Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Για την επικείμενη χρεοκοπία μας.

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι δεν θα μπορέσουμε να την αποφύγουμε. Δεν έχω σκοπό να γράψω ποιες θα είναι οι συνέπιες μιας και τις αγνοώ και μάλλον δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χρεοκοπίας αναπτυγμένης χώρας. Σίγουρα θα είναι τραγικές...

Τον τελευταίο καιρό έχω γράψει μερικά ποστ σχετικά με αυτό το θέμα:
Μερικές ρητορικές(;) ερωτήσεις:
Συμπεράσματα από τις σημερινές απεργίες;
Πως καταστρέφεται μία χώρα..

Λυπάμαι που γράφω ξανά ένα ποστ με τόσο αρνητικό θέμα αλλά δεν βλέπω φως στο τούνελ.

Τα ρετιρέ συνεχίζουν να απεργούν και να καταστρέφουν τη χώρα, υπάρχει ένα πολύ καλό site που τις ανεφέρει αναλυτικά: http://apergies.gr/.

Το τραγικό είναι ότι η Κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να μειώσει τις μεγάλες σπατάλες του αρχίζοντας από τις αμυντικές δαπάνες. Θα αναφέρω δύο απλά και επίκαιρα θέματα: την υπόθεση με τις Γαλλικές Φρεγάτες και τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Θα μπορούσα να αναφέρω και τις δαπάνες προς την Εκκλησία αλλά εκεί έχει μειώσει μερικές.

16 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μιας και ανέφερα τη παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που γιορτάζει την είσοδο της σε ένα πόλεμο, ίσως να είναι ευχάριστο γεγονός ότι πέθαναν πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες, προφανώς ειρωνεύομαι.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι η Αλβανία το 1940 γνώρισε διπλή κατοχή: αρχικά την Ιταλική και στη συνέχεια την Ελληνική.

Το τραγικό είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα όργιο ρεβιζιονισμού και αυτά τα γεγονότα θα αποσιωποιηθούν, τουλάχιστον οι άνδρες θα θαυμάσουμε τις κοπέλες με τις μίνι φούστες, τύφλα να έχουν τα απολυταρχικά καθεστώτα τα οποία είναι τα μόνα που κάνουν μαθητικές παρελάσεις :P

CsLaKoNaS είπε...

Είναι αλήθεια ότι είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που γιορτάζουμε την έναρξη ενός πολέμου.

Για την 28η Οκτωβρίου, γιορτάζουμε την έναρξη γιατί τη λήξη τη σφράγισε το ΕΑΜ και αυτό "θέλαμε να το σβήσουμε" από την ιστορία.

Για την 25η Μαρτίου γιορτάζουμε την έναρξη γιατί την απελευθέρωση την αποφάσισαν οι Μεγάλεις Δυνάμεις (κάτι που επίσης θέλουμε να ξεχάσουμε).

Είμαστε επίσης η μόνη χώρα στον κόσμο με δύο εθνικές επετείους και μία ντεμί-(17 Νοέμβρη) όπως επίσης και δύο πρωτεύουσες.

Αυτά είναι ρεκόρ!

kopria είπε...

http://kopria.blogspot.com/2011/10/blog-post_5413.html

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@CsLaKoNaS
Μία ένσταση η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε στον Ελλαδικό χώρο στις 23 Μαρτίου και όχι στις 25 απλός στις 25 είναι μία μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας άρα επιλέχτηκε εκείνη. Τυχαίο; Δεν νομίζω :P ή μάλλον :(

Το Β' ΠΠ τον κέρδισαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρεταννία καθώς και η ΕΣΣΔ και όχι το ΕΑΜ...

Η 17 Νοέμβρη δεν είναι ντεμί εθνική επέτειος αλλά θα μπορούσε να ήτανε κανονική.

"δύο πρωτεύουσες" για αυτό το λόγο σε 2 μέρες θα γίνει παρέλαση στη Θεσσαλονίκη...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Polykarpos
Σχολίασα στο μπλογκ σου.

CsLaKoNaS είπε...

Σωστό για την 25η Μαρτίου.

Η επέτειος για το τέλος ενός πολέμου καθορίζεται συνήθως ως η ημερομηνία απελευθέρωσης της πρωτεύουσας. Η απελευθέρωση συνέβη στις 12 Οκτ. του 44 από το ΕΑΜ.

Ο λόγος που δε γιορτάζουμε αυτήν την ημερομηνία είναι προφανής.

Η 17 Νοέμβρη δε νομίζω πως έχει τη λάμψη των δύο άλλων επετείων.

αθεόφοβος είπε...

CsLaKoNaS-
Η απελευθέρωση συνέβη στις 12 Οκτ. του 44 από το ΕΑΜ.

Δεν έγινε η απελευθέρωση των Αθηνών από το ΕΑΜ.
Οι Γερμανοί αποχώρησαν συντεταγμένα καταθέτοντας μάλιστα στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη το οποίο βέβαια ποδοπατήθηκε με την αποχώρηση τους.
Στην Αθήνα είχε έρθει 3μελής αντιπροσωπεία από την Εθνική Κυβέρνηση του Καϊρου.
Σχετικά γράφω στο:
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@CsLaKoNaS
Συμφωνώ για το πρώτο. Όσον αφορά την απελευθέρωση της Αθήνας πράγματι έγινε απο το ΕΑΜ αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι οι Ναζί είχαν χάσει τον πόλεμο σε όλα τα άλλα μέτωπα αν δεν είχει γίνει αυτό τότε το ΕΑΜ θα έμενε στα βουνά.

Η 17 Νοέμβρη είναι μεγάλη ιστορία αλλά είναι ακόμα οι μνήμες της χούντας νωπές. Συγκριτικά με τις άλλες 2 ημερομηνίες δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Δεν θέλω να μειώσω τον αγώνα των αντιστασιακών πόσο μάλλον που γονείς φίλων μου ήταν πολιτικοί κρατούμενοι με εξορίες κλπ...

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@αθεόφοβος
Mea Culpa μιας και σχολίασα στον CsLaKoNaS χωρίς να έχω διαβάσει το σχόλιο σου. Σε κάθε περίπτωση η ουσία παραμένει: η Ελλάδα ελευθερώθηκε επειδή ο Άξονας είχε χάσει τον πόλεμο σε πλανητικό επίπεδο. Είτε μας αρέσει είτε όχι η ισχύς των δυνάμεων του Αξονα ήταν τέτοια που η Ελλάδα και οι Ελληνες είμασταν πολύ μικροί για να επηρεάσουμε τα γεγονότα ακόμα και στη μικροκλίμακα της Ελλάδας.

BUTTERFLY είπε...

Βρε Ιωαννη, οι απεργοι καταστρεφουν τη χωρα; Το σκεφτηκες καλα αυτο; Σε οποιαδηποτε αλλη συγκυρια θα συμφωνουσα μαζι σου, αλλα τωρα αυτο ελειπε να καταστρατηγουνται ολα, η χωρα να ξεπουλιεται και να μην απεργουν!
Οσο για την εισοδο μας στον πολεμο τη γιορταζουμε γιατι, οπως παραδεχτηκε πρωτος ο ιδιος ο Τσωρτσιλ, το δικο μας ΟΧΙ και ο αγωνας των Ελληνων ηταν αυτο που εδωσε πολυτιμο χρονο αλλα και θαρρος στους Συμμαχους να αναχαιτισουν τον Αξονα. Γιορταζουμε το ΟΧΙ ως αρχη του τελους του ναζισμου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@BUTTERFLY
Προφανώς και δεν φταίνε μόνο όσοι απεργούν αλλά μας σπρώχνουν στη χεοκοπία ποιο γρήγορα. Το ξεπούλημα είναι κάτι σχετικό μιας και το κράτος δεν έχει πολλούς τρόπους για να βρει χρήματα, ας είναι "καλά" οι απεργίες ο μόνος τρόπος που έχει είναι να μειώσει το μεγάλο εαυτό του μιας και παγώνει η οικονομική δραστηριότητα.

Γνωρίζω πολύ καλά τη ρήση του Τσωρτσιλ και πράγματι ο αγώνας των Ελλήνων έδωσε θάρρος στους Συμάχους αλλά στην εποχή μας γιορτάζεται η εισοδό μας στον πόλεμο :(

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κοιτάμε το μέλλον και όχι το παρελθόν.

CsLaKoNaS είπε...

Καταλαβαίνω αυτό που λέει και ο Αθεόφοβος και εσύ φίλε Ιωάννη.


Διατηρώ όμως αμφιβολίες που θα ξεκινούσαν μία μεγάλη ιστορική συζήτηση η οποία είναι όμως άκαιρη.

CsLaKoNaS είπε...

Άκαιρή γιατί νομίζω πως η σημερινή συμφωνία για το χρέος είχε πολλά θετικά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Μας έχω "ικανούς" να τα φάμε και μετά θα μας φταίνε οι ξένοι :(

akrat είπε...

καλημέρα

πάντως δεν είναι η πρώτη χρεωκοπία ανεπτυγμένης χώρας....

τι θα γίνει??

δεν ξέρω

όλοι θα πούμε το μακρί μας και το κοντό μας

πάντα έτσι γίνετε...

στο τέλος οι δυνατοί θα κερδίσουν

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@akrat
Ποια άλλη αναπτυγμένη χώρα έχει χρεοκοπήσει;

Σίγουρα: "όλοι θα πούμε το μακρί μας και το κοντό μας"