Το ξεκαθαρίζω από την αρχή: Είμαι Ευρωπαϊστής, δηλαδή υπέρ της Ευρωπαϊκής εννοποίησης!
Ο κύριος λόγος είναι πως ο πατέρας μου ήταν ανώτατο στέλεχος του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα πήγα στο σχολείο για τα παιδιά των υπαλλήλων της και έγινα institutionalized.
Σαν σήμερα πριν από μερικές δεκαετίες υπογράφτηκε η συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η σημερινή ημερομηνία επιλέχτηκε σαν η Ημέρα της Ευρώπης.
Δυστυχώς έχασα μιας και με τις συνεχόμενες διευρύνσεις η εννοποίηση ξεχάστηκε δεδομένου ότι υπήρχαν δύο επιλγές ή διεύρυνση ή εμβάνθηση και δεν είμαι μανιχαϊστής! Κρίμα. Παράλληλα, παραδοσιακά η γλώσσα λειτουργίας της Ε.Ε.ήταν τα Γαλλικά αλλά μετά τη διεύρυνση του 1995 υπερίσχησαν τα Αγγλικά κάτι αρνητικό για εμένα μιας και τα Γαλλικά μου είναι πολύ καλύτερα από τα Αγγλικά μου.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει σε δύο Έλληνες πολιτικούς:
Στον Κωνσταντίνο Καραμανλή) που πάλεψε με πολλούς ειδικά με τον λαϊκιστή ανδρέα παπανδρέου για να μπούμε στην τότε ΕΟΚ. Καθώς και στον Κύριο (Κωσταντίνο Σημίτη) που μας έβαλε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, δηλαδή στη ζώνη Ευρώ. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε πως αν δεν είμασταν μέλη της ΟΝΕ σήμερα θα τρέχαμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεικά.
Από τον επίσημο ιστότοπο της Ε.Ε. (πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση) βρήκά τις συμαντικότερες ημερομηνίες:
1951: The European Coal and Steel Community is established by the six founding members
Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα του Χάλυβα και του Ατσαλιού από τα 6 ιδρυτικά μέλη.
1957: The Treaty of Rome establishes a common market
Η Συνθήκη της Ρώμης ιδρύει την Κοινή Αγορά. Παρατήρηση, η Συνθήκη υπογράφτηκε την 9η Μαϊου και για αυτό ορίστηκε ως η εθνική γιορτή της Ευρώπης.
1973: The Community expands to nine member states and develops its common policies
Η Κοινότητα μεγαλώνει και γίνεται 9μελής, επίσης αναπτύσει τις κοινές πολιτικές της.
1979: The first direct elections to the European Parliament
Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Μέχρι τότε οι Ευρωβουλευτές επιλέγονταν από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Παράλληλα ήταν μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων.
1981: The first Mediterranean enlargement
Η πρώτη Μεσογειακή διεύρυνση. Αυτό μας αφορα άμεσα μιας και η μόνη χώρα που έγινε μέλος της Ε.Ε. ήταν η δικιά μας η Ελλάδα.
1993: Completion of the single market
Ολοκλήρωση της Κοινής Αγοράς.
1993: The Treaty of Maastricht establishes the European Union
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ δημιουργεί την Κοινή Αγορά. Σαν αποτέλεσμα αυτής της Συνθήκης όλοι οι υπήκοοι της Ε.Ε. Απέκτησαν και την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια.
1995: The EU expands to 15 members
Η Ε.Ε. Διευρύνεται στα 15 μέλη.
2002: Euro notes and coins are introduced
Τα νομίσματα των Ευρώ βγαίνουν στην αγορά.
2004: Ten more countries join the Union
10 ακόμα χώρες γίνονται μέλη της Ε.Ε.
Θέλω να σημειώσω ότι οι περισσότερο Ευρωσκεπτιστικές χώρες είναι η Ιρλανδία, η Τσεχία και η Πολωνία . Για την πρώτη το βρίσκω τραγικό μιας και είναι από τις χώρες που κέρδισαν τα περισσότερα από τα ταμεία της Ε.Ε. (όπως και οι 4 Μεσογειακές χώρες). Για την Πολωνία το μόνο που έχω να δηλωσω είναι ότι δεν εκπλήσσομαι μιας και την κυβερνάνε οι θρησηκόληπτοι-υπερσυντηρητικοί τους οποιούς θα χαρακτήριζα κλώνους του Χριστόδουλου. Φυσικά τώρα που η Οικονομική Κρίση χτύπησε την Ιρλανδία ξαναάρχισαν να γίνονται φιλοευρωπαίοι. Πως να το κάνουμε την Ε.Ε. πολλοί μίσησαντα χρήματά της κανείς.
Επίσης θέλω να σημειώσω πως ένας Έλληνας έχει γράψει ένα έξοχο βιβλίο για την λειτουργία της Ε.Ε., είναι ο κύριος Νικόλαος Μούσης και το βιβλίο του μπορείτε να το βρείτε εδω: Ευρωπαϊκή Ένωση Δίκαιο, οικονομία, πολιτική
Τέλος τα πρώην Κομμουνιστικά καθεστώτα γιόρταζαν την 9η Μαϊου σαν την ημέρα της νίκης ενάντια στο Ναζισμό.
Υ.Γ. Ο κύριος Δήμου είχε γράψει ένα έξοχο κείμενο το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ, η ιστορία του κειμένου έχει ως εξής: Εγώ το διάβασα στο βιβλίο: "Οι Έλληνες" το οποίο εκδόθηκε στις 2/5/1979 από τις εκδόσεις Κάκτος. Από τότε έχουν γίνει 3 ανατυπώσεις. Στη συνέχεια εκδόθηκε από τις εκδόσεις Νεφέλη και έγιναν 9 ανατυπώσεις. Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Δήμου που μου έδωσε την άδεια του να παραμπέψω το κείμενο του.
Υ.Γ. 2 το BBC έχει αφιέρωμα στις Ευρωεκλογές: Elections 2009
Υ.Γ.3 Μερικές επίσημες διευθήνσεις:
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
http://www.europarl.europa.eu/news/public/default_el.htm
Επιτροπή:
http://ec.europa.eu/index_el.htm
Δικαστήριο:
http://curia.europa.eu/el/index.htm
Ελεγκτικό Συνέδριο:
http://eca.europa.eu/portal/page/portal/eca_main_pages/home
Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής:
http://www.ombudsman.europa.eu/home/el/default.htm
Επόπτης προστασίας δεδομένων:
http://www.edps.europa.eu/EDPSWEB/edps/site/mySite/lang/el/pid/1
Προσθήκη: Βρήκα την ηλεκτρονική διεύθυνση του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Βίντεο εκδήλωσης κοινωνικής οικονομίας
Πριν από 8 χρόνια
7 σχόλια:
Για να περιαυτολογίσω: ένα από τα αγπημένα μου ρητά είναι πως δύο είμαι οι μεγαλύτερες τύχες μου στη ζωή.
Η πρώτη που επέζησα από το ανεύρυσμα στο εγκέφαλο και ζω χάρη στον ξάδελφο μου Κωνσταντίνο Ζαρμακούπη (και τους άλλους γιατρούς) και που μεγάλωσα σε ένα πολυπολιτισμικό και αστικό περιβάλλον και το χρωστάω στους γονείς μου.
Γιάννη μου,
κατ' αρχάς, μια και ανέφερες το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισες ευτυχώς με επιτυχία, θέλω να σου ευχηθώ να είσαι πάντα γερός και δυνατός. Τώρα δε καταλαβαίνω και γιατί μεγάλωσες στο Βέλγιο, κάτι που το επαναλάμβανες συχνά.
Αν και σε πολλούς δεν αρέσει, εντούτοις κι εγώ έχω την ίδια γνώμη για τον Κων. Καραμανλή και τον Κ. Σημίτη. Ο πρώτος μπορεί να έκανε αρκετά κακά (π.χ. δεν φρόντισε να διατηρήσει την Αθήνα σε καλή κατάσταση), έκανε όμως και ένα καλό. Μας έβαλε στην Ε.Ε. Το ίδιο ισχύει και για το Σημίτη για την ΟΝΕ. Επίσης για ένα άλλο πράγμα εκτιμώ το Σημίτη. Βοήθησε να μπει και η Κύπρος στην Ε.Ε.
Μερώπη, όσον αφορά την υγεία μου αν εξαιρέσουμε την όσφρηση μου: Tout baigne (=όλα είναι τζάμι) που λένε στα Γαλλικά.
Τον Κωσταντίνο Καραμανλή δεν τον πρόλαβα αλλά αν ο κύριος Σημίτης είχε το θάρρος να τα βάλει με τους μπόμπολες και λοιπούς λαμπράκηδες θα ήταν κορυφή σαν πολιτικός. Ελπίζω να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας.
"..... πολλοί μίσησαν την Ε.Ε.τα χρήματά της κανείς."
Πολύ πετυχημένο αυτό, μπράβο ρε Γιάννη.
Ακόμη μια φορά να ευχηθώ να σαι πάντα σιδερένιος μετά την μεγάλη σου περιπέτεια.
Όσο για τον Σημίτη, το τι σχέσεις μίσους και πάθους συγκεντρώνει αυτός ο άνθρωπος δεν λέγεται.
Για τα όσα αντιφατικά έχω ακούσει και διαβάσει για το πρόσωπο του μένω κατάπληκτος.
@giant
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και νομίζω πως στο έχω πει πως το μόνο "κουσούρι" που μου έμεινε είναι η απώλεια της όσφρησης. Φυσικά συγκριτικά με ότι θα έπρεπε να είχα πάθει είμαι απίστευτα τυχερός.
Για τον κύριο Σημίτη απάντησα και στη Μερώπη.
Γιάννη καταρχάς να ευχηθώ να σαι πάντα γερός μετά την περιπέτεια υγείας που είχες.
Αναμφισβήτητα και ο Καραμανλής και ο Σημίτης είδαν μπροστά τα καλά που θα είχε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και στην Ευρωζώνη. Σίγουρα έσωσαν την χώρα μας από πολλές περιπέτειες.
@NdN
Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου για την υγεία μου.
Όσον αφορά του κ.κ. Καραμανλή και Σημίτη τους ευχαριστώ και στο κείμενο αλλά και στα σχόλια μου.
Δημοσίευση σχολίου