Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Το Μακεδονικό και ο Asterix

Υποθέτω πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τα κόμικς Asterix1 όπου χάρη σε μία μαγική συνταγή οι Γαλάτες του χωριού έχουν υπερφυσικές δυνάμεις και κερδίζουν τις πολυάριθμες λεγεώνες των Ρωμαίων. Κάπως έτσι παρομοιάζω τη στάση των Ελλήνων για την ονομασία των Βόρειων γειτόνων μας ή αλλίως των ακατανόμαστων2.

Όλη ΜΑ ΟΛΗ, η ανθρωπότητα αποκαλεί αυτή τη χώρα Μακεδονία (σκέτη χωρίς γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό), εκτός από... ναι εκτός από... εμάς τους Έλληνες.

Φαίνεται πως η ΝΔ διαθέτει το μαγικό φίλτρο και για αυτό τον λόγο ο Καραμανλής ξαναέκανε υπουργό τον Μακεδονομάχο Σαμαρά και κρατάει σε καίριες θέσεις τους άλλους, όπως τον Ψωμιάδη.

Σίγουρα όμως, και δυστυχώς, η υπόθεση δεν ξεχάστηκε μετά από 10 χρόνια, όπως είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιας και πολλοί ζούνε πλουσιοπάραχα πουλάντας Ελληνισμό. Το τραγικό είναι πως ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αυτοί δεν θα χάσουν.

Δεν πιστεύω πως το γεγονός ότι είμαστε μέρος των Βαλκανίων είναι αρκετή δικαιολογία για τον εθνικισμό μιας και εδώ και 28 χρόνια είμαστε και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραγικότεροι από όλους είναι οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων της Θεσσαλονίκης, φυσικά δεν περίμενα από φανατικούς οπαδούς κάτι καλύτερο, οι οποίοι μέχρι το 1990 όταν κέρδιζαν τις ομάδες της νότιας Ελλάδας φώναζαν: “Έτσι γαμάει η Βουλγαρία”. Ξαφνικά το 1990 κατάλαβαν, όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, πως δίπλα στην περιοχή τους υπάρχει μία χώρα που ονομάζεται Μακεδονία. Μπορεί να είναι ανούσιο να ασχολούμαι με τους άγριους των γηπέδων περισσότερο αλλά αυτοαποκαλούν τη Θεσσαλονίκη: Salonica3. Salonica ονομάζεται η Θεσσαλονίκη από τους Εβραίους οι οποίοι ήταν η μεγαλύτερη μειονότητα της πόλης όταν μπήκε ο Ελληνικός στρατός το 1912. Τον Ιούνιο είχα πάει στη Θεσσαλονίκη και έψαξα να βρω αν έχουν μείνει Εβραϊκά μνημεία. Η εθνοκάθαρση είναι, δυστυχώς, σχεδόν 100% πετυχημένη μιας και αν εξαιρέσουμε μία συναγωγή και ένα μουσείο δεν βρήκα τίποτε άλλο.

Πρωτείνω σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο:Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews 1430-1950 του Mark Mazower. Είμαι σίγουρος πως ο Ψωμιάδης είναι ικανός να το κάψει στη πλατεία Αριστοτέλους.

Υ.Γ. Για να πω και το κομματικό μου παράπονο: Το 1996 ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της ευρωλίστας των Οικολόγων Πράσινων, είχε κάνει την εξής πρόταση: ο δρόμος στη Θεσσαλονίκη που περνάει μπροστά από το σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να ξαναονομαστεί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αντίστοιχα στη Πόλη να ονομαστεί ένας δρόμος Ελ. Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα είχε πρωτείνει τον Κεμάλ για Νόμπελ ειρήνης. Δυστυχώς οι γνωστοί-άγνωστοι είδαν ότι ανεβαίναμε στις δημοσκοπήσεις και μας χτύπησαν με αυτό το θέμα. Μπροστάρης των Ελληναράδων ήταν η φυλλάδα espresso...

Υ.Γ.2 και σημαντικότερο: Η Μαλακία στην Ελλάδα δεν έχει όριο!Τον Ιούλιο χρησιμοποίησα την Εγνατία Οδό και σε μία πινακίδα έγραφε: Σκόπια. Δεν μπορώ και δεν θέλω άλλωστε να φανταστώ τους καημένους τουρίστες που θα ψάχνουν στους χάρτες τους για αυτή τη χώρα. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό μιας και η επίσημη ονομασία των βόρειων γειτόνων μας είναι: Former Yugoslav Republic of Macedonia ή αλλιώς FYROM... Το σημειώνω για να μην λέμε μετά πως εμείς σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες ενώ οι άλλοι όχι.

Υ.Γ.3 και ίσως το σημαντικότερο: Μήπως θά έπρεπε πρώτα να πείσουμε την ανθρωπότητα πως ονομαζόμαστε Έλληνες και όχι Γραικοί μιας και τα περισσότερα έθνη αυτού του πλανήτη μας αποκαλούν Γραικούς. Παραθέτω πως μας αποκαλούν σε διάφορες γλώσσες, όπως τις έχει η wikipedia στο λεκτικό "Greeks":
[[ar:يونانيون]]
[[an:Griegos]]
[[az:Yunanlar]]
[[bg:Гърци]]
[[cs:Řekové]]
[[da:Grækerne]]
[[de:Griechen]]
[[el:Έλληνες]]
[[eo:Grekoj]]
[[fr:Grecs]]
[[fy:Griken]]
[[ko:그리스인]]
[[hr:Grci]]
[[id:Bangsa Yunani]]
[[it:Greci]]
[[he:יוונים]]
[[ka:ბერძნები]]
[[la:Graeci]]
[[lv:Grieķi]]
[[mk:Грци]]
[[ml:യവനന്‍]]
[[ms:Orang Greek]]
[[nl:Grieken]]
[[ja:ギリシャ人]]
[[no:Grekere]]
[[pl:Grecy]]
[[pt:Gregos]]
[[ru:Греки]]
[[sk:Gréci]]
[[sl:Grki]]
[[sr:Грци]]
[[fi:Kreikkalaiset]]
[[sv:Greker]]
[[tr:Yunanlar]]

1. Θέλω να σημειώσω πως τα Asterix είναι Βελγικά και όχι Γαλλικά όπως πιστεύουν πολλοί. Άλλωστε οι Βέλγοι έχουν τεράστια παράδοση στα κόμιξ.
2. Τον πετυχημένο χαρακτηρισμό τον άκουσα στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων.
3. Δεν ξέρω αν το κάνουν ακόμα μιας και στην ηλικεία μου, 38 χρονών, είναι ανούσιο να ασχολούμαι με τα αθλητικά και δεν έχω όρεξη να το ψάξω.

23 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ώρες-ώρες δεν μας καταλαβαίνω, είμαστε στο παρά πέντε από τη χρεοκοπία, κάτι που θα είναι πρωτόγνωρο για μία αναπτυγμένη χώρα, και πολλοί ασχολούνται με την ονομασία μιας χώρα-κλανιάς συγκριτικά με εμάς.

Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο πολλοί καιροσκόποι κερδίζουν από την όλη υπόθεση. Ο πρώτος και "καλύτερος" είναι ο κύριος Σαμαράς που έγινε μεγάλη φίρμα χάρη σε αυτή την υπόθεση πριν από 20 χρόνια. Θα μπορούσα να αναφέρω και τον Αγιο Θεσσαλονίκης αλλά στις Δημοκρατίες οι εκκλησίες δεν έχουν δουλειά με την πολιτική. Αν διαθέταμε λίγο μυαλό θα την είχαμε κατακτήσει οικονομικά όπως και όλες τις Βαλκανικές χώρες...

Αν χρεοκοπήσουμε τότε καλά να πάθουμε που ασχολούμαστε με δευτερεύοντα θέματα. Φυσικά η χρεοκοπία μιας χώρας παρά είναι τραγικό για να κάνω συγκρίσεις αλλά εμείς φταίμε για τα χάλια μας.

abravanel είπε...

Στην Θεσσαλονίκη θέλει δυο μέρες για να κάνεις βόλτα στην εβραϊκή πόλη, είτε αφορά τάφους του 3ου αιώνα ΚΕ στο ΑΠΘ, είτε βίλες της συνοικίας εξοχών, εβραϊκούς οικισμούς όπως ο Ουζιέλ, τις 3 συναγωγές, το γηροκομείο και εκατοντάδες ακόμα κτίσματα. Όταν ρίχνεις ασβέστη στην τοιχογραφία την καλύπτεις αλλά δεν την εξαφανίζεις. :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αυτό είναι πολύ ευχάριστο μιας και τελευταία φορά που είχα πάει στη πόλη δεν είχα βρει τίποτα Εβραϊκό :)

BUTTERFLY είπε...

Ιωαννη καλημερα!
Δεν ξερω αν ακουγεται εθνικιστικο, αλλα θεωρω απαραδεκτο το γεγονος οτι οντως παντου ονομαζεται Μακεδονια η χωρα αυτη! Γιατι αυτο δειχνει βασικα ποσο χεσμενους μας εχουν στο εξωτερικο, ωστε αποφασιζουν ουσιαστικα εκ των προτερων για ενα θεμα που εκκρεμει, αλλα και ποσο ζωα ειναι οι πολιτικοι μας που για αλλη μια φορα κανουν τουμπεκι ψιλοκομμενο. Το ονομα αυτης ειναι FYROM οπως πολυ σωστα ειπες και αυτο θα επρεπε να χρησιμοποιειται διεθνως, ουτο το Σκοπια ουτε το Μακεδονια. Βεβαια, εν δεν ηταν ζωα οι δικοι μας, θα την ειχαμε οντως κατακτησει οικονομικα αυτη τη χωρα οπως και πολλες αλλες, αλλα κατι τετοια που για σενα μοιαζουν εθνικιστικα και ασημαντα καταδεικνυουν ποσο ΔΕΝ αγαπουν τη χωρα μας οι κυβερνωντες και ετσι εξηγειται πως μια τοσο πλουσια σε πηγες χωρα εχει καταντησει ο περιγελος της Ευρωπης! Απο τα μικρα ξεκιναει κανεις, σιγα σιγα φτανει στα μεγαλα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Η ενστασή μου στη τελευταία σου πρόταση είναι τι εννοείς με πλούτο. Αν εννοείς τις ΑΠΕ τότε αν είχαμε μυαλό θα είμασταν παράδεισος και όχι ζητιάνοι.

Σιχαίνομαι τον εθνικισμό αλλά συμφωνώ μαζί σου, στο σχόλιο μου έγραψα ποιους θεωρώ βασικούς υπαίτιους που χάσαμε την υπόθεση.

Τέλος η ονομασία FYROM είναι ενδιάμεση μιας και οι διαπραγματεύσεις για την οριστική ονομασία έχουν παγώσει και μάλλον φταίμε εμείς περισσότερο.

Σίγουρα είναι τραγικό τη στιγμή που είμαστε σχεδόν χρεοκοπημένοι να μας ταλανίζουν τέτοια θέματα. Θα ήθελα να γράψω: καλά να πάθουμε αλλά φοβάμαι ότι δεν θα βαλούμε μυαλό ακόμα και αν χρεοκοπήσουμε...

abravanel είπε...

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει για σύμβολο ένα οθωμανικό κτίσμα με εβραϊκό όνομα, τον Λευκό Πύργο. Ενώ η λέξη Μακεδονία είναι συνώνυμη της ανάμικτης σαλάτας στα γαλλικά και ιταλικά.

Νομίζω ότι περισσότερο από εθνικισμό πάσχουμε από έλλειψη παιδείας συνδυασμένη με τις μνημοκτονικές πρακτικές των βαλκανίων.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@abravanel
Εχεις απόλυτο δίκαιο, μακάρι να αλλάξει η νοοτροπία των κατοίκων της πόλης, παρόλο που είναι συνηθισμένη σχεδόν σε όλη την Ελλάδα :(

BUTTERFLY είπε...

Εννοω και τις ΑΠΕ και γενικα τον πλουτο της γης, που θα μπορουσαμε να ειμαστε σχεδον αυτονομοι αντι να εισαγουμε τα παντα!
Συμφωνω και για τι θεμα της παιδειας, που ομως δυστυχως ειναι επισης μεθοδευμενο. Οσο λιγοτερη παιδεια και γνωση, τοσο πιο ευκολα χειραγωγειται ο ανθρωπος...
Καλημερα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Εχω μερικές επιφυλάξεις για τον πλουτο της γης, τι ακριβώς εννοείς; Αν εννοείς τον ορυκτό πλούτο τότε σε παρακαλώ δώσε μου κάποια αξιόπιστη πηγή.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της χώρας είναι η μη εκμετάλευση των ΑΠΕ.

giant13 είπε...

Η ουσία του θέματος είναι πως οι Σλάβοι θωρούν εαυτούς απογόνους του Αλέξανδρου,την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή με τους κατοίκους τους σαν αλύτρωτες πατρίδες.
Αν σταματούσαν απλά στο όνομα και δεν ασχολούνταν με τα παραπάνω ποιός τους έχ@ζ@.

BUTTERFLY είπε...

Οχι καλε, αν και λεγεται για χρυσο και για ουρανιο/πλουτωνιο...εγω εννοω την ευφορια της γης. Ξεχασαμε τις ριζες μας. Γεωργοι και κτηνοτροφοι ημασταν μια ζωη. Μολις αποφασισαμε να γινουμε κοσμοπολιτες, ολοι χαρτογιακαδες και παραμελησαμε την ευφορη γη της πατριδας μας, η οικονομια μας πηγε για βροντο, ενω θα μπορουσαμε να ειμαστε σχεδον αυτονομοι με τελειως διαφορετικο ισοζυγιο εισαγωγων-εξαγωγων απο το σημερινο.
Καλημερα και καλη εβδομαδα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Ακόμα και αν θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των Αρχαίων Μακεδόνων, δεν έχουν πλέον αλυτρωτικές βλέψεις ας είναι καλά ο ΟΗΕ, που είναι η ουσία, ακόμα και αν είχανε δεν μπορώ να καταλάβω πως κινδυνεύουμε από μία τόσο μικρή χώρα. Ας κάνουμε λίγο αυτοκριτική μιας και οι καλύτεροι πελάτες τους είναι οι Ελληνες Μακεδόνες που "χτίζουν" τα καζίνα τους.

Γενικά για την νοοτροπία μας έχω γράψει αυτό το ποστ: Οι “κακοί” ξένοι... .

Ξαναγράφω ότι όταν είμαστε σχεδόν χρεοκοπημένοι πρέπει πρώτα από όλα να κοιτάξουμε τα στραβά της οικονομίας μας μιας και η οικονομία είναι το Α και το Ω για όλες τις χώρες.

Μία χρεοκοπημένη χώρα είναι εύκολη λεία για όλους τους εχθρούς της, υπαρκτούς ή μη.

Σε καιρός κρίσης, σαν αυτόν που ζούμε τώρα, η καταστροφολογία και η νοοτροπία του εξωτερικού εχθρού ευδοκιμεί κάτι που είναι λογικο αλλά ας μην της δίνουμε και άλλη τροφή.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Συμφωνώ απόλυτα για τις ΑΠΕ αλλά να το πεις στον κύριο Φωτόπουλο που αντί να κοιτάει το καλό της ΔΕΗ και κατ' επέκταση της Ελλάδας νοιάζεται μόνο για τα προνόμια της κλίκας του.

Συμφωνώ και με τη προτασή σου: Οσο λιγοτερη παιδεια και γνωση, τοσο πιο ευκολα χειραγωγειται ο ανθρωπος...
μιας και η παιδεία είναι πολύ βασική, αλλά στην Ελλάδα είναι προβληματική. Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος και να αναπτύξουμε πραγματική ιδιωτική παιδεία και όχι τη τραβεστί που έχουμε τώρα; Όλοι γνωρίζουμε ότι το άρθρο 16 του Συνταγματός μας είναι κάτι εντελώς θεωρητικό, εκτός αν τα φροντιστήρια στα οποία περνάνε άπειρες ώρες οι μαθητές της χώρας μας είναι δημόσια παιδεία και δεν το έχω καταλάβει :P

BUTTERFLY είπε...

Ολα σχεδιασμενα ειναι Ιωαννη πολυ προσεκτικα!
Η παιδεια στα φροντιστηρια δεν ειναι δημοσια, θα γινει ομως δωρεαν, μιας και προβλεπεται να μην μπορει κανεις να πληρωσει και να γεμισουν με φεσι ολα τα φροντιστηρια! Περαν αυτου, δεν ειναι παιδεια, ειναι εκπαιδευση και μαλιστα χειριστου ειδους, αφου αποσκοπει στην αποστηθιση μονον. Και βεβαια δεν φταινε τα φροντιστηρια για αυτο, αλλα το συστημα των εξετασεων που απιτει στειρα παπαγαλια.
Πρεπει να φροντισουμε οι ιδιοι για την παιδεια μας με ερευνα και διαβασμα, αλλα και για την παιδεια των παιδιων μας, αλλα οταν χρειαζεται να δουλευεις ασταματητα απλα και μονο για να επιβιωσεις, ποτε θα το κανεις αυτο;
Για αυτο σου λεω...μελετημενα με μεγαλη προσοχη ειναι ολα!
Καλο μας κουραγιο και ο Θεος μαζι μας! Η ανθρωποτητα καταρρεει και ετσι οπως εχει καταντησει της αξιζει!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Εχώ μία γενική ένσταση σε αυτά που λες η οποία βρίσκεται σε αυτή τη προτασή σου: Ολα σχεδιασμενα ειναι Ιωαννη πολυ προσεκτικα!

Ποιος το έχει σχεδιάσει; Υπάρχει κάποια δύναμη που θέλει το κακό της Ελλάδας; Μιας και δεν τη γνωρίζω θέλεις να μου πεις ποια είναι;

BUTTERFLY είπε...

Οχι Ιωαννη μου, δεν εννοω μια δυναμη που να θελει το κακο της Ελλαδας μονο. Εννοω τους ιθυνοντες στην εξουσια παγκοσμιως που θελουν με καθε τροπο να κρατανε το λαο σε επιπεδο μαζας, να τον αγουν και να τον φερουν σαν προβατο, να μην κρινει, να μην αντιδρα. Καθε χωρα το κανει με το δικο της τροπο...
Οσο για τις θεωριες συνωμοσιας, καλα κανεις και εισαι επιφυλακτκος, αλλα μην τις απορριπτεις και τελειως, γιατι υπαρχουν ενδειξεις για πολλα και διαφορα. Και κυριως γιατι τα πιο τρελα σεναρια τα γραφει η ιδια η ζωη!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Διαφωνώ και στα 2. Πρώτον έχουμε Δημοκρατία άρα εμείς ψηφίζουμε τους ανθρώπους που μας κυβερνάνε.

Δεύτερον απάντησες μόνος σου με τη λέξη "ενδειξεις", αν ήταν αποδείξεις τότε θα ήταν πραγματικά γεγονότα :)

giant13 είπε...

Εχει παλιώσει πιά ο αφελής ισχυρισμός πως μια χούφτα σκοπιανοί δεν μπορούν να μας βλάψουν και αυτό είνα αλήθεια.
Αλλά επειδή πλέον είμαστε και επίσημα αποικία των ευρωπαίων και αμερικανών "φίλων" μας, σε μια αναμπαμπούλα στην περιοχή, πολύυυυυυυυ εύκολα μπορούν να αλλάξουν καταστάσεις και σύνορα με την δημιουργία ουδέτερων ζωνών και τα παρόμοια. Το ξέρουν καλά το παιχνίδι και έχουν πλέον και πείρα απ την εφαρμογή του σε άλλες περιοχές.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σε παρακαλώ μου δίνεις στοιχεία για το "επίσημα αποικία". Αν εννοείς τη συμφωνία με τη τρόικα, είναι βαριά, εν μέρη άδικη, αλλά τη ψήφισε μία κυβέρνηση Δημοκρατικά εκλεγμένη.

Οσον αφορά τη ΠΓΔΜ αν έχουν καταφέρει και επηρεάζουν σε τόσο μεγάλο βαθμό τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη μας τους παραδέχομαι μιας και είναι μία μικρή χώρα με πολλά προβλήματα.

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Αν κοιταξεις καλα γυρω σου αυτη τη στιγμη και μου πεις οτι πιστευεις πως εχουμε Δημοκρατια, τοτε τι να πω; Γιατι ολες οι πρακτικες αυτης της κυβερνησης συναδουν στο οτι εχουμε Δικτατορια, προσεκτικα καλυμμενη με το ενδειμα του κοινοβουλευτισμου...
Οσο για τις θεωριες συνομωσιας, φυσικα και δεν ειναι γεγονος, ειναι θεωριες, απλα σου λεω μη βιαζεσαι να απορριψεις ο,τι δεν αποδεικνυεται...ακομα...γιατι την αληθινη ιστορια τη μαθαινουμε παντα πολλα χρονια αργοτερα...

giant13 είπε...

Σαν τι επίσημα στοιχεία να θέλεις Γιάννη μου?
Τόσα χρόνια μπορούσαμε να εφαρμόσουμε πολιτική, να συνάψουμε συμφωνίες με άλλα κράτη αν δεν είχαμε την έγκριση της Αμερικής?
Εχουμε την δυνατότητα, την ικανότητα του βέτο σε κάτι που πηγαίνει κόντρα στα συμφέροντα μας?
Καλά τώρα και με την ουσιαστική πτώχευση μας, το γλυκό ήρθε και έδεσε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε, προφανώς και η Δημοκρατία μας έχει πολλά ελλείμματα, ένα απλό παράδειγμα: δίπλα στο σπίτι μου βρίσκεται η έδρα του Ιατρικού Κέντρου, κανένα πρόβλημα μιας και κάπου πρέπει να στεγάζεται αλλά στο σημείο που βρίσκεται, πλατεία Κεφαλαρίου, απαγορεύονται να υπάρχουν εταιρίες. Σαν να μην φτάνει αυτό, οι υπάλληλοι του παραβιάζουν συνέχεια τον μονόδρομο και κορνάρουν όταν μπαίνουν στο πάρκινγκ.

Άλλο ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι τα ΜΜΕ και ειδικά τα ηλεκτρονικά. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το απαραίτητο πολιτικό θάρρος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και πολλοί τηλέδημοσιογράφοι την έχουν δει εισαγγελείς και δικαστές δικάζοντας και καταδικάζοντας τους πάντες, εκτός από τους ίδιους.

Θέλω να πιστεύω ότι είμαι ορθολογιστής άρα θέλω αποδείξεις για να υιοθετήσω μία θεωρία, όσον αφορά το μέλλον στα Γαλλικά υπάρχει μία έκφραση: qui vivra vera, όποιος ζήσει θα δει.

Όσον αφορά το θέμα του ποστ μου έχω ζήσει αρκετά για να δω ότι ήταν ένα δευτερεύων θέμα το οποίο το χάσαμε εξ' αιτίας μας και ακόμα μας ταλανίζει.

Οπως γράφω και στο πρώτο μου σχόλιο: βρισκόμαστε σε ένα καράβι που βυθίζεται και αντί να το σώσουμε ασχολούμαστε με δευτερεύοντα θέματα.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Προφανώς και οι ΗΠΑ επηρεάζουν την πολιτική μας και ειδκά την εξωτερική αλλά σε πολλά θέματα είμαστε ανεξάρτητοι με πρώτο και καλύτερο την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οσον αφορά το βέτο: για ποιο λόγο η ΠΓΔΜ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του οργανισμού όπου οι ΗΠΑ λύνουν και δένουν; Το βέτο μας :)

Όσον αφορά την οικονομική κρίση η θέση των ΗΠΑ είναι απλή: Οι Ευρωπαίοι πρέπει να οριμάσετε και να καθαρίζετε μόνοι σας τα του οίκου τους, προφανώς δεν είναι βλάκες να πληρώνουν τη κρίση μας μιας και αυτόν τον ρόλο τον παίζει η Γερμανία, η Φινλανδία και οι άλλες πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επίσημα στγοιχεία βρίσκουμε σε αξιόπιστες πηγές: Διεθνείς Οργανισμοί, σοβαρές εφημερίδες και βιβλία.