Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Etre pédé comme un Grec

Δηλαδή να είσαι Πούστης σαν Έλληνας και αυτό είναι ένα Εθνικό στερεότυπο που υπάρχει στις Γαλλόφωνες χώρες. Γνωρίζω πολύ καλά πως είναι σχετικά ηλίθιο να ασχολούμαι όλη την ώρα με τέτοιες χαζομάρες αλλά το ΣΚ έγινε ένα περιστατικό που με ενόχλησε. Είχα πάει σε ένα μοδάτο club και ήμουνα πρώτος από την παρέα. Οι πορτιέρηδες με ρωτήσαν πως με λένε και απάντησα: Καραμήτρο. Εκείνοι αρχίσανε τις πλάκες του κώλου για το επίθετο μου και τους είπα πως είναι ρατσιστικό κάτι που φυσικά δεν το παραδέχτηκαν. Σε κάποια φάση άρχισα να τους εξηγώ περί εθνικών στερεότυπων και εθνικούς μύθους οπότε ανάφερα αυτή την πρόταση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε τους έθιξα τον ανδρισμό τους και αρχίσανε τον πλειστηριασμό “ανδρισμού”: Φέρε μου 5-6 ντουζίνες Γάλλους να τους δείξω τι θα πει άνδρας και άλλα παρόμοια.

Ευτυχώς ήρθε η παρέα μου και έφυγα.

23 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα γράψει ένα σχετικό ποστ: Που πας ρε Καραμήτρο;

Odysseas είπε...

Όντως είναι ενοχλητικοί αυτοί οι τύποι, αλλά η αλήθεια είναι πως πιο εύκολο θα ήταν να τα εξηγήσεις όλα αυτά στον τοίχο του σπιτιού σου, παρά σε αυτούς! :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκαιο και δύο από τα πολλά ποστς που θέλω να γράψω είναι για τους Παπαρολόγους και για το "ρητό": Ο Σοφός Ελληνικός λαός.

Laplace είπε...

καλημερα κ καλη εβδομαδα Γιαννη
τα εγραψε ολα ο Οδυσσέας
τζαμπα σαλιο ειναι οι συνομιλιες με τετοια τυπακια

jf είπε...

Παίξ'το και λίγο je m'en fous... μη δίνεις αξία σ'όλους, δεν το αξίζουν!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν μπορώ, το ξέρω ότι η ανθρώπινη βλακεία είναι πολύ συχνά ανίκητη αλλά δεν κρατιέμαι.

Φυσικά δεν είμαι βλάκας να τσαμπουκαλευτώ με μπράβους αλλά ευτυχώς υπάρχουν και τα μπλογκς :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Laplace
Συμφωνώ.

Saq είπε...

Καλά, κάθησες να εξηγήσεις σε μια μάζα άχρηστων κιλών θεωρίες περί ρατσισμού και εθνικών στερεοτύπων, χαρά στο κουράγιο σου!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είπαμε να έχει και η ηλιθιότητα ένα όριο παρόλου που δεν πολύ κάθησα μιας και ήρθε η παρέα μου.

Xenia είπε...

τι περιμενεις οταν ο αλλος ειναι καμμενος;;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Αν ήταν ο μόνος...

Skouliki είπε...

α καλα !!!
κομπεξικοι ειναι ρε συ
τι περιμενεις ευγενεια ???

και δεν εχω καταλαβει αυτηντην μαγκια ποιος και που την βρηκαν και νομιζουν οτι ειναι οι γαμαω
αντε μωρε με τα κουφαρια !

ManBlogg είπε...

Μα είναι γνωστό το στερεότυπο και ο συνειρμός στην ομοφυλοφιλία σχετικά με την κουλτούρα της κλασσικής Ελλάδας και από κει φαντάζομαι απορρέει και το Γαλλικό στερεότυπο; Και στον Αγγλόφωνο κόσμο υπάρχει αυτή η αντίληψη πάντως.. Να υποθέσω ότι οι συγκεκριμένοι πορτιέρηδες ήταν ελαφρώς ανιστόρητοι και παράλληλα ρατσιστές και ομοφοβικοί;- Έχει πλάκα... !

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Skouliki
Προφανώς και είναι κομπλεξικοί αλλά δεν αντέχω την βλακεία τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ManBlogg
Προφανώς και το όνομα μας βγέ λόγο των Αρχαίων Ελλήνων. Η υπόεθση σου κατά πάσα πιθανότητα είναι σωστή αλλά δεν έχει πλάκα μιας και όπως γνωρίζες στην Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πορτιέρηδες που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά :(

Unknown είπε...

Όπως προείπαν πολλοί πριν από εμένα, είναι μάταιο να προσπαθείς να εξηγήσεις κάποια πράγματα σε μερικά άτομα.
Όταν ο μέσος Έλληνας είναι, εκτός από απαίδευτος, είρωνας και υπερβολικά αυτάρεσκος πώς θα κατανοήσει τι είναι το στερεότυπο και πόση βλάβη προκαλεί στις σχέσεις των ανθρώπων...

(και όπως είπε και ο Αλβέρτος: "Δυο πράγματα δεν έχουν όριο. Το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία! -Και για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος.")

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το ρητό του Αλβέρτου είναι από τα αγαπημένα μου :)

Gee Pontius είπε...

Διαβάζοντς τα σχόλια περί Καραμήτρου να πω ότι το γύφτος είναι παραφθορά του Αιγύπτιος όπως και στα αγγλικά το gipsy του Egyptian. Γενικά όλοι οι Αραβικοί λαοί δεν έχουν σε υπόληψη τους Αιγύπτιους.
Τέτοιοι ρατσισμοί υπάρχουν στην κουλτούρα κάθε λαού, στην Γαλία και την Ιταλία υπάρχει μια περιφρόνηση για τους Νότιους, στην Ιταλία μάλιστα τους αποκαλούν Μαροκίνους και η φασιστική Λίγκα του Βορά ήθελε να φτιάξουν άλλο κρατος !
Στα τούρκικα η Πολωνία λέγεται Λεχιστάν δηλαδή χώρα των κλεφτών κ.λ.π.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Κοίτα όλα αυτά είναι ΕΘνικά στερεότυπα κα προφανώς είναι μπούρδες.

Για τον ορισμό της λέξης Γύφτος έχω ακούσει πολλές εκδοχές αλλά δυστυχώς οι γύφτοι, ή μάλλον roma όπως είναι η πολιτικά ορθή έκφραση είναι θύματα ρατσισμού εδώ και πολλούς αιώνες. Θα ήθελα να πίστευα ότι η ανθρωπότητα θα έβαζε μυαλό μετά το Ολοκαύτωμα, μιας και οι Ρομά ήταν από τα "αγαπημένα" θύματα των Ναζί αλλά δυστυχώς πολλές χώρες ή μάλλον έθνη-λαοί δεν έμαθαν τίποτα από τα 50 μύρια νεκρούς της μεγαλύτερης βλακείας της ανθρωπότητας :(

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλά στερεότυπα για λόγου μας. Απ' το "ωραίος" ή "γεναίος" ως Έλλην, μέχρι το (επιτυχέστερο) "μαλάκας ως Έλλην"!
Οι συγκεκριμένοι ανήκουν ασυζητητί στην τελευταία κατηγορία...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το τελευταίο μπορεί και να μην είναι στερεότυπο. Μαλάκες με την κανονική έννοια της λέξης είμαστε όλοι οι άνδρες και με την δεύτερη πάρα πολλοί...

KitsosMitsos είπε...

Και όμως στο εξωτερικό έτσι μας έχουνε. Ας μη μας κάνει εντύπωση. Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση.
Αν ήταν το μόνο...