Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

19 Μαϊου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Οπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο του ποστ μου σήμερα είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Αρχικά ήθελα να γράψω ένα αναλυτικό ποστ αλλά δεν θα το κάνω μιας και υπάρχουν πολλοί Ελληνες που θα βρουν πάτημα για να το κάνουν. Ελπίζω μόνο να μην κάνουν κατάχρηση μιας και είναι ασέβεια προς τους νεκρούς.

14 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το αρχικό μου ποστ τελείωνε έτσι:

Ετυχε και τελείωσα ένα από τα σχολεία της Ε.Ε. Εκεί στο μάθημα της ιστορίας μας δίδαξαν το: Plus jamais ca, δηλαδή: ποτέ ξανά αυτό εννοώντας να μην ξαναγνωρίσει η Ανθρωπότητα την φρίκη του πολέμου.

Κλείνω με μία ευχή: Να μάθουν και οι λαοί των Βαλκανίων ότι ο πόλεμος φέρνει μόνο κακά ακόμα και στους νικητές αλλά αν κρίνω από την χώρα μου, την Ελλάδα, είμαι απαισιόδοξος μιας και από τους εμφύλιους πολέμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας μάθαμε ότι οι Σέρβοι ήταν οι καλοί και όλοι οι άλλοι οι κακοί. Για την πλειονότητα της ανθρωπότητας το συμπέρασμα ήταν διαφορετικό: Ολοι έφταιγαν αλλά οι χειρότεροι ήταν οι Σέρβοι.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ιωάννη σε είδα στο site της ΗΩΣ και ειλικρινά με εντυπωσίασες με την περιπέτεια που πέρασες. Τώρα θα πρέπει να βλέπεις τα πράγματα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Και αυτό μάλιστα φαίνεται από την τελευταία σου ανάρτηση, με πόση σοφία αντιμετώπισες το δίλημμα να γράψεις ή όχι σχετικά με την Γενοκτονία των Ποντίων. Ωριμότητα.
Φίλε μου να είσαι πάντα καλά.

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Συγγνώμην αλλά θέλω να εγγραφώ αναγνώστης εδώ αλλά δεν βρίσκω πως. Ενημέρωσε με. Ευχαριστώ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
Σκεφτόμουνα ότι το ποστ ήταν "αποτυχία" μιας και δεν είχε σχολιάσει κανένας αλλά βρέθηκες εσύ άρα σε καλωσορίζω στο μπλογκ μου :)

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου δεν θυμάμαι πολλά από την περιπέτεια μου μιας και ήμουνα σε καταστολή, αυτά που έζησα (καθετήρας και ακράτιες) είναι λεπτομέριες παρόλο που δεν ήταν ευχάριστες εμπειρίες.

Το σημαντικό με την Γενοκτονία των Ποντίων είναι αυτό που γράφω στο 1ο μου σχόλιο: Να μάθουν και οι λαοί των Βαλκανίων ότι ο πόλεμος φέρνει μόνο κακά ακόμα και στους νικητές, μακάρι, για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, οι πρώτοι που να το μάθουν αν είναι οι Ελληνες.

Δυστυχώς δεν βλέπω τα πράγματα πολύ διαφορετικά αλλά έτσι και αλλιώς δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από την "προηγούμενη" ζωή μου...

Μην ψάχνεις άδικα, δεν έχω βάλει αυτή τη λειτουργία :)

Ανώνυμος είπε...

γενικά με τους πολέμους θα συμφωνήσω. αλλά στο θέμα των ποντίων δεν νομίζω ότι πρόκειται απλά για πόλεμος αλλά για τα κακά του εθνικισμού.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Οι "ημέρες μνήμης" να γίνουν αφετηρίες για αυτογνωσία και γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών κι όχι αναπαραγωγής του μίσους και των διενέξεων...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@sakidio
Ναι αλλά ο εθνικισμός είναι από τις βασικές αιτίες των πολέμων. Η περίπτωση των Ποντίων δεν είναι εξαίρεση.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Ασκαρδαμυκτί
Ετσι θα έπρεπε να ήτανε αλλά στην πράξη είναι το αντίθετο :(

akrat είπε...

έλα μωρέ... κανείς συνοστισμός θα ήταν χαχαχα

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Για να γράψω σοβαρά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο: οι σφαγές αθώων ή το γεγονός ότι πολλές δεκαετίες μετά γίνεται εθνικό θέμα μία πρόταση σε ένα σχολικό βιβλίο.

irizaar είπε...

η Ιστορία επαναλαμβάνεται και οι λαοί ξεχνούν. όσοι ξέρουν Ιστορία δηλαδή γιατί τα Ελληνόπουλα δεν ξέρουν. όταν το μάθημα αυτό γίνεται από αυτούς τους φιλόλογους, απο αυτά τα βιβλία από αυτό το σχολείο, με αυτόν τον καταναγκαστικό τρόπο, δεν θα μάθουν ποτέ.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο η "" μιας και μου φαίνεται περισσότερο σαν στερεότυπο.

Artanis είπε...

Το ξέρω οτι είμαι εκτός θέματος, αλλά



...καλημέρα από ΝΖ!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Επίσης από Αθήνα και κανένα πρόβλημα :)