Πριν από μερικά χρόνια δούλευα σε μία εταιρία στην οποία εργάζονταν και ένας Γάλλος. Ζούσε ήδη αρκετά χρόνια στην Ελλάδα αλλά «αρνούνταν» να μάθει Ελληνικά, άρα η επικοινωνία με τους συναδέλφους του γινόταν στα Αγγλικά. Διευκρίνηση για το «αρνούνταν»: Όχι πως δεν ήθελε να μάθει Ελληνικά αλλά δεν κατέβαλε και καμία προσπάθεια. Η κλασική του δικαιολογία είναι πως οι κοπέλες του με τις οποίες έκανε σχέση του μιλούσαν στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά.
Πολλές φορές είχα ακούσει διάφορους συναδέλφους να του λένε «Ζεις στην Ελλάδα πρέπει να μιλάς Ελληνικά». Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι δύο-τρεις συνάδελφοι που ασπάζονταν αυτή την άποψη είχαν κάνει ένα μέρος των πανεπιστημιακών σπουδών τους στη Μεγάλη Βρετανία και φυσικά ζούσαν σε γκέτο Ελλήνων φοιτητών.
Θα συμφωνήσω με την άποψη που λέει ότι όταν κάποιος ζει σε μία χώρα πρέπει να μάθει τη γλώσσα της (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μόνο μία που κυριαρχεί). Η γλώσσα είναι το βασικότερο συστατικό της επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους άρα αν κάποιος δεν γνωρίζει την βασική γλώσσα του τόπου διαμονής του έχει τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας. Πέρα από αυτό, και ποιο σημαντικό, είναι ότι αν κάποιος γνωρίζει τη γλώσσα μαθαίνει ευκολότερα και την κοινωνία στην οποία ζει. Άλλωστε ποιος ο σκοπός να ζεις σε διαφορετική κοινωνία και να μην την μάθεις;
Φυσικά η πρόταση αυτή δεν έχει σαν στόχο την ευκολία του «ξένου», πόσο μάλλον την προσαρμογή του στη χώρα μας, αλλά κάποια θεωρητική υποχρέωση που έχουν οι κάτοικοι της Ελλάδας να μιλάμε Ελληνικά. Η σκέψη αυτή είναι υπερβολικά ανελεύθερη μιας και πολιτικά ανήκει ... στο χώρο που δεν είναι άκρα-δεξιά αλλά όσοι ανήκουν σε αυτόν είναι ακροδεξιοί. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της σκέψης θα είναι να γίνουμε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και όμοιοι.
Μία φορά έτρωγα με τους συναδέλφους που ανέφερα προηγουμένως και ένας από αυτούς λέει «Στο πανεπιστήμιο όταν ένας Άγγλος ερχόταν να καθίσει κοντά μας (σσ στα έδρανα όπου καθόντουσαν οι Έλληνες) του φωνάζαμε ξξξξτ για να φύγει». Ένας άλλος συμφώνησε χαμογελώντας. Παραδόξως δεν είχα όρεξη για καυγά και δεν έκανα τα σχόλια που μου ήρθαν στιγμιαία στο μυαλό «Αν ένας Αλβανός έκανε το ίδιο στην Ελλάδα πως θα αντιδρούσατε;» ή «ρε καραγκιόζηδες τι λέτε στον Χ να μάθει τη γλώσσα σας όταν κάνετε τα ίδια και χειρότερα;» αλλά έφαγα το φαγητό μου και αποχώρησα.
Τελικά καλά έκανα και δεν μάλωσα. Όποιος δεν μάθει τη γλώσσα της χώρας που μένει χάνει και είναι τραγικό, ίσως να είναι και αυτός τραγικός, αλλά σίγουρα όχι τόσο όσο αυτοί που θέλουν να τον υποχρεώσουν να τη μάθει.
Υ.Γ. Συνάντησα τον Γάλλο πριν από λίγες μέρες. Από συνήθεια άρχισα να του μιλάω στα Γαλλικά και μου απάντησε στα Ελληνικά. Έχει σταθερή σχέση με μία Ελληνίδα και η κοπέλα του του μιλάει σχεδόν μόνο στα Ελληνικά. Πως τα φέρνει η ζωή...
Για τους παλιούς φίλους
Πριν από 7 χρόνια
21 σχόλια:
Δεν είχα σκοπό να ανεβάσω αυτό το post, αλλά μιας και δεν έχω έμπνευση και το προηγούμενο post έχει παλιώσει πήρα ένα κείμενο από το προηγούμενο "μαγαζί" μου. Έτσι και αλλιώς είναι ακόμα επίκαιρο...
Καλησπέρα Γιάννη μου,
ελπίζω ο Γάλλος που αναφέρεις να μην είναι ο Αιγύπτιος (ο ολίγον απατεώνας) που παρίστανε το Γάλλο! Χα χα χα! Αστειεύομαι.
Είναι αλήθεια ότι όσοι δεν έχουν έπαρση για τη γλώσσα τους μαθαίνουν θέλοντας και μη τη γλώσσα της χώρας, όπου βρίσκονται. Έτσι εξηγείται και η ευκολία, με την οποία οι Αλβανοί μαθαίνουν ελληνικά. Ενώ η γυναίκα του κουνιάδου μου, Αγγλίδα, βρίσκεται στην Ελλάδα 20 ολόκληρα χρόνια και τα ελληνικά της είναι άθλια. Άσχημα είναι και τα ελληνικά της Μαργαρίτας Παπανδρέου που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια.
Φίλε Γιάννη χάρηκα που είσαι καλά...
είχα καιρό να περάσω από το παλιό σου μπλογκ..
Λυμάμαι όλους εκείνους που δεν μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρα που ζούν. Εχω γνωρίσει πολλούς τέτοιους. Και έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Έίναι συνήθως κομπλεξικά αμαθείς.
@meropi
Όχι δεν είναι ο ίδιος Γάλλος :) Πάντως λίγο παρέα που έκανα με τον εν λόγο Γάλλο (όχι τον απατεωνίσκο) παραξενεύτηκα από το πόσοι πολλοί Γάλλοι ζουν στη χώρα μας.
@KK
Και εγώ :P
@LocusPublicus
"Λυμάμαι όλους εκείνους που δεν μαθαίνουν τη γλώσσα της χώρα που ζούν. "
Εγώ να δεις, άλλωστε ποιος ο σκοπός να ζεις σε μία χώρα και να το παίζεις outsider?
Δεν είδα πουθενά στο κείμενο κάτι για το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσης. Της ΜΟΝΗΣ που γράφεται και προφέρεται αδιάκοπα τα τελευταία 15000 χρόνια.
Αγαπητέ πρώην συνάδελφε.
Θα διαφωνίσω μαζί σου (όπως σχεδόν πάντα άλλωστε).
Η Ελληνική γλώσσα, σύμφωνά με τους διακεκριμένους "επιστήμονες" σαν τον λιακόπουλο, χρησιμοποιείται πάνω από 1 εκατομύρια χρόνια μιας και την χρησιμοποιούν οι ομοεθνείς μας σε άλλους γαλαξίες :P
Αγαπητέ πρώην συνάδελφε. (ξανά μιας και ότι θυμάμαι χαίρομαι)...
Πως τα πάει η προσπάθεια σου να γίνεις (επιτέλους) αφεντικό?
Υ.Γ. Ο βλάκας ξέχασα το κινητό μου στο "χωριό" οπότε δεν μπορώ να σου τηλεφωνήσω.
Η προσπάθεια αγαπητέ μου συνεχίζεται. Προσπαθώ να εξασφαλίσω ικανή χρηματοροή (μα ΠΩΣ ΤΑ ΛΕΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ!!) για να μην πάρω σκλάβο αλλά κανονικό άνθρωπο ... ( είναι μαλακία να γράψω εδώ το κινητό μου ;)
Αγαπητέ πρώην συνάδελφε
Προφανέστατα και είναι χοντρή μαλακία να γράψεις εδώ το κινητό σου αλλά δεν πειράζει μιας και σε 2-3 μέρες θα έχω το κινητό μου άρα και τον αριθμό σου...
"χρηματοροή"
Εμ εσύ ήθελες να γίνει boss άρα καλά να πάθεις... Σοβαρά τώρα είσαι άτυχος δεδομένου ότι θέλεις να φτιάξεις εταιρία εν μέσω κρίσης, αλλά that is life babe :)
Άσχετο όταν πάρω το κινητό μου να κανονίσουμε να βγούμε και να καλέσουμε και τον Dr. Βαβάσση.
Γενικά πάντως όσοι ξενοι προέρχονται από αγγλοσαξωνικές χώρες ή γαλλόφωνες χώρες δυσκολεύονται πολύ να μάθουν ελληνικά σε αντίθεση με τους ισπανόφωνους.
Με κατάπληξη πήρα χαμπάρι λατινοαμερικάνα με μόλις 2-3 χρόνια στην Ελλάδα παντρεμένη με Έλληνα ότι δεν ήταν Ελληνίδα.
Είχε άψογη προφορά και σύνταξη χωρίς κανένα μάθημα.
Και δεν έιναι η μόνη που έχω ακούσει να μιλάει αψογα σε αντίθεση με γερμανίδες ή αγγλίδες που όσα χρόνια να ζουν στην Ελλάδα τα Εληνικά τους είναι άθλια.
Στο τελευταίο μου ποστ δίνω την απάντηση στο ερώτημα που μου είχες κάνει για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.
Δεν έχω κάνει "έρευνα αγοράς" για το ποιοι λαοί μαθαίνουν εύκολα Ελληνικά. Πάντως πρέπει να σημειώσω πως τα Ελληνικά δεν είναι καθόλου εύκολη γλώσσα. Τι θέλω να πω? Μιλάω πολύ καλά Γαλλικά, μιας και μεγάλωσα σε Γαλλόφωνη πόλη, και όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα έκανα 1 χρόνο Ιταλικά. Δεδομένου ότι οι δύο γλώσσες μοιαζουν πολύ, είναι και οι δύο λατινικές, στην τάξη ήμουνα από τους καλούς παρόλο που δεν πολυσκοτωνόμουνα στο διάβασμα.
Στην περίπτωση του Γάλλου που αναφέρω δεν χρειάστηκε να μάθει Ελληνικά. Για πολλά χρόνια δούλευε σε Γαλλική εταιρία και τώρα που δουλεύει σε μία εταιρία που είναι 100% Ελληνική χρησιμοποιεί την lingua Franca της εποχής μας, δηλαδή τα Αγγλικά. Πέρα από αυτό επειμένω στην άποψη μου πως αυτός χάνει που δεν μαθαίνει Ελληνικά. Anyway it is his problem. Αυτός χάνει.
Τέλος θέλω να σημειώσω πως σε πολλές χώρες (Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία κλπ) η μάθηση ξένων γλωσσών είναι η εξαίρεση. Άποψη μου: δικό τους πρόβλημα
Τώρα είναι η εποχή mate ...
Περιμένω call then ... ( τι λες για Δευτέρα απογευματο/βραδάκι ; )
πόσο μα πόσο δικιο εχεις
ποσο αυταρεσκοι (γιατι αραγε;) και αλαζονες γινόμαστε επειδη μιλάμε την ιδια γλωσσα σε παραφθορα και παραλλαγη με ανθρωπους που ειναι πτωματα εδω και μερικες χιλιαδες χρονια.
μεγαλωσα συο λονδινο, ηρθα στην ελλαδα 10 χρονων, εκανα σχολειο και στις δυο χωρες, εμαθα γαλλικα στο ενστιτου, εκανα ισπανοελληνακια με εναν ισπανο,προσπαθω να μαθω αλβανικα γιατι ειδα τις τρωαδες ΚΘ αλβανιας και ξετρελλαθηκα και γουσταρω να τυλιγω τη γλωσσα μου γυρω από αλλόγλωσσες λέξεις.
πλουτος ειναι για μενα
οσο για αυτους που δεν μπαινουν στον κοπο να μιλησουν τη γλωσσα του τοπου που κατοικούν γουστο τους καπελο τους, ας επικοινωνουν με τον εαυτο τους
εχω σκυλοβαρεθει τους ανθρωπους που παιρνουν θεση σε διαφορα ζητηματα χωρις να τα καλοσκεφτουν
και εν πασει περιπτωσει η σπουδαιοτητα ενος εθνους η ενος ανθρωπου δεν εγκειται σε πραγματα που εκαναν αλλοι, καποτε, αλλα πολυ απλα στο τι κανουν οι ιδιοι στο εδω και στο τωρα.
πηρα φορα, αλλα εχω βαρεθει πια να τιθενται ολα τα θεματα στη βαση της καταγωγης
δεν ειναι η γλωσσα σπουδαια, αλλα οι ανθρωποι που την χρησιμοποιουν για να εκφρασουν αυτο που εχουν μεσα τους
ευχαριστω για το ποστ
ανοιξε φαινεται τους ασκους του αιολου
@Τάσο,
Αν μέχρι την δευτέρα έχω παραλάβει το κινητό μου θα σου τηλεφωνήσω. Αλλιώς όταν δεείσει η Fed-Ex να μου το στείλει.
@savra
1ον Καλώς ήρθες στο "μαγαζί" μου.
2ον Συμφωνώ με όσα λες και θέλω να προσθέσω ότι ζηλεύω που έζησες σε ένα τόσο πολύ πολυτισμικό περιβάλλον.
3ον Μιας και λες "και εν πασει περιπτωσει η σπουδαιοτητα ενος εθνους η ενος ανθρωπου δεν εγκειται σε πραγματα που εκαναν αλλοι, καποτε, αλλα πολυ απλα στο τι κανουν οι ιδιοι στο εδω και στο τωρα.", δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω. Η ηλιθιότητα του εθνικισμού είναι ότι τα μέλη ενός έθνους είναι περήφανα για τα επιτεύγματα που έκαναν άλλοι και το μόνο κοινό που έχουν είναι ότι ζουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο ή ότι χρησιμοποιούνε την ίδια γλώσσα, θρησκεία ή ότι άλλο...
Άσχετο: στο παλιό μου blog είχα γράψει μερικά post για τον εθνικισμό. Τέλος αν θέλεις να διαβάσεις και άλλα posts για τον εθνικισμό σου προτείνω τον Δημήτρη ή αλλιώς Doctor.
οοου μερσί ιωαννησκ καλώς σας βρήκα αν και εχω ξαναπεράσει
εύχομαιολα τα καλα
@savra
"αν και εχω ξαναπεράσει"
Συγνώμη αλλά ώρες-ώρες είμαι πολύ βλάκας...
ωχ ωχ εγω ζητώ συγνώμη
εχω ξαναδιαβάσει εδώ αλλά και στο παλιό, ποτέ δεν είχα σχολιάσει
έπρεπε να ήμουν πιο σαφής στη διατύπωσή μου
τώρα σου είμαι ευγνώμων γιατί σχολιάζοντας εδώ προέκυψε ποστ στο δικό μου
και είχα πολυυυυυυυυυυ καιρό να γράψω
Η ευκολία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας έχει σχέση και με τον ήχο της γλώσσας, την μελωδία της. Πχ.τα ισπανικά σε προφορά και ήχο είναι τόσο κοντά στα ελληνικά που όταν ακούς Ισπανούς να μιλάνε νομίζεις ότι μιλάνε Έλληνες σε ακατάληπτο ιδίωμα.
Σημ.: Έχουν κατηγορήσει ιδιαίτερα τους Γάλλους για την άρνησή τους να μάθουν άλλες γλώσσες και μάλιστα Αγγλικά.
Πέραν του ότι υπήρχε αυτή η αντίληψη στους Γάλλους παλιότερα (τώρα δεν υπάρχει τόσο) ότι δηλ. η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι περιττή, είναι επίσης γεγονός ότι η φώνηση της Γαλλικής είναι πολύ ιδιαίτερη και τελείως διαφορετική από των περισσότερων άλλων γλωσσών (και μάλιστα της αγγλικής).
Ε, είναι και οι ιστορικές διαφορές μεταξύ τους (σαν και τις δικές μας με τους Τούρκους), που αποτέλεσαν επιπλέον εμπόδιο.
Πάντως και οι Άγγλοι και Αμερικανοί θεωρούν αυτονόητο οι άλλοι να προσπαθούν να μιλούν τη δική τους γλώσσα.
@savra
Χαίρωμαι πολύ που δεν δημιουργήθηκε κάποια παρεξήγηση :)
@univers
Θα συμφωνήσω και στα δύο σχόλια σου. Π.χ. στο Βέλγιο (όταν ζούσα) με περνούσαν πολύ συχνά για Ίσπανό...
"Πάντως και οι Άγγλοι και Αμερικανοί θεωρούν αυτονόητο οι άλλοι να προσπαθούν να μιλούν τη δική τους γλώσσα."
Όχι να προσπαθούν αλλά ότι επιβάλεται.
Όσον αφορά τις ιστορικές διαφορές και ναι και όχι μιας και μέχρι πρόσφατα (β' παγκόσμιος πόλεμος) οι σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας ήταν όπως είναι οι σχέσεις ΕΛλάδας -Τουρκίας. Το πως και το γιατί δεν έχει σχέση με το post αν και είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για μελλοντικό post. Δεν υπόσχομαι αλλά θα προσπαθήσω να γράψω κάτι σχετικό.
Δημοσίευση σχολίου