Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2009

Η χειρότερη Ελληνική ΔΕΚΟ ή Δημόσια Υπηρεσία.

Διευκρινήζω από την αρχή πως η εμπειρία μου με τον Ελληνικό Δημοσιο Τομέα είναι μικρή αλλά αρκετή για να καταλάβω τι μπάχαλο είναι.

Η πρώτη μου εμπειρία ήταν το φθινόπωρο όταν θέλησα να γίνω δημότης του Δήμου στον οποίο κατοικώ. Ο Δήμος μου ζήτησε να συμπληρώσω τα ίδια στοιχεία σε 5 διαφορετικά έγγραφα. Φαίνεται πως το πράγμα που ονομάζεται μηχανογράφηση δεν έχει φτάσει στους Ελληνικούς Δήμους.

Δεύτερη εμπειρία ήταν η φορολογική μου δήλωση που θέλησα να την κάνω μεσω ίντερνετ. Έκανα αίτηση για κωδικούς στο taxisnet μία εβδομάδα πριν τη λήξη της διορίας μου και μου ήρθε ένα email που μου έλεγε πως το σύστημα τους έχει πρόβλημα. Το πρωί, κατά τις 9, που έληγε η διορία τηλεφώνησα και μου είπαν να δοκιμάσω ξανά το μεσημέρι μιας και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Πράγματι τηλεφώνησα και μου είπαν να ξανατηλεφωνήσω αργά το απόγευμα. Ξεχάστηκα, τηλεφώνησα κατα τις 18:05 και φυσικά το “μαγαζί” είχε κλείσει. Την επομένη πήγα στην εφορία μου και την κατέθεσα. Ανέφερα την ιστορία σε γνωστούς μου και μου είπαν πως το site τους είχε ειδοποίηση που έλεγε να μην αφήσουμε τη κατάθεση της δήλωσης μας για το τέλος. Αν η ειδοποίηση έλεγε: Συγνώμη που είμαστε τόσο μπάχαλο ώστε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, τότε ίσως (ΙΣΩΣ) το καταλάβαινα.

Μία άλλη εμπειρία με την εφορία ήταν η ηλεκτρονική κατάθεση του Ε9. Δοκίμασα πολλές φορές να το συμπληρώσω μέσω ίντερνετ και απέτυχα. Τηλεφώνησα στο υπουργείο και η υπάλληλος που απάντησε στο τηλεφώνημα μου είπε πως ούτε και αυτή μπόρεσε να κάνει τη δήλωση της ηλεκτρονικά και πήγε αυτπροσώπος και την κατάθεσε με τον παραδοσιακό τρόπο: χαρτούρα και ξανά χαρτούρα.

Η τρίτη και ποιο πρόσφατη είναι ο ΟΣΕ. Ήθελα να ταξιδέψω και σαν Οικολόγος αποφάσισα να πάω με το τραίνο. Μπήκα στον ιστοτόπο τους για να δω αν έχουν κρατήσεις εισητηρίων μέσω ίντερνετ. Ζητάω υπερβολικά πολλά δεδομένου ότι ο ιστοτόπος του δούλευε![1] Μετά από αυτό αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω κράτηση μέσω τηλεφώνου. Δοκίμασα και στους δύο αριθμούς που είχα και δεν έπιασα γραμμή οπότε αναγκάστηκα να πάω στον σταθό και να αγοράσω τα εισητίρια. Όταν έφτασα στον σταθμό η ουρά ήταν τεράστια και περίμενα πάνω από μία ώρα. Τα νεύρα μου είχαν γίνει μπιέλες και συμπλήρωσα τη φόρμα παραπόνων[2]. Το πρωί της 3ης Ιουλίου 2009 μου τηλεφώνησαν σχετικά και η κοπέλα μου είπε πως δεν φταίει ο ΟΣΕ αλλά ο ανάδοχος...

Θα προσθέσω και το ΙΚΑ. Είμαι γραμμένος στο υποκατάστημα Αμαρουσίου και ήθελα να δω ένα γιατρό. Το πρώτο randez-vous ακυρώθηκε γιατί ήταν άρρωστος, στη συνέχεια θέλησα να κλείσω άλλο αλλά ο γιατρός έλειπε σε διακοπές. Τελικά έκλεισα στο υποκατάστημα που είναι κοντά στο γραφείο μου. Είναι ανούσιο να αναφέρω πως τον φάκελο μου πρέπει να τον μεταφέρω εγώ.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα γίνω Φιλελεύθερος!

Εσείς τι περιπέτειες είχατε από το Ελληνικό Δημόσιο;

1. Στην συνέχεια έμαθα πως δεν δουλεύει ο ιστοτόπος τους μετά το λανσάρισμα του νέου ιστοτόπου. Πολύ πετυχημένη απόφαση.
2. Υποθέτω πως ο ΟΣΕ έχει τέτοια φόρμα μετά από απόφαση (δηλαδή υποχρέωση) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

12 σχόλια:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Δεν είχα τελειώσει το κείμενο αλλά μιας και είχα καιρό να ανεβάσω το ανέβασα.

Paris είπε...

Πολλοί οι υποψήφιοι, δύσκολη απόφαση.

Εγώ πάντως έχω γίνει Φιλελέυθερος :-)

enikolo είπε...

Το να συνεισφέρω στο πολύ ωραίο ποστ σου με μια αντίστοιχη εμπειρία μου σε δημόσια υπηρεσία δε θα είχε πολύ γουστο. Γι αυτό θα σου πω για το χώρο μου .Το στρατό (συγκεκριμενα το ΠΝ).
Για να φωνάξω έναν τεχνικό να αλλάξει μια λάμπα στο γραφείο μου , ο οποίος βρίσκεται σε ένα συνεργείο απέναντι από εμένα (εντός του ίδιου στρατοπέδου) πρέπει να συντάξω επίσημο σήμα, να το υπογράψει ο διευθυντής, ο υποδιοικητής, την επομένη ο διοικητής, μετά να πάει στο τηλεγραφείο, να εκπεμφθεί, να το δει την μεθεπόμενη ο σηματωρός , να το πάει στον επικεφαλή των συνεργείων, αυτός να καταγράψει την εκκρεμότητα να τη δώσει στον τμηματάρχη του τεχνίτη και αυτός να προγραμματίσει μεσα στις επόμενες εβδομάδες να ...αλλάξει τη λάμπα. Καταλαβαίνεις ότι αυτός είναι ενας σοφός τρόπος της υπηρεσίας να με αναγκάσει να αγοράσω τη λάμπα μονος μου και να την αλλάξω.
Δεν σου περιέγραψα τη διαδικασία για να βγάλεις μια φωτοτυπία γιατί είναι πιο περίπλοκη!
Άμα γίνουμε εμείς κράτος....σφύρα μου.

VaD είπε...

Για να εισαι σίγουρος,απονέμεις το βραβείο σε όλες τις υπηρεσίες,δε θα πέσεις έξω:))

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Χθες το πρωί μου ήρθε ένα SMS και με ενημέρωνε πως ένα έγγραφο που είχα ζητήσει με περιμένει στο ΚΕΠ. Χάρηκα και λέω "ωράια θα αλλάξω το ποστ και θα αναφέρω πως ένα κομμάτι του δημόσιου δουλέυει μια χαρά". Πάω στο ΚΕΠ και ... οι υπάλληλοι απεργούσαν.

Στην συνέχεια πήγα στο ΙΚΑ Αμαρουσίου και μου είπαν πως δεν χρειάζεται να πάρω τον φάκελο μου μιας και τα δεδομένα είναι στο βιβλιάριο μου. Να δούμε τι θα μου πουν όταν πάω στον γιατρό.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@Paris
Συμφωνώ.

Σε λένε Πάρη ή έχεις σχέση με τη πρωτεύσσα της Γαλλιάς;

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@enikolo
Δεν μου φαίνεται τόσο υπερβολικό. Όλες οι μεγάλες οργανώσεις, ακόμα και οι ιδιωτικές, χρειάζονται τη γραφειοκρατεία.

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@VaD
Μπα κάποια θα είναι σίγουρα χειρότερη από τις άλλες.

enikolo είπε...

Γέλασα πολύ με την εμπειρία σου στο ΚΕΠ.Εκεί που έλαμψε η ελπίδα μέσα σου...ξανάσβησε. Μου θύμισε το άπαιχτο σκετσάκι του Καλιβάτση όπου πάει στην εφορία (εφοριακός ο κανάκης) με μια σακούλα χαρτιά.Ο εφοριακός δεν μασάει όμως και του ζητάει όλο και πιο αφάνταστα έγγραφα όπως πιστοποιητικό γεννήσεως του θείου του κλπ. Εκείνος με ένα θριαμβευτικό ύφος βγάζει από τη τσάντα ότι και αν του ζητάει ο άλλος.
Στο τέλος, ο εφοριακός του λέει "ώστε τα έφερες όλα , ε?"
"Σας είπα κύριε, του λέει ο Καλιβάτσης, σήμερα ήρθα αποφασισμένος να κάνω τη δουλιά μου".
Και τότε ο εφοριακός με ένα σαρδόνιο χαμόγελο του δείχνει το ρολόι και τον ενημερώνει ότι κλείνουν...1-0 χαχααχαχαχαχαχα

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Το τέλος ήταν πολύ καλό.

mtryfo είπε...

Αχ βρε Γιάννη μου που ανακαλύπτεις την μπαχαλο-κώσταινα (διότι δεν ειναι πλέον ψωρο-)...
Υπομονή,πολυ υπομονή... εμείς κατα τύχην μάλλον καταφέραμε να καταθέσουμε την δήλωσή μας ηλεκτρονικά, ίσως γιατί το κάναμε αρκετές μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας...
Λοιπον εφ όσον αποφάσισες να επίστρέψεις στην μητέρα πατρίδα θα κάνεις πέτρα τη καρδιά σου και θα υποστείς ολες τις "ποινές" που έχει ο επαναπατρισμός...
εμείς απλώς επειδή ποτέ δεν φύγαμε απο δω, δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης και τα "καταπίνουμε" ευκολώτερα...
Οχι πως δεν αντιδρούμε και δεν κάνουμε και καμμιά φασαρία οταν χρειάζεται...:):)

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

@mtryfo
Έχεις δίκαιο αλλά αρνούμε να παραιτηθώ! Τη δεκαετία του 60 τραγουδούσαν: I want to change the world! Εγώ λέω: I want to change this country!