Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ;


Η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» επιβεβαιώνει δυστυχώς τη διαχρονική του τακτική να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα.
Μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων του προέδρου του, αλλά και της επίσημης περίληψης του κειμένου διαλόγου που κατέθεσε, δείχνει ότι οι άνθρωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης είτε δεν έχουν κατανοήσει το νόημα των πράσινων προτάσεων, είτε δεν είναι διατεθειμένοι να πουν την αλήθεια στους πολίτες.
• Χρειάζεται κάποιος να τους εξηγήσει ότι η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι ο επόμενος πακτωλός για κάθε πικραμένο, αλλά ένα πλαίσιο για επείγουσες οικονομικές παρεμβάσεις που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης και θα προσφέρουν πολύτιμη ανάσα χρόνου στα περιβαλλοντικά μέτωπα, ανοίγοντας το δρόμο για άλλα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης.
• Δεν έχει ως τώρα επινοηθεί είδος πράσινης ανάπτυξης, με ή χωρίς εισαγωγικά, συμβατό με τις σημερινές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης, την εκτροπή του Αχελώου, τα γήπεδα γκολφ, τους νέους αυτοκινητοδρόμους στην Αττική ή την εκτός Σχεδίου δόμηση.
• Αποτελούν μάλλον δυσοίωνη απειλή οι θριαμβολογίες για το σχεδιασμό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που είχαν χαρακτηρισθεί παράδειγμα προς αποφυγή από τις διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.
• Για όσους ενδιαφέρονται, τέλος, για λεπτομέρειες, αξίζει την προσοχή ότι οι προτεινόμενοι στόχοι για την «πράσινη ενέργεια» μόλις που φτάνουν το στόχο που πρόσφατα διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ και παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε.
Είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να ανταποκριθεί επικοινωνιακά στην απαίτηση της κοινωνίας για «κάτι πιο πράσινο», χωρίς να θυσιάσει καμιά από τις αγκυλώσεις που σφράγιζαν μέχρι τώρα την πολιτική της. Σε μια εποχή που κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων αναγκάζονται να προωθήσουν κάποιες πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έτσι ορατό κίνδυνο να βιώσει την τάση αυτή ως απλή επικοινωνιακή σαπουνόφουσκα, πετώντας στα σκουπίδια τη μόνη ορατή ευκαιρία της για ουσιαστική έξοδο από την κρίση.
Τελικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει με τον τρόπο του, πόσο δύσκολο είναι να προχωρήσουν τα υπάρχοντα κόμματα σε δειλά έστω οικολογικά ανοίγματα, χωρίς μακροχρόνια πίεση από ισχυρό πράσινο κίνημα. Για όσους λοιπόν ενδιαφέρονται για το «πρασίνισμα» των κομμάτων τους, η ενίσχυση των Οικολόγων Πράσινων και η οικοδόμηση θεματικών πλειοψηφιών στην κοινωνία αποτελεί βραχυπρόθεσμα τον αποτελεσματικότερο δρόμο.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Ο.Π.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070
Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442

14 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Χθες πήγα στην πρώτη συνάντηση της τοπικής μου οργάνωσης.

"Ground Control to Major Tom" είπε...

Θα με ενδιέφερε να άκουγα εντυπώσεις και τι συζητήθηκε...

Την καλησπέρα μου :)

fractal είπε...

Καλησπέρα Γιάννη. Χάρηκα για την επίσκεψή σου και για το γεγονός ότι έχουμε κάνει ίδιες σπουδές.
Δεν είχα παρακολουθήσει το προηγούμενο ιστολόγιό σου. Δεν ξέρω αν κυριολεκτείς όταν λές, πως πέρασες μια μακρόχρονη αρώστεια ή θέλεις να πεις κάτι άλλο με έμμεσο τρόπο. ¨Οπως και νάχει εύχομαι περαστικά. Οι θέσεις που παρουσιάζονται στο ιστολόγιό σου, είναι (βεβαίως) απολύτως αποδεκτές από τους ανθρώπους που νιώθουν την αγωνία του πλανήτη. Και ευτυχώς αυτοί γίνονται όλο και περισσότεροι. Το δύσκολο είναι όλος αυτός ο κόσμος να αποκτήσει την πολιτικό προσδιορισμό και την δυναμική που θα επιβάλλουν στις κυβερνήσεις των λαών τις θέσεις αυτές.. Χάρηκα που σε γνώρισα. Πιστεύω να τα λέμε συχνά. Όπως κατάλαβες ζω σε νησιωτική επαρχία.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ground Control to Major Tom
Συζητήσαμε διάφορα θέματα (προφανώς) με ποιο σημαντικά την ανακοίνωση που θα βγάλουμε για το νέο δημοτικό πάρκινγκ κάτω από το άλσος της Κηφισιάς και τα νέα πάρκινγκ που θα φτιαχτούν στις καινούργιες στάσεις του ηλεκτρικού. Επίσης συζητήσαμε για την τοποθέτηση των προεκλογικών σταντς στους δήμους της βόρειας Αττικής και πήρα μερικές αρμοδιότητες: παρουσία μου στα προεκλογικά σταντς, σηνάντηση με δημάρχους για να μας δώσουν χώρους κλπ.

@fractal
Καλησπέρα και σε εσένα. Το πρόβλημα της υγείας μου ήταν πολύ βαρβάτο για να σου δώσω να καταλάβεις όταν γνώρισα τον αναισθησιολόγο μου είπε το εξής:
Όταν άρχισα να δουλεύω "επαιζα" ένα παιχνίδι με τους άλλους γιατρούς, λέγαμε πόσες πιθανίτητες έχει να επιζήσει ο ασθενής, 40%, 50%, 60%. Όταν είδαμε εσένα είπαμε: Πάει αυτός ψώφησε :)

Λωτοφάγος είπε...

Στις τελευταίες εκλογές ψήφισα για πρώτη φορά Οικολόγους Πράσινους, επειδή γενικά προτιμώ τα αυθεντικά από το... γιαλαντζή! Εννοείται πως θα τους ξαναψηφίσω.
Πιστεύω ότι αυτή τη φορά είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες (μιλώ σαν το ΚΚΕ ή ιδέα μου είναι;) να μπουν επιτέλους στη Βουλή!

Λωτοφάγος είπε...

Ευτυχώς που δεν "ψόφησες", κι έτσι έχουμε τη χαρά να σε διαβάζουμε.
Κάνοντας μια περιήγηση στο μπλογκ σου, ανακάλυψα ότι μεγάλωσες στις Βρυξέλλες! Έχω επισκεφθεί 2 φορές το "χωριό" σου και μου άρεσε πολύ, εκτός από την Grand Place. Οι μεγάλες μεσαιωνικές πλατείες μου προκαλούν πλήξη.
Δεν τις βρήκα καθόλου "γκρίζες", αν και πήγα χειμώνα. Και μου άρεσαν πολύ τα εστιατόρια.

tzonakos είπε...

Ιωάννη συνονόματε εχω την αίσθηση οτι το ΠΑΣΟΚ εννοεί περισσότερα απ οσο συνήθως εννοούν οι πολιτικοί περ "πράσινης" πολιτικής.
Ο Παπανδρέου δεν θέλει να φανεί αναξιόπιστος και θέλω να πιστεύω οτι θα κάνει πράξη πολλά απο οσα λέει σε αυτο το θέμα.
Τις πρώτες ανεμογεννήτριες τις είδα το 1987 στην Χίο.
Απο τότε ονειρεύομαι μια χώρα αν μη τι άλλο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εχουμε φτάσει σημερα να εχουμε την Βοιωτία με επιμολυσμένο υδροφόρο ορίζοντα.
Σίγουρα χάσαμε και ειναι καιρός να γίνουν πολλά.

Αν κατάλαβα καλά εισαι με τους Οικολόγους Πράσινους. Εύχομαι καλή συνέχεια και πραγματικά να σας δούμε στην Βουλή.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@lotofagos
Στις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισα μιας και βρισκόμουνα στην εντατική μονάδα του Υγεία :P Στις επόμενες εκλογές είναι αυτονόητο τι θα ψηφίσω :)

Ένα από τα χαρακτηριστικά του "χωριού" είναι η μουνταμάρα και ένας από τους λόγους που έφυγα από εκεί.

@tzonakos
Ναι είμαι με τους Οικολόγους Πράσινους και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα μπούμε στην βουλή. Μακάρι :)

Οικολογία και ΠΑΣΟΚ; χμμμμ μήπως εννοείς δημαγωγία και ΠΑΣΟΚ :P

anima rana είπε...

Ιωάννη μου, αν και μόλις σε γνωρίζω, είμαι δίπλα σου γιατί να θυμάσαι ότι πολλοί από εμάς κουβαλάνε τον προσωπικό τους "σταυρό" κι ισως κάποιοι από εμάς να μην αντέχουν να τον μοιραστούν με τους υπόλοιπους. Σε σκέφτομαι και σου εύχομαι ΓΕΡΟΣ ΣΑΝ ΤΑΥΡΟΣ!!!
Οσο για το θέμα που θίγεις, είμαι στο τσακ να αρχίσω κι εγώ να ασχολούμαι με το συγκεκριμένο κόμμα. Εξ'αλλου τόσα χρόνια λευκό ψηφίζω και πονάω βαθύτατα για τη δραματική πορεία που ακολουθεί ο πλανήτης μας γενικότερα....
Κι επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι είμαστε στο χείλος οικονομικής καταρρευσης (κι ας μη το 'χουμε συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι) καλό θα ήταν να στρέψουμε το βλέμμα στη μητέρα φύση, επιτέλους!
Ίσως αυτή τη φορά να μην ξαναρίξω λευκό τελικά.........

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@anima rana
Πρώτον καλώς ήρθες στο μαγαζί μου.
Δεύτερον, όσον αφορά την υγεία μου εγώ νοιώθω μια χαρά αν εξαιρέσουμε πως δεν έχω όσφρηση. Φυσικά συγκριτικά με ότι μπορούσα να είχα πάθει είμαι τέλεια :)
Τρίτον, για τα κομματικά. Έλεγα να γραφτώ στους Οικολόγους από την προηγούμενη δεκαετία και το πήρα απόφαση τον Δεκέμβριο. Κάλιο αργά παρά ποτε.

tzonakos είπε...

Το ΠΑΣΟΚ ξέριε καλά οτι αν δημαγωγεί αυτο δεν βοηθά κανέναν και η κοινή γνώμη θα το τιμωρήσει πιο σκληρά απ οτι θα έπρεπε και περισσότερο απ οτι θα τιμωρούσε την ΝΔ.
Δεν νομιζω οτι ειναι δημαγωγία.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@tzonakos
Το ΠΑΣΟΚ του "original" παπανδρέου ήταν ο ορισμός του λαικισμού και δυστυχώς ο γιος του τον αντιγράφει...

suncitizen είπε...

Προσωπικά θα στηρίξω τους οικολόγους.
Είναι γελοίο πια να βλέπω στις τηλεοράσεις να αλληλοκατηγορούνται για τη χρεωκοπία τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πότε είδες τους Οικολόγους να αλληλοκατηγορούνται για την χρεωκοπία τους; Δεν σε ρωτάω ειρωνικά αλλά δεν βλέπω πολύ τηλεόραση.