Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ξεπεσμός, ο απόλυτος;

Τον Μάρτιο είχα γράψει το ποστ: Ξεπεσμός. , στο οποίο ανέφερα περιπτώσεις από την Ελληνική πολιτική ζωή οι οποίες είναι ο ορισμός του.

Δυστυχώς μερικούς μήνες μετά διαψεύστηκα μιας και πλέον μετά την γκάφα ολκής του ΓΑΠ ο κορμός της κυβέρνησης μας αποτελείται από ακροδεξιά μπουμπούκια και αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.

Πλέον μπορώ να πω ότι μπορούμε να πέσουμε ποιο χαμηλά μόνο αν χρεοκοπήσουμε εντελώς σαν χώρα... Τότε όμως ζήτω που καήκαμε :(

13 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Δεν ξέρω αν είναι ο ορισμός της ειρωνίας αλλά ο σκοπός της μεταβατικής Κυβέρνησης είναι να ψηφίσει τα νομοσχέδια που απέτυχε να ψηφίσει η προηγούμενη.

Κάτι αυτονόητο: η γκάφα του ΓΑΠ είναι αψυχολόγητη!

CsLaKoNaS είπε...

Όταν λες γκάφα του ΓΑΠ, εννοείς το Δημοψήφισμα ή τον Πετσάλνικο;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το Δημοψήφισμα, θα μείνει στην ιστορία ως η απόλυτη μπαρούφα :(

CsLaKoNaS είπε...

Μπορείς να μου δώσεις ένα επιχείρημα εναντίον του συγκεκριμένου Δημοψηφίσματος;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πέρα από το ότι είπαμε στους Δυτικούς ότι πρέπει να σκεφτούμε αν θα μας δανείσουν χρήματα για να σωθούμε;

Έχεις κάποιο άλλο;

CsLaKoNaS είπε...

Τα χρήματα αυτά δεν τα πήραμε επειδή είμαστε ωραίοι, ούτε χωρίς όρους.

Ο λαός καλείται να αποφασίσει αν θέλει να σωθεί μέσα ή έξω από το ευρώ.

Που είναι το παράλογο;

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Η απαντησή σου είναι απόλυτα λογική άρα θα έπρεπε να γράψω ότι ο ΓΑΠ πήγε να μπλοφάρει και απέτυχε κραυγαλέα.

Χαμένη, πέρα από αυτόν είναι η Ελλάδα :(

CsLaKoNaS είπε...

Συγνώμη Ιωάννη αλλά καθόλου χαμμένη δεν είναι η Ελλάδα από τη "μπλόφα" του ΓΑΠ.

Η απόφαση της 27ης Οκτ. ξεπερνάει τη δύναμη της προηγούμενης και της παρούσας και των επόμενων κυβερνήσεων. Η πτώχευση 50% είναι μια διαδικασία που δε θα μπορούσε να περάσει από μία μόνο κυβέρνηση και 150+1 βουλευτές.

Από τη μία έπρεπε η ΝΔ να αναλάβει ευθύνες, από την άλλη η αιφνιδιαστική απόφαση του ΓΑΠ για δημοψήφισμα κατέδειξε την Ε.Ε. που χτίζεται.

Μία Ε.Ε. που μπορεί να γίνει άνω-κάτω από την Standard and Poors ή από ένα άρθρο ενός βιετναμέζου γερμανού αντι-καγκελάριου, αλλά δε μπορεί αν γίνει άνω κάτω από αυτούς οι οποίοι ζούνε στην Ε.Ε. .

Αυτοί φαίνεται πως δε μετράνε και επομένως δε μπορούν να αποφασίζουν.

Αυτό κατέδειξε σε δεύτερο βαθμό η κίνηση ΓΑΠ, την οποία καταλογίζω προσωπικά ως τη μεγαλύτερη και εξυπνότερη κίνηση πολιτικού αρχηγού εδώ και χρόνια.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Πρώτα από όλα ο Υπουργός είναι Γερμανός ανεξάρτητα από τη καταγωγή του.

Δεν νομίζω ότι η ΝΔ ανέλαβε τις ευθύνες που της αναλογούν μιας και ο Σαμαράς συνεχίζει τον χαβά του.

Είτε μας αρέσει είτε όχι οι εταιρίες σαν την Standard and Poors έχουν τεράστια εξουσία μιας και ζούμε σε φιλελεύθερες οικονομίες.

Η πολιτική εννοποίηση της Ευρώπαϊκής Ένωσης πέθανε το 2004 με τη μεγάλη διεύρυνσή της :(

Αν ήταν τόσο έξυπνη η κίνηση για ποιο λόγο παραιτήθηκε; Αν δεν κάνω λάθος το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 151 βουλευτές που θα ψήφιζαν τη συμφωνία.

CsLaKoNaS είπε...

Ο Υπουργός είναι Γερμανός Ιωάννη. Είναι και μαλάκας όμως!

Η αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωποίησης δε μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ένα νόμισμα και να γίνεται κουμάντο μόνον από ένα λαό.

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές Δημοκρατίας, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Η συμφωνία θα περνούσε και με 151 σε τεχνικό επίπεδο. Όμως δε θα είχε κανένα νόημα αν δε μπορούσε να είναι υπεράνω μικροπολιτικής. Αυτό δεν το ήθελε ο ΓΑΠ και το ξεκαθάρισε.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Έγραψες "βιετναμέζου γερμανού αντι-καγκελάριο" για αυτό το σημείωσα, δεν ξέρω αν είναι μαλάκας :)

"Η αρχή της Ευρωπαϊκής Ενωποίησης δε μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ένα νόμισμα και να γίνεται κουμάντο μόνον από ένα λαό."
Είτε μας αρέσει είτε όχι πλέον η Ε.Ε. είναι μόνο οικονομική, δεν κυβερνάνε μόνο οι Γερμανοί μιας και οι σημαντικές αποφάσεις ψηφίζονται από όλες τις χώρες. Οι Γερμανοί είναι οι βασικοί χρηματοδότες της Ε.Ε. άρα η γνώμη τους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Προφανώς και υπάρχουν κόκκινες γραμμές αλλά δεν είναι ρεαλιστικό να ψηφίζουμε άμεσα οι πολίτες, το Συνταγμά μας είναι πολύ περιοριστικό στο θέμα των Δημοψηφισμάτων.

Αν περνούσε με 151 ψήφους τότε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τον κατηγορούσαν επειδή η πλειοψηφία ήταν οριακή.

CsLaKoNaS είπε...

Αυτό ακριβώς.

Είναι σωστό να υπάρχει ετεροβαρής γνώμη. Η γνώμη των τεχνοκρατών π.χ. πρέπει να λαμβάνεται περισότερο υπ' όψιν. Όμως όλα αυτά έχουν νόημα όταν υπάρχει κάποιος να αποφασίζει στο τέλος κυρίαρχα και να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για την όποια απόφαση πάρει. Αυτή είναι η Δημοκρατία και πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Είναι μαλάκας γιατί είναι εκπρόσωπος ενός ανύπαρκτου στην κοινωνία κόμματος που λαϊκίζει αισχρά εναντίων των Ελλήνων μόνο και μόνο για να διατηρήσει τις ελάχιστες έδρες που έχει στην ομοσπονδιακή βουλή. Δε μπορεί λοιπόν ο κάθε τέτοιος τυχάρπαστος να κάνει άνω κάτω την Ευρώπη και να μην μπορεί ενας ολόκληρος λαός που ΠΡΟΦΑΝΩΣ φταίει για πολλά και έχει πληρώσει πάρα πολλά μέχρι τώρα, να μην μπορεί ούτε αυτή τη στιγμή που του επιβάλεται η χρεοκωπία να πει ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Διότι την επομένη αυτός ο λαός θα είναι που θα επωμιστεί το βάρος της όποιας απόφασης.

Γι αυτό η διενέργει δημοψηφίσματος δεν είναι μπαρούφα. Άλλες επιλογές του ΓΑΠ (π.χ. Πετσάλνικος, ναι!).

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Άνοιξαμε πάρα πολλά θέματα, ούτε τηλέ-παράθυρο να είμασταν :P

Όπως μπορείς να φανταστείς και οι Γερμανοί πολιτικοί λογοδοτούν στους ψηφοφόρους τους, ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας: στη θέση της Γερμανίας, δηλαδή χρηματοδότης, να βάλουμε την Ελλάδα και στη θέση της Ελλάδας, δηλαδή κάποιος που εισπράτει ή δανείζεται, βαλκανικές χώρες όπως τη Σερβία, τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία. Η επιλογή δεν είναι εντελώς αυθαίρετη μιας και αυτές οι χώρες είναι ορθόδοξες, πως θα αντιδρούσε ο μέσος Ελληνας αν τα χρηματά μας τα ξόδευαν σε άχρηστα υλικά αγαθά όπως Porsche Cayenne; Θα αντιδρούσαμε. Αν δεν κάνω λάθος τα Γερμανικά ΜΜΕ που αντιδράνε είναι επιπέδου Esspresso, δηλαδή χαμηλοτάτου επιπέδου...
Γράφεις: "εκπρόσωπος ενός ανύπαρκτου στην κοινωνία κόμματος" κάνεις λάθος μιας και η Μέρκελ χρειάζεται αυτό το κόμμα για να κυβερνήσει, η Γερμανία είναι μία χώρα που συνήθως έχει κυβερνήσεις συνεργασίας, προφανώς και δεν συμφωνώ με τον λαϊκισμο του.

Σε κάθε περίπτωση η αυτοκριτική είναι αρετή* όχι μόνο για χώρες που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως η Ελλάδα αλλά διαχρονικά. Ας κάνουμε επιτέλους την αυτοκριτική μας.

Αυτό που γνωρίζω και με λυπεί και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν το Δημοψήφισμα ήταν γκάφα ή όχι είναι ότι πλέον την Ελλάδα την κυβερνάνε ακροδεξιά μπουμπούκια, σε 2 μέρες θα καταθέσουν και στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων της Χούντας, και έχουμε για αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα! Δυστυχώς δεν έχει δει να γίνονται διαδηλώσεις για αυτό το γεγονός...

*το ίδιο ισχύει και για τα μεμονομένα άτομα.