Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Αστική Τάξη.

Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, έλλειμα της χώρας είναι η έλλειψη της Αστική τάξη. Δυστυχώς η χώρα μας δεν γνώρισε τη Βιομηχανική επανάσταση χάρη στην οποία δημιουργήθηκε αυτή η κοινωνική Τάξη. Είμαι σχεδόν απόλυτος σε αυτό το θέμα μιας και ζω σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας (Κεφαλάρι Αττικής) και δεν βλέπω Αστούς.

Το ΚΚΕ φωνάζει εναντίων μίας τάξης που δεν υπάρχει. Θα μου πείτε όταν μία βουλευτής αυτού το κόμματος εμφανίζεται στα τηλέπαράθυρα με σταυρό τι ψάχνω; Το μόνο που έχω να πω είναι πως λυπάμαι τον Καρλ Μαρξ (όπου και αν βρίσκεται) μιας και μία Βουλευτής ενός κόμματος που λέει πως εμπνέεται από αυτόν ιδεολογικά έχει Χριστιανούς σαν μέλη του και μάλιστα προβεβλημένα.

21 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είχα καταχωρήσει το σχετικό λεκτικό στη wikipedia και μου έβγαλε μύνημα πως πρέπει να μεταφερθεί στo Βικιλεξικό όπως και το έκανα.

Saq είπε...

Βασικά ήμουν έτοιμος να σου ζητήσω κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με την αστική τάξη και γιατί θεωρείς μεγάλο το πρόβλημα της έλλειψής της, αλλά βρήκα αυτό το κείμενο το οποίο μου έλυσε τις απορίες.
Ρίξε μια ματιά...
http://www.andrianopoulos.gr/0010000353

kopria είπε...

Ο Ξενοφών έλεγε ότι η μεσσαία τάξη είναι ο παράγοντας σταθερότητας. Όταν διευρύνεται δεν υπάρχσουν κοινωνικές αναταραχές αφού μικραίνον τα όρια από την κάτω και την πάνω τάξη.
Όταν συρρικνώνεται τότε εμφανίζεται κοινωνική αναταραχή διότι μεγαλώνει η τάξη των φτωχών και διευρύνεται το χάσμα με τους πλούσιους...

Με οικονομικούς όρους υπήρξε για λίγο μεσαία τάξη για περίπου 8 χρόνια (1993-2001) η οποία με τις ανατιμήσεις των αγαθών και τη στασιμότητα των μισθών (πληρωνόμαστε σε δραχμές και αγοράζουμε σε ευρώ-ήταν η εποχή που ότι έκανε 100δρχ στοίχιζε την επόμενη μέρα 1 ευρώ) εξανεμίστηκε σε ελάχιστο χρόνο.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Newton
Ο κύριος Ανδριανόπουλος τα λέει πολύ σωστά. Πράγματι η αστική τάξη ξεκίνησε τη βιομηχανική επανάσταση, σχετιζόταν με την νοοτροπία των Προτεσταντών και πράγματι στη χώρα μας οι κεφαλαιοκράτες είναι σαν αυτούς που καταδίκαζε ο Μαρξ: τρωκτικά που εκμεταλεύονται τη σχέση τους με την εξουσία.

Έχω μία ένσταση: στο τέλος αναφέρει τις φιλανθρωπίες του Gates και άλλων δισεκατομυριούχων. Εκεί είμαι ενάντια μιας και η ανακατομή του πλούτου πρέπει να γίνεται από το κράτος. Για παράδειγμα σου δίνω τις Σκανδιναβικές κοινωνίες.

BUTTERFLY είπε...

Καλε μου Γιαννη, δεν νομιζω οτι παιζει ρολο ο σταυρος στην εν λογω κυρια και στο εν λογω κομμα. Πρωτον, ο Χριστιανισμος ειναι κατα κυριο λογο κομμουνιστικη θρησκεια σε καθε διδαχη της. Μιλαω για τη θρησκεια στην ουσια της και οχι αυτο που εφαρμοζεται. Μιλαει για αγαπη, κοινοκτημοσυνη, δικαιοσυνη. Τα λογια του Μαρξ και του Χριστου, οπως και του Σωκρατη η του Πλατωνα δεν εχουν στην ουσια τους τεραστιες διαφορες. Οι ανθρωποι κανουν τη διαφορα και τη διαφθορα, που εφαρμοζουν κατα βουληση ο,τι και οπως τους συμφερει. Η δε κομματικη Αριστερα στην Ελλαδα εχει καταντησει η απολυτη γελοιοποιηση της αριστερης κουλτουρας...
Αστικη ταξη βεβαιως και δεν υφισταται, εκτος αν υπολογισουμε κατι νεοπλουτους της κακιας ωρας!
Καλημερα!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Polykarpos
Δεν νομίζω πως στην εποχή των Αρχαίων Ελλήνων υπήρχε Αστική τάξη μιας και αυτή εφευρέθηκε τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Όσον αφορά την περίοδο 1993-2001, νομίζω πως μπερδεύεις τους αθρώπους που έχουν χρήματα με τους αστούς. Στο κείμενο μου δεν αναφέρω πως η Αστική Τάξη πρέπει να πληρεί δύο προϋποθέσιες: Επαγγελματική επιτυχία και παιδεία. Στην Ελλάδα πάσχουμε από το δεύτερο.

aKanonisti είπε...

Συμφωνώ 1000% μαζί σου....
Απόδειξη είναι άλλοστε η κατάσταση της χώρας.. όπου συναντάμε μόνο τα κακά του πλούτου και όχι δύο τρία καλά που συναντάμε σε χώρες με αληθινούς αστούς....

island είπε...

Αγαπητέ είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει Αστική τάξη παρά μόνο κάποια ψεγάδια αυτής που είχαν εμπειρίες κυρίως από την αντίστοιχη της Γαλλίας. Στην Ελλάδα όμως υπάρχει η μικροαστική τάξη. Και ανήκουμε όλοι μέσα. Τουλάχιστον ένα 98% βρίσκονται ταγμένοι είτε το ξέρουν είτε όχι σε αυτήν την τάξη. και αυτό βολεύει πολλούς.

Καλησπέρα

navarino-s είπε...

Μικρή αλλά πολύ μεστή σε νοήματα η ανάρτηση σου! Μπράβο ρε Ιωάννη! Θίγεις πολύ σημαντικά πράγματα για την ελληνική κοινωνία. Έχεις απόλυτο δίκιο. Το ΚΚΕ μιλάει πάντα αφηρημένα για μεγαλοαστική τάξη και πλουτοκρατία γιατί αυτό βολεύει το λαίκισμό του. Όλοι ξέρουμε πως οι μικρομεσαίοι είναι αυτού που φοροδιαφεύγουν, κακοπληρώνουν τους εργαζόμενους κλέβουν το ΦΠΑ, δεν κολλάνε ένσημα και δεν συμμαζεύεται....
Θα τα ξαναπούμε! Χάρηκα!

Albus Genius είπε...

Το σύγχρονο ελληνικό κράτος σχηματιζόταν μέχρι και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.Μιλάμε για 60-70 χρόνια πρίν.Η έννοια της αστικής τάξης δεν μπορεί να νοηθεί στα όρια του, αλλά στα λεγόμενα "όρια" του γένους.Αυτό το λάθος κάνει ,κατά τη δικιά μου άποψη , ο Ανδριανόπουλος. ΄Οσον αφορά το ΚΚΕ δεν είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι κατά τη μεγάλη ανάπτυξή του στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου αυτοί που το υποστήριζαν είχαν διαβάσει Μάρξ. Θα πρέπει να δει κάποιος τί αρχές χρησιμοποίησε για να αναπτυχθεί, αρχές κοινές. ΄Οσο για το σημερινό ισχύει η θέση ότι το πρώτο πράγμα για μια οργάνωση είναι να επιβιώσει.

giant13 είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως η αστική τάξη στις μέρες μας έχει να κάνει με τον πλούτο που έχει κάποιος.
Πρέπει να έχουμε αρκετούς στην χώρα μας, αλλά επειδή σαν κράτος λειτουργούμε ερασιτεχνικά, ξέρουν να κρύβονται πολύ καλά.
Αρκεί μια βόλτα από αέρος για να δεις επαύλεις και βλαχοβίλες με πισίνες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

aKanonisti είπε...
Και εγώ συμφωνώ 1000% μαζί σου.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@island
Δεν ξέρω ποιους μπορεί να βολεύεε, εμένα πάντως όχι!

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@navarino-s
Έχεις δίκαιο μιας και στο στρατό το καλύτερο βύσμα είναι το τοπικό.
Όσον αφορά το ΚΚΕ, απαξειώ να πω άλλα :)

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Albus Genius
Δεν νομίζω πως η ανάπτυξη της Αστικής Τάξης σχετίζεται με το μέγεθος μιας χώρας. Όπως γνωρίζεις υπάρχουν πόλεις-κράτη που έχουν μεγάλη Αστική τάξη και αντίθετα τεράστιες χώρες που δεν έχουν. Όπως έχω γράψει και προηγουμένος ο βασικότερος παράγοντας ανάπτυξης της Αστικής τάξης είναι η παιδεία.

Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι το γένος αλλά αν η λέξη προέρχεται από το γονίδιο τότε έχω μία τεράστια ένσταση μιας και βρωμάει ναζισμό.

Το μόνο βιβλίο του Μαρξ που έχω διαβάσει είναι το "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος" και μιας και είναι μανιφέστο διαβάζεται πολύ εύκολα. Μάλλον έχεις δίκαιο πως οι άνθρωποι που πολεμούσαν για το ΚΚΕ δεν θα διάβαζαν Μαρξ, όχι τόσο λόγο έλλειψη παιδείας αλλά έλλειψη χρόνου. Το σύγχρονο ΚΚΕ δεν θέλω να το σχολιάσω ξανά :P

mahler76 είπε...

Είπες μεγάλη κουβέντα. Μόνο την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία μας να δεις το καταλαβαίνεις.

Albus Genius είπε...

Το γένος ήταν μια πραγματικότητα που δεν μιλούσε μόνο ελληνικά δεν έχει να κάνει με τα γονίδια αλλά με μια κοινή παράδοση. Θα έκανε καλό να δείς λίγο τη χάρτα του Ρήγα.Εκεί στη χάρτα θα βρείς και τους τόπους της αστικής τάξης.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@mahler76
Έχεις δίκαιο και όσον αφορά την αρχιτεκτονική δουλεύω σε ένα από τα λίγα σπίτια αστών που έχουν μείνει στο κέντρο της Αθήνας. Το γεγονός ότι κατεδαφίσαμε, και δυστυχώς, κατεδαφίζουμε τα λίγα αστικά σπίτια των πόλεων μας είναι άλλη μία απόδειξή της έλλειψης ύπαρξης της.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

@Albus Genius
Σε ευχαριστώ και θα τη κοιτάξω ευθής αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

άστα, τραγέλαφος, τάχω πει κι εγώ.
Όπως το είπες, γυρνάς γυρνάς κι αστό δεν βλέπεις. Χωριάτες μασκαρεμένους χωρίς διάθεση να αφήσουν πίσω τα συνήθεια της υπαίθρου. Βλέπω αμάξι στο πεζοδρόμιο και φαντάζομαι τρακτέρ αραγμένο, καμμία διαφορά.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Βλέπω αμάξι στο πεζοδρόμιο και φαντάζομαι τρακτέρ αραγμένο, καμμία διαφορά.

Πολύ καλό :)