυζάρες κύριε Ντελακρουά..;;
(και μάλλιστα στόν αέρα..)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Για να προκαλεί τον ανδρικό πλυθησμό :P

Ανώνυμος είπε...

από όσο γνωρίζω δεν ήταν μόνο οι ποινικοί κρατούμενοι αλλά επειδή ο βασιλιάς ήλιος ουσιαστικά είχε οδηγήσει την χώρα στην ανέχεια το ποινικοί παίζεται. όταν οδηγείσαι στην εξαθλίωση παίζεται το κατά πόσο είναι ποινικού τύπου οι πράξεις σου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@sakidio
Μπορεί να έχεις δίκαιο αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η επιλογή της ημέρας είναι εντελώς συμβολική αλλά και ότι η νοοτροπία και ο πολιτικός πολιτισμός έχουν αλλάξει άρδην από τότε.

Ανώνυμος είπε...

καλά ναι δεν υπάρχουν οι ίδιες κοινωνικές συνθήκες. άλλωστε αν θυμάμαι επίσης καλά οι "ξεβράκωτοι" (sans cullotes) ήταν το βασικό στοιχείο της γαλλικής επανάστασης.

δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κοινωνικο-πολιτικές επαναστάσεις ότι συνέβησαν σε παρόμοιες κοινωνικές συνθήκες και σε παρόμοια καθεστώτα (ναι για την οκτωβριανή μιλάω και για την γαλλική φυσικά).

συγκεκριμένα σχετικά με το "ποινικό" σε σχέση με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση πραγματεύεται πολύ αναλυτικά το πολύ γνωστό μυθιστόρημα " Οι Άθλιοι " κι όχι από σπόντα αλλά ως κεντρικό θέμα.

γιάννη πιστεύω ότι επιστρέφουμε σε αυτές τις εποχές γιατί τα μεγάλα αφεντικά την ξαναβλέπουν "ήλιοι".

προσωπικά δεν θα θελα να ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις γιατί απλά δεν είναι πανηγύρια όπως μπορεί κάποιοι να φαντασιώνονται.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ας μην σχολιάσω πως κατέληξε η οκτωβριανή επανάσταση αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε εποχές σαν αυτές της Γαλλικής επανάστασης...

Εχω μία ένσταση κατά πόσο είναι έγκυρη πηγή τα λογοτεχνικά βιβλία, το συγκεκριμένο δεν το έχω διαβάσει άρα δεν μπορώ να έχω άποψη.

Ανώνυμος είπε...

δεν το αναφέρω ως πηγή αλλά ως μία άποψη , και μάλιστα εκείνης της περιόδου, για το συγκεκριμένο θέμα.

άμα το διαβάσεις να προτιμήσεις όσο γίνεται πιο κοντά στο πρωτότυπο κι όχι τις περιλήψεις που κυκλοφορούν. το κανονικό έργο είναι στα ελληνικά δύο τόμοι 600 σελίδων.

δεν θα διαφωνήσουμε για το που κατέληξε η οκτωβριανή επανάσταση αλλά το γεγονός παραμένει ότι είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. άλλωστε μην ξεχνάς ότι και η γαλλική είχε καταλήξει σε μία απολυταρχία αστικού τύπου και μιλάω για την περίοδο της τρομοκρατίας καθώς και για την εποχή του ναπολέοντα.
και οι δύο επαναστάσεις έχουν πολλά κοινά σημεία χωρίς φυσικά να είναι οι ίδιες.
κοινά σημεία:
- ξεπήδησαν μέσα από απολυταρχικά καθεστώτα
- -//- μέσα από κοινωνική αθλιότητα
- έντονες πολιτικές ζυμώσεις
- κατέληξαν σε επαναστατικές απολυταρχίες και σε ανάδειξη νέων απολυταρχών (ροβεσπιέρος - στάλιν) που επιβλήθηκαν μέσα από την βία και την τρομοκρατία στο όνομα της κοινωνικής μεταρύθμισης.
- κατά την διάρκεια της έκβασής τους τα ξένα κράτη προσπάθησαν να βοηθήσουν το προηγούμενο καθεστώς.

αυτά τα ολίγα και με διάθεση συζήτησης πάντα :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@sakidio
Συμφωνώ μαζί σου αλλά όσον αφορά το βιβλίο πρέπει να παρεχτώ ότι η λίστα με τα βιβλί απου θέλω να διαβάσω είναι μεγάλη οπότε δεν θα το διαβάσω σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση συμφωνώ απόλυτα με τον επιλογό σου.