Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Vogliamo anche noi uno Zapatero

Το Σάββατο 12 Μαϊου 2007 στη Ρώμη έγινε μία τεράστια διαδήλωση υπέρ της «παραδοσιακής» οικογένειας ή αλλιώς ενάντια στην πρόθεση της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Ιταλίας να αναγνωρίσει τις σχέσεις, αλλά όχι το γάμο, ανάμεσα σε μη παντρεμένα ζευγάρια καθώς και στους ομοφυλόφιλους. Η συγκέντρωση είχε τεράστια επιτυχία και μπορεί να συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Σχετικό άρθρο από το BBC: 'Pro-family' groups rally in Rome.

Την ίδια ώρα και στην ίδια πόλη έγινε και μία αντί-διαδήλωση η οποία ήταν πολύ μικρότερη. Καθώς κοιτούσα τις εικόνες στη τηλεόραση μου τράβηξε την προσοχή ένα πανό. Το πανό έγραφε «Vogliamo anche noi uno Zapatero», δηλαδή «Θέλουμε και εμείς ένα Ζαπατέρο».

Ο Ζαπατέρο είναι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας και κέρδισε τις εκλογές σχεδόν τυχαία για την ακρίβεια ο κύριος λόγος την νίκης του ήταν η γκάφα που έκανε ο τότε Συντηριτικός Πρωθυπουργός της Ισπανίας να κατηγορίσει την ΕΤΑ για την βομβιστική επίθεση που έπλειξε την χώρα. Στην συνέχεια αποδείχτηκε ότι οι τρομοκράτες ήταν Ισλαμιστές και όχι οι Βάσκοι. Μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις ήταν και η αναγνώριση από το κράτος των γάμων ανθρώπων του ίδιου φύλου. Όταν εκλέχτηκε η συγκεκριμένη νομοθεσία ήταν μία από τις πρώτες που ψήφισε η κυβέρνηση του.

Και στην Ιταλία και στην Ισπανία η Καθολική εκκλησία είναι πολύ ισχυρή όπως αντίστοιχα πολύ ισχυρή είναι η Ορθόδοξη εκκλησία στην Ελλάδα. Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να πάει κόντρα στην εκκλησία και να ψηφίσει ένα νόμο χωρίς να υπολογίσει την αντίδραση της. Στην Ιταλία η κυβέρνηση δεν είναι το ίδιο θαρραλέα, ο αντίστοιχος νόμος είναι πολύ ποιο «light» και δεν έχει ψηφιστεί ακόμα. Στην Ελλάδα ο κ Παπανδρέου (ομοϊδεάτης του κ. Ζαπατέρο) από τότε που έγινε πρόεδρος του κόμματος του ψάλλει το «πιστεύω» μπροστά στις κάμερες σε κάθε εκκλησιαστική εορτή. Ακόμα χειρότερα όταν έγινε Πρωθυπουργός ακολουθάει την πεπατειμένη, δηλαδή τρέχει πίσω από τα ράσα των παπάδων.

Ένα έχω να πω: anche i voglio uno Zapatero

Η αναγνώριση η μη των ομοφυλοφιλικών σχέσεων από το κράτος δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μιας δημοκρατίας (όχι πως δεν είναι σημαντικό), το σημαντικότερο είναι ποιος έχει την εξουσία, η κυβέρνηση ή η όποια θρησκεία.

Υ.Γ. Αυτό το ποστ το είχα γράψει πριν από 2 χρόνια και το ενημέρωσα όταν διάβασα σήμερα στην Καθημερινή ότι ο Αμβρόσιος όχι μόνο κατέκρινε την απόφαση της Κυβέρνησης η οποία λέει ότι τα κρατικά αυτοκίνητα, άρα και των Μητροπολιτών, πρέπει να είναι σχετικά μικρά αλλά και ότι είναι ενάντια στην κατάργηση της πρωινής προσευχής στα Ελληνικά σχολεία.

16 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μάλλον είναι νωρίς να κρίνουμε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά ο ΓΑΠ σαν δελφίνος είχε αφήσει πολύ καλές υποσχέσεις. Το σίγουρο είναι ότι όλα τα χαρτιά είναι υπέρ του, όχι μόνο δεν έχει αντιπολίτευση αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων τον υποστηρίζει. Θα είναι τραγικό αν δεν εκμεταλευτεί την ευκαιρία. Όχι μόνο γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι τραγική αλλά και γιατί είναι ο τρίτος Πρωθυπουργός που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα προς το καλύτερο. Ο πρώτος ήταν ο πατέρας του που έκανε μερικά καλά πράγματα αλλά το τέλος της θητείας του ήταν τραγικό, ο δεύτερος ήταν ο Κώστας Καραμανλής και όλοι γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας.

kariatida62 είπε...

Γιάννη καλημέρα!
Εγώ πρώτα περιμένω απο τον πρωθυπουργό να φορολογήσει την εκκλησιαστική περιουσία, όπως και τις τράπεζες...(αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά) για τις προσευχές στα σχολεία αδιαφορώ. Την προσευχή όποιος θέλει την κάνει όποιος δεν θέλει δεν προσεύχεται! Κανένα ζόρι δεν τραβάμε για τις προσευχές!
Τώρα ότι οι εκκλησίες τόσο η καθολική όσο και η ορθόδοξη πάντα είχαν ισχυρή δύναμη στο κράτος, είναι αλήθεια!
Οι καθολικοί μπορώ να πω ότι είναι ακόμα χειρότεροι και οι πιστοί περισσότερο φανατικοί!
Αν πεις οι υπόλοιποι ορθόδοξοι των άλλοτε, ανατολικου μπλοκ, χωρών (Ρώσοι, Σέρβοι)εκεί να δεις φανατίλα! Εμείς δεν είμαστε τίποτα μπροστά τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Για την φορολογία συμφωνώ απόλυτα.

Προφανώς και η προσευχή είναι κάτι προσωπικό, άλλωστε και στον στρατό όταν μας πήγαιναν εκκλησία εγώ κοιμόμουνα, αλλά δεν είναι δουλειά του κράτους και ειδικότερα του σχολείου να κάνει λειτουργίες οποιαδήποτε Θρησκείας.

Σε ποιες Καθολικές χώρες αναφέρεσαι; Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε αυτές της Λατινικής Αμερικής που είναι πολύ Συντηριτικές και της Δυτικής Ευρώπης όπου η Εκκλησία έχει μόνο πνευματικό ρόλο.

Το πρώην Ανατολικό μπλοκ ας μην το σχολιάσω αλλά προφανώς δεν είναι παραδείγματα για μίμηση.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Ο Γιώργος όχι μόνο δεν τρέχει "πίσω απ' τα ράσα" αλλά αντιθέτως είναι αποφασισμένος να έρθει σε ρήξη με την διοίκηση της Εκκλησίας αν χρειαστεί.
Μέσα σε 40 μέρες, όχι μόνο πίεσε την Εκκλησία στο θέμα των αυτοκινήτων, αλλά σχεδιάζει να της επιβάλει φόρο 3 τοις χιλίοις στην ακίνητη περιουσία, και να την υποχρεώσει να κάνει προσλήψεις προσωπικού μόνο μέσω ΑΣΕΠ!
Είδομεν...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ίσως αλλά είναι πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος οπότε αυτά είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που επιβάλλει η Θεωρία ενός Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Γιάννη, δεν ξέρω τι εντύπωση έχεις για τον σοσιαλισμό, όμως δεν ζούμε στην εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου!
Δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός η σύγκρουση με την Εκκλησία, ούτε, φυσικά, η εξόντωσή της.
Απλα, η εκπρόσωποι της Εκκλησία πρέπει να αντιληφθούν πως έχουν κι αυτοί υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας, και πως ο ρόλος τους είναι πνευματικός και όχι πολιτικός.

Μετά τον Χριστόδουλο, η ηγεσία της Εκκλησίας φαίνεται πιο διαλακτική!

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανοίξουν αδιέξοδα μέτωπα με την Εκκλησία, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να στείλουν κατευθείαν στην αγκαλιά της Δεξιάς μεγάλο αριθμό φτωχοφουκαριάρηδων λόγω της θρησκοληψίας τους...

Natassa είπε...

αν γράψω την γνώμη μου, θα είναι σαν να αντιγράφω την Καρυάτιδα62, συμφωνώ απόλυτα μαζί της και τσαντίζομαι ταμάλα που δεν βάζει χέρι στα περιουσιακά της εκκλησίας και των τραπεζών.
Αλλωστε αυτά έλεγε για να το ψηφίσει ο κόσμος, γιατι δεν τα κάνει.
Μέχρι ΠΟΤΕ θα πληρώνουν οι μικρομεσαίοι τα σπασμενα αυτής της χώρας?

NdN είπε...

Καλημέρα Γιάννη,

Ποτέ δεν έχω δει τον ΓΑΠ να τρέχει πίοσω από τα ράσα. Ισως να ήταν ο μοναδικός πολιτικός που δεν πήγε σε κανέναν Μητροπολίτη πριν από τις ομιλίες του σε κάθε νομό τόσο το 2004 (θα θυμάσαι φυσικά και τα φυλλάδια του Χριστόδουλου που κυκλοφόρησαν) ούτε το 2007 ούτε το 2009. Η μοναδική φορά που έκανε κάτι μπροστά στις κάμερες ήταν το 2004 (στην αντιπολιτευση) που κοινώνησε. Από εκεί και πέρα νομίζω το σχόλιο του Ασκαρ για τη φορολογία το ΕΤΑΚ τις προσλήψεις και τα αυτοκίνητα σε μόλις 40 μέρες δείχνει το τι θα ακολουθήσει.

Ειδωμεν...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω δεν υπάρχει θέμα εκμετάλλευσης της ευκαιρίας, απλά οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.Πρέπει τώρα να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές κι ας υπάρξει και πολιτικό κόστος.Τουλάχιστον θα τους ευγνωμονεί η ιστορία. Όλοι είδαμε τι ακολούθησε των εξαγγελιών περί του 3 τοις χιλίοις στο ΕΤΑΚ των ακινήτων της εκκλησίας και της φορολόγησης των εσόδων της από εμπορικές δρστηριότητες.Τα ράσα έσπευσαν στην Ιπποκράτους με πρώτο και καλύτερο τον Θεόκλητο (μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής τράπεζας).Προχτές ο Πειραιώς κατήγγειλε την γιόγκα ως έργο του σατανά...!!!!Η εκκλησία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ασκαρδαμυκτί
Δεν έχω σαν ιδεώδη τον Εμφύλιο Πόλεμο της Ισπανίας αν μη τι άλλο γιατί δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι Αριστεροί στον Ισπανικό Εμφύλιο κατέστρεψαν πολλές εκκλησίες και δολοφόνησαν παπάδες. Σε αυτό είμαι εναντίων. Όσο και αν με ενοχλεί μία Θρησκεία με αρχηγό κάποιον σαν τον Χριστόδουλο δεν πρόκειται ποτέ να εξασκήσω βία εναντίων της.

Προφανώς και τα μέλη της Εκκλησίας πρέπει να αντιληφθούν πως έχουν κι αυτοί υποχρεώσεις έναντι της κοινωνίας, και πως ο ρόλος τους είναι πνευματικός και όχι πολιτικός, όπως και ότι συγκριτικά με τον Χριστόδουλο ο Ιερώνυμος είναι φυσιολογικός. Παρόλο που δεν είναι δύσκολο θέλω να το σημειώσω.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Natassa
Η άποψη μου είναι και ας ακουστεί απλοϊκή ότι και οι μικρομεσαίοι αλλά και όλοι οι πολίτες πρέπει να αντιδράμε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@NdN
Συμφωνώ ότι η πρόταση "να τρέχει πίσω από τα ράσα." είναι υπερβολική αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΓΑΠ είναι αρχηγός Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης συμφωνώ ότι η μέχρι τώρα πορία του είναι θετική.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ezakmyworld είπε...
Η εκκλησία βρίσκεται εκτός πραγματικότητας...

Το ερώτημα είναι αν ήταν ποτέ εντός πραγματικότητας:P

stelpas είπε...

Ο καλυτερος τροπος να κανεις φιλελευθερες μταρυθμισεις στην κοινωνια, ειναι να πτυχαινεις θετικα αποτελεσματα σε κατι που απασχολει την πλειοψηφια των πολιτων. Την οικονομια....

Αν εκει τα πας καλα, τοτε περιοριζεις τις αντιδρασεις κατα πολυ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έτσι είναι.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το ποστ παραμένει επίκαιρο, δυστυχώς..., μόλις πέρασε ο 15αυγουστος και τα κανάλια έδειχναν συνέχεια τον ΓΑΠ να προσκυνάει εικόνες. Δεν ξέρω αν είναι ειρωνία ή ο ορισμός του κόμπλεξ αλλά μερικοί τον "κατηγορούν" ότι είναι αβάπτιστος και τον αποκαλούν, ειρωνικά, Jefry...

Αν αυτός είναι Σοσιαλιστής τότε η Ελλάδα δανείζει xρήματα σε όλη τη Δύση :P