Από ότι θυμάμαι από τα Οικονομικά ως Δημόσια ορίζονται τα αγαθά τα οποία ανήκουν ισομερώς σε όλα τα μέλη μιας κοινωνίας.
Το πλέον βασικό και χρήσιμο είναι τα πεζοδρόμια, ένα απλό και καθημερινό παράδειγμα: πριν από λίγες μέρες βγαίνοντας από το σπίτι μου κάποιος μόλις είχε παρκάρει τη μηχανή του επάνω και μόλις χωρούσα να περάσω, δεν σχολίασα μιας και θα γινόμουνα γραφικός και μπορεί να έβρισκα και τον μπελά μου.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι οι τηλεοπτικές συχνότητες, υποθέτω ότι όλοι θυμάστε πως απέκτησε η Ελλάδα ιδιωτικά κανάλια: το μακρινό 1987 ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, ο μακαρίτης Έβερτ..., ίδρυσε τον ραδιοσταθμό: Αθήνα 9.84. Η απόφαση θα ήταν απόλυτα σωστή, μιας και έσπαγε το κρατικό μονοπώλιο της ραδιοτηλέοπτικής ενημέρωσης, αλλά έπρεπε να είχε ψηφιστεί σχετικός νόμος, δυστυχώς κανένας εισαγγελέας δεν είχε, και έχει..., το απαραίτητο θάρρος να κινηθεί νομικά εναντίων τους με αποτέλεσμα να μας κυβερνάνε επίορκοι δημοσιογράφοι σαν τον Παπαγιάννη του Extra 3.
Ο λόγος που υπάρχει αυτό το έλλειμμα στη χώρα μας είναι απλός: έλλειμμα παιδείας μιας και κανονικά ο σεβασμός στα κοινά, με την ευρεία έννοια, θα έπρεπε να ήταν αυτονόητος.
Βίντεο εκδήλωσης κοινωνικής οικονομίας
Πριν από 8 χρόνια
8 σχόλια:
Μεταξύ σοβαρού και αστείου: μιας και τα Δημόσια αγαθά δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της τρόικας η κατάσταση θα μείνει ως έχει :(
Γιάννη λυπάμαι που ως δημόσιο αγαθό που θα μείνει ως έχει αφού δεν τα ακουμπά η τρόικα είναι για σένα τα πεζοδρόμια.
Σήμερα για τους πιο πολλούς Έλληνες είναι το ρεύμα, το σπίτι και αύριο το νερό.
Καθένας βέβαια ως εκεί που αντιλαμβάνεται.
"Γιατί φωνάζει η πλέμπα στο δρόμο; Δεν έχουμε πεζοδρόμια;"
Γιατί φωνάζουν για ψωμί; Δεν έχουν παντεσπάνι;"
Λυπάμαι αλλά είναι εντελώς φαιδρός ο προβληματισμός σου και προσβλητικός για τους περισσότερους από εμάς.
Κάνε πρόταση στο opengov να δώσουν ένα μέρος από αυτά που κόβουν για να φτιάξουν πεζοδρόμια στην περιοχή σου.
Να υποθέσω ότι δεν είναι καμιά Καλλιθέα ή κανένα Περιστέρι.
Υ.Γ. Επειδή αντιλαμβάνομαι τον τρόπο σκέψη σου και μέχρι που φτάνει προφανώς δεν θα σε ξαναδιαβάσω.
Καλή τύχη με τα πλακόστρωτα
Πράγματι δεν μένω σε "καμιά Καλλιθέα ή κανένα Περιστέρι" αλλά στο Κεφαλάρι το οποίο είναι ακριβή περιοχή (πολύ μάλιστα) αλλά όχι καλή. Ένα απλό παράδειγμα: ο Δήμος έχει φτιάξει ποδηλατόδρομους αλλά τα βράδια οι πεζοί περπατάμε στον δρόμο μιας και στα πεζοδρόμια παρκάρουν τα οχηματά των πελατών τους οι μαγαζάτορες, να σχολιάσω ότι πολλά από αυτά δεν έχουν δικαιώμα να έχουν θέσεις πάρκινγκ ή δεν μπορώ επειδή μένω και καλά σε ακριβή περιοχή;
Όσον αφορά το χαράτσι της ΔΕΗ έχεις ακούσει πολλούς να κατακρίνουν το γεγονός ότι εξαιρείται η Εκκλησία; Για ποιο λόγο να ασχοληθώ με αυτό το θέμα όταν το έχει αναλάβει ο μελλοντικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτόπουλος; Είναι ανούσιο να ρωτήσω πότε του πούλησε το κράτος τη ΔΕΗ μιας και ο τύπος νομίζει ότι είναι τσιφλίκη του.
Θα μπορούσα να προσθέσω και τις αχρηστες αμυντικές δαπάνες αλλά τότε ίσως με χαρακτηρίσουν προδότη :P
Σε κάθε περίπτωση είσαι ελεύθερος να μην σχολιάσεις ξανά σε κάποιο ποστ μου :)
Η ιστορία με τα κανάλια είναι πονεμένη. Θα έλεγε κανείς πως είναι η απαρχή της σύγχρονης μεταπολιτευτικής διαπλοκής του κράτους με κρατικοδίαιτα "αστικά" τζάκια.
Ο προβληματισμός σου προφανώς και δεν είναι φαιδρός όπως λέει ο kopria. Φαιδρό είναι να σε εγκαλούν (στο μπλογκ σου) γιατί δε σκέφτεσαι και προβληματίζεσαι με ό,τι θεωρείται 'πολιτικά ορθό' να προβληματίζεται κανείς σήμερα.
@CsLaKoNaS
Αρχίζω ανάποδα: δεν με πείραξε το σχόλιο μιας και όπως του έγραψα ζούμε σε Δημοκρατία :)
Γράφεις "αστικά τζάκια" διαφωνώ μιας και στην Ελλάδα η Αστική Τάξη πρακτικά δεν υπάρχει, σίγουρα όμως τα κανάλια είναι ο ιδανικός τρόπος έκφρασης της διαπλοκής όμως σε αυτό φταίνε περισσότερο όσοι τα βλέπουν, θα μου πεις ότι αυτοί ψηφίζουν τους πολιτικούς μας και τότε ίσως καταλήξουμε σε ένα φαύλο κύκλο:P
Δεν έγραψα :
αστικά τζάκια
έγραψα :
"αστικά" τζάκια.
Συνεπώς συμφωνούμε 100 % .
:)
Δημοσίευση σχολίου