Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Ο τουρίστας ρυπαίνει το περιβάλλον

Ο τουρίστας ρυπαίνει το περιβάλλον
Πράσινα ταξίδια, η οικολογική λύση

Της Λινας Γιανναρου

Λίγο που η χώρα μας προσφέρει πληθώρα επιλογών (βουνά, θάλασσες, όλα στο πόδι μας), λίγο που χάρη στην εγχώρια ακρίβεια, οι προορισμοί του εξωτερικού μας φαίνονται όλο και πιο προσιτοί, οι ταξιδιώτες μέσα μας μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν. Ωραία όλα αυτά, αλλά... το περιβάλλον; Δεν είναι μόνο ότι οι αερομεταφορές έχουν σημαντικό μερίδιο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου («συμμετέχουν» με ένα 8%). Υπολογίζεται ότι ο κλάδος της φιλοξενίας δαπανά 3,7 δισ. δολάρια τον χρόνο σε ενέργεια, ενώ ένα τυπικό ξενοδοχείο χρησιμοποιεί 826 λίτρα νερού την ημέρα ανά κατειλημμένο δωμάτιο!

Μολονότι κάθε μας ταξίδι σηματοδοτεί μια μικρή ή μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον τόπο που επισκεπτόμαστε, ο πράσινος» τουρίστας δεν είναι ο στάσιμος τουρίστας. Υπάρχουν τρόποι και να γνωρίσουμε τον κόσμο και να τον κάνουμε καλύτερο. Αρκεί να μην ξεχνάμε στα ταξίδια μας το «πράσινο» διαβατήριό μας. Ο λόγος για την πρωτοβουλία του Προγράμματος Τουρισμού του UNEP (Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον) να συντάξει έναν ηλεκτρονικό οδηγό για φιλικές προς το περιβάλλον διακοπές, ο οποίος βρίσκεται στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών χάρη στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και συγκεκριμένα στο Πρόγραμμα Αειφόρο Αιγαίο (diktioaigaiou.gr).

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Κατ' αρχήν να σχεδιάσουμε σωστά τις αποδράσεις μας, ξεκινώντας από την επιλογή προορισμού. Οπως τονίζουν οι ειδικοί του ΟΗΕ, μπορούμε να συμβουλευτούμε δικτυακούς τόπους αφιερωμένους στον υπεύθυνο ή βιώσιμο τουρισμό και να επιλέγουμε ξενοδοχεία ή ταξιδιωτικούς φορείς που επιδεικνύουν σεβασμό στο περιβάλλον. Εάν είναι εφικτό, ας αποφύγουμε τις αεροπορικές μετακινήσεις και ας επιλέξουμε τις επίγειες διαδρομές. Εάν το αεροπλάνο είναι μονόδρομος, πάντως, μπορούμε να επιλέξουμε εταιρεία που έχει δεσμευτεί απέναντι στη βιώσιμη αεροπορία ή να αποφύγουμε διαδρομές με ενδιάμεση στάθμευση. Ως γνωστόν, οι υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καταγράφονται στην απογείωση και στην προσγείωση των αεροπλάνων.

Οι υποχρεώσεις μας

Φτάνοντας στον τόπο των διακοπών μας, οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται. Ωραία η αίσθηση της πολυτέλειας, είναι όμως πραγματικά ανάγκη να αλλάζουμε καθημερινά σεντόνια; Τα περισσότερα ξενοδοχεία σήμερα δίνουν τη σχετική επιλογή στον επισκέπτη. Στα εστιατόρια, ας επιλέγουμε τοπικές σπεσιαλιτέ. Ετσι, δεν ανοίγουμε μόνο τους γευστικούς μας ορίζοντες, αλλά επιπλέον ενισχύουμε τις τοπικές κοινωνίες και βοηθάμε στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από άσκοπες μεταφορές προϊόντων. Είναι σαφές ότι δεν καταναλώνουμε τρόφιμα που προέρχονται από απειλούμενα είδη (ούτε αγοράζουμε τέτοια σουβενίρ!). Για τις μετακινήσεις μας, τα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα ποδήλατα, η πεζοπορία αποτελούν «πράσινες» εναλλακτικές του Ι.Χ

Η μόλυνση που παράγει μια πτήση

Γνωρίζατε ότι για κάθε μεμονωμένο ταξιδιώτη, οι διακοπές 14 ημερών από την Ευρώπη στην Ταϊλάνδη μπορεί να προκαλέσουν την εκπομπή 2,4 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, τη στιγμή που οι ετήσιες εκπομπές ενός μέσου πολίτη του κόσμου δεν ξεπερνούν τους 4,3 τόνους; Οτι μια τυπική πτήση και κρουαζιέρα από την Ολλανδία στην Ανταρκτική παράγει περίπου 9 τόνους CO2, ποσότητα 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι θα «παρήγαγαν» εγχώριες διακοπές με ποδήλατο; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμα και οι σχετικά φιλικότερες διακοπές προς το περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν υψηλές εκπομπές του ρύπου, που κυμαίνονται μεταξύ 1,2-6,8 τόνων CO2.

Μπορούμε άραγε να αποβάλλουμε εντελώς το διοξείδιο του άνθρακα από τις διακοπές μας; Οπως επισημαίνει ο ηλεκτρονικός οδηγός του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ για «πράσινες διακοπές», είναι μάλλον δύσκολο. Οπου και όπως και αν πάτε για διακοπές, θα υπάρξει εκπομπή CO2 τόσο από τα μέσα μεταφοράς που θα χρησιμοποιήσουμε για τη μετάβαση στον προορισμό μας όσο από τα καταλύματα στα οποία θα διαμείνουμε και τις δραστηριότητές μας.

Αν δυσκολευόμαστε

Το «Πράσινο Διαβατήριο» περιλαμβάνει συμβουλές για μείωση του «ενεργειακού αποτυπώματός» μας κατά τη διάρκεια των διακοπών, ωστόσο, εάν... δυσκολευόμαστε, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι: η αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συνεισφέροντας σε προγράμματα που περιλαμβάνουν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ενεργειακή αποδοτικότητα ή την επαναφύτευση δασών ανά τον κόσμο.

Για να αντισταθμίσουμε όμως τις εκπομπές μας, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε ποιες είναι! Ενα κλικ στους «υπολογιστές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» θα μας βοηθήσει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σάιτ climatecare.org, actioncarbone.org, myclimate.org

6 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σήμερα η Καθημερινή είχε αφιέρωμα στην μόλυνση που διμιουργούμε ταξιδεύοντας και σαν καθώς πρέπει blogger έκανα c(l)opy - paste και τα δημοσιεύω.

Για να κάνω και την αυτοκριτική μου αν είναι να ταξιδέψω στην Αλεξανδρούπολη (για παράδειγμα) θα πρωτιμήσω να πάρω το αεροπλάνο από το τρένο...

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφερουσα τοποθετηση. Για την ακριβεια, ενδιαφερουσες πληροφοριες! παω να επισκεφτω τα προτεινομενα sites.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@exofthalmi
Πρώτον καλώς ήρθες στο "μαγαζί" μου
Δεύτερον συγχαρητίρια που θα επισκευτείς τα sites κάτι που εγώ δεν έκανα. Δάσκαλε που δίσασκες θα μου πεις...

suncitizen είπε...

Αυτά μου θυμίζουν τις εαλλακτικες μεθόδους που προτείνουν οι Ιαχωβάδες προκειμένου να μην δεχθούυν αίμα μετά από μια αιμορραγία...
Η λύση πιστεύω είναι η αντικατάσταση των πετρελαιοκινητήρων από άλλους που δεν εκπεμπουν CO2..

Το σωστό να λέγεται είπε...

Στην Ιαπωνία να δείτε ρύπανση από τα αεροπλάνα με Έλληνες "Οικολόγους" τουρίστες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@suncitizen
Αν γνωρίζεις που βρίσκονται τέτοιοι κινητήρες πες μου (δεν σε ειρωνεύομαι).

@Το σωστό να λέγεται
Δεν ξέρω δεν έχω πάει στην Ιαπωνία...