Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Σήκω Φύγε!

Ή αλλιώς: Qu' ils rentrent chez eux!
Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε πως μεγάλωσα στις Βρυξέλλες. Εκεί για διάφορους λόγους έβλεπα Γαλλικές ειδήσεις οι οποίες σπάνια έδειχναν τον ελεεινό Jean Marie LePen τον πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Front National.
Ένα από τα κλασσικά συνθήματα του ήταν το Qu' ils rentrent chez eux! (να γυρίσουν σπίτι τους), το οποίο το προορίζει προς τους μετανάστες.

Το 1998 ήρθα να ζήσω στην Ελλάδα και όπως είναι προφανές με ενοχλούσαν (και ακόμα με ενοχλούν) πολλά πράγματα. Η έλλειψη ΠΕΖΟδρομίων, τα κορναρίσματα, η αγένεια, ο ρατσισμός και πολλά άλλα. Όταν τολμούσα και το έλεγα σε γηγενείς άκουγα όλη την ώρα: Ανθέλληνα: Σήκω Φύγε!

Οι ανθέλληνες δεν είμαστε πολλοί αλλά οι κατηγορίες είναι στερεότυπες.

Είχα αρχίσει να συνιθήζω αλλά πρόσφατα ξανα-άκουσα αυτή την κατηγορία επό έναν άνθρωπο που αγαπάω και εκτιμάω πάρα πολύ.

Τραγικό; Σίγουρα αλλά δεν πρόκειτε να γίνω ποτέ Ομωφοβικός, αντιΤούρκος, αντιΑλβανός, μακεδονομάχος, Ελληναράς και πολλά άλλα!

29 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πριν από λίγο καιρό μιλούσα με μία φίλη η οποιά είναι παντρεμένη με Βρετανό. Της είπα ότι οι προτάσεις του στυλ: "μην κάνεις Γυφτιές" είναι ρατσιστικές αλλά δεν συμφώνησε, αντιθέτως συμφώνησε μαζί μου ο Βρετανός άνδρας της.

Διαφορά νοοτροπίας.

kopria είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
kopria είπε...

απάνω μου έχω πάντοτε στη ζώνη μου σφιγμένο,
ένα μικρό αφρικάνικό ατσάλινο μαχαίρι,
όπως αυτά που συνηθούν και παίζουν οι ... έγχρωμοι λολ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Παραδόξως (;) οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές με τους έγχρωμους.

Odysseas είπε...

Μα δεν είμαστε εμείς ρατσιστές, αυτοί είναι Αλβανοί/μαύροι/εβραίοι κλπ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

:)

Γελάω αλλά είμαστε ΤΡΑΓΙΚΟΙ!

dyosmaraki είπε...

Εντάξει μπορεί να μην έχουμε ΠΕΖΟδρόμια μα έχουμε ΤΡΟΧΟδρόμια (παγκόσμια πρωτοτυπία)!!!

Κοίτα το παράξενο με μας είναι πως είμαστε πολύ ευπροσάρμοστοι. Για παράδειγμα οι ίδιοι που είναι τόσο αγενείς, ρατσιστές κλπ μπορεί να είναι και τόσο "πολιτισμένοι" όπως ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όταν έτριβα τα μάτια μου!!!!

Πιστεύω πως μπορεί κανείς να είναι λίγο από όλα. Το σημαντικό για μένα είναι να γνωρίζει ΓΙΑΤΙ είναι το ένα και δεν είναι το άλλο.

Καλό απόγευμα εύχομαι

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΕΓΩ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ "ΛΕΥΚΩΝ ΚΟΛΛΑΡΩΝ" ΟΛΟ ΑΒΡΟΦΡΟΣΥΝΗ ΚΛΠ..
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΜΕΤΑ Η ΖΩΗ ΤΑ ΕΦΕΡΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΑΠΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗ, ΜΕΧΡΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΕ ΚΤΕΛ.
ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΘΕΜΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ...

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Φίλε, πολύ πριν δούμε σε ελληνικούς τοίχους γραμμένο το σύνθημα "έξω οι ξένοι", βλέπαμε συνθήματα όπως "έξω οι βλάχοι απ' την Αθήνα"!
Τότε το "πρόβλημα" ήταν οι εσωτερικοί μετανάστες, τώρα οι ξένοι...
Οι δυο όψεις του ίδιου βονίσματος.

Σοφία είπε...

Το έχεις ξαναγράψει αυτό το ποστ μήπως; Γιατί μου φαίνεται ότι το ξέρω;

Disposition21 είπε...

"ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΔΙΑΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΘΕΜΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΣ..."

Σωστά τα λέει ο ΚΚ.

Τους σπουδαίους λαούς τους δίνουν τα ανακατωμένα κι όχι τα καθαρά αίματα. Το καθαρό αίμα δίνει μονο καθαρόαιμα ζώα. Είναι ηλίθιο όμως να αντιμετωπίζει κανείς τους ανθρώπους σαν άλογα κούρσας. Άλλωστε δεν τρέχουμε στο στίβο, τρέχουμε στο "στίβο του πολιτισμού". Και δεν τρέχουμε ντοπαρισμένοι με ανόητα προγονικά ιδεολογήματα, τρέχουμε όσο μας το επιτρέπει η τρέχουσα πολιτιστική μας ανάπτυξη ή υπανάπτυξη.

(Από το βιβλίο "Λαοί της Ευρώπης")

Dimitris είπε...

Μπορείς τέτοιες προτάσεις να είναι ρατσιστικές αλλά περιγράφουν πολύ συχνά μία κατάσταση καλύτερα απο οποιαδήποτε άλλη έκφραση. Το "καπνίζει σαν αράπης" δεν νομίζω ότι έχει κάποιο ρατσιστικό στοιχείο, απλά είναι συνδεδεμένη με τη ποσότητα καπνού που καταναλώνει κάποιος και την πίσσα που προέρχετα απο αυτόν.
Επίσης το "τσιγκούνης σαν Σκωτσέζος", ¨Εβραίος στη δουλειά του" ,η αντιμετώπιση των Βέλγων απο τους Γάλλους ή πολύ πιθανόν σε μερικά χρόνια το Μακεδόνας για εμάς και το FYROM, δεν νομίζω ότι είναι ρατσιστικά σχόλια.
Μεγαλύτερο ρατσισμό θεωρώ την απαξίωση θερινών προορισμών όπως το Φαληράκι, τον Λαγανά, τα Μάλια ή τον Κάβο στην Κέρκυρα επειδή "ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ ΑΓΓΛΟΙ¨παρά την χρήση τέτοιων εκφράσεων.
Πολλές εκφράσεις είναι απλά σχήμα λόγου. Το ότι όλοι Ελληνες φωνάζουν τους άλλους μισους "ρε μα....α" δεν σημαίνει ότι 11 εκ. κόσμος έχει πήξει στη μ......

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@dyosmaraki
Μπορεί να ακουστώ ρατσιστής αλλά στους Ολυμπιακούς ο μέσος Έλληνας ήταν ευγενικός κλπ επειδή μας έβλεπε όλη η ανθρωπότητα, γιατί αν κρίνω από τα αδέσποτα (μόνο από αυτά που είχα στο δρόμο μου): πριν του Ολυμπιακούς εξαφανίστηκαν και πλέον "έχουμε" περισσότερα...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙ
Πιθανόν, αλλά και πάλι τον κατακρίνω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ασκαρδαμυκτί
Ναι και μιας και αναφέρθηκες στους βλάχους σε πρωτρέπω να διαβάσεις αυτό το ποστ μου: Που πας ρε Καραμήτρο;.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Σοφία
Ίσως στο παλιό μου μπλογκ αλλά μπορεί να το έχεις διαβάσει και αλλού.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Disposition21 είπε...
Και εσύ τα λες πολύ σωστά :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dimitris
Και να και όχι. Εκεί που διαφωνώ κάργα μαζί σου είναι Μεγαλύτερο ρατσισμό θεωρώ την απαξίωση θερινών προορισμών όπως το Φαληράκι, τον Λαγανά, τα Μάλια ή τον Κάβο στην Κέρκυρα.

Συγνώμη αλλά οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό σε εκείνες τις περιοχές "καλούν" τους Βρετανούς να πάνε και να κάνουν bridge drink. Αν οι Έλληνες θέλαμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό τότε ίσως τον είχαμε.

αθεόφοβος είπε...

... σπάνια έδειχναν τον ελεινό Jean Marie LePen...

Γιατί ο LePen δεν είχε την ικανότητα του δικού μας, γνήσιου καιροσκόπου, Καρατζαφύρερ να έχει κάθε φορά και μια διαφορετική άποψη για τα πράγματα για να ικανοποιεί όλα τα γούστα.

dyosmaraki είπε...

"...οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό σε εκείνες τις περιοχές "καλούν" τους Βρετανούς να πάνε και να κάνουν bridge drink. Αν οι Έλληνες θέλαμε να έχουμε ποιοτικό τουρισμό τότε ίσως τον είχαμε"

Θα ξεφύγω λίγο από το θέμα μα ήθελα να καταθέσω πως ανάμεσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον τουρισμό σε περιοχές όπως το Φαληράκι (για το οποίο γνωρίζω καταστάσεις) υπάρχουν επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στοχεύοντας ακριβώς στον ποιοτικό τουρισμό (επειδή αγαπούν τον τόπο τους και επιθυμούν να τον αναβαθμίσουν και να απαλλαγούν από το "κακό" όνομα.

Δεν είναι όμως εύκολο γιατί όταν μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων του "εύκολου κέρδους" στηρίζεται από τους τοπικούς παράγοντες παρά τις υπάρχουσες καταγγελίες τότε ο επιχειρηματίας που στοχεύει στον ποιοτικό τουρισμό έχει πρόβλημα και ο ίδιος.
Για παράδειγμα γνωρίζω ξενοδόχο της περιοχής του Φαληρακίου που καταχρεώθηκε με δάνεια για να αναβαθμίσει το ξενοδοχείο του και να το κάνει 5άστερο. Συγκέντρωσε πράγματι ποιοτικό τουρισμό, μα οι θαμώνες του ξενοδοχείου για να μπουν και να βγουν στο/από το ξενοδοχείο έπρεπε να διασχίσουν τη περιοχή που γίνονταν τα έκτροπα και όχι μόνο εκφράσανε τα παράπονά τους αλλά ζήτησαν επιστροφή των χρημάτων τους όχι γιατί το ξενοδοχείο δεν είχε κατάλληλες υποδομές μα γιατί κινδύνευαν να κυκλοφορούν στην περιοχή μετά από κάποια ώρα λόγω των μεθυσμένων τουριστών.

Επειτα ήρθε και εκείνο το συμβάν με τον θάνατο του Αγγλου τουρίστα σε κάποιο μπαρ και το Φαληράκι πέθανε επιχειρηματικά για κάμποσα χρόνια (ακόμη και σήμερα δεν είναι αγαπημένος προορισμός του ποιοτικού προορισμού).

Οι άνθρωποι του κέρδους που ήταν οι κύριοι υπεύθυνοι, επιβιώνουν ακόμη σε αντίθεση με τις ποιοτικές επιχειρήσεις οι οποίες φυτοζωούν!!!

Δεν είναι επομένως θέμα του αν θέλει κανείς ή δεν θέλει αλλά θέμα της επίσημης πολιτείας να επιβάλλει την τάξη και να τηρήσει τους νόμους

Γιατί κυκλοφορούν ποτά "μπόμπες" σε εκείνες τις περιοχές που ωθούν τα άτομα στον εκχυδαϊσμό και στην κτηνωδία???
Γιατί αν και γίνονται για τα μάτια του κόσμου έλεγχοι δεν συλλαμβάνεται κανείς και γιατί ακόμη και μαγαζιά δίχως άδειες εξακολουθούν και λειτουργούν!!!
Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θα έλεγα λοιπόν πως μπορεί καμιά φορά να δημιουργούνται κάποια στερεότυπα (δεν θα το αποκαλούσα ρατσισμό) τα οποία όμως επηρεάζουν τη ζωή και των υπολοίπων πολιτών ακόμη και αν δεν ευθύνονται για αυτό.

Μετεωρίτης είπε...

Πώς να μην είμαστε έτσι ρατσιστές, ή, μάλλον, για να είμαι ακριβής, πώς να μην είμαστε ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ όταν από το σχολείο μας ανατρέφουν έτσι;
Μία χούφτα Έλληνες που πολέμησαν σαν λιοντάρια..!
Ένας Μεγαλέξανδρος που "περπάτησε" κανονικά και κατάκτησε τον κόσμο όλο..!
Ένας Ιησούς Χριστός, ο οποίος, φυσικά, είναι λευκός...!
Η ανδρεία μας, ο πολιτισμός μας...

Για τα αίσχη μας τίποτα!

Όταν η Γερμανία επέβαλλε πρόστιμο για τα σκουπίδια (πετούσες το τσιγάρο σου έξω από το αυτοκίνητο και έτρωγες κλήηση!), εδώ είχαμε σποτ του τύπου "όχι σκουπίδια στις ακτές"... κατάλαβες...

Αρνούμαι να είμαι Ελληνάρα έτσι όπως το εννοούν αυτοί. Κάποτε νομίζαμε πως άμα φοράς φουστανέλα έχεις και τεράστια αρχ*****. Στην πορεία, ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν και κιλτ!!!!!

giant13 είπε...

Πιστεύω πως "κοινωνικά" είμαστε ακόμη αρκετά πίσω απ τους υπόλοιπους ευρωπαίους.
Οι περισσότεροι, ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικές έννοιες μέσα μας.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Gia kapoio logo den mporw na grapsw sta Ellhnika.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@αθεόφοβος
Poly fovamai pws kai o afthedikos LePen einai eksiou ikanos me ton "diko" mas...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@dyosmaraki
Sigoura yparxoun kai swstoi epaggelmaties kai fysika aytoi einai poy xanoun. Tragiko.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Μετεωρίτης
Den ta paw kala me ta ethika stereotypa. Opws egrapse kai stn arxh gia kapoio logo den exw Ellhnika kai eimai ptwma Tha prospatswna sou apadhsw me perissoterew leptomeries ayrio.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@giant13
Opws egrapsa kai ston Μετεωρίτης, anoikses megalo thema kai diafwnw en merh tha epaktathw ayrio.

Λi είπε...

Αχ καλά που τα είπες!

Γ-ελλάδα...

Αντί για βήματα μπροστά...
...ΑΛΜΑΤΑ πίσω!!!

Καλώς σε βρήκα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@tiger_lilious
Ναι καλά τα λέω αλλά είναι τραγικό :(