Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Diego Armando Maradona

Ο Diego Armando Maradona ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρηστές που γνώρισε η ανθρωπότητα και ο μόνος που μπορεί να του αμφισβητήσει τα πρωτεία είναι ο Pelé.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα θυμόσαστε πως χάρη σε αυτόν η Αργεντινή κέρδισε το παγκόσμιο κύπελο ποδοσφαίρου στο Μεξικό το 1986. Ο αγώνας που σημάδεψε αυτή την διοργάνωση ήταν ενάντια στην Αγγλία όπου η Αργεντινή κέρδισε με 2-1, και τα 2 γκολ τα σκόραρε ο Maradona. Το πρώτο γκολ, που έμεινε στην ιστορία ως το “το γκολ από το χέρι του Θεού” ήταν ένα ξεκάθαρο χέρι. Το δεύτερο του γκολ ήταν σκέτη μαγεία μιας και πέρασε σχεδόν όλη την αγγλική ομάδα και σκόραρε. Ο αγώνας αυτός είχε τεράστια σημασεία για την Αργεντινή μιας και έγινε 3 μόλις χρόνια μετά την στρατιωτική ήττα τους για τα νησιά Falklands.

Ο Maradona είναι τόσο αγαπητός στην χώρα του σε σημείο κάποιοι να έχουν φτιάξει και θρησκεία με το όνομα του.

Η ομάδα που συνδιάστηκε περισσότερο με την καριέρα του σαν ποδοσφαριστής ήταν η Σ.Σ.Κ. Νάπολι με τη οποία κέρδισε το κύπελλο UEFA, νυν κύπελλο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στη Νάπολη εμπλέξε και με την τοπική Μαφία.

Οπως σε όλους τους μύθους η ιστορία του έχει και πολλές αρνητικές πλευρές.

Εμπλεξε με ναρκωτικά και αλκοόλ αλλά κατάφερε να επιβιώσει και από τα δύο.

Ενα από τα αποτέλεσματα της χρήσης ναρκωτικών ήταν τα βίαια ξεπάσματα του ενάντια των δημοσιογράφων, σε σημείο να τους πυροβολήσει μερικές φορές.

Πλέον ο Maradona είναι προπονητής της εθνικής ομάδας της Αργεντινής αλλά παρόλο που η ομάδα του είναι γεμάτη αστέρες, με πρώτο και καλύτερο τον Λιονέλ Μέσι, δεν κατάφερε να κερδίσει τον Μουντιάλ και αποκλείστηκε άδοξα και άνετα από την Γερμανία με 4-0.

Ετυχε και είδα ζωντανά τον τελευταίο του αγώνα σαν ποδοσφαιριστή το 1994 στο μουντιάλ των ΗΠΑ όπου έπαιξε εναντίων της εθνικής Ελλάδας, η Αργεντινή κέρδισε εύκολα με 4-0 αλλά στο τέλος του αγώνα ο Maradona πιάστηκε ντοπαρισμένος.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι ένας γραφικός άνθρωπος μιας και δηλώνει επαναστάτης, με τατουάζ του Τσε Γκεβάρα στο μπράτσο του, και εχθρός του Pelé, όμως παίρνει μέρος μαζί του σε διαφημίσεις της Louis Vuitton για το περιοδικό Economist. Αλλη μία απόδειξη της γραφικότητας του είναι ότι πριν τον αγώνα με την Γερμανία δήλωσε ότι οι γερμανοί θα κερδίζουν μόνο αν αφήσουν το πετσί τους στον αγωνιστικό χώρο. Ολοι γνωρίζουμε ότι η Γερμανία κέρδισε χαλαρά και φυσικά κανένας Γερμανός ποδοσφαιριστής δεν άφησε το πετσί του στον αγωνιστικό χώρο :) Σχετικό video: Οι αντιδράσεις του Μαραντόνα στα γκολ της Γερμανίας (vid).

Συγκριτικά με αυτό το γεγονός ότι είπε ψέματα μετά τον αγώνα με την Ελλάδα ότι οι ελληνες αμυντικοί έπαιζαν βρώμικα τον Μέσι είναι λεπτομέρεια...

Ο άνθρωπος πλέον είναι ο ορισμός της γραφικότητας και είναι τραγικό μιας και σαν ποδοσφαιριστής ήταν μεγιστος.

Η απόδειξη της λατρείας που τρέφουν οι συμπατριώτες του είναι η υποδοχή του του έκαναν παρά το φιάσκο της Νότιας Αφρικής: "Diego 2014".

Αρχικά στο Μουντιάλ υποστήριζα την Αργεντινή αλλά όταν κατάλαβα τι εστί Diego Armando Maradona άλλαξα αμέσως ομάδα.

Κλείνω με τη σκηνή που πρέπει να τον θυμόμαστε, την γκολάρα ενάντια των Αγγλων στο μουντιάλ του Μεξικό:
.

Προσθήκη 24/7/2010: Τελικά η περίπτωση του είναι κλινική, τον είδα στην τηλεόραση να χειροκρατάει τον πύρηνο λόγο του Hugo Chavez, λέτε ο τελευταίος να έχει εξοπλίσει τον στρατό του με παραλαγές του με ρούχα του οίκου μόδας louis vuitton που διαφημίζει ο πρώτος; :P

15 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μιας και η Αργεντινή έχει παικταράδας θα είναι κρίμα για αυτούς να παραμείνει προπονητής της εθνικής της ομάδας.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχώς αυτή η πτώση είναι πραγματικότητα. και πάλι όμως το συμπαθώ πιο πολύ από τον πελέ. μαζοχισμός μάλλον.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση ανάμεσα στους 2 αλλά ο πελέ κράτησε χαρακτήρα και είναι ντόμπρος.

VAD είπε...

Καραγκιοζ-μπερντές κατάντησε ο άνθρωπος,με τα καμώματά του εστρεψε τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους εναντίον της Αργεντινής...

mahler76 είπε...

γραφίκουλας από τους λίγους.

Meropi είπε...

Δεν ξέρω πολλά πράγματα από ποδόσφαιρο, αλλά ξέρω ότι ο Μαραντόνα, τώρα τουλάχιστον, είναι ένας γραφικός κοκαϊνομανής, ο οποίος, παρά τη λοβοτομή που έχει υποστεί σε κλινική της Κούβας (δήθεν για αποτοξίνωση), εξακολουθεί να είναι εξαρτημένος από την κόκα.

BUTTERFLY είπε...

Κριμα δεν ειναι; Κι ειναι δυστυχως το συνηθες τα μεγαλα αστερια να τα ακολουθει μια ταση αυτοκαταστροφης...ισως ειναι η καταρα τους, το τιμημα για το μεγαλο ταλεντο που τους δοθηκε...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@VAD
Συμφωνώ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mahler76
Από τους ελάχιστους...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Meropi
Δεν με ενοχλεί η χρήση ναρκωτικών, μπορεί βέβεια να έγινε γραφικός από αυτά αλλά δεν είμαι γιατρός οπότε δεν ξέρω. Σϊγουρα είναι πετυχημένη η λέξη "λοβοτομή" :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Και ναι και όχι μιας και η καταστροφή ήταν δικιά του επιλογή, δεν τον υποχρέωσε κανένας να γίνει αυτό που έγινε.

Ευτυχώς, για όλους μας, υπάρχουν πολλά ταλέντα που δεν αυτοκαταστράφηκαν.

Βάσσια είπε...

Χαίρομαι.....
γιατί βαρέθηκα να ακούω ύμνους για τον Μαραντόνα. Και μπορεί να είμαι γυναίκα αλλά καλό ποδόσφαιρό παρακολουθώ από μικρή και γενικά περί αθλητισμού.

Για μένα δεν είναι καν ο καλύτερος παίκτης ever, απλά τραβάει την προσοχή γενικώς.
Δεν μου είναι καν συμπαθής.

Η ποδοσφαιρική του αξία "τράκαρε" συνεχώς με την εγωπάθεια του.

Εντάξει, αρκετά του έσυρα.....

:-)
Καλησπέρα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Βάσσια
Είναι στερεότυπο ότι στις γυναίκες δεν αρέσει το ποδόσφαιρο;

Οσον αφορά τα σχόλια σου: μπορείς να λες ότι θέλεις γιατί όχι μόνο είναι δημόσιο πρόσωπο αλλά και το επιδιώκει.

Σε κάθε περίπτωση σαν ποδοσφαιριστής ήταν παικταράς και ίσως να ήταν ο καλύτερος στην ιστορία του αθλήματος. Ξαναλέω ότι πλέον είναι ο ορισμός του ξεπεσμού.

KANTHAR0S είπε...

Μεγάλος καραγκιοζάκος ο Μαραντόνα. Ποτέ δεν τον συμπάθησα. Ειδικά ως προπονητής σε αυτό το μουντιάλ ήταν ίσως χειρότερος κι από τον Ντομενέκ! Και το να είσαι χειρότερος από τον Ντομενέκ θέλει μεγάλη προσπάθεια.

Καλημέρες!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@KANTHAR0S
Μιας και έχω άχτι τους Γάλλους θέλω να πω ότι δεν είναι σπάνιο να υπάρχουν Γάλλοι καραγκιόζηδες και φυσικά αυτό είναι "υπέρ" του γραφικού...