Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

30 Αυγούστου 2009 – 1939

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2007 συπληρώθηκαν 70 χρόνια από την έναρξη του φονικότερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Όπως θα γνωρίζετε σε αυτόν τον πόλεμο πέθαναν περίπου 50 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας. Έξι εκατομμύρια από αυτούς πέθαναν στις χειρότερες συνθήκες που έχει εφεύρει η ανθρωπότητα: στους θάλαμους αερίων των Ναζί. Υπενθημίζω πως στους θάλαμους αερίων οι Ναζί εκτέλεσαν: Εβραίους, ομοφυλόφιλους, ΑΜΕΑ καθώς και Κομμουνιστές.

Μετά το τέλος του Πολέμου οι Δυτικές χώρες αποφάσισαν να μην ξαναγίνει τετοια φρίκη οπότε έκαναν την ακόλουθη, απαραίτητη, κάθαρση: Έβαλαν στο περιθώριο ανθρώπους ή ομάδες που υποστηρίζουν τις εμμετικές θεωρίες των Ναζί.

Δυστυχώς στις πρώην Κομμουνιστικές χώρες έφτιαξαν το ακόλουθο παραμύθι: πως χάρη στις θυσίες του Σοβιετικού λαού έχασαν οι Ναζί τον πόλεμο. Πράγματι οι Σοβιετικοί βοήθησαν τα μάλα στην ήττα των Ναζί αλλά οι Κομμουνιστες “ξέχασαν” τη συμφωνία Μολότωφ – Ρίνεντροπ. Για αυτό το γεγονός έχω γράψει σχετικό ποστ (23 Αυγούστου).

Δυστυχώς η επιλεκτική μνήμη είναι ένα αρνητικό χαρακτηριστικό όλων των ανθρώπων.

Σχετικοί σύνδεσμοι από το ίντερνετ:
World War II
WORLD WAR II | The Outbreak of War
Poland remembers World War start
Watching the start of World War II
Dame Vera Lynn re-enters charts
Η ιστορία του Sir Nicholas:Czech evacuees thank their saviour, ο οποίος έσωσε πολλά παιδιά από την Τσεχοσλοβακία.

Μία ιστορία του Rochus Misch ο οποίος διετέλεσε μπρόβο, κούριερ και τηλεφωνητής για τον Χίτλερ: I was in Hitler's bunker of death.

19 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το χθεσινό Κ της Καθημερινής είχε ένα ρεπορτάζ για ένα από τα πολλά παιδιά των "απαγορευμένω" παθών. Δηλαδή ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιώτες και σε γυναίκες από τις χώρες που βρισκόνταν υπό κατοχή.

Laplace είπε...

καλημερα κ καλη εβδομαδα φιλε Ιωαννη
ΠΑΛΙ συμφωνω απολυτα μαζι σου...
καλο θα ειναι οι λατρεις της κομμουνιστικης ιδεολογιας να τα λενε ολα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Σου επιστρέφω τις ευχές αλλά έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουμε το Joker παρα να παραδεχτούν οι Κομμουνιστές τα αίσχη του κόμματος-θρησκειας τους.

kopria είπε...

Μην ξεχνάς ότι μέχρι να γίνει επιθετικός προς όλους ο Χίτλερ οι Δυτικοί (κυρίως οι Άγγλοι) τον έβλεπαν ως ανάχωμα προς τον κομμουνισμό.
Ο Β'ΠΠ και η διπλωματία πριν ξεκινήσει δεν μπορεί να προσέγγίζεται έτσι απλά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ξέρω πόσο απλοϊκό είναι το κείμενο μου αλλά αναφέρεται μόνο σε ένα ιστορικό γεγονός.

Σίγουρα οι Δυτικοί έβλεπαν τους Ναζί σαν ανάχωμα προς την ΕΣΣΔ.

kariatida62 είπε...

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ: ΜΟΛΟΤΩΦ-ΡΙΝΕΝΤΡΟΠ ΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΗΤΑΝ ΑΓΝΩΣΤΗ.
ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟ ΟΤΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΙΜΗ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ! ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ"ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΣΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΩ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ,ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΑΣ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@kariatida62
Πρώτα από όλα καλώς ήρθες στο μπλογκ μου.

Συμφωνώ και με εσένα και με τον Polykarpos ότι η διπλωματία είναι δύσκολα προσεγγίσημη.

Όπως έγραψα και στο μπλογκ σου θα δω τις ταινίες όταν πάω σπίτι μου.

Global Greek είπε...

Καλησπέρα Ιωάννη, εγώ δεν θα σχολιάσω περι Κομμουνισμού αλλά να προσθέσω μόνο οτι 70 χρόνια δεν είναι πολλά κι όμως ξεχάστηκαν τα γεγονότα από πολλούς, κυρίως πολιτικούς

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Καλημέρα και καλώς ήρθες. Αν τα 70 χρόνια είναι πολλά ή όχι είναι σχετικό, σίγουρα όμως διαφωνώ σε αυτό που λες "ξεχάστηκαν τα γεγονότα από πολλούς, κυρίως πολιτικούς". Δεν με νοιάζει τι ξεχνάνε ή τι θυμούνται οι πολιτικοί μιας και τους ψηφίζουμε εμείς οι πολίτες άρα εμείς θα πρέπει να θυμομαστε. Το κάνουμε;

jf είπε...

Μένω στο σχόλιό σου περί της επιλεκτικής μνήμης...

Καλό Φθινόπωρο νάχουμε!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Επίσης.

ManBlogg είπε...

Μόλις πριν από μερικές βδομάδες ξανα-έβλεπα το έργο Schindler's List. Δεν ξέρω αλλά οι περισσότεροι Ευρωπαίοι νομίζω επιλέγουμε; να μη συνειδητοποιούμε το μέγεθος της σφαγής, και εγκληματικότητας που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στα σπλάχνα της Ηπείρου δίπλα ακριβώς από την πόρτα μας. Τέτοια δεν έχει γνωρίσει η υφήλιος ποτέ.
Είμαι σχεδόν 100% σίγουρος ότι η Γερμανία γλίτωσε την πυρηνική (ές) βόμβες από τους Αμερικανούς μόνο και μόνο επειδή ήταν στην Ευρώπη κυρίως (πολλοί δεσμοί καταγωγής των δύο πληθυσμών) και δευτερευόντως ίσως επειδή πέσαν λίγο πριν ολοκληρωθεί το εγχείρημα. Είναι πάρα πολύ τυχεροί γενικώς οι Γερμανοί.
Μου κάνει εντύπωση πόσοι πολλοί αναγνώστες σου δεν είχαν υπόψιν τους τη συμφωνία Χίτλερ Στάλιν για μη επέμβαση. Δεν είναι όπως βλέπεις κάτι συμβατό με την "αριστερο-προοδευτική" κουλτούρα μας και δεν προλαβαίνουμε να τη μάθουμε ούτε σχολείο αλλά και ούτε αλλού. Ευτυχώς, είμαστε στην εποχή του ίντερνετ πλέον.
Επίσης το θεωρώ προβληματικό να μιλάς για το οργανωμένο σχέδιο μαζικής εξόντωσης που είχαν στήσει με κάθε λεπτομέρεια οι Ναζί εναντίων συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων μόνο και μόνο γιατί τις θεωρούσαν υποδεέστερες (να βάλουμε και τους Ρομά στη λίστα), και να συγχέεται αυτό με την διπλωματία των δυτικών με τους Ναζί πριν τον πόλεμο όπως μερικοί αναγνώστες υποστηρίζουν παραπάνω. Σε τέτοια κλίμακα, αριθμητικά και διάρκειας, και με τέτοια οργάνωση, μεθοδικότητα και σχέδιο δύσκολα βρίσκει κανείς αντίστοιχα παραδείγματα εξολόθρευσης σε όλη τη γνωστή ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα σπορτέξ είπε...

Δεν εχω αφησει σχολιο ποτε σε αναρτηση σας ενω ολο το μπλογκ εχει μεγαλο ενδιαφερον. Ευχαριστω κι εγω για τα στοιχεια που μας δινεται και διαβαζουμε σε καθε επισκεψη μας.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ManBlogg
Φίλε μου όπως πάντα έχεις δίκαιο.
Ήταν μεγάλο σφάλμα μου που δεν έβαλα τους Ρομά στη λίστα με τους μη-"καθαρούς" Άριους. Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι 54 χρόνια μετά πέφτουν θύματα διακρήσεων όχι μόνο στις πρώην Κομμουνιστικές χώρες ή στις μεσογειακές αλλά και στις ΔυτικοΕυρωπαϊκές.

Το έργο Schindler's List δεν το έχω δει θα το κατεβάσω να το δω.

Δεν νομίζω πως οι Ευρωπαίοι επιλέγουμε να ξεχάσουμε αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια, δυστυχώς με τα χρόνια οι άνθρωποι ξεχνάμε. Η σφαγή ήταν πράγματι στη καρδιά της ηπείρου μας.

"εποχή του ίντερνετ " στο οποίο η χώρα μας υστερεί. Διάβασε τι τράβηξα από τον ΟΤΕ σε ένα προηγούμενο ποστ μου.

Δεν είχα σκεφτεί ποτέ μου τη πιθανότητα του ατομική βομβαρδισμού της Γερμανίας. Με αν δεν χτίζεται η ιστορία οπότε λέω να σταματήσουμε εκεί.

Προσωπικά δεν εκπλήσωμαι καθόλου που πάρα πολλοί Έλληνες αγνοούσαν αυτή τη συνθήκη όπως και είμαι σίγουροι πως πολλοί Έλληνες θα αγνοούν ότι η ΕΣΣΔ κατέλαβε το Αφγανιστάν πριν από 30 χρόνια. Τον λόγο τον έδωσες εσύ.

Συμφωνώ με τον επίλογο σου μόνο που θα σημειώσω πως το έγκλημα των Ναζί είναι μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας τους λόγους τους αναφέρεις.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ΤΡΕΧΑΛΑΚΗΣ
Δεν πειράζει που δεν είχες αφήσει σχόλιο αλλά σε παρακαλώ να μου γράφεις στον ενικό. Στην "πραγματική" ζωή μιλάω σε άγνωστους στον πλυθηντικό αλλά στα μπλογκς μας βλέπω όλους φίλους.

KitsosMitsos είπε...

Λίγα αφιερώματα στην Ελλάδα γι αυτή την σημαντική ημερομηνία.
Στο εξωτερικό είχανε μεγάλους εορτασμούς. Καλό είναι να μην ξεχνάμε, γενικότερα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε παράδοση στη "λύθη"...

Μετεωρίτης είπε...

Καλημέρα,
..να υποθέσω ότι ετοιμάζεις post για τις εκλογές;!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ναι αλλά για το κομματικό μπλογκ: Οικολόγοι Πράσινοι Βόρειας Αττικής.