Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Το Μακεδονικό και ο Asterix

Υποθέτω πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τα κόμικς Asterix1 όπου χάρη σε μία μαγική συνταγή οι Γαλάτες του χωριού έχουν υπερφυσικές δυνάμεις και κερδίζουν τις πολυάριθμες λεγεώνες των Ρωμαίων. Κάπως έτσι παρομοιάζω τη στάση των Ελλήνων για την ονομασία των Βόρειων γειτόνων μας ή αλλίως των ακατανόμαστων2.

Όλη ΜΑ ΟΛΗ, η ανθρωπότητα αποκαλεί αυτή τη χώρα Μακεδονία (σκέτη χωρίς γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό), εκτός από... ναι εκτός από... εμάς τους Έλληνες.

Φαίνεται πως η ΝΔ διαθέτει το μαγικό φίλτρο και για αυτό τον λόγο ο Καραμανλής ξαναέκανε υπουργό τον Μακεδονομάχο Σαμαρά και κρατάει σε καίριες θέσεις τους άλλους, όπως τον Ψωμιάδη.

Σίγουρα όμως, και δυστυχώς, η υπόθεση δεν ξεχάστηκε μετά από 10 χρόνια, όπως είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιας και πολλοί ζούνε πλουσιοπάραχα πουλάντας Ελληνισμό. Το τραγικό είναι πως ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης αυτοί δεν θα χάσουν.

Δεν πιστεύω πως το γεγονός ότι είμαστε μέρος των Βαλκανίων είναι αρκετή δικαιολογία για τον εθνικισμό μιας και εδώ και 28 χρόνια είμαστε και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τραγικότεροι από όλους είναι οι φανατικοί οπαδοί των ομάδων της Θεσσαλονίκης, φυσικά δεν περίμενα από φανατικούς οπαδούς κάτι καλύτερο, οι οποίοι μέχρι το 1990 όταν κέρδιζαν τις ομάδες της νότιας Ελλάδας φώναζαν: “Έτσι γαμάει η Βουλγαρία”. Ξαφνικά το 1990 κατάλαβαν, όπως όλοι οι Έλληνες άλλωστε, πως δίπλα στην περιοχή τους υπάρχει μία χώρα που ονομάζεται Μακεδονία. Μπορεί να είναι ανούσιο να ασχολούμαι με τους άγριους των γηπέδων περισσότερο αλλά αυτοαποκαλούν τη Θεσσαλονίκη: Salonica3. Salonica ονομάζεται η Θεσσαλονίκη από τους Εβραίους οι οποίοι ήταν η μεγαλύτερη μειονότητα της πόλης όταν μπήκε ο Ελληνικός στρατός το 1912. Τον Ιούνιο είχα πάει στη Θεσσαλονίκη και έψαξα να βρω αν έχουν μείνει Εβραϊκά μνημεία. Η εθνοκάθαρση είναι, δυστυχώς, σχεδόν 100% πετυχημένη μιας και αν εξαιρέσουμε μία συναγωγή και ένα μουσείο δεν βρήκα τίποτε άλλο.

Πρωτείνω σε όλους να διαβάσουν το βιβλίο:Salonica, City of Ghosts: Christians, Muslims and Jews 1430-1950 του Mark Mazower. Είμαι σίγουρος πως ο Ψωμιάδης είναι ικανός να το κάψει στη πλατεία Αριστοτέλους.

Υ.Γ. Για να πω και το κομματικό μου παράπονο: Το 1996 ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, επικεφαλής της ευρωλίστας των Οικολόγων Πράσινων, είχε κάνει την εξής πρόταση: ο δρόμος στη Θεσσαλονίκη που περνάει μπροστά από το σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ να ξαναονομαστεί Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και αντίστοιχα στη Πόλη να ονομαστεί ένας δρόμος Ελ. Βενιζέλος ο οποίος μάλιστα είχε πρωτείνει τον Κεμάλ για Νόμπελ ειρήνης. Δυστυχώς οι γνωστοί-άγνωστοι είδαν ότι ανεβαίναμε στις δημοσκοπήσεις και μας χτύπησαν με αυτό το θέμα. Μπροστάρης των Ελληναράδων ήταν η φυλλάδα espresso...

Υ.Γ.2 και σημαντικότερο: Η Μαλακία στην Ελλάδα δεν έχει όριο!Τον Ιούλιο χρησιμοποίησα την Εγνατία Οδό και σε μία πινακίδα έγραφε: Σκόπια. Δεν μπορώ και δεν θέλω άλλωστε να φανταστώ τους καημένους τουρίστες που θα ψάχνουν στους χάρτες τους για αυτή τη χώρα. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό μιας και η επίσημη ονομασία των βόρειων γειτόνων μας είναι: Former Yugoslav Republic of Macedonia ή αλλιώς FYROM... Το σημειώνω για να μην λέμε μετά πως εμείς σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες ενώ οι άλλοι όχι.

Υ.Γ.3 και ίσως το σημαντικότερο: Μήπως θά έπρεπε πρώτα να πείσουμε την ανθρωπότητα πως ονομαζόμαστε Έλληνες και όχι Γραικοί μιας και τα περισσότερα έθνη αυτού του πλανήτη μας αποκαλούν Γραικούς. Παραθέτω πως μας αποκαλούν σε διάφορες γλώσσες, όπως τις έχει η wikipedia στο λεκτικό "Greeks":
[[ar:يونانيون]]
[[an:Griegos]]
[[az:Yunanlar]]
[[bg:Гърци]]
[[cs:Řekové]]
[[da:Grækerne]]
[[de:Griechen]]
[[el:Έλληνες]]
[[eo:Grekoj]]
[[fr:Grecs]]
[[fy:Griken]]
[[ko:그리스인]]
[[hr:Grci]]
[[id:Bangsa Yunani]]
[[it:Greci]]
[[he:יוונים]]
[[ka:ბერძნები]]
[[la:Graeci]]
[[lv:Grieķi]]
[[mk:Грци]]
[[ml:യവനന്‍]]
[[ms:Orang Greek]]
[[nl:Grieken]]
[[ja:ギリシャ人]]
[[no:Grekere]]
[[pl:Grecy]]
[[pt:Gregos]]
[[ru:Греки]]
[[sk:Gréci]]
[[sl:Grki]]
[[sr:Грци]]
[[fi:Kreikkalaiset]]
[[sv:Greker]]
[[tr:Yunanlar]]

1. Θέλω να σημειώσω πως τα Asterix είναι Βελγικά και όχι Γαλλικά όπως πιστεύουν πολλοί. Άλλωστε οι Βέλγοι έχουν τεράστια παράδοση στα κόμιξ.
2. Τον πετυχημένο χαρακτηρισμό τον άκουσα στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων.
3. Δεν ξέρω αν το κάνουν ακόμα μιας και στην ηλικεία μου, 36 χρονών, είναι ανούσιο να ασχολούμαι με τα αθλητικά και δεν έχω όρεξη να το ψάξω.

20 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το τραγικό είναι πως αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές υπάρχει πιθανότητα να γίνει αρχηγός τησ ΝΔ ο Σαμαράς, ο κύριος υπεύθυνος που όλη η ανθρωπότητα αποκαλεί τη ΠΓΔΜ Μακεδονία σκέτη. Καλά να πάθουμε!

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Γιαννη!

Δεν μπορω να καταλαβω για ποιο λογο δεν απαιτουμε να χρησιμοποιειται το επισημο ονομα ΠΓΔΜ μεχρι τουλαχιστον να ξεκαθαριστει οριστικα το θεμα. Θεωρω εθνικη προσβολη το να αποκαλειται η χωρα Μακεδονια τη στιγμη που η υποθεση εκκρεμει, ειναι σαν να μας εκτοπιζουν εντελως, να μας γραφουν και οι ανικανοι προδοτες πολιτιοκοι μας το ανεχονται! Ας υπογραψουν τοτε ενα ναι στο ονομα να τελειωνουμε! Οχι να μας το παιζουν ευπατριδες απο τη μια τοσα χρονια και απο την αλλη να κανουν το κοροϊδο!

Υ.Γ. Φοβερος ο Αστεριξ!!!!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Από όσο γνωρίζω οι Βόρειοι γείτονες μας στις διεθνείς σχέσεις τους χρησιμοποιούν το επίσημο όνομα της χώρας τους που είναι το ΠΓΔΜ. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Ας μην αναφερθώ στους πολιτικούς μας ειδικά στους "Μακεδονομάχους".

Ναι πράγματι ο Asterix είναι πολύ καλός. Στο κείμενο αναφέρω πως οι Βέλγοι έχουν παράδοση στα κόμιξ και συγκριτικά με κάποια άλλα (όπως το XIII) ο Asterix είναι παιδικό.

kariatida62 είπε...

Aγαπητέ Γιάννη,
Το ΣΚΟΠΙΑΝΟ θέμα έχει ξεκινήσει ως ένα σχέδιο τακτικής στο εξωτερικό εδώ και 3 τουλάχιστον δεκαετίες. Όταν ακόμα υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία...για να μην σου πώ ότι ξεκίνησε επι ΤΙΤΟ όταν ονόμασε ντε και καλά την συγκεκριμένη επαρχία Μακεδονία, παρ'όλο που γεωγραφικά συμπεριελάμβανε το μικρότερο σε έκταση απο την περιοχή της Μακεδονίας. Οι βλέψεις όλων των βορείων πάντα, ήταν να μπορέσουν να βρούν έξοδο πρός την Μεσόγειο!Στην Ελλάδα βέβαια κανείς δεν άκουγε ούτε ασχολείτο ποτέ, ούτε το έθιγαν το θέμα όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν και όλα τα κόμματα!
Τα χρόνια πέρασαν και το αποτέλεσμα το είδαμε!Τώρα ακούγονται φωνές για Μακεδονική μειονότητα στην δικιά μας Μακεδονία...μπορείς να φανταστείς πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε 5,10,20 χρόνια? εγώ όχι!
Λοιπόν ας αφήσουμε τις φιλίες και τα "υπεράνω" αισθήματα για τους γειτόνους μας γενικώς γιατί η Ιστορία μέχρι στιγμής δεν μας έχει δικαιώσει ποτέ σε τέτοιου είδους πολιτικές και τακτικές.
Μην μπερδεύεις τις "ποδοσφαιρικές μαλακίες" των ανεγκέφαλων με την πολιτική...
Το γεγονός ότι όλος ο κόσμος αποκαλεί τα ΣΚΟΠΙΑ Μακεδονία, ΑΥΤΌ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΚΆΝΕΙ ΕΝΤΎΠΩΣΗ γιατί ΑΜΕΡΙΚΗ...έφα! Και εκεί είναι το μεγάλο σχέδιο που εύχομαι να μην έρθει...και η δικιά μας σειρά για να το υλοποιήσουν.
Δεν σου μιλά Ν.Δισσα(φτού κακά). Είναι η φωνή μιας απλής Ελληνίδας που πάντα αγαπούσε να διαβάζει Ιστορία και να ερμηνεύει...
Και οι προτάσεις του Κ.Τρεμόπουλου θα μπορούσαν να είναι σεβαστές όχι σ'αυτόν τον πλανήτη αλλά κάπου αλλού!και ιδίως στο καζάνι που λέγεται ΒΑΛΚΑΝΙΑ!
Για όλα τα υπόλοιπα και γω μαζί με τους Οικολόγους-΄Πράσινους!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ποιος είναι ο Ν.Δισσα;

Σου υπενθημίζω πως η επίσημη ονομασία της χώρας είναι ΠΓΔΜ ή FYROM και όχι Σκόπια. Δεύτερον οι βόρειοι γείτονες μας ονομάζονται Μακεδόνες από την ίδρυση της Γιουγκοσλαβίας δηλαδή εδώ και 60+ χρόνια.

Δεν μπερδεύω εγώ τις ποδοσφαιρικές μαλακίες των οπαδών με την πολιτικοί αλλά τα περισσότερα Ελληνικά κόμματα. Είτε μας αρέσει είτε όχι οι οπαδοί και οικογένειες τους ψηφίσουν.

Αν υπάρχουν κάτοικοι στην Ελλάδα (που υπάρχουν λίγοι) που πιστεύουν
πως είναι Μακεδόνες όπως τους εννούν οι βόρειοι γείτονες μας είναι δικαίωμα τους.

Τις μπαρούφες για την έξοδο των Σλάβων στο Αιγαίο τις ακούω πολλές δεκαετίες. Αν ο στρατός μας είναι τόσο άχρηστος που οι πεινασμένοι (βάζω και τους Βούλγαρους μέσα) γείτονες μας μας κερδίσουν τότε πάω πάσο.

Δεν κατάλαβα που κολάνε οι Αμερικάνοι με το Μακεδονικό.

Meropi είπε...

Στο ότι όλος ο κόσμος ονομάζει τα Σκόπια σκέτο Μακεδονία, φταίμε και εμείς, όπως πολύ σωστά αναφέρεις. Όταν μας δόθηκε η ευκαιρία να δεχτούμε το Νέα Μακεδονία, παραστήσαμε τους δύσκολους. Τώρα παρακαλάμε γι' αυτή την ονομασία και δεν δέχονται οι Σκοπιανοί, οι οποίοι για να είμαστε δίκαιοι είναι Σλαύοι και όχι απόγονοι των Μακεδόνων, όπως ισχυρίζονται. Αλλά θα μου πεις, μήπως εμείς είμαστε απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων?? Έχουν γίνει τόσες πολλές επιμειξίες στα Βαλκάνια που δεν ξέρει κανείς από πού κρατάει η σκούφια του. Άλλωστε τι σημασία έχει?????
Καλό σου απόγευμα Γιάννη μου

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλό απόγευμα και σε εσένα. Συμφωνώ μαζί σου στο πότε χάθηκε η υπόθεση για τους Έλληνες αλλά θέλω να τονίσω πως ο μόνος λόγος που λέμε έχουμε περισσότερη αξιοπηστία από τους Σλάβους για την καταγωγή μας από τους αρχαίους Μακεδόνες είναι πως μιλάμε τη γλώσσα τους.

kariatida62 είπε...

Λυπάμαι, γιατί τελικά δεν μπόρεσα με τα γραφόμενά μου να καταφέρω να καταλάβεις...
Η πολιτική Ιωάννη δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμη...χρειάζεται εκτός απο καλή γνώση Ιστορίας και σωστές τακτικές, που πολύ σωστά ανέφεραν όλοι, ότι δεν έγιναν απο καμμία Ελληνική κυβέρνηση!
Τώρα όσο για το πού κολλάει η Αμερική που ρωτάς, σε παραπέμπω στο τι έγινε στο Σεράγεβο πριν λίγα χρόνια! Η Αμερική θέλει νάχει προτεκτοράτα στα Βαλκάνια και οι Σκοπιανοί τους έρχονται γάντι...
Μήπως τελικά θα πρέπει εκτος απο τα κόμικς του Αστερίξ να μελετήσεις περισσότερο τα Εθνικά θέματα?
Συμπάθα με αλλά στο προτείνω καλοπροαίρετα...
(Ν.Δίτισσα=Οπαδός της Ν.Δ.)
Τους φιλικούς μου χαιρετισμούς!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλύτερα να μην αρχίσουμε να συζητάμε για τους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία γιατί δεν θα τελειώσουμε πότε. Δεν νομίζω πως συμφέρει τις ΗΠΑ να γίνονται πόλεμοι όχι μόνο γιατί πολλές φορές αναλαμβάνουν αυτοί τον ρόλο του πυροσβέστη αλλά και γιατί είναι τόσο ισχυρή σαν χώρα που δεν χρειάζεται να βάζει άλλες χώρες να σφάζονται.

Μην ανησυχείς δεν θίχτηκα που μου πρώτεινες να διαβάσω περισσότερο ιστορία και πολιτική μιας και κανένας άνθρωπος δεν είναι παντογνώστης.

Υ.Γ. Δεν πρόκειτε ποτέ να σε κρίνω για το κόμμα που ψηφίζεις. Θα ήμουνα φασίστας αν το έκανα.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Τρεμόπουλος είναι πολύ "βρόμικη ιστορία", ιδίως στα εθνικά θέματα!
Δεν ξέρω αν διάβασες τη συνέντευξη του Νάνου Βαλαωρίτη στο "Θέμα" της περασμένης Κυριακής, αλλά είπε πολλά ενδιαφέροντα γι' αυτό το υποκείμενο...

mtryfo είπε...

Γιάννη γειά χαρά...
Αστα... πονεμένη ιστορία... και φυσικά ο λόγος επιβίωσης κομμάτων οπως ο Καρατζαφύρερ, ο Παπαθεμελής, ο Ζουράρις και άλλοι παρόμοιοι...

Το Δεκέμβρη του 1978 που πρωτοπέρασα με αυτοκίνητο τα βόρεια σύνορα μας πηγαίνοντας προς τα Σκόπια (στην τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία)για να παρακολουθήσω το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Μπασκετ, είδα με τεράστια γράμματα μια πινακίδα "MAKEDONJA"....
Αυτη την πινακίδα δεν την είχε δει κανένας ως τότε απο τους πολιτικούς εγκεφάλους που μας κυβερνούσαν και τώρα το ανακάλυψαν και θέλουν να το αναστρέψουν?

Λίγο δύσκολο....για να μη πω πολύ δύσκολο....
Οπως έγραψε και η Μερόπη το παιχνίδι χάθηκε επι μετριοπαθούς Γκλιγκόροφ οταν δέχονταν την ονομασία Νέα Μακεδονία....
Εμείς τότε είχαμε τον "μάγκα" Σαμαρά που απόκτησε και κόμμα μ αυτήν την ευκαιρία,(άλλο αν δεν μπόρεσε να το κρατήσει και ξαναγύρισε στο παχνί) κι έτσι χάθηκε η ευκαιρία να "κλείσει" μια για πάντα αυτή η ιστορία...
Αλλη δεν πρόκειται να μας δοθεί!

Να θυμίσω ότι δεν ειναι μόνο η Αμερική που έχει αναγνωρίσει την FYROM με το ονομα "Μακεδονία" ειναι και η Ρωσία του ξανθού, ορθοδόξου Πούτιν....( αυτά για τους ελληναράδες που ψάχνουν την Αμερική και τους εβραίους πίσω απο κάθε ανοησία που κάνουν οι κυβερνήσεις μας διαχρονικά)....

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το έχουμε ξαναπεί.

Σε κάποια φάση πριν από περίπου 20 χρόνια "ξυπνήσαμε" και είδαμε ότι δίπλα υπάρχει μία χώρα που θέλει να ονομάζεται Μακεδονία. Μέχρι τότε κάναμε του Κινέζουν μην θιγεί ο "φίλος" μας Τίτο ή απλώς δεν το γνωρίζαμε.

Για τον τραγικό Σαμάρά να μην ξανασχολιάσω. Το μόνο που ελπίζω είναι αν φύγει ο Καραμανλής από την πρεδρεία της ΝΔ να μην γίνει αυτός αρχηγός της.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ναι την διάβασα αλλά η φυλλάδα είναι το Θέμα...

glam είπε...

Συμφωνώ ότι το "Μακεδονικό", από μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη συμμαχιών (Τα κράτη αναπτύσσονται πρωτίστως μέσω αυτών!) μετατράπηκε σε πρόβλημα προς επίλυση....
Κρίμα για μας αλλά και γι' αυτούς...

Ελπίζω ακόμη να υπάρχει ελπίδα για το καλό και των δύο...

Όσο αφορά τον Σαμαρά, τον θεωρώ, "καμένο χαρτί" τουλάχιστον για το ορατό μέλλον, και μάλλον χρησιμοποιήται για να στρώσει τον δρόμο στην Ντόρα.....

Άλλωστε το ότι επέστρεψε στην Ν.Δ. χωρίς να “ανοίξει μύτη” από τον Μητσοτάκη, μαρτυρεί ότι υπήρξε “συγχώρεση” και “συνεργασία”, μάλλον ο Καραμανλής δεν θα ρισκάριζε να κάνει εχθρό του τον Μήτσο για τα όμορφα μάτια του Αντώνη......

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Συμφωνώ πως τα κράτη αναπτύσονται μέσω των συμμαχιών αλλά δεν καταλαβαίνω σε τι θα μας βοηθούσε το Μακεδονικό.

Δεν ξέρω τι παζαρέματα έγιναν στην ΝΔ για να γυρίσει ο Σαμαρά, αλλά μπροστά στην πιθανότητα να είναι πρωθυπουργός δεν με πολυνοιάζουν.

Μετεωρίτης είπε...

Kαταρχήν, πήρα το ρίσκο
να απαντήσω, επειδή σε συμπαθώ δηλαδή-όχι τίποτ'άλλο, γιατί ΕΓΩ σε ποστ όπου αναφέρεται η λέξη ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ... μμμ... φτύνομαι, κλείνω την ανάρτηση και κρεμάω το πρώτο πρόχειρο σκόρδο που θα βρω από τον λαιμό μου. Anyway...
Που θα πάει; Τα μπλουζάκια για το μπάσκετ ετοιμάστηκαν. Μακεδονία λένε πάνω και θα τους δουν όλοι να καρφώνουν! Τα παρουσίασαν μάλιστα στον πρωθυπουργό τους και αυτός καταχάρηκε με τις νέες εμφανίζεις.

Εμείς... που θα πάει; Θα το χωνέψουμε ότι, πάει και τελείωσε, η χώρα Μακεδονία λέγεται-και θα λέγεται-και θα λέγεται. Και να σου πω κάτι; Αν τα γαμημ*** τα κανάλια ΔΕΝ έδιναν τόσο τηλεοπτικό χρόνο στα γνωστά λαμόγια (δεν λέω ονόματα και... παρατάξεις) ΚΑΝΕΝΑΣ μα κανένας δεν θα ψήφιζε αυτούς τους δηθενάδες Έλληνες-ορθοδοξους..ΨΩΜΙΑΔΗΔΕΣ, ΚΑΤΑΤΖΑΦΕΡΗΔΕΣ... ορίστε...το' πα (φεύγω γιατί συγχίστηκα πάλι!!).

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πάλι καλά που σχολίασες γιατί είχα ξεχάσει το υπέρ καφριλίκη που έκανε χθες η ΕΡΤ. Χθες έπαιζε η εθνική μας με την αντίστοιχη της ΠΓΔΜ στη Πολωνία. Έλα όμως που αυτή η χώρα την αναγνωρίζει σαν Μακεδονία σκέτο και στην οθόνη έγραφε MKD. Σε κάποια φάση το κατάλαβαν στην ΕΡΤ και έσβησαν τα τρία γράμματα. Ωραία, ο μέσος κάτοικος της Ελλάδας θα ζει με την ψευδαίσθηση ότι ο βόρειος γείτονας μας είτε ονομάζεται Σκόπια είτε ότιι δεν έχει όνομα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ένα σχόλιο 5 χρόνια μετά :)
@Ασκαρδαμυκτί Ο Τρεμόπουλος είναι ένας πολιτικός φελλός και το μόνο που τον νοιάζει είναι τα οφίτσια, για αυτό πήρε "μεταγραφή" στον ΣΥΡΙΖΑ...

Επέτρεψε μου να έχω αρκετές ενστάσεις γαι τη πολιτική σκέψη του Βαλαωρίτη, το γράφω ευγενικά, μιας και υπέγραψε την οδρυτική διακήρυξη του Δ.Ρ.Ο.: http://www.dro.org.gr/%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F-%CE%A4%CE%A5%CE%A0%CE%9F%CE%A5-%CE%99%CE%94%CE%A1%CE%A5%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97-%CE%94%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%97%CE%A1%CE%A5%CE%9E%CE%97-%CE%94%CE%99%CE%9A%CE%A4/ το οποίο αποτελείται από μερικά μέλη των Οικολόγων Πράσινων και είναι εθνικιστικό και υποστηρίζει τον Γκρίλο :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σχεδόν 9 χρόνια μετά... Οι οπαδοί των ομάδων της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να φωνάζουν έτσι γαμα... η Βουλγαρία και είναι αυτονόητο μιας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ είναι ο Μακεδόνας από τη Ρωσία Σαββίδης :P Αλλά η συγκυρία είναι ιδανική για να λυθεί μιας και ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι μετριοπαθής, δυστηχώς οι επαγγελματίες Μακεδονομάχοι ζουν και βασιλεύουν και διοργανώνουν συλλαλητήρια... Όσον αφορά τον Τρεμόπουλο πήρε μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, τυχαίο δεν νομίζω ή είναι δίκαιο που έγινε πράξη; :P

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς όχι μόνο έγινε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και Πρωθυπουργός και τα πήγε καλά παρόλο που είναι ο εφευρέτης του αντιμνημονίου.