Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Το εφάπαξ.

Το σημερινό κείμενο δεν είναι αφιερωμένο στην αποζημείωση που θα πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι όταν βγούμε στην σύνταξη αλλά στο φαινόμενο που παρατηρώ με τα συγκροτήματα κάποιας ηλικίας που έρχονται στην Ελλάδα για συναυλίες.

Πρέπει να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
Πρώτον ηλικιακά δεν ανήκω πλέον στους ανθρώπους που προορίζονται αυτά τα events, παρόλο που στις συναυλίες πηγαίνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας από εμένα, περί ορέξεως: κολοκυθόπιττα που θα έλεγε και η γιαγιά μου και προφανώς δεν μου πέφτει λόγος.
Δεύτερον, έτυχε και στην χώρα που μεγάλωσα, στο Βέλγιο, να γίνονται πολλές συναυλίες όταν είχα τη σωστή, με ή χωρίς εισαγωγικά, ηλικία, δηλαδή όταν σπούδαζα. Παρόλο που οι Έλληνες είναι περισσότερο ένθερμοι για τέτοια γεγονότα από τους Βέλγους, εκεί γίνονται περισσότερες συναυλίες μιας και βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έκανα τη στρατιωτική μου θητεία, το 1996 με 1997, και έλεγα στους άλλους στρατιώτες σε ποιες συναυλίες έχω πάει νόμιζαν ότι έκανα μόνστρα. Θέλω επίσης να σημειώσω ότι όσες συναυλίες έχω πάει γινόντουσαν είτε στις Βρυξέλλες είτε στη Φλάνδρα. Ένας άλλος παράγοντας που καθόριζε το γεγονός ότι τότε στο Βέλγιο γινόντουσαν περισσότερες συαυλίες από ότι στην Ελλάδα είναι οικονομικός μιας και τότε ο μέσος Έλληνας δεν μπορούσε να πληρώσει το εισιτήριο. Ευτυχώς η Ελλάδα από τότε έχει πλουτίσει και ο μέσος Έλληνας μπορεί και πληρώνει το εισιτήριο παρόλο που είναι ακριβότερο από ότι στη Δυτική Ευρώπη.
Τρίτον, το βρίσκω οξύμωρο να κάνουν συναυλίες συγκροτήματα τα μέλη των οποίων έχουν κάποια ηλικία και παίζουν νεανική μουσική: Deep Purple, Black Sabbath, Aerosmith, Scorpions. Τους Aerosmith είχα δει επειδή μου άρεσε το support τους, οι The Cult. Από τη λίστα πρέπει να εξαιρέσω τους Scorpions μιας και με αυτή τη τουρνέ κλείνουν τη καρίερα τους.

Κλείνω λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχω πάει σε 2 συναυλίες και το μετάνιωσα. Ο λόγος που πήγα ήταν ότι και 2 συγκροτήματα ήταν εφηβικό απωθημένο: στους Depeche Mode όπου η συναυλία έγινε στη Μαλακάσα και όταν τελείωσε η συναυλία περπατούσαμε 45 λεπτά ανάμεσα στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων και στους Beastie Boys η συναυλία των οποίων έγινε σε μία πρώην Ολυμπιακή εγκατάσταση. Η συναυλία ήταν μια χαρά όσπου ξαφνικά κάποιος λέει στα μέλη του συγκροτήματος κάτι και σταμάτανε να παίζουν. Κοιτάμε δεξιά και αριστερά και βλέπουμε σύννεφα καπνού. Οι γνωστοί-άγνωστοι είχαν κάνει ξανά το έργος τους. Το χειρότερο είναι ότι είχαν λεηλατήσει και το μέρος όπου έπρεπε να αφήσουμε τα αντικείμενα αξίας μας. Η αποθέωση ήταν στο τραγικό site indymedia στο οποίο κάποιος φωστήρας ανέβασε κείμενο και πανηγύριζε επειδή λέει είχαν απαλλοτριώσει το χώρο. Κλείνω με μία ρητορική ερώτηση: εγώ, ένας απλός άνθρωπος, και ο κάθε εγώ τι φταίμε που πληρώσαμε άδικα το εισιτήριο;

28 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ωρες-ώρες αντιφάσκω και για αυτό θέλω να πω ότι θέλω να δω τους: U2 αλλά αρνούμε να πληρώσω πάνω από 50 ευρώ.

Dormammu είπε...

Γιάννη, έχεις δίκιο για τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες γίνονται οι συναυλίες στν Ελλάδα. Τριτοκοσμικοί είμαστε και εκεί.

Astero είπε...

Εγώ πήγα να δω τους Depeche Mode στη συναυλία στη Μαλακάσα και όταν φεύγαμε περπατούσαμε 45 λεπτά ανάμεσα στις εξατμίσεις των αυτοκινήτων χωρίς να έχουμε δει συναυλία. Ήταν εκείνη που ακυρώθηκε, αν έχεις ακουστά... Σιχτίρ!

Όσο για ους U2 συμφωνώ κ επαυξάνω! Επίσης αρνούμαι να πληρώσω εισητήριο για συναυλία ένα χρόνο πριν, εκτός αν αναστηθεί ο Freddy Mercury.

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη συναυλία πάντως που έχω δει ανήκει σε 'παππούδες', Pink Floyd. Το θέαμα απίστευτο και η μουσική...χωρίς λόγια.

Dormammu είπε...

Όντως, οι Pink FloyD στο ΟΑΚΑ το 1987 ήταν απίστευτοι. Θυμάμαι μάλιστα, σαν κλασσικοί Βρετανοί, ξεκίνησαν ακριβώς στις 21:00.

Επίσης καλός, ήταν ο Roger Waters το 2006, παρά την απίστευτη ταλαιπωρία της Μαλακάσας. Αμφιβάλλω αν υπάρχει τέτοιος χώρος αλλού στον κόσμο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Συμφωνώ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Astero
Λες να γίνει το θαύμα; :P
Ο μόνος λόγος που θα το αγόραζα 1 χρόνο πριν είναι το κόστος μιας και αρνούμαι να πληρώνω τα εφάπαξ των λεφτάδων.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Οι Pink Floyd είναι Pink Floyd και δυστυχώς δεν τους έχω δει...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Dormammu
Για τους Pink Floyd απάντησα στη zoi20, όσον αφορά την Μαλακάσα, σίγουρα θα υπάρχουν χειρότερα μέρη αλλά όχι στον Πρώτο κόσμο...

Ανώνυμος είπε...

Dormammu

εγώ δεν τους είδα το '87(γιατί πήγαινα Δ' δημοτικού :) Στο Λονδίνο τους είδα πολύ αργότερα. Και αρχίσαν την προγραμματισμένη ώρα, δεν υπηρχε καθυστέρηση.

Unknown είπε...

Στη περσινή ακυρωμένη συναυλία των Depeche Mode πολλοί γνωστοί μου είχαν απογοητευτεί οικτρά... (Αλλά το να πας σε συναυλία των DM είναι μεγάλο ρίσκο! Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει τη φήμη ότι παλιότερα ο Dave Gahan επί ένα μήνα επιχειρούσε κάθε βράδυ να αυτοκτονήσει πριν βγει στη σκηνή.)

Όσο για τους U2, υπήρχαν και θέσεις με 35 ή 30€, στη Ζώνη Δ. (Εγώ ήμουν αρκετά έξυπνη για να πληρώσω 65€ για να στέκομαι όρθια τον Σεπτέμβρη!) Αλλά προτιμότερο είναι να περιμένετε το DVD της συναυλίας και να το δείτε από την άνεση του καναπέ σας, ειδικά αν τους έχετε ξαναδεί ζωντανά.

Το Terravibe στη Μαλακάσα είναι ένας γελοίος τόπος για συναυλίες. Προσπάθησαν να μιμηθούν συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης, έσκαψαν ένα λάκκο (κυριολεκτικά) με αποτέλεσμα όποτε βρέχει να πλημμυρίζει όλος ο χώρος! (Συνέβη πέρυσι στις 28/06/2009 κατά τη διάρκεια του Rockwave festival.)

david santos είπε...

I loved this posting and this space. Have a nice day.

δ.σ είπε...

@zoi20
τς,τς,τς.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@zoi20
Δεν ξέρω άρα δεν απαντώ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Léna
αν έχετε ακούσει τη φήμη ότι παλιότερα ο Dave Gahan επί ένα μήνα επιχειρούσε κάθε βράδυ να αυτοκτονήσει πριν βγει στη σκηνή
Δεν την είχα ακούσει αλλά τέτοιες φήμες ακούγονται για πολλούς μουσικούς.

Διαφωνω για το DVD μιας και στις συναυλίες νιώθεις αισθήσεις που δεν μπορείς να τις νιώσεις στον καναπέ σου.

Δεν γνώριζα τα τεχνικά προβλήματα του Terravibe αλλά δεν εκπλήσσομαι μιας και είναι πολύ πιθανόν οι ιδιοκτήτες να σκέφτονται το άμεσο και ευκολο κέρδος και μιας και δεν υπάρχει ανταγωνισμός οι πελάτες είμαστε χαμένοι...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@david santos
Που είχε χαθεί αυτός;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Το κείμενο τη Zoi20 είναι έξοχο αλλά έχει κλείσει τα σχόλια στο μπλογκ της..

δ.σ είπε...

Γιάννη, να σε ρωτήσω κάτι:
Μήπως η Ζωή είναι ερωτευμένη μαζύ σου;
Στο προηγούμενο πόστ η Ζωή σου έγραψε:

-- Α ήσουν γυμνασμένος και πας και κάθε μέρα γυμναστήριο...καλά το είχα υποψιαστεί ότι είσαι ωραίος. Γι αυτό σχολιάζω τόσο καιρό, χαχαχα.
-- Γιάννη εγώ είμαι καταδεχτικός και απλός άνθρωπος. Καλό six pack να υπάρχει και τα άλλα τα βρίσκουμε :)

( μήπως ήτανε πρόταση γάμου, ή εγώ είμαι ένας γεροξεκούτης;;)
Εγώ πάντως σου εύχομαι "ζωή νάχεις" και "@zoi20 νάχεις".. και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε..

χα,χα,χα :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δυστυχώς, δεν είναι....

Ανώνυμος είπε...

Αχ Δ.Σ. μου έλειψες και συ και το πόσο πειραχτήρι είσαι:)Άκου γερο-ξεκούτης:)

Βρε τι ειναι αυτά που λες και αμαυρώνεις την υπόληψη μου; Άντε να βρω γαμπρό μετά:)

δ.σ είπε...

@zoi20
Με κολακεύεις κορίτσι μου.. Ευχαριστώ..
Έχουμε 2½ χρόνια να τα πούμε λοιπόν..
Έλα πιό κοντά να σε χαϊδέψω στα μαλλιά, και να μού φιλήσεις το χέρι..
Έγινα παππούς..!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@δ.σ
Να σου ζήσουν τα εγγόνια σου :)

Ανώνυμος είπε...

Υποθέτω ότι εννοείς ότι απέκτησες εγγόνια, οπότε να σου ζήσουν!

Γιατί παππούς γενικά δεν είσαι:)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Ωχ! Φλερτ στο "μαγαζί" μου! Θα με κυνηγάει το Ηθών :P

Ανώνυμος είπε...

ξένο συγκρότημα δεν έχω δει ούτε έχω πάει στην μαλακάσα. όχι ότι δεν μου αρέσουν οι συναυλίες, το αντίθετο.

τώρα όμως για την τετράδα ψήνομαι αν και το γλυκό έχει καεί εδώ και καιρό. άλλο metallica και megadeth στα 90 κι άλλο τώρα που ειδικά οι πρώτοι έχουν μετατραπεί σε αλκοόλικα και λεφτάλικα αλλά οκ.

όπου υπάρχει zoi υπάρχει και ομορφιά. σαν το πρώτο μπουμπούκι του μάη :-)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@sakidio
Συμφωνώ ειδικά εκεί που λες για τις συναυλίες των metallica και megadeth, πόσο μάλλον που οι δεύτεροι ήταν πάντα περισσότερο μόστρα παρά ουσία.

Sarah είπε...

Την περασμένη εβδομάδα είδα τους Μούντυ Μπλουζ.
Nights in white satin.
Tι μαγεία ήταν να τους ακούς...

Κι αύριο θα πάω να δω Ερικ Κλάπτον και Roger Daltrey από τους WHO αν τον θυμάστε. Δεύτερη δόση μαγείας.

Η δεκαετίες 60 και 70 εβγαλαν τους καλύτερους νομίζω. Κι όλοι στην Αγγλία αν το σκεφτεί κανείς.

Unknown είπε...

@ΙωάννηΚ

Δεν αμφιβάλλω ότι η εμπειρία μιας ζωντανής συναυλίας είναι απείρως καλύτερη από μια μαγνητοσκοπημένη. Αυτό που προσωπικά με ενοχλεί (εκτός από το μερικές φορές ανάγωγο ή απαθές κοινό, το οποίο τέλος πάντων δεν το αποφεύγεις οπότε το ανέχεσαι) είναι ότι η συναυλία διαρκεί τόσο λίγο...

Επίσης δεν συμφωνώ με αυτό που λέτε στην αρχική ανάρτηση ότι είστε "πολύ μεγάλος για συναυλίες". Η μουσική χρόνια δεν κοιτά και άμα το θέλετε, γιατί όχι;

@Sarah

Clapton και Daltrey; ΟΥΑΟΥ!