Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

23 Αυγούστου.

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υπογραφή της συνθήκης Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ-Μολότωφ η οποία, δυστυχώς, εχει ξεχαστεί. Η Συνθήκη υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου του 1939 η συνθήκη αυτή ονομάζεται και: Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης.

Η συνθήκη ήταν απλή, με ή χωρίς εισαγωγικά. Η Ναζιστική Γερμανία και η Σταλινική ΕΣΣΔ συμφώνησαν να χωρίσουν την
Ευρωπαϊκή ήπειρομεταξύ τους. Οι Ναζί θα έπαιρναν το Δυτικό της κομμάτι και οι Σοβιετικοί το Ανατολικό. Η Συνθήκη ήταν αρχικά απόλυτα επιτυχής, δυστυχώς. Η ΕΣΣΔ κατέλαβε τις 3 Βαλτικές χώρες, τη Φινλανδία και τη μισή Πωλωνία. Αντίστοιχα οι Ναζί κατέλεβαν την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην πορεία, όμως, ο Χίτλερ άλλαξε γνώμη και επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ.

Το τραγικό είναι πως οι Κομμουνιστές “ξέχασαν”1 τη συνθήκη και πλέον αυτοπαρουσιάζονται σαν αυτοί που κέρδισαν τον Ναζισμό. Δεν αμφισβητώ πως η ΕΣΣΔ υπέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στον Β'_Παγκόσμιο_Πόλεμο και προσπερνάω πως αυτή ήταν η επιλογή του Στάλιν αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την πραγματική ιστορία, πόσο μάλλον που ο Ρεβιζιονισμός είναι από τα μεγαλύτερα εγκλήματα που μπορεί να πράξει η Ανθρωπότητα.

Υ.Γ. Στις 3 Ιουλίου 2009ο ΟΑΣΕ αποφάσισε να ορίσει την 23 Αυγούστου “ημέρα μνήμης του Ναζισμού και του Σταλινισμού”.

Υ.Γ.2 το σχετικό άρθρο από το BBC: Viewpoint: The Nazi-Soviet Pact

22 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Φυσικά, δεν έχω απάιτηση από ένα κόμμα του οποίου μία βουλευτής φοράει στα πάνελς σταυρό και δηλώνει πνευματικό παιδί του Μαρξ να ζητήσει συγνώμη για τα εγκληματα του Σταλινισμού...

giant13 είπε...

Με πιάνεις αδιάβαστο Γιάννη.

Πρώτη φορά μαθαίνω την ύπαρξη της συνθήκης αυτής.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Και εγώ την έμαθα στις 3 Ιουλίου. Τα καλά της ανάγνωσης εφημερίδας...

Μετεωρίτης είπε...

ούτε κι εγώ είχα ιδέα...

Με γεια το blog.

Τα λέμε βρε!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Μετεωρίτης
Δεν είναι και τόσο καινούργιο το μπλογκ μου, όσον αφορά την άγνεια όπως είπα και στον Γίγαντα: για αυτό υπάρχουν οι εφημερίδες.

kopria είπε...

Δεν είναι έτσι απλό.
΄Ξεχνάς ότι και ο Τσάμπερλαιν της Αγγλίας ήταν υποχωριτικός απέναντι στον Χίτλερ και άλλοι Δυτικοί διότι τον έβλεπαν ως ανάχωμα στον κουμμουνισμό. Προφανώς η ΕΣΣΔ κινήθηκε εναντίον των χωρών που είπες αλλά ενώ όλη η Ευρώπη ετοιμαζόταν για πόλεμο καθένας εξέταζε τα συμφέροντά του και κέρδιζε χρόνο.
Ήταν θέμα χρόνου να σπάσει τη συνθήκη ο Χιτλερ και όλοι ήξεραν ότι στόχος του ήταν η ΕΣΣΔ. Και οι Σοβιετικοί αγόραζαν χρόνο. Όπως και οι άλλοι.
Η διπλωματία είναι πιο πολύπλοκη από αυτό που περιγράφεις.
Όντως στην Ρωσία χάθηκε ο πόλεμος για τους ναζί. Αν δεν θεωρούσε τους Άγγλους δυνιτικά σύμμαχους θα είχε καταστρέψει τον αγγλικό στρατό στην Δουγκέρκη.
Αν δεν είχε μπει στη Ρωσσία θα είχε ισχυροποιήσει τη θέση του στη Ευρώπη και Β.Αφρική.
Στη Ρωσσία χάθηκε στην πραγματικότητα ο πόλεμος.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Προφανώς και ο Τσάμπερλαιν ήταν υποχωριτικός με τους ναζί αλλά δεν συμμάχησε μαζί τους! Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις δύο στάσεις.

Δεν ξέρω κατά πόσο "όλοι ήξεραν ότι στόχος του ήταν η ΕΣΣΔ" αν κρίνω από την εποχή μας τα δύο άκρα σε πολλά θέματα ταυτίζονται και σε πληροφωρώ (;) ότι η επίσημη ονομασία του κόμματος του Χίτλερ ήταν: NSDAP, δηλαδή Εθνικό και Σοσιαλιστικό (!) κόμμα της Γερμανίας.

Έχω πολλές αμφιβολίες στο κατά πόσο οι Ναζί θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει τον στόλο των συμμάχων πριν την Απόβαση. Σίγουρα η ΕΣΣΔ με τα εκατομμύρια των νεκρών της συνέβαλλε στη Νίκη των Συμμάχων.

enikolo είπε...

Πολύ διαφωτιστικό άρθρο (και χαίρομαι που βρίσκω και κάτι άλλο πλην πυρκαιών στη θεματολογία).
Ούτε εγώ είχα ξανακούσει για αυτή τη συνθήκη.
Αυτά που ξέρω και θέλω να καταθέσω (σχετικά και με το σχόλιο του φίλου Πολύκαρπου)είναι ότι :
α. Μετά τον ΑΠΠ (ο οποίος ακόμα και σήμερα θεωρείται πιο σκληρός και από τον ΒΠΠ), το γενικότερο πολιτικό και λαικό ρεύμα ήταν να μην επαναληφθεί ποτέ. Έτσι, όταν η Γερμανία , η οποία είχε διαιρεθεί και αφοπλιστεί , άρχισε να παρουσιάζει ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ότι ξαναγινόταν επιθετική, δημιουργήθηκε μια πλειοψηφία μεγάλων ευρωπαίων πολιτικών (και όχι μόνο ο Τσάμπερλαιν) που είχαν και μεγάλη απήχηση στο κοινό που απευχόταν με όλη του τη ψυχή έναν ΒΠΠ, που αντιμετώπιζαν τη Γερμανία κατευναστικά (οι επονομαζόμενοι appeasers-κατευναστές). Αυτοί υποχωρούσαν βήμα προς βήμα στην επιθετικότητα και τις αξιώσεις της Γερμανίας όντας σίγουροι ότι δε θα γίνει ποτέ πόλεμος (θυμίζει κάτι μήπως?).
Όλοι αυτοί, μετά τον ΒΠΠ κατηγορήθηκαν σφοδρά (ορισμένοι ακόμα και σαν προδότες) παρ'όλο που πριν ξεσπάσει ο πόλεμος όλοι ήταν υπέρ τους. Από τότε βγήκαν άλλες τρείς σχολές γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής (όσον αφορά την αντιμετώπιση κάποιου επιθετικού παράγοντα,πχ κράτους,οργάνωσης,κλπ):
1.η "red line" (κόκκινη γραμμή) το οποίο σημαίνει ότι δεν επιτίθεμαι αλλά κάνω κατανοητό και σαφές στον "άλλο" ότι αν ξεπεράσει την "κόκκινη γραμμή" που έχω ορίσει (δηλ. σύνολο θέσεων και όρων στους οποίους είμαι αδιαπραγμάτευτος) θα επιτεθώ άνευ ετέρας. Αυτή περίπου είναι η πολιτική που ακολούθησε επί δεκαετίες η Αμερική και η Ρωσσία στο Ψυχρό πόλεμο.
(αυτή είναι επιστημονικά η ενδεικνύμενη για την Ελλάδα αλλά δεν ακολουθείται μετά το Sismic ).
2. Η προληπτική (proactive)επίθεση, που σημαίνει ότι χτυπάω όποιον έχει εκδηλώσει επιθετική διάθεση και έχει τη δυνατότητα να με προσβάλλει.Πολιτική που ακολούθησαν οι Αμερικάνοι και οι Εβραίοι στη Μέση Ανατολή αρχικώς.
3.Η proemptive επίθεση (σε ελεύθερη μετάφραση , το "άδειασμα") , που σημαίνει ότι χτυπάω οποιονδήποτε ΜΠΟΡΕΙ να μου κάνει κακό και δεν είναι επιβεβαιωμένα φίλος.Αυτή είναι και η πιό σκληρή (αλλά αποτελεσματική στρατιωτικά) πολιτική και ακολουθείται από Εβραίους και Αμερικάνους τα τελευταία χρόνια (την ανακάλυψαν οι Εβραίοι με το σκεπτικό ότι ένα τόσο μικρό κράτος ανάμεσα σε τόσους πολλούς και μεγάλους εχθρούς χωρίς ενδιάμεσες ουδέτερες ζώνες μέχρι τον πυρήνα δεν έχει περιθώρια να αποφύγει την ολοκληρωτική καταστροφή σε περίπτωση εισβολής).
γ.Οι κουμμουνιστές αποτελούταν πάντα από δύο κατηγορίες : 1. τους αφελείς που θέτουν εαυτόν στην υπηρεσία σφατεριστών εν ονόματι μιας ουτοπικής και ιδανικής επιδίωξης, και 2.οι σφετριστές. Θα μου πείτε αυτό ισχύει παντού, αλλά στο κουμμουνισμό είναι πιο ανάγλυφο.
Τα εγκλήματα του Στάλιν είναι υπαρκτά.
Συγνώμη για την έκταση.

enikolo είπε...

YG : το σωστό είναι "pre-emptive"

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@enikolo
Μία μίκρή παρατήρηση, συγχέεις τους Εβραίους, οι οποίοι είναι μία θρησκεία, με τους Ισραηλινούς, η οποία είναι ένα κράτος. Όπως θα ξέρεις ένα μεγάλο κομμάτι του πλυθησμού του Ισραήλ είναι Άραβες. Δεν έχούν όλα τα δικαιώματα που έχουν οι Εβραίοι συμπολίτες τους αλλά δεν είναι το θέμα μας.


Οι πυρκαγίες είναι κάτι πολύ τραγικό αλλά υπάρχει και ζωή πέρα από αυτές (ευτυχώς).

Συμφωνώ απόλυτα πως ο ΑΠΠ ήταν πολύ σκληρότερος από τον ΒΠΠ για διάφορους λόγους, όπως ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες πίστευαν πως δεν θα πολεμούσαν ξανά μεταξύ τους, Επίσης ήταν τέτοια η φύση του (εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί για λίγα μέτρα κέρδος) που είχε σαν αποτέλεσμα να φρικάρουν πάρα πολύ οι Ευρωπαίοι. ¨αλλωστε ακόμα και σήμερα στη Γαλλία τον αποκαλούν La Grande Guerre (ο μεγάλος πόλεμος) και η συνθηκολόγηση είναι εθνική εροτή στο Βέλγιο.

Όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία δεν είμαι ειδικός αλλά σε πιστεύω.

Μετεωρίτης είπε...

Αααα,
εδώ μέσα έχει πάρα πολύ θέμα!! Για αυτό μου αρέσουν τα blogs, γιατί μαθαίνεις πράγματα και κυρίως, δεν σου δίνουν δώρο-cd του Κιάμου-όπως οι μπλάντι εφημερίδες.
Για να μην φανώ και εντελώς αδαής, μπορεί μεν να μην γνώριζα το όνομα της συνθήκης... αλλά το ότι κέρδιζαν χρόνο και οι μεν και οι δε (γερμανοί και ρώσοι) νομίζω είναι κάτι που ψιλοξέρουμε... γιατί η συνθήκη αυτή συνέφερε και τις 2 πλευρές. Όσο για το κομμουνιστικό κόμμα στην Ελλάδα... οκ, θα συμφωνήσω απόλυτα ότι οι άνθρωποι είναι αλλού γι'αλλού και οι 2 κατηγορίες που ανάφερε ο καλός κύριος στο σχόλιο, μου αρέσουν. Το θέμα είναι, κύριε Ιωάννη μου, ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Σε μία Ευρώπη που φλερτάρει όλο και περισσότερο με τον συντηρητισμό και με μία παγκόσμια κρίση του καπιταλιστικού συστήματος (γιατί αυτό είναι που περνάει κρίση...) ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ;

enikolo είπε...

@ΙωάννηςΚ:
όντως ξέρω για το θέμα που λές για το ισραήλ, όπως και ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ακτιβιστές (άραβες και μη) ισραηλινοί που έχουν σκοτωθεί από τα σημαρινά καθεστώτα στον αγώνα τους εναντίον ενεργειών του καθεστώτως.
Όμως, σκόπιμα αναφέρθηκα στους εβραίους όχι σαν λαό του Ισραήλ , αλλά σαν το σκληρό πυρήνα που καθορίζει την εξωτερική πολιτική και στρατηγική του Ισραήλ και των ΗΠΑ ( όποιος έχει κουράγιο ας ρίξει μια ματιά εδώ για αυτό το θέμα : http://www.lrb.co.uk/v28/n06/mear01_.html ).
Αυτά που λέω για ΑΠΠ και ΒΠΠ τα άκουσα από καθηγητές στο μάθημα "Στοιχεία γεωπολιτικής-γεωστρατηγικής - Στοιχεία Ευρωπαικής Ιστορίας" στη Σχολή Πολέμου .

@Μετεωρίτης :
σχετικά με το τελευταίο σου ερώτημα (το οποίο βασανίζει και εμένα τελευταίως όταν σταμάτησα να απασχολούμαι τόσο πολύ με το πως θα βολέψω το δικό μου κωλαράκο, εχω να πω ότι μόλις προσδιόρισες και το κακό με τα μπλόγκς (σε αντιδιαστολή με το καλό που αναφέρεις στην αρχή του σχολίου σου): από τα μπλογκ μπροστά στον υπολογιστή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως (πλην βεβαίως από το να μορφωνόμαστε).

fractal είπε...

Καλησπέρα Ιωάννη...Καλώς σε ξαναβρήσκω.
Και η δική μας πατρίδα σε ποιά ζαριά έπεσε?

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Μετεωρίτης
Πρώτα από όλα στον Β' ΠΠ με την ΕΣΣΔ πολέμησαν οι Σοβιετικοί όχι μόνο οι Ρωσοι.
Για την παγκόσμια κρίση η πρόταση μου είναι: Green new Deal.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@enikolo
Δεν αμφισβητώ ότι το Ευραϊκό λόμπυ είναι πολύ ισχυρό στις ΗΠΑ αλλά, προφανώς, δεν ελέγχει 100% την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@fractal
Ευτυχώς στους νικητές: στη Δύση :)

mahler76 είπε...

όλοι γνωρίζουμε για την Συνθήκη όμως πουθενά στα σχολικά βιβλία δεν αναφερόταν η κατάκτηση των Βαλτικών χωρών και η επίθεση στην Φινλανδία από τους Σοβιετικούς. Όταν το διάβασα δε σε ένα βιβλίο ιστορίας (και όχι τα σκουπίδια που σερβίρουν στα σχολεία), έπεσα από τα σύννεφα.

Albus Genius είπε...

Η συμφωνία ήταν συμφωνία η ρημάδα. Και το διεθνές παιχνίδι δεν είναι πολύπλοκο απλά δεν έχει αρχές.Οι αρχές ανακαλύπτονται κάπου στα διαλείμματα του συμφέροντος.Οπότε είναι παιχνίδι με κλειστά χαρτιά,οι έξυπνοι επιβιώνουν σε τέτοιες εποχές. ΄Αλλη αρχή δεν υπάρχει.Η Ελλάδα κάπου δεν θα έπρεπε να υπάρχει σε συσχετισμό με τις πραγματικά μεγάλες θυσίες των Ρώσων;Δεν θάθελα να γίνω πιο κυνικός.

Dormammu είπε...

Να συμπληρώσω επίσης πως ο "πατερούλης" Στάλιν είχε φροντίσει να καταστήσει τον κόκκινο στρατό ακέφαλο, ειδικά κατά τους πρώτους 18 μήνες της γερμανικής εισβολής, αφού πρόλαβε να εκτελέσει ως προδότες όλους τους αξιόπιστους στρατηγούς του, όπως για παράδειγμα τον Τουχατσέφσκι, ήδη από το 1937.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mahler76
Που είναι το παράξενο για τα σχολικά βιβλία "ιστορίας";

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@albus Genius
Η χώρα μας υπέστησε πολύ μεγάλες απώλειες αλλά η Πωλωνία και η ΕΣΣΔ υπέστησαν μεγαλύτερες. Μιλάω αναλογικά με τον πλυθησμό της κάθε χώρας.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Δεν το ήξερα αλλά δεν το βρίσκω παράξενο για τον Στάλιν...